Gemeentenieuws 8 mei 2018

Met onder andere Jaspers Jeugdsportdag, Woningverbeterplan, Bloembollen in gazons, Sportkaart Actief en Eikenprocessierupsbestrijding.

Hieronder vindt u diverse links naar de betreffende onderdelen van het gemeentenieuws.

Ruim 120 kinderen in actie tijdens Jaspers Jeugdsportdag!

naar boven

Dinsdag 1 mei jongstleden verzamelden zich om 13.00 uur ruim 120 kinderen uit de groepen drie tot en met acht van de basisschool voor deelname aan de Jaspers Jeugdsportdag. De Jeugdsportdag is bedoeld om kinderen kennis laten maken met het diverse sport- en beweegaanbod dat Winterswijk rijk is.

De kinderen konden kiezen uit maar  liefst acht verschillende clinics om vervolgens bij drie sporten daarvan in actie te komen. Het was een heel geslaagde middag. De Jaspers Jeugdsportdag werd mogelijk gemaakt door: honk- en softbalvereniging Hickory, Winterswijkse Tennis Club, korfbalvereniging Wiko, FC Winterswijk, Winterswijkse Watersport Vereniging, Atletiekvereniging Archeus, BSO Kicken (SWW), Volleybalvereniging Skopein Wivoc, Handbalvereniging HCW en de (buurtsportcoach) gemeente Winterswijk. Hartelijk dank aan iedereen die zich ingezet heeft voor dit sportieve evenement in de meivakantie! Meer foto’s van de Jaspers Jeugdsportdag zijn te vinden op de facebookpagina ‘Actief Winterswijk’.

Is uw huis toe aan verbetering? Het Woningverbeterplan biedt u inzicht in de mogelijkheden

naar boven

Op maandag 30 april jongstleden lieten inwoners zich in het gemeentekantoor informeren over de mogelijkheden en voordelen van het Woningverbeterplan. Dit plan biedt een compleet overzicht van de staat van een huis en biedt huiseigenaren alle mogelijkheden om te besparen op de energierekening en helpt het  wooncomfort te verhogen. De gemeente Winterswijk biedt dit unieke plan nu aan eigenaren van huizen van vóór 1976 aan. Het Woningverbeterplan geeft u voor slechts € 50,00 inzicht in de mogelijkheden.

Uw unieke Woningverbeterplan

Veel huizen in de gemeente Winterswijk zijn gebouwd vóór 1976. Dat maakt deze huizen vaak erg mooi, maar het zorgt ook voor een hoog energieverbruik en tocht- of vochtproblemen. Vaak kan met eenvoudige maatregelen al fors worden bespaard, zoals isolatie of zonnepanelen. Het Woningverbeterplan laat zien hoe zuinig het huis nu is en met welke maatregelen de woning nog zuiniger gemaakt kan worden. Per maatregel wordt uitgerekend wat het u zou kosten en besparen. Bij het Woningverbeterplan worden tevens offertes van bij voorkeur Achterhoekse bedrijven voor de voorgestelde maatregelen meegestuurd. Geheel vrijblijvende prijsindicaties, want u blijft altijd zelf aan zet.

Korting

Het Woningverbeterplan wordt samengesteld door een adviseur van Susteen, partner van het verduurSaam energieloket. De adviseur komt bij u thuis en stelt het plan samen met u op. De gemeente Winterswijk vindt het belangrijk dat huizen in de gemeente van goede kwaliteit zijn. Daarom biedt de gemeente een korting van € 70,00 op het Woningverbeterplan. U betaalt daardoor tijdelijk slechts € 50,00 voor uw eigen unieke Woningverbeterplan.

Aanmelden

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden om uw huis comfortabel en energiezuiniger te maken? Vraag dan uw eigen Woningverbeterplan aan via www.verduurSaamenergieloket.nl of bel naar (0314) 820 360.

Winterswijk bloeit: gratis zakje bloemzaden

naar boven

Bloembollen in gazons

De gemeente Winterswijk heeft in diverse gazons in de openbare ruimte bloembollen staan. Deze bloembollen zoals krokussen en narcissen bloeien ook dit voorjaar weer uitbundig. De kleurrijke bloemen zorgen niet alleen voor een prachtig gezicht, maar zijn ook rijke voedselbronnen voor bijen. Bijen vervullen een belangrijke taak in de natuur. Zonder bijen zouden we geen noten, fruit, groenten en chocolade kunnen eten of koffie kunnen drinken. Bijen bestuiven namelijk de planten en zorgen ervoor dat ze evolueren en zich voortplanten.

