Start preventieve bestrijding eikenprocessierups

Vanaf 15 april is de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups gestart. In het buitengebied gebeurt dit met een biologisch bestrijdingsmiddel dat in de kruin van de eikenbomen wordt gespoten. In de bebouwde kom van Winterswijk worden op enkele locaties nematoden ingezet.

Bestrijdingsmethode verschilt per locatie

Buitengebied

Afhankelijk van het weer worden de komende periode eikenbomen bespoten met een biologisch middel. Na een inventarisatie langs wegen, is bepaald in welke inlandse eikenbomen de populatie groot is. Daar wordt bestreden met het biologisch bestrijdingsmiddel Xentari.  Dit is een middel op basis van bacteriën.  Wanneer de eikenprocessierups de bacterie binnen krijgt overlijdt deze.

In vlindergebieden wordt geen preventieve bestrijding uitgevoerd en worden eerder genoemde middelen dan ook niet gebruikt. Hiervoor wordt de kaart van de vlinderstichting aangehouden. Ook bomen die op particulier terrein staan worden niet bestreden.

Bebouwde kom

Op de volgende locaties is in april een preventieve bestrijding uitgevoerd met nematoden: Bumerweg, De Middenlijn, Dennendijk, Groenloseweg, Mentinkweg, Morgenzonweg en Tuunterstraat. De bestrijding met nematoden kan alleen uitgevoerd worden bij schemer of in de avond en nacht. Dit omdat de nematoden gevoelig zijn voor uv-licht dat in zonlicht zit. Nematoden zijn minuscule kleine wormen. Wanneer de eikenprocessierups de worm binnen krijgt overlijdt deze. De bestrijding kan tijdelijk voor wat geluidsoverlast zorgen, omdat de vloeistof met nematoden de boomkruin ingespoten moet worden. In de kom wordt op enkele locaties bestreden met nematoden. Op 1 mei startte Wolterinck met de preventieve bestrijding in het buitengebied en op De Rikker.

Preventieve bestrijding eikenprocessierups

Meer informatie

Alles over, voor en tegen de eikenprocessierups vindt u op de volgende websites:
www.ggdgelre-ijssel.nl
www.oakie.info
RIVM
(Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport).