Gemeentenieuws 18 september 2018

Met onder andere Winterswijk schittert op Prinsjesfestival, Achterhoekse Duurzame Huizenroute, Brandweer Winterswijk zoekt vrijwilligers, Landelijke Week tegen de Eenzaamheid.

Hieronder vindt u diverse links naar de betreffende onderdelen van het gemeentenieuws.

Winterswijk schittert op Prinsjesfestival Den Haag

naar boven

Het was een uitnodiging om trots op te zijn. Burgemeester Bengevoord was door de Commissaris van de Koning van de provincie Gelderland gevraagd onze provincie te vertegenwoordigen tijdens het Prinsjesfestival. Voor een volle zaal in theater Diligentia in het centrum van den Haag hield hij een gloedvol betoog over burgerparticipatie. Zijn presentatie is beloond met een tweede plaats en een eervolle vermelding.

Zaterdag werd voor de zesde keer het Prinsjesfestival gehouden. ,,Ik wist al vrij snel dat ik het over burgerparticipatie wilde gaan doen. Het is zo’n belangrijkonderwerp. Steeds vaker hebben we de burgers nodig om plannen tot uitvoer te brengen. Uiteindelijk doe je het voor de burger. Het is dan ook logisch dat je luistert naar zijn stem,’’ aldus Bengevoord. ,,Ik wilde de zaal eerst laten zien dat burgerparticipatie volgens bepaalde spelregels moet verlopen. Zonder die regels wordt het een chaos. Maar als iedereen zich daaraan houdt kunnen we er met elkaar erg veel aan hebben.’’

In totaal waren 12 burgemeesters tijdens het festival aanwezig. Ieder gaf een les ‘democratisch burgerschap’. Elke les duurde vijf minuten. Daarin stond het mooiste voorbeeld van burgerschap uit de eigen gemeente centraal. ,,Het was fijn om en bus vol toeschouwers mee te hebben. De oproep die we via social media hebben gedaan is massaal bekeken. De bus zat in no time vol. Het is prettig om de steun van je gemeente te voelen. Dat doet een burgemeester goed. Juist bij deze presentatie, over zo’n belangrijk Winterswijks onderwerp".

Burgemeester Bengevoord legt Gelderse vlag in Haagse handen

naar boven

De Prinsjes-estafette van 10 tot en met 13 september tussen Nijmegen en Den Haag kende voor burgemeester Bengevoord een feestelijk sluitstuk. Samen met burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem overhandigde hij de Gelderse vlag aan zijn Haagse collega, burgemeester Krikke.

Bengevoord deed dat op verzoek van de provincie Gelderland en de organisatie van het Prinsjesfestival 2018. ,,Het is  eervol om Gelderland te mogen vertegenwoordigen bij deze officiële gelegenheid. Daar ben ik als burgemeester van Winterswijk trots op. En dat in deze ambiance. Ik nodig u dan ook van harte uit om eens in Winterswijk te komen wandelen. We hebben werkelijk prachtige routes,’’ aldus een opgetogen burgemeester.

Estafettestok

Bengevoord overhandigde de Gelderse vlag aan burgemeester Krikke van Den Haag. Voor die overdracht liep hij de laatste etappe, samen met de Regio-Achterhoek. Naast de vlag is  haar de estafettestok overhandigd, die tijdens de wandelvierdaagse van burgemeester naar burgemeester werd overgedragen. ,,Het brengt Winterswijk, de Achterhoek en Gelderland nog eens extra onder de Haagse aandacht. Dat is altijd fijn,’’ aldus Bengevoord.

Brandweer Winterswijk zoekt vrijwilligers

naar boven

Mensen redden, branden blussen, ongevallen met gevaarlijke stoffen bestrijden, verkeersslachtoffers uit voertuigen bevrijden en nog veel meer taken verrichten vrijwilligers van de Brandweer Winterswijk.

Collega’s gezocht

Brandweer Winterswijk is ervan overtuigd dat in iedereen een hulpverlener schuilt. Vrijwilligers bij de brandweer zijn namelijk werkzaam in alle beroepsgroepen en komen uit alle lagen van de bevolking. Zowel mannen als vrouwen. Beschikt u over een goede lichamelijke en geestelijke conditie, bent u sportief en praktisch ingesteld, werkt u graag in een team en goed improviseren is uw talent. En wenst u zich graag in te zetten voor Winterswijk. Dan is de brandweer wellicht iets voor u.

Informatiemiddag

Om enthousiaste mensen gelegenheid te bieden kennis te maken met de brandweer in Winterswijk organiseert de brandweer op zondag 23 september tussen 13.00 en 16.00 uur een informatiemiddag in de brandweerkazerne aan de Europark 16. Er is volop gelegenheid voor het stellen van vragen aan de aanwezige brandweermensen. “Samen zorgen voor een veilig Winterswijk juich ik van harte toe. En daar spelen vrijwilligers een belangrijke rol in”, laat burgemeester Bengevoord weten.

Meer informatie

Op www.brandweer-winterswijk.nl is meer informatie te vinden. Mogelijk bent u geïnteresseerd maar niet in de gelegenheid om naar de informatiemiddag te komen dan kunt u contact opnemen met postwinterswijk@vnog.nl.

Doe mee aan de Achterhoekse Duurzame Huizenroute

naar boven

Op zaterdag 3 november kunt u  van 11.00 tot 15.00 uur met eigen ogen zien hoe warmtepompen, efficiënte kachels, zonneboilers en energiezuinige huizen er uit zien. In de hele Achterhoek bent u welkom bij  mensen die hun energiezuinige huis openstellen. De eigenaren vertellen hun ervaringen en geven tips wat de praktische mogelijkheden zijn van energiebesparing in combinatie met comfortabel wonen. Het is een mooie manier om energiebesparende maatregelen in de praktijk te zien. Naast de woningen zijn ook een aantal duurzame bedrijven en parken in de Achterhoek opengesteld.  

Waar en wanneer

Op zaterdag 3 november kunt u de deelnemende duurzame huizen en bedrijven bekijken tussen 11.00 en 15.00 uur. Welke huizen u kunt bekijken? Voor gedetailleerde informatie en de laatst toegevoegde huizen kunt u  kijken op www.verduursaamenergieloket.nl onder de kop ‘voorbeelden uit de regio’. Wenst  u  op de hoogte blijven van de laatste informatie? Kijk dan ook op onze facebookpagina facebook.com/verduursaamenergieloket/

Uw huis ook in de route

Heeft u al duurzame maatregelen getroffen in uw woning? Geef uw huis dan op voor de Achterhoekse Duurzame Huizenroute en deel uw ervaringen met anderen. Zien is immers geloven! Meld u aan via www.verduursaamenergieloket.nl.

Het verduurSaam energieloket organiseert de Huizenroute

De Achterhoekse Duurzame Huizenroute wordt georganiseerd door het verduurSaam energieloket. Het loket is opgericht door de Achterhoekse gemeenten. U kunt er terecht met al uw  vragen over energiebesparing, duurzame energieopwekking en wooncomfort. Ga voor meer informatie naar www.verduursaamenergieloket.nl. Mis het niet en hoor wat er kan, hoe het eruit ziet én wat het oplevert.

Landelijke Week tegen Eenzaamheid

naar boven

Kom der bi-j!

Van 27 september tot en met 6 oktober is de landelijke Week tegen Eenzaamheid. Ook in Winterswijk worden verschillende activiteiten georganiseerd en wel onder de noemer Kom der bi-j!

Programma

Ook dit jaar is er weer een programmaboekje met de activiteiten voor verschillende leeftijdsgroepen, speciaal georganiseerd of al bestaand, waarbij ontmoeting centraal staat. Een leuke manier om activiteiten te ontdekken en nieuwe mensen te leren kennen. In dit boekje staan activiteiten vermeld die in de Week tegen Eenzaamheid plaatsvinden. Activiteiten die buiten deze periode in Winterswijk worden georganiseerd staan er niet in.

Vragen en informatie

Voor vragen over een activiteit kunt u ook contact opnemen met Claudia Bosscher van Sociaal Team de Post. Zij is te bereiken op 06 - 12 72 13 85. Iedere ochtend tussen 9.00 en 12.00 uur kunt u zonder afspraak terecht bij de Post, Balinkesstraat 4. Mailen kan ook depost@winterswijk.nl of bellen via (0543) 543 960.

Wet Basisregistratie Personen

naar boven

Voornemen tot uitschrijving uit de Basisregistratie Personen

Uit onderzoek is gebleken dat onderstaande personen niet meer wonen op het adres waar zij volgens de Wet Basisregistratie personen (Wet BRP) staan ingeschreven. Het gemeentebestuur heeft daarom het voornemen deze personen uit te schrijven. De gevolgen hiervan zijn dat men geen gebruik meer kan maken van overheidsvoorzieningen (zoals aanvraag paspoort, kinderbijslag, AOW enzovoort). Het is daarom van groot belang zo spoedig mogelijk aangifte van verhuizing te doen. Onderstaande personen dienen binnen vier weken na publicatiedatum van dit bericht contact op te nemen met het team Burgerzaken via telefoonnummer (0543) 543 543. Indien deze personen zich niet binnen deze periode melden, worden zij uitgeschreven uit de Basisregistratie Personen.

Voorletters en geslachtsnaam, geboortedatum:

H. Mohsenzadeh,16-03-1993
M.  Shahwan, 07-09-1989
R. Hamaty,10-09-1968   

Tijdelijke verkeersmaatregelen

naar boven

Anemoonstraat

In verband met een kraanwerkzaamheden is tot en met 21 september 2018 de Anemoonstraat ter hoogte van huisnummer 24 afgesloten. Er wordt geen omleiding aangegeven.

Weverstraat

In verband met herinrichtingswerkzaamheden is de Weverstraat tot en met vrijdag 5 oktober  gesloten verklaard voor al het verkeer. Tevens is tijdens de werkzaamheden het eenrichtingsverkeer op de Helderkampstraat opgeheven.

Kloosterstraat en Beuzenes

In verband met herinrichtingswerkzaamheden zijn de Kloosterstraat en Beuzenes tot en met vrijdag 19 oktober gesloten verklaard voor verkeer.

Eibergseweg

In verband met de aanleg van een watergang is de Eibergseweg van woensdag 19 september tot en met vrijdag 21 september 2018 afgesloten voor het verkeer. Ter plaatse geldt er een omleiding.

Amstelstraat, Maasstraat en Waalstraat

In verband met de diverse activiteiten tijdens de open dagen van het AZC worden op zaterdag 22 september 2018 de Amstelstraat, Maasstraat en Waalstraat afgesloten voor alle verkeer tussen 09.00 en 19.00 uur.

Populierenstraat

In verband met Nationale Burendag is de Populierstraat op 22 september 2018 tussen 10.30 en 22.00 uur gesloten verklaard voor al het verkeer.

De Bank

In verband met een buurtfeest is De Bank op zaterdag 22 september 2018 van 16.00 tot 20.00 uur afgesloten voor al het verkeer. Het betreft hier het gedeelte tussen huisnummers 1 en 11.

Prins Hendrikstraat

In verband met een buurtfeest is de Prins Hendrikstraat op zondag 23 september 2018 van 9.00 tot 14.00 uur afgesloten voor al het verkeer. Het betreft hier het gedeelte tussen de Groenloseweg en huisnummer 19.

Fietsbrug Beurzerbeek ter hoogte van Meddoseweg

In verband met renovatie van de fietsbrug is het fietspad ter hoogte van de brug afgesloten van woensdag 19 september tot en met 26 oktober 2018. Tijdens de werkzaamheden worden fietsers over de Meddoseweg geleid. Er geldt hier een wegversmalling voor het overige verkeer. Deze wordt geregeld door middel van verkeerslichten.

N319 Rondweg West

In verband met asfalteringswerkzaamheden is de N319 Rondweg West op de volgende tijden gesloten verklaard voor het verkeer:
20 september 2018 van 13.00 uur tot 21 september 2018 06.00 uur het gedeelte tussen de Groenloseweg en rotonde Europalaan.
21 september 2018 van 18.00 uur tot 22 september 2018 08.00 uur en van 22 september 18.00 uur tot 23 september 08.00 uur het gedeelte tussen de Europalaan en rotonde Corleseweg/Misterweg/Rondweg Zuid.
Tijdens de werkzaamheden wordt er een omleiding ingesteld.

Bataafseweg

In verband met het Oktoberfest Winterswijk geldt er op zaterdag 29 september vanaf 17.00 uur op de Bataafseweg, tussen de Kottenseweg en de Laan van Hilbelink, een parkeerverbod en maximum snelheid van 30 km/h.

Generaal Berenschotweg

In verband met een buurtfeest is de Generaal Berenschotweg op zondag 30 september van 10.00 uur tot 20.00 uur afgesloten voor al het verkeer. Het betreft hier het gedeelte tussen de J. Steenstraat en F. Halsstraat.

Agenda activiteiten

naar boven

Datum en activiteit

t/m 29 september, Nationale Sportweek
20 september, Openbare presentatiebijeenkomst om 19.30 uur in het gemeentekantoor, Stationsstraat 25 in Winterswijk.
20 september, Mantelzorgcafé van 14.00 tot 15.30 uur, Hertog Karel van Gelre, Markt 25 in Winterswijk.
21 september, Wereld Alzheimer Dag in Groenlo met Walzheimercafé van 20.00 tot 21.30 uur in De Mattelier, Mattelierstraat 19  in Groenlo. Zaal open van 19.30 uur.
22 september, Nationale burendag.
24 september, Openbare vergadering Seniorenraad van 09.30 tot circa 12.00 uur in Boogie Woogie, Roelvinkstraat 2 in Winterswjk.
24 september, Gratis proefsportles voor 60 plussers door Buiten Actief van 09.00 tot 10.00 uur, Jasperweg 5 in Winterswijk.
27 september, Openbare raadsvergadering, aanvang 19.30 uur in het raadhuis aan het Mevr. Kuipers-Rietbergplein in Winterswijk.
27 september t/m  6 oktober, Week tegen Eenzaamheid.
3 oktober, Informatieavond voor sportstichtingen en (buiten)sportverenigingen om 19.30 uur in het gemeentekantoor, Stationsstraat 25 in Winterswijk.
8 oktober, Meet-Up Duurzaamheid vanaf 19.30 uur in Theater De Storm, de Haitsma Mulierweg 11 in Winterswijk.
3 november, Achterhoekse Duurzame HuizenRoute van 11.00 tot 15.00 uur.

Vergaderingen

naar boven

Openbare vergadering Seniorenraad

Op maandag 24 september aanstaande vergadert de Seniorenraad van 09.30 tot circa 12.00 uur in Boogie Woogie, Roelvinkstraat 2 in Winterswijk.  De vergadering wordt bijgewoond door wethouder Ilse Saris en een beleidsambtenaar.

De stichting Seniorenraad heeft tot doel het bepleiten en behartigen van belangen van alle senioren van 55 jaar en ouder. De stichting tracht haar doel onder meer te verwezenlijken door gevraagd en ongevraagd het uitbrengen van adviezen aan het gemeentebestuur over hun beleidsvoornemens. Tijdens de vergadering komen de volgende onderwerpen aan de orde: bezoeken van 75-jarigen, ouderenteams bij huisarts, ouderenwoonakkoord, energietransitie, openbaar toilet, wonen met 24-uurs zorg, mantelzorgwoning en electrokar. Belangstellenden zijn op deze bijeenkomst van harte welkom. Bezoekers krijgen tevens de gelegenheid om het woord te voeren. Maar zelf kunt u ook een onderwerp inbrengen, dat alle senioren in Winterswijk aangaat.
Meer informatie te vinden op www.seniorenraadwinterswijk.nl.

Openbare raadsvergadering op 27 september 2018

Op donderdag 27 september 2018 vergadert de gemeenteraad van Winterswijk. De vergadering begint om 19.30 uur in het raadhuis aan het Mevr. Kuipers-Rietbergplein.
De raadsvergadering kunt u ook live via internet volgen door middel van een link op onze website www.winterswijk.nl/gemeenteraad, vervolgens klikt  u op ‘Uitzending bekijken’. De agenda en de op de agenda betrekking hebbende stukken vindt u vanaf woensdag 19 september aanstaande op de website www.winterswijk.nl/gemeenteraad, vervolgens klikt u op ‘Agenda’s en stukken’.

Meer informatie

Voor meer informatie over de raadsvergadering kunt u contact opnemen met de griffie via e-mail griffie@winterswijk.nl of telefonisch (0543) 543 120 of 543 122.
De raadsvergadering is ook achteraf op video te bekijken. Op onze website www.winterswijk.nl/gemeenteraad, klikt u hiervoor op ‘Uitzending bekijken’.

Officiële bekendmakingen

Officiële bekendmakingen in het digitale gemeenteblad op de website www.officielebekendmakingen.nl

naar boven

Wij publiceren de officiële bekendmakingen in het (digitale) Gemeenteblad op de website officielebekendmakingen.nl/

In dit Gemeentenieuws verschijnen alleen de titels van bekendmakingen. De volledige bekendmakingen worden uitsluitend digitaal gepubliceerd. Op grond van de wet zijn er wel bekendmakingen die niet digitaal maar nog steeds in een huis-aan-huisblad of krant moeten worden bekendgemaakt. Dat zijn echter uitzonderingen. Op officielebekendmakingen.nl kunt u zoeken naar publicaties in de gemeente Winterswijk. Publicaties van de gemeente Winterswijk kunt u op deze website vinden onder de publicaties in het Gemeenteblad en/of de Staatscourant.

E-mailservice

Wilt u de bekendmakingen automatisch per e-mail ontvangen, dan kunt u zich aanmelden voor de e-mailservice via de website overheid.nl. U ontvangt dan alle bekendmakingen in uw mailbox.

Meer informatie

Op de pagina 'Bekendmakingen' op deze website vindt u meer informatie over de officiële bekendmakingen.

Aangevraagde en verleende omgevingsvergunningen

naar boven

Binnengekomen aanvragen omgevingsvergunning

De aanvragen en meldingen voor omgevingsvergunningen bouwen, kappen, milieu, bestemmingsplannen en sloop- en kapmeldingen vindt u op www.officielebekendmakingen.nl.

Verleende omgevingsvergunning kappen

  • het Korenburgerveen (noodkap)
  • Vreehorstweg (tegenover huisnr. 35)

Verleende omgevingsvergunning bouwen

  • Goudvinkenstraat 2-10, 2-11 en 2-12
  • Tolhuis 11

Verleende omgevingsvergunning bouwen (Rectificatie Achterhoek Nieuws 11 september 2018)

  •  De Eelinkes 55
  • Grote Veldweg 2

Verleende omgevingsvergunning tijdelijke afwijking bestemmingsplan

  •  Witstoom onbebouwd

Ruimtelijke ordening

Wijzigingsplan Goorweg 42 Winterswijk Meddo

Mediation

Indien bezwaar wordt gemaakt tegen een besluit kan mediation soms uitkomst bieden. Er wordt dan geprobeerd om onder begeleiding van een neutrale persoon, de mediator, tot een oplossing te komen. Er zal dan worden bekeken of mediation in uw geval geschikt is. Indien gekozen wordt voor mediation wordt de bezwaarprocedure zolang stilgelegd. Meer informatie over mediation kunt u vinden op www.winterswijk.nl.

Ter inzage

U kunt de plannen, vergunningsaanvragen en verordeningen inzien bij de receptie van het gemeentekantoor, Stationsstraat 25. De openingstijden zijn op maandag van 9.00 tot 19.00 uur en op dinsdag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur. U kunt ook een afspraak maken via ons algemene telefoonnummer (0543) 543 543

Besluiten van het college van B en W

naar boven

Op 11 september 2018 heeft het college besloten over de volgende onderwerpen:

1.    Voorstel aanpak opgave Armoedevrij Winterswijk 2040

 

Voor de inhoud van de besluiten verwijzen wij u naar de pagina https://www.winterswijk.nl/Bestuur_Organisatie/College_van_B_en_W/Besluitenlijsten_college

Uitgelicht