Tijdelijk niet gemaaid

Als de bloembollen zijn uitgebloeid, kunnen deze niet direct gemaaid worden. Het loof van de bollen kan nog niet worden afgemaaid omdat de bloembollen via het blad (loof)  reservestoffen moeten aanmaken om volgend voorjaar weer in volle bloei te kunnen komen. Op deze manier kunnen wij ook volgend voorjaar weer genieten van de bloemenpracht. In enkele gazons komt het dus voor dat stroken gras of gehele gazons tijdelijk niet worden gemaaid om het loof van de bollen te sparen.

Wanneer het loof van de bloembollen voldoende is afgestorven zal het gras worden gemaaid. Het gazon zal daarna weer wekelijks geheel gemaaid worden. Het is dus tijdelijk even een minder fraai beeld, maar dan hebben we ook volgend voorjaar weer een rijke bloemenpracht in de gazons.

Gratis bloemzadenzakjes

Als compensatie voor het minder fraaie beeld van de gazons de komende periode en om samen te genieten van de zomer kunt u vanaf woensdag 9 mei bij het gemeentekantoor (Stationsstraat 25, Winterswijk) gratis een zakje met bloemzaden ophalen. Door deze zaden in uw tuin of in een pot te zaaien geniet u niet alleen in de zomer van kleurrijke bloemen, maar draagt u bij aan rijke en belangrijke voedingsbronnen voor bijen. De bloemzaden kunt u bij de receptie ophalen (maximaal twee per persoon en op=op).

Bent u al bekend met de Sportkaart Actief Winterswijk?

naar boven

De gemeente Winterswijk heeft samen met enkele sportaanbieders het initiatief genomen tot de Sportkaart Actief Winterswijk. Eerder kon u hierover ook in dit gemeentenieuws al lezen. Het doel van de Sportkaart is mensen het plezier van sport en bewegen te laten ervaren. Met de komst van de Sportkaart kunnen inwoners op een laagdrempelige manier kennismaken met allerlei sporten en activiteiten in Winterswijk.

Hoe werkt het?

De eerste keer maakt u een account aan op de website www.actiefwinterswijk.nl. De kosten bedragen € 15,00 per maand, de eerste maand is gratis. De opbrengsten worden grotendeels gebruikt om verenigingen tegemoet te komen in de kosten. De initiatiefnemers van Sportkaart Actief Winterswijk hebben geen winstoogmerk en willen zeker niet concurreren met het lidmaatschap van verenigingen en sportscholen. U kunt de Sportkaart Actief Winterswijk vooral veel gebruiken om kennis te maken met verschillende sporten.

Sportaanbod

Het sportaanbod wijzigt regelmatig. Deelnemende aanbieders stemmen activiteiten op elkaar af. Activiteiten worden ook aangepast aan het seizoen.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Guido de Vries (Medewerker Jeugd/coördinator  buurtsportcoaches). U kunt hem bereiken via e-mailadres gemeente@winterswijk.nl of telefoonnummer  (0543) 543 543.

Vergunningsaanvraag Volksfeest 2018? Dien deze vóór 1 juni 2018 in!

naar boven

Horecaondernemers en organisaties die tijdens het Volksfeest van donderdag 23 tot en met zondag 26 augustus 2018 een buitenactiviteit op openbare grond willen organiseren, moeten daarvoor uiterlijk donderdag 31 mei 2018 een vergunningsaanvraag bij de gemeente Winterswijk indienen. Wij wijzen u er nadrukkelijk op dat vergunningsaanvragen die na 31 mei worden ingediend, niet meer in behandeling worden genomen.

Het vroegtijdig indienen van deze vergunningsaanvragen is noodzakelijk in verband met een goed op elkaar afgestemde organisatie van alle activiteiten en een veilige inrichting van de openbare ruimte tijdens het volksfeest. Ook de inzet van beveiliging wordt hierop afgestemd.  In principe is voor alle activiteiten op openbare grond een vergunning vereist. Hierbij valt te denken aan muziekoptredens, het plaatsen van een podium, een biertap, een tent (of overkapping) en/of de ingebruikname van extra terrasruimte.

Hoe vraag ik een vergunning aan?

U kunt een vergunningsaanvraag indienen via het aanvraagformulier voor evenementen op onze website www.winterswijk.nl. Van belang is dat u een duidelijke plattegrond (schaal 1 : 200) van de in gebruik te nemen ruimte en te plaatsen objecten bijvoegt.

Eikenprocessierupsbestrijding 2018

naar boven

Binnen onze gemeente zijn vanaf 2005 de eikenprocessierupsen waargenomen en bestreden. Op dinsdag 1 mei zijn we gestart om opnieuw diverse gebieden preventief te bestrijden. Dat doen we met een biologisch middel dat in de kruin van de eikenbomen wordt gespoten.

Waar worden de rupsen bestreden?

Komende tijd afhankelijk van het weer worden de eiken bespoten met een biologisch middel. We spuiten op basis van een inventarisatie.  Eiken langs wegen waar de populatie groot is worden bestreden met het biologische middel. Particuliere bomen worden niet bestreden. In gebieden waar beschermde vlindersoorten voorkomen wordt ook niet gespoten.

Wie voert de bestrijding uit?

Ook dit jaar bestrijdt de firma Wolterinck uit Beltrum de rupsen. Zij zijn op dinsdag 1 mei gestart. De werkzaamheden duren ongeveer 2 weken.
Voor meer informatie kunt u terecht bij:
•    De provincie Gelderland, www.gelderland.nl;
•    GGD Noord- en Oost Gelderland, www.ggdgelre-ijssel.nl of via telefoonnummer (088) 443 30 00.
•    De gemeente Winterswijk, team Openbare ruimte.

Wat is de processierups?

Processierupsen zijn behaarde rupsen die groepsgewijs (in processie) op zoek gaan naar voedsel (eikenblad), vandaar de naam eikenprocessierups. De eikenprocessierups is de larve van de nachtvlinder, die haar eitjes legt in de toppen van eikenbomen. Daar overwinteren ze. Eind april, begin mei komen de rupsjes tevoorschijn. Na een aantal vervellingstadia zijn ze in juli volgroeid. Na de derde vervelling krijgen de rupsen brandharen. Dit is tussen half mei en eind juni. De periodes van de verschillende stadia kunnen enigszins fluctueren onder invloed van weersomstandigheden.

Hoe kun je zien dat er rupsen in een eikenboom zitten?

De rupsen leven in groepen bijeen en maken op de stammen of dikkere takken grote nesten: een dicht spinsel van vervellinghuidjes, met brandharen en uitwerpselen. Vanuit hun nesten gaan de rupsen 's nachts in processie op zoek naar voedsel.

In welke periode zijn er rupsen?

Rupsen kunnen er zijn in de periode van half april tot eind juni. Door weersomstandigheden kan dit van jaar tot jaar wat verschillen. De volgroeide rupsen hebben de zogenaamde brandharen. Er zijn volgroeide rupsen in de periode half mei tot eind juni.

De klachten

De haren van de processierups zijn de veroorzakers van de overlast. Na contact met de haren van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen en algemene klachten zoals braken, duizeligheid, koorts, algehele malaise. Dit kan na enkele uren na het contact. Iemand die vaker met de brandharen in contact komt krijgt dikwijls steeds sterkere reacties.

Wat moet u doen als u klachten heeft?

In het algemeen verdwijnen de klachten vanzelf binnen enige dagen tot weken. Probeer niet te krabben of te wrijven. Was de huid goed met water. Aangedane ogen kunt u met water uitspoelen. Eventueel kunt u de aangedane huid (kort na de aanraking) strippen met plakband om overtollige brandharen te verwijderen. Bij lichte symptomen zijn verder geen medicijnen nodig. Bij hevige jeuk kunnen anti-jeukmiddelen zeker verlichting geven, zoals zalf of crème op basis van kamfer of menthol. Deze middelen zijn verkrijgbaar bij apotheek of drogist. Bij aanhoudend ernstige klachten kunt u beter contact opnemen met de huisarts. We adviseren iedereen afstand te bewaren van rupsen en nesten vanwege de schadelijke brandharen die de rupsen kunnen verspreiden!

Een aanvraag Burgercheques kunt u indienen tot en met 30 juni 2018

Aanvragen burgercheque

naar boven

Twee keer per jaar kent de gemeenteraad burgercheques toe. Een burgercheque is een geldbedrag waarmee de raad van de gemeente Winterswijk zijn waardering tot uiting brengt voor een initiatief tot de verbetering van de leefbaarheid, veiligheid of sociale samenhang in een straat, wijk of gemeenschap in de gemeente Winterswijk.

Voor 2018 heeft de gemeenteraad hiervoor in totaal een budget van € 7.500,-. Een aanvraag voor een burgercheque voor de eerste helft van 2018 kunt u indienen tot en met 30 juni 2018.

Meer informatie

Meer informatie over de burgercheque en het aanvragen daarvan vindt u op de nieuwspagina nieuws op onze website www.winterswijk.nl. Voor het digitale aanvraagformulier kunt u klikken op: Bestuur / Burger en politiek / Burgercheques. Heeft u vragen over (het aanvragen van) burgercheques dan kunt u contact opnemen met de griffie via telefoonnummer (0543) 543 543 of via e-mail griffie@winterswijk.nl.

Activiteiten voor mantelzorgers in mei

naar boven

Bij het Mantelzorgcafé ontmoet u andere mantelzorgers in een informele sfeer. U kunt zonder aanmelden binnenlopen. De mantelzorgconsulent ontvangt u met een kop koffie of thee op donderdag 17 mei van 14.00 tot 15.30 uur bij Hertog Karel van Gelre, Markt 25 in Winterswijk. Voor informatie en hulp bij mantelzorg kunt u terecht bij de Post, Balinkesstraat 4. Iedere vrijdagmorgen van 9.00 tot 10.30 uur is Marjan Roerdinkveldboom aanwezig. U kunt hier zonder afspraak binnenlopen.

VIT-hulp bij mantelzorg organiseert op dinsdagavond 29 mei om 19.30 uur een voorlichtingsbijeenkomst in samenwerking met notariskantoor Hobbelink en Buitink. Mr. E. Oostrik van notariskantoor Hobbelink en Buitink geeft een presentatie en gaat graag met u het gesprek aan over belangenbehartiging, (levens-) testament, schenkingen en het euthanasievraagstuk. De bijeenkomst is bedoeld voor mantelzorgers en wordt gehouden bij de Zonnebrinkkerk in Winterswijk. De bijeenkomst is gratis evenals de koffie en de thee. Inloop vanaf 19.15 uur, einde rond 21.15 uur. Meer informatie over alle activiteiten leest u op www.vithulpbijmantelzorg.nl of bel op werkdagen van 9.00 tot 15.00 uur met VIT-hulp bij mantelzorg, telefoon (0544) 82 00 00.

Gewijzigde openingstijden gemeentekantoor

naar boven

Op donderdag 10 mei (Hemelvaartsdag) en vrijdag 11 mei 2018 is het gemeentekantoor gesloten.

Op onze website www.winterswijk.nl vindt u meer informatie over onze openingstijden. Wilt u meer weten of beschikt u niet over een internetaansluiting, dan kunt u ook telefonisch contact met ons opnemen via telefoonnummer (0543) 543 543.

Gewijzigde afvalinzameling feestdagen

naar boven

Op donderdag 10 mei is het Hemelvaartsdag en op maandag 21 mei is het 2e Pinksterdag. Op deze dagen wordt er geen huishoudelijk afval ingezameld in de gemeente Winterswijk. Op de afvalkalender en de mobiele app van ROVA zijn de afwijkende inzameldagen verwerkt. De inzameldag kan op bijzondere dagen zowel naar voren óf naar achteren verschoven zijn.

Het kan voorkomen dat er op een ander tijdstip wordt ingezameld dan u gewend bent. Wij vragen u daarom de container op de dag van inzameling vóór 7.00 uur aan de straat neer te zetten. Meer informatie over de inzameldagen vindt u op www.rova.nl/afvalkalender en de gratis ROVA-app (zoek op ROVA in de Appstore).

Met vragen kunt u contact opnemen met het ROVA Klantcontactcentrum, telefoonnummer (0543) 54 54 54 of kijk op www.rova.nl/contact.
Het ROVA Klantcontactcentrum is op werkdagen bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur en op zaterdagen van 10.00 tot 15.00 uur.

Agenda activiteiten

naar boven

14 mei    Meezingkoor van 9.30 tot 11.30 uur in de concertzaal van Boogie Woogie, Roelvinkstraat 2 in Winterswijk.
16 mei    Openbare vergadering commissie Ruimte vanaf 19.30 uur in het raadhuishuis, Mevr. Kuipers-Rietbergplein 1.
17 mei    Openbare vergadering commissie Samenleving vanaf 19.30 uur in het raadhuishuis, Mevr. Kuipers-Rietbergplein 1.
17 mei    Mantelzorgcafé van 14.00 tot 15.30 uur bij Hertog Karel van Gelre, Markt 25 in Winterswijk. Meer informatie elders in dit gemeentenieuws.
28 mei    Meezingkoor van 9.30 tot 11.30 uur in de concertzaal van Boogie Woogie, Roelvinkstraat 2 in Winterswijk.
29 mei    Voorlichtingsbijeenkomst VIT-hulp bij mantelzorg in samenwerking met notariskantoor Hobbelink en Buitink. Aanvang 19.30 uur, locatie Zonnebrinkkerk. Meer informatie elders in dit gemeentenieuws.

Meer informatie over de vergaderingen en evenementen kunt u vinden op www.winterswijk.nl of u kunt bellen met de receptie van het gemeentekantoor via (0543) 543 543.

Vergaderingen

naar boven

Openbare vergaderingen commissies Ruimte en Samenleving

De commissie Ruimte van Winterswijk vergadert op woensdag 16 mei 2018 vanaf 19.30 uur en de commissie Samenleving van Winterswijk vergadert op donderdag 17 mei 2018 vanaf 19.30 uur. Beide vergaderingen vinden plaats in het raadhuis aan het Mevr. Kuipers-Rietbergplein 1. De agenda en de op de agenda betrekking hebbende stukken vindt u op de website www.winterswijk.nl/gemeenteraad, vervolgens klikt u op ‘Agenda’s en stukken’.

Meer informatie

Op onze website kunt u ook informatie over het spreekrecht tijdens commissievergaderingen  vinden. Voor meer informatie over de raadscommissie kunt u contact opnemen met de griffie via e-mail griffie@winterswijk.nl of telefonisch (0543) 543 120 of 543 121.

Terugblik op de raadsvergadering

naar boven

De gemeenteraad van Winterswijk heeft in de raadsvergadering van donderdag 26 april de volgende besluiten genomen.

Raad stelt gewijzigde Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ vast

Sinds de invoering van de Participatiewet in 2015 kunnen bijstandsgerechtigden worden aangespoord om vrijwilligerswerk te doen of op een andere manier een tegenprestatie te leveren. Gemeenten zijn verplicht hiervoor een verordening op te stellen. De verordening is aangepast en opnieuw door de raad vastgesteld, omdat de regels over de tegenprestatie nu ook gelden voor de IOAW (Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers) en de IOAZ (Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte zelfstandigen).

Raad stelt geactualiseerde Reglement van orde en Verordening op de raadscommissies vast

In het Reglement van orde en de Verordening op de raadscommissies zijn afspraken over de werkwijze van de gemeenteraad en de raadscommissies vastgelegd. Zowel het reglement als de verordening zijn geactualiseerd.

Raad benoemt raadsleden in diverse functies

De raad heeft de heer H.J. Tannemaat benoemd tot waarnemend voorzitter van de gemeenteraad. De heer G.J.W. Elferdink, mevrouw I.T.F. klein Gunnewiek en mevrouw E.S.F. Schepers-Janssen zijn benoemd tot lid van de commissie Klankbordgesprek burgemeester en raad. De heer P.D. Beker, mevrouw R. van der Meulen en mevrouw E.S.F. Schepers-Janssen zijn benoemd tot lid van de Werkgeverscommissie. Mevrouw I.T.F. klein Gunnewiek en de heer T.J. de Roos zijn benoemd tot lid van de Werkgroep rekenkamercommissie Aalten, Oost Gelre en Winterswijk.

Raad benoemt leden en voorzitters commissies Ruimte en Samenleving

De raad heeft de heer E.J.W. te Selle benoemd tot voorzitter van de commissie Samenleving en de heer G.J.W. Elferdink benoemd tot voorzitter van de commissie Ruimte. De heer I.O. Johannis is benoemd tot plaatsvervangend voorzitter van de commissie Samenleving en de heer H.J. Tannemaat tot plaatsvervangend voorzitter van de commissie Ruimte. Daarnaast zijn de volgende personen benoemd tot commissielid: mevrouw P.H.M. Borsboom (GroenLinks), de heer J.W. Hakstege (PvdA), mevrouw A.E. van Harten (WB), de heer M. Janszen (D66), de heer J.H. Kolkman (D66), mevrouw G.W. de Koning (PvdA), de heer G.J. Kortschot (PvdA), mevrouw T.E.K.A. van der Linden-Plass (VVD), de heer G.J.C. Lucas (VVD), mevrouw G. Oonk-Toebes (WB), de heer H.J.A. Oonk (WB), de heer M. ten Pas (PvdA), mevrouw S.W.A. Prinsen (CDA), de heer P.A.J. Puntman (GroenLinks), de heer B. Rhebergen (D66), de heer H.J.G. de Roos (WB), de heer D. Scholts (VVD), mevrouw E.G.M. Teunissen (D66), de heer G.W. Tolkamp (GroenLinks), de heer P.W. Voogt (GroenLinks), de heer J.S. Vuijk (CDA) en de heer S.M.H. Weir (CDA).

Raad stelt bestemmingsplan ‘Bedrijventerrein Vèèneslat en Misterweg’ en ‘Parapluplan geluidszone Vèèneslat Zuid’ vast

De Wet ruimtelijke ordening (Wro) verplicht de gemeenteraad om een bestemmingsplan elke tien jaar opnieuw vast te stellen. De bestemmingsplannen voor de bedrijventerreinen Vèèneslat en Misterweg zijn geactualiseerd en aangepast op de gewenste ontwikkelingen.

Raad stelt 1e wijzigingsverordening Legesverordening 2018 vast

In de Legesverordening 2018 is een nieuw artikel opgenomen voor de aanvraag van een exploitatievergunning voor een openbare inrichting. Het tarief is gelijk aan de aanvraag voor een horecavergunning (€ 265,-).

Raad stelt 1e Financiële prognose 2018 vast

De raad heeft de 1e Financiële prognose 2018 vastgesteld, inclusief de voorgestelde budget- en kredietoverhevelingen. Daarnaast heeft de raad besloten het voordelig resultaat van € 155.000,- van de voorgestelde bijstellingen voor 2018 toe te voegen aan de algemene reserve en een aantal onttrekkingen te doen aan diverse reserves.

Raad stemt in met voorstel om geen stimuleringspremie in te stellen voor bijstandsgerechtigden die vanuit de Participatiewet uitstromen naar werk

In de raadsvergadering van 26 oktober 2017 is de motie ‘Werk moet lonen’ aangenomen. In deze motie werd het college opgedragen te onderzoeken welke juridische, beleidsmatige en financiële mogelijkheden er zijn om een beloning te verstrekken voor mensen die de bijstand verlaten voor een (al dan niet tijdelijke) baan, bijvoorbeeld door het inzetten van een werktoelage. In het voorstel wordt nader uitgewerkt welke mogelijkheden er zijn om mensen op grond van de Participatiewet te belonen voor het aanvaarden van werk. De raad heeft ingestemd met het voorstel van het college om geen stimuleringspremie in te stellen voor bijstandsgerechtigden die vanuit de Participatiewet uitstromen naar werk.

Raad stelt gewijzigde Verordening leerlingenvervoer gemeente Winterswijk 2018 vast

De raad heeft de gewijzigde Verordening leerlingenvervoer gemeente Winterswijk 2018 vastgesteld. Door recente wettelijke aanpassingen en praktijkervaringen waren een aantal wijzigingen noodzakelijk.

Meer informatie?

Het videoverslag van deze raadsvergadering kunt u terugzien op http://winterswijk.raadsinformatie.nl. De besluitenlijst kunt u vinden op www.winterswijk.nl/bis/Raad/Vergaderingen_gemeenteraad.

Fracties blikken terug op de raadsvergadering

naar boven

Iedere maand vergadert de gemeenteraad over uiteenlopende onderwerpen die spelen binnen onze gemeente. Hieronder blikken de fracties terug op de raadsvergadering van donderdag 26 april.

Wim Elferdink, fractievoorzitter CDA

Tijdens de afgelopen raadsvergadering stond voor het eerst de open debatronde op de agenda. We gaan als raadsleden met elkaar het debat aan over een onderwerp dat niet op de agenda staat en waar ook geen besluit over genomen wordt. Het heeft geen invloed op de gang van zaken in Winterswijk en dat was voor ons als CDA ook de reden dat wij hebben getwijfeld of wij hier aan mee zouden doen. We hebben het uiteindelijk wel gedaan.
Op de agenda stond ook het antwoord van het college op de motie ‘werk moet lonen’. Het CDA is van mening dat werk inderdaad moet lonen en dat het besteedbaar inkomen niet mag dalen op het moment dat iemand vanuit de bijstand aan het werk gaat. Er wordt momenteel door de gemeente volop gewerkt aan het nieuwe armoedebeleid en wij vinden dat een regeling voor ‘werk moet lonen’ hier onderdeel van uit moet maken. De wethouder vindt dat ook en zegde toe hier in het armoedebeleid rekening mee te houden.
Daarnaast werden de commissieleden benoemd. Namens het CDA zijn Steven Vuijk, Sandra Prinsen en Stuart Weir benoemd tot commissielid. Wij wensen hen veel succes!
Voor meer informatie zie ook: www.cdawinterswijk.nl

Ruth van der Meulen, raadslid Winterswijks Belang

Wat was het leuk om voor de eerste keer een pitch te houden in de gemeenteraad! Om meer debat uit te lokken, ook over onderwerpen die niet op de agenda staan, hebben we een zogeheten ‘open debatronde’ ingevoerd. Uiteraard liet WB deze gelegenheid niet voorbijgaan en hield een pleidooi voor de aanleg van een zogeheten ‘Tiny Forest’ in het centrum van Winterswijk: een stukje bos ter grootte van een tennisbaan, aangelegd en onderhouden door schoolkinderen samen met buurtbewoners. Een Tiny Forest bevordert de biodiversiteit, geeft schone lucht, verbindt mensen en is gewoon leuk! Voor wie het eens googelt gaat er een hele leuke wereld open! Ook de andere partijen hadden leuke korte pitches en er ontstond steeds een levendige discussie. Opzet geslaagd dus!
Daarnaast heeft WB ervoor gepleit dat mensen die vanuit de bijstand werk vinden, een beroep zouden moeten kunnen doen op een vorm van bijzondere bijstand als ze extra kosten moeten maken in verband met het werk dat ze hebben gevonden. Denk bijvoorbeeld aan werkkleding, een laptop, een elektrische fiets, of iets dergelijks. Een maatwerkvoorziening voor mensen die het echt nodig hebben. Deze mogelijkheid zou prima passen in het nieuwe armoedebeleid dat het nieuwe college verder uit gaat werken.
Voor meer informatie zie ook www.winterswijksbelang.nl.

Tom van Beek, raadslid VVD

Tijdens het vragenhalfuur heb ik namens de VVD aandacht gevraagd voor de Winterswijkse aanpak binnen het handhavingsbeleid.
Wij leven met zijn allen in een druk en vol land. Om die drukte in goede banen te leiden hebben wij regels met elkaar afgesproken. Regels die er zijn om nageleefd te worden, dus bij overtredingen zal er handhavend opgetreden moeten worden. Namens de VVD heb ik het college gevraagd om daar waar mogelijk bij overtredingen van de regels eerst het gesprek aan te gaan in plaats van het direct inzetten van dwangsommen en ander juridisch zwaar geschut. Handelen vanuit vertrouwen en niet vanuit wantrouwen, dat schept vertrouwen volgens de VVD. Werk moet lonen, daar is de VVD-fractie het helemaal mee eens. Sterker nog: Werk is de beloning. Afgelopen raadsvergadering heeft onze nieuwkomer Janet Poels haar ‘maidenspeech’ gehouden over dit belangrijke liberale punt. Iedere burger draagt naar vermogen bij aan onze verzorgingsstaat. En als het werk niet past leveren wij bijscholing en als het om tijdelijk werk gaat maken we goede afspraken over de periode na het werk. Maar in de uitkering blijven omdat dit financieel meer oplevert dan werken, is voor de VVD onverteerbaar. Wat zeggen we dan tegen al die mensen, die hard werken voor hun eigen inkomen?
Voor meer informatie zie ook: www.vvdwinterswijk.nl

Tineke Zomer, fractievoorzitter GroenLinks

Tijdens deze raadsvergadering heeft GroenLinks aan het college vragen gesteld over het gebruik van Roundup (glyfosaat) in het buitengebied van Winterswijk. Dit naar aanleiding van wat veel Winterswijkers de afgelopen weken zelf ook hebben kunnen constateren, namelijk het oranjebruin kleuren van akkerbouwgronden door het spuiten met Roundup. Dit is het veelbesproken bestrijdingsmiddel van Monsanto. Het middel wordt gebruikt om een gewas dood te spuiten, waarna de akker wordt omgeploegd en geschikt wordt gemaakt voor het telen van mais. Het grote risico van dit middel is het schadelijke effect op insecten, bodemleven en de kwaliteit van het grondwater. Eigenlijk zou GroenLinks het liefst zien dat dit middel direct verboden wordt en dat er milieu- en diervriendelijker alternatieven gebruikt worden.
We hebben aan wethouder Te Gronde gevraagd om samen met WCL en de boeren een alternatief te zoeken, zodat Winterswijk binnen enkele jaren een glyfosaatvrije gemeente wordt. De wethouder gaf hier een positief antwoord op. Ook hij vindt dat er nu al geanticipeerd moet worden op een te verwachten verbod door het Europees Parlement op dit middel. Daarom wil hij samen met de betrokkenen op zoek gaan naar alternatieven.
GroenLinks zal dit kritisch volgen, in het belang van de gezondheid van mens, plant en dier.
Voor meer informatie zie ook: https://winterswijk.groenlinks.nl

Elvira Schepers, fractievoorzitter PvdA Winterswijk

Er staat een nieuw onderdeel op de agenda van de raadsvergaderingen: de open debatronde. De Partij van de Arbeid maakte van de gelegenheid gebruik om het moratorium op windmolens opnieuw ter discussie te stellen. De provincie Gelderland kan namelijk het moratorium op windmolens overrulen via de rechter. De Partij van de Arbeid vindt het belangrijk dat Winterswijk de regie in eigen hand houdt en vroeg derhalve om het moratorium op te heffen. Helaas tevergeefs.
Vervolgens sloegen de Partij van de Arbeid en GroenLinks de handen ineen om op de bres te springen voor mensen die de bijstand verlaten, maar door het wegvallen van toeslagen en het toenemen van kosten terugvallen in inkomen. Een van de belangrijkste speerpunten van de Partij van de Arbeid is: mensen met een uitkering aan het werk helpen.
Buiten alle positieve effecten die het hebben van een baan op je leven kunnen hebben, is het natuurlijk wel prettig dat men ook in het eigen levensonderhoud kan voorzien. Nu zijn de verschillen tussen bijstand en nettoloon zo groot dat het inkomen zelfs onder het bestaansminimum dreigt te zakken. Hoe financieel onafhankelijk ben je dan?
De Partij van de Arbeid drong er bij de wethouder op aan om op korte termijn met concrete oplossingen te komen voor deze groep mensen. Werk moet tenslotte lonen voor iedereen en niet alleen voor de happy few.
Voor meer informatie zie ook: www.pvdawinterswijk.nl.

