Gemeentenieuws 14 augustus 2018

Met onder andere veel toeristen bezoeken Winterswijk, vacature sportambassadeur(s), gewijzigde openingstijden gemeentekantoor en ROVA, tijdelijke verkeersmaatregelen in verband met Volksfeest.

Hieronder vindt u diverse links naar de betreffende onderdelen van het gemeentenieuws.

Veel bezoek aan onze gemeente

naar boven

Vakantiegangers weten Winterswijk goed te vinden deze zomer. “Het aantal bezoekers aan onze VVV is dit jaar echt fors meer”, laat gastvrouw Regina Scholts weten.

Waarschijnlijk komt de extra drukte door het mooie zomerweer en genieten mensen meer in eigen land deze zomervakantie. “We constateren dat steeds meer Belgen hun vakantie vieren in Winterswijk”, aldus de vrijwilliger.

Fietsen en wandelen

De fiets- en wandelroutes zijn echt populair bij de vakantievierders in Winterswijk. “En met deze tropische temperaturen is er zeer veel belangstelling voor de fietsroutes. De nieuwe Falk fietskaart met de knooppunten is geheel geactualiseerd. Dit is extra fijn voor de fietsliefhebbers”, laat vrijwilliger Ida van der Lende weten.
“Maar ook voor de Winterswijkers zelf is het leuk om een keer mee te gaan met een fiets- of wandeltocht onder begeleiding van een gids”, geeft Van der Lende aan. “Vaak weet je niet eens hoe mooi je eigen gemeente is”. Er zijn georganiseerde wandelingen onder leiding van een Gilde Gids op maandag om 11.00 uur en op donderdag en zaterdag om 14.00 uur. Het vertrek- en verzamelpunt is de VVV aan het Mevrouw Kuipers - Rietbergplein 1. Vooraf aanmelden is niet nodig. In overleg met de deelnemers wordt een route bepaald. Op maandag om 11.00 uur wordt er gefietst onder leiding van een gids.

Kabouterroute

Nieuw dit jaar is de Kabouterroute door Winterswijk. Een speciale route met een boekje met tekeningen en gedichten voor de allerkleinsten. “Echt ook een aanrader voor gezinnen uit Winterswijk. Zo zie en leer je leuke dingen over je eigen gemeente”, geeft Regina Scholts aan.

Digitale wandeling

Er is zelfs een digitale wandeling beschikbaar. Op locatie, bijvoorbeeld thuis kan van deze wandeling genoten worden. De VVV informeert u graag over de mogelijkheden.

Sportambassadeur(s)

Sportkaart Actief Winterswijk is een initiatief van enkele sportaanbieders in Winterswijk. Gezamenlijk doel is om mensen het plezier van sport en bewegen te laten ervaren. Op de website  www.actiefwinterswijk.nl staan steeds gevarieerde sport- en beweegactiviteiten. Inwoners van Winterswijk van 18 jaar en ouder kunnen hier voor een klein bedrag van € 15,00 per maand onbeperkt gebruik van maken. Het aanbod op Sportkaart is niet bedoeld ter vervanging van het verenigingslidmaatschap, maar bedoeld als flexibel lidmaatschap. Voor de promotie van de Sportkaart zijn wij op zoek naar één of meerdere:

Sportambassadeur(s) - (Vrijwilligersfunctie)

De werkzaamheden van de sportambassadeur bestaan uit:

 • Motiveren en enthousiasmeren van inwoners voor de Sportkaart en/of;
 • Ondersteunen bij het inschrijven voor de Sportkaart middels onze site of app en/of;
 • Promotie van de Sportkaart en/of;
 • Het mee gaan naar de sportvereniging.

Over welke competenties dien je te beschikken?

 • Sportief;
 • Enthousiast;
 • Sociaal vaardig;
 • Digitale vaardigheden.

Wil jij als sportambassadeur in Winterswijk aan de slag of wil je nog meer informatie? Neem contact op met Guido de Vries. Hij is telefonisch bereikbaar via (0543) 543 543 of per e-mail via gvries@winterswijk.nl

Gewijzigde openingstijden in verband met het Volksfeest

Gemeentekantoor tijdens Volksfeest gesloten

Op vrijdag 24 augustus is het kantoor van de gemeente Winterswijk gesloten. Vanaf maandag 27 augustus kunt u weer bij ons terecht. U kunt ons telefonisch bereiken via (0543) 543 543. De openingstijden zijn op maandag van 09.00 tot 19.00 uur en op de dinsdag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.

Milieubrengstation ROVA tijdens Volksfeest gesloten

Op vrijdag 24 en zaterdag 25 augustus is het ROVA-milieubrengstation aan de Leeghwaterweg 10 in Winterswijk gesloten in verband met het jaarlijkse Volksfeest in Winterswijk. Vanaf woensdag 29 augustus  tussen  12.00 en 16.00 uur kunt u weer bij het milieubrengstation terecht. Het Volksfeest heeft geen invloed op de afvalinzameling.

Wij wensen u een fijn Volksfeest toe!

Alzheimer Café Lichtenvoorde

Voor iedereen die op welke manier dan ook te maken heeft met dementie, organiseert de afdeling Oost-Gelderland van Alzheimer Nederland elke vierde woensdag van de maand een Alzheimer Café in Lichtenvoorde. U ontmoet lotgenoten en kunt met elkaar in gesprek gaan over de dingen die u meemaakt of bezighoudt.

Het Alzheimer Café wordt deze maand gehouden op woensdag 22 augustus 2018 van 20.00 tot 21.30 uur in het  Grand Café van woonzorgcentrum Careaz Antoniushove, Rapenburgsestraat 33 in Lichtenvoorde. Zaal is open vanaf 19.30 uur. Aanmelden is niet nodig.  

Het thema van deze maand is ‘Zo lang mogelijk zelfstandig en veilig thuis wonen met dementie’. Domotica kan hierbij ondersteunen en aangeven hoe dit te realiseren is. Zlimthuis is aanwezig en deelt hun deskundigheid voor kleine en grote woonoplossingen. Zilmthuis heeft een groot assortiment aan producten die gericht zijn op wonen met (beginnende) vergeetachtigheid en dementie. Een mantelzorger deelt zijn ervaringen over het gebruik van hulpmiddel “Spotter”. Dit hulpmiddel  is een gebruiksvriendelijke GPS-tracker die meegenomen kan worden en waarbij het thuisfront diegene kan volgen.

Meer informatie over het Alzheimer Café vindt u op www.alzheimer-nederland.nl/regios/oost-gelderland. U kunt ook bellen naar Alzheimer Nederland | Oost-Gelderland: 06-13514411

‘NIX onder de 18’ ook in de zomer!

De zomer is voor veel pubers een prachtige tijd. Feestjes, festivals, evenementen of samen met vrienden op vakantie. Maar… verleidingen liggen overal op de loer. Dat maakt het voor veel ouders ook een spannende tijd. Hoe gaat uw kind om met drank, drugs en tabak als u er niet bij bent? En wat kunt u doen om uw kind hierbij te helpen?

Waarom is de afspraak ‘NIX 18’ zo belangrijk?

De hersenen van kinderen zijn extra kwetsbaar voor alcohol en tabak. Hoe jonger je begint met drinken, hoe groter de kans dat je op latere leeftijd verslavingsproblemen ontwikkelt. En zowel drinken als roken vergroten de kans op allerlei vormen van kanker.  
Daarnaast nemen door alcohol remmingen af, waardoor jongeren sneller over hun grenzen gaan. Ze krijgen dan eerder met agressie, geweld of seksueel grensoverschrijdend gedrag te maken.

Enkele tips

 • Spreek van tevoren af dat uw kind tijdens het feest, festival of op vakantie geen alcohol drinkt en niet rookt. Uit onderzoek blijkt dat dit veel helpt. Kinderen nemen meer van u aan dan u denkt!
 • Beloon uw kind als het zich aan de afspraak houdt.
 • Heeft uw kind toch gedronken of gerookt? Bespreek dit dan op een rustig moment. Geef duidelijk aan dat u niet wilt dat uw kind alcohol drinkt en leg ook uit waarom u deze regel heeft.

Op www.hoepakjijdataan.nl vindt u meer informatie en tips.
NIX18 is een gezamenlijk initiatief om het alcoholgebruik van de jeugd te matigen, samen met gemeenten, politie, Halt, IrisZorg, Tactus, GGD Noord- en Oost-Gelderland en plaatselijke partners.

Tijdelijke verkeersmaatregelen

Slingeweg

In verband met het Volksfeest van Brinkheurne wordt de Slingeweg afgesloten tussen de huisnummers 6 en 12 vanaf 17 augustus 09.00 uur tot 20 augustus 09.00 uur. Ter plaatse wordt een omleiding aangegeven. Tijdens de afsluiting van de Slingeweg geldt er een parkeerverbod op de Kleine Schoolweg.

Corleseweg en Meenkmolenweg

In verband met het Volksfeest in Corle gelden er op vrijdag 17 en zaterdag 18 augustus 2018 diverse tijdelijke verkeersmaatregelen. Parkeerverbod: Meenkmolenweg ter hoogte van huisnummer 16 (inrit) tot aan de Corleseweg. Snelheidsbeperking naar 30 km/h: Meenkmolenweg ter hoogte van huisnummer 16 (inrit) tot aan de Corleseweg. En Corleseweg tussen huisnummer 72 (voor de bomenrij) en huisnummer 80 (ter hoogte van de lichtmast).

Kloksteeg

In verband met het jaarlijkse muziekevenement bij de Skinny Binny Club tijdens het Volksfeest Winterswijk is de Kloksteeg vanaf de Skinny Binny Club van woensdag 22 tot en met dinsdag 28 augustus afgesloten voor alle verkeer. Het evenement vindt grotendeels plaats op privéterrein.

Anemoonstraat

In verband met een kraanwerkzaamheden is tot en met 21 september 2018 de Anemoonstraat ter hoogte van huisnummer 24 afgesloten. Er wordt geen omleiding aangegeven.

Bekeringweg

In verband met het evenement ‘Very British Home & Garden’ op zaterdag 18 en zondag 19 augustus 2018 wordt van 10.00 uur tot 18.00 uur een eenzijdig parkeerverbod ingesteld op de Bekeringweg tussen de Kottenseweg en perceel Bekeringweg 12, aan de oneven kant van de weg.

Weverstraat

In verband met herinrichtingswerkzaamheden is de Weverstraat van dinsdag 28 augustus tot en met vrijdag 5 oktober  gesloten verklaard voor al het verkeer.

Kloosterstraat en Beuzenes

In verband met herinrichtingswerkzaamheden zijn de Kloosterstraat en Beuzenes van maandag 20 augustus tot en met vrijdag 19 oktober gesloten verklaard voor verkeer.

Torenstraat en Markt

Op vrijdag 17 augustus 2018 vindt de restantenmarkt plaats in het centrum van Winterswijk. In verband daarmee worden de Torenstraat en de Markt afgesloten van 05.00 tot 00.00 uur voor alle verkeer.

Tijdelijke verkeersmaatregelen Volksfeest 2018

In verband met de kermis en het Volksfeest zijn de volgende straten afgesloten van maandag 20 augustus tot en met dinsdag 28 augustus:

 • Balinkesstraat
 • Jeugdkerkstraat
 • Burgemeester Bosmastraat tussen Beukenhorstweg en Torenstraat
 • Torenstraat
 • Markt
 • Mevrouw Kuipers Rietbergplein
 • Schoolstraat tussen Jonendwarsstraat en Wierengastraat
 • Wierengastraat

In verband met de kermis wordt van maandag 20 augustus tot en met dinsdag 28 augustus éénrichtingverkeer ingesteld op de Beukenhorstweg van Burgemeester Bosmastraat richting Balinkesstraat en wordt het éénrichtingverkeer opgeheven op de Schoolstraat en Jonenstraat.

Om het centrum goed bereikbaar te houden voor hulpdiensten zijn op grond van art. 2 van de Wegenverkeerswet resp. 2.31 van de APV de volgende straten gesloten voor (brom-)fietsen en is in deze straten het plaatsen van (brom-)fietsen verboden op vrijdag 24 en zaterdag 25 augustus:

 • Misterstraat tussen Roelvinkstraat en Markt
 • Bossesteeg en Satinksplas
 • Spoorstraat tussen Kloksteeg en Wooldstraat
 • Wooldstraat
 • Weurden tussen Dingstraat en Wooldstraat
 • Willinkstraat
 • Ratumsestraat tussen Weeninkpad en Markt
 • Nieuwstraat
 • Meddosestraat tussen Sellekamp en Markt
 • Balinkesstraat
 • Burgemeester Bosmastraat tussen Beukenhorstweg en Torenstraat
 • Markt
 • Jeugdkerkstraat
 • Mevrouw Kuipers Rietbergplein
 • Torenstraat
 • Wierengastraat

Dit fietsverbod houdt in dat het verboden is om in deze straten te fietsen, een fiets mee te nemen en een fiets te stallen. Het fietsverbod is ingesteld om in de genoemde straten hinder van fietsen te voorkomen en te voorkomen dat de doorgang voor het publiek en noodverkeer door gestalde fietsen gehinderd wordt. Waar nodig zullen fietsen verwijderd worden.

Extra fietsstallingsplaatsen

In samenwerking met de Vereeniging Volksfeest zorgt de gemeente voor extra fietsstallingsplaatsen op de volgende locaties:

 • parkeerterrein Sellekamp
 • trottoir Weeninkpad en grasveld Scholtenbrug
 • parkeerterrein Spoorstraat
 • trottoir Roelvinkstraat (zijgevel HEMA)
 • parkeerterrein Jeugdkerkstraat
 • parkeerterrein Beukenhorstweg (achter oude gemeentehuis)

Naast deze extra fietsstallingsplaatsen is er een bewaakte fietsenstalling in de blikbak op de Wheme. Tegen een vergoeding van € 2,- per fiets kunt u hier uw fiets bewaakt stallen tussen 11.00 en uiterlijk 01.30 uur ’s nachts.   

In verband met het bloemencorso zijn op vrijdag 24 augustus van 07.30 tot 11.30 uur en zaterdag 25 augustus van 8.30 tot 11.00 uur de volgende straten afgesloten:

 • Gasthuisstraat tussen Tuunterstraat en Misterstraat
 • Landbouwstraat tussen Silostraat en Misterstraat
 • Misterweg/Misterstraat tussen Europalaan en Gasthuisstraat
 • Stationsstraat
 • Kleine Parallelweg tussen Spoorstraat en Scheringstraat
 • Dingstraat tussen Kleine Parallelweg en Roelvinkstraat
 • Weurden tussen Inslagstraat en Dingstraat

In verband met de jurering van het corso is op vrijdag 24 augustus van 09.00 tot 13.00 uur de Stationsstraat afgesloten in beide richtingen.

Tijdens het passeren van het corso zijn op vrijdag 24 augustus tussen 09.00 en 11.30 uur de volgende wegen afgesloten:

 • Dingstraat
 • Zonnebrink
 • Vredensestraat
 • Singelweg
 • Groenloseweg tussen Ravenhorsterweg en Haitsma Mulierweg
 • Haitsma Mulierweg
 • Gasthuisstraat

Tevens geldt een parkeerverbod aan beide zijden van de Haitsma Mulierweg op vrijdag 24 augustus tot 12.00 uur.

Tijdens het passeren van het corso zijn op zaterdag 25 augustus tussen 10.00 en 12.00 uur de volgende wegen afgesloten:

 • Dingstraat
 • Zonnebrink tussen Dingstraat en Laan van Hilbelink
 • Laan van Hilbelink
 • Hortensialaan
 • Kloetenseweg tussen Hortensialaan en Acacialaan
 • Acacialaan
 • Vredenseweg
 • Singelweg
 • Groenloseweg tussen Ravenhorsterweg en Prins Hendrikstraat

Op beide dagen wordt tijdelijk tussen 10.00 en 12.00 uur het éénrichtingverkeer op de Weverstraat (tussen de Inslagstraat en de inrit van het parkeerterrein naast de supermarkt) opgeheven.
Tevens geldt een parkeerverbod aan beide zijden van de Laan van Hilbelink tussen Zonnebrink en Hortensialaan op zaterdag 25 augustus tot 12.00 uur.

In verband met de kinderspelen en diverse evenementen zijn van vrijdag 24 augustus tot en met zondag 26 augustus 2018 de volgende straten afgesloten:

 •  Wehme (tussen Ratumsestraat en Zonnebrink
 • parkeerterrein tussen Wehme en Zonnebrink (‘blikbak’)

Tevens geldt op deze dagen een parkeerverbod voor de Wheme.

Agenda activiteiten

Datum, acitviteit

22 augustus,  Alzheimer Café van 20.00 tot 21.30 uur in het Grand Café van woonzorgcentrum Careaz Antoniushove, Rapenburgsestraat 33 in Lichtenvoorde. Zaal open vanaf 19.30 uur.

Officiële bekendmakingen

Officiële bekendmakingen in het digitale gemeenteblad op de website www.officielebekendmakingen.nl

naar boven

Wij publiceren de officiële bekendmakingen in het (digitale) Gemeenteblad op de website officielebekendmakingen.nl/

In dit Gemeentenieuws verschijnen alleen de titels van bekendmakingen. De volledige bekendmakingen worden uitsluitend digitaal gepubliceerd. Op grond van de wet zijn er wel bekendmakingen die niet digitaal maar nog steeds in een huis-aan-huisblad of krant moeten worden bekendgemaakt. Dat zijn echter uitzonderingen. Op officielebekendmakingen.nl kunt u zoeken naar publicaties in de gemeente Winterswijk. Publicaties van de gemeente Winterswijk kunt u op deze website vinden onder de publicaties in het Gemeenteblad en/of de Staatscourant.

E-mailservice

Wilt u de bekendmakingen automatisch per e-mail ontvangen, dan kunt u zich aanmelden voor de e-mailservice via de website overheid.nl. U ontvangt dan alle bekendmakingen in uw mailbox.

Meer informatie

Op de pagina 'Bekendmakingen' op deze website vindt u meer informatie over de officiële bekendmakingen.

Aangevraagde en verleende omgevingsvergunningen

naar boven

Binnengekomen aanvragen omgevingsvergunning

De aanvragen en meldingen voor omgevingsvergunningen bouwen, kappen, milieu, bestemmingsplannen en sloop- en kapmeldingen vindt u op www.officielebekendmakingen.nl.

Verleende omgevingsvergunning kappen

 • Haartweg 3-08

Verleende omgevingsvergunning bouwen

 • Breukinkweg 2
 • Corleseweg 9
 • Meerdinkweg 6

Verleende omgevingsvergunning handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening

 • Schoolweg 10

Ter inzage liggend ontwerpbesluit

Ontwerpbesluit vaststelling grenzen bebouwde kom als bedoeld in artikel 4.1 sub a. van de Wet natuurbescherming

Burgemeester en wethouders maken bekend dat vanaf 15 augustus 2018 gedurende drie  weken een ontwerp-raadsbesluit tot vaststelling van de grenzen van de bebouwde kom op grond van artikel 4.1 sub a. van de Wet natuurbescherming ter inzage ligt.
U kunt het ontwerpbesluit en bijbehorende kaart tijdens de openingstijden inzien bij de receptie van het gemeentekantoor, Stationsstraat 25.

Aanwijzingsbesluit toezichthouders BRP

De directeur/gemeentesecretaris van de gemeente Winterswijk heeft, namens burgermeester en wethouders, op 1 augustus 2018 besloten om de toezichthouders openbare ruimte van Cluster Uitvoering, team Handhaving aan te wijzen als toezichthouders in de zin van artikel 4.2 van de Wet Basisregistratie Personen (BRP) voor het verrichten van toezicht/onderzoek op de juiste uitvoering van de bepalingen van de Wet BRP.

Mediation

Indien bezwaar wordt gemaakt tegen een besluit kan mediation soms uitkomst bieden. Er wordt dan geprobeerd om onder begeleiding van een neutrale persoon, de mediator, tot een oplossing te komen. Er zal dan worden bekeken of mediation in uw geval geschikt is. Indien gekozen wordt voor mediation wordt de bezwaarprocedure zolang stilgelegd. Meer informatie over mediation kunt u vinden op www.winterswijk.nl.

Ter inzage

U kunt de plannen, vergunningsaanvragen en verordeningen inzien bij de receptie van het gemeentekantoor, Stationsstraat 25. De openingstijden zijn op maandag van 9.00 tot 19.00 uur en op dinsdag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur. U kunt ook een afspraak maken via ons algemene telefoonnummer (0543) 543 543.

Besluiten van het college van B en W

In verband met het zomerreces van het college zijn er momenteel geen besluitenlijsten.

Voor de inhoud van de besluiten verwijzen wij u naar de pagina https://www.winterswijk.nl/Bestuur_Organisatie/College_van_B_en_W/Besluitenlijsten_college

Uitgelicht