Loes ten Dolle, fractievoorzitter D66

Vol nieuwsgierigheid naar de raad… De afgelopen raadsvergadering was de eerste raadsvergadering met een nieuw ‘instrument’ voor raadsleden. Elke partij mocht gebruik maken van de open debatronde. Hierbij kreeg elke partij 2,5 minuut de tijd om een politiek punt, statement of een opvatting kenbaar te maken. Deze ronde staat los van de agenda van de raad. Onze fractie vond het een goed nieuw instrument dat toch voor wat meer ‘spanning’ zorgde binnen de raad. Het is natuurlijk een totale verassing waar andere partijen mee komen en dat maakte de raad nog meer levendig en divers. De sfeer was goed en je merkte de nieuwsgierigheid naar elkaar. Naast dat heeft de fractie van D66 het ervaren als een instrument dat elkaar ook scherp houdt naast de reguliere raadsagenda. Er worden misschien punten aangedragen waar wij op het eerste ogenblik niet aan dachten, maar wel bijzonder interessant kunnen zijn voor Winterswijk. De open debatronde zorgde in de beleving van D66 dan ook voor nog meer creativiteit en meer levendigheid in de afgelopen raad.
Voor meer informatie zie ook: www.D66winterswijk.nl

Officiële bekendmakingen

Officiële bekendmakingen in het digitale gemeenteblad op de website www.officielebekendmakingen.nl

naar boven

Wij publiceren de officiële bekendmakingen in het (digitale) Gemeenteblad op de website officielebekendmakingen.nl/

In dit Gemeentenieuws verschijnen alleen de titels van bekendmakingen. De volledige bekendmakingen worden uitsluitend digitaal gepubliceerd. Op grond van de wet zijn er wel bekendmakingen die niet digitaal maar nog steeds in een huis-aan-huisblad of krant moeten worden bekendgemaakt. Dat zijn echter uitzonderingen. Op officielebekendmakingen.nl kunt u zoeken naar publicaties in de gemeente Winterswijk. Publicaties van de gemeente Winterswijk kunt u op deze website vinden onder de publicaties in het Gemeenteblad en/of de Staatscourant.

E-mailservice

Wilt u de bekendmakingen automatisch per e-mail ontvangen, dan kunt u zich aanmelden voor de e-mailservice via de website overheid.nl. U ontvangt dan alle bekendmakingen in uw mailbox.

Meer informatie

Op de pagina 'Bekendmakingen' op deze website vindt u meer informatie over de officiële bekendmakingen.

Aangevraagde en verleende omgevingsvergunningen

Binnengekomen aanvragen omgevingsvergunning

De aanvragen en meldingen voor omgevingsvergunningen bouwen, kappen, milieu, bestemmingsplannen en sloop- en kapmeldingen vindt u op www.officielebekendmakingen.nl.

Verleende omgevingsvergunning kappen

  • nabij Grevinkweg 6

Verleende omgevingsvergunning bouwen

  • Grevinkweg 14 en 16

Verleende omgevingsvergunning handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening

  • Tijdelijke uitbreiding campingplaatsen Meerdinkweg 5

Ruimtelijke ordening

  • Vastgesteld wijzigingsplan Brinkeweg 54
  • Gewijzigd vastgesteld bestemmingsplan “Bedrijventerrein Vèèneslat en Misterweg”
  • Vastgesteld bestemmingsplan “Parapluplan geluidzone Vèèneslat en Misterweg”

Algemene Plaatselijke Verordening

Vergunningsaanvraag evenement inrichting funplein bij Atletiekvereniging Archeus op 9 en 10 juni 2018,  Vredenseweg 134

Verkeer

Verkeersmaatregelen extra warenmarkt 10 mei 2018

In verband met een extra warenmarkt is op donderdag 10  mei aanstaande de Markt en de Torenstraat de gehele dag tot 17.00 uur afgesloten voor verkeer.

naar boven

Besluiten van het college van B en W

Op 24 april 2018 heeft het college besloten over de volgende onderwerpen:

  1. Volkshuisvestelijk afwegingskader woningbouw Winterswijk

Voor de inhoud van de besluiten verwijzen wij u naar onze website https://www.winterswijk.nl/Bestuur_Organisatie/College_van_B_en_W/Besluitenlijsten_college

Uitgelicht