Gemeentenieuws 13 augustus 2019

Met onder andere veel enthousiasme voor gratis cursus Duits door Grenzhoppers Business School, 75 jaar vrijheid vieren, sportinstuif Winterswijk, tijdelijke verkeersmaatregelen Volksfeest 2019.

Hieronder leest u de inhoud van het Gemeentenieuws. U kunt de onderwerpen met eenvoudig met één klik openen en lezen.

Redactionele artikelen

Veel enthousiasme voor gratis cursus Duits door Grenzhoppers Business School

Op 23 en 30 september worden de eerste cursussen ‘Duits voor Winkelpersoneel’ vanuit de Grenzhoppers Business School gegeven. In een op maat gemaakte cursus krijgen medewerkers uit de detailhandel op een praktische en interactieve manier les.

Met ruim 2,2 miljoen bezoeken per jaar zijn Duitse toeristen enorm belangrijk voor Winterswijk en de Regio Achterhoek. “We doen veel aan grensoverschrijdende samenwerking en hebben gastvrijheid hoog in het vaandel staan. Bovendien is het leuk als je een Duitse bezoeker ook in het Duits te woord kunt staan,’’ vindt burgemeester Joris Bengevoord van Winterswijk.

De Grenzhoppers Business School biedt eind september twee keer gratis een cursus aan voor het winkelpersoneel in Winterswijk. Onderwerpen als begroeten, vragen stellen en beantwoorden komen aan bod.  Door middel van voorbeelden aangedragen door personeel wordt heel praktisch ingegaan op wat de winkels écht nodig hebben.

De twee eerste cursussen zitten inmiddels vol, maar er worden vervolgcursussen in andere gemeenten in de Achterhoek gegeven. Heeft u interesse of wilt u meer informatie over de cursussen van de Grenzhoppers Business School? Mail dan: tgeurkink@winterswijk.nl

Woensdag 14 augustus van 9.00 tot 14.00 uur zijn de Grenzhoppers aanwezig op de Winterswijkse warenmarkt. Inwoners kunnen hier in gesprek over al hun ideeën en vragen met betrekking tot grensoverschrijdende samenwerking.

Heeft u een idee om samen 75 jaar vrijheid te vieren?

In 2020 vieren wij 75 jaar vrijheid en vrede. Heeft u een idee voor een lokaal initiatief om samen 75 jaar vrijheid te vieren of stil te staan bij wat 75 jaar vrede betekent voor Winterswijk? Laat het ons dan weten, zodat we gezamenlijk kunnen kijken of dit initiatief in aanmerking komt voor subsidie.

U kunt tot en met september 2019 een subsidieaanvraag indienen. In de maand oktober ontvangen de aanvragers nader bericht of de subsidie wordt toegekend. Op www.winterswijk.nl leest u aan welke voorwaarden uw initiatief moet voldoen om in aanmerking te komen voor subsidie. Ook vindt u daar nadere informatie over hoe u een subsidieverzoek kunt indienen.
Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Paulien van Vliet via pvliet@winterswijk.nl of (0543) 543 106.

Sportinstuif Winterswijk - Beweegplezier voor mensen met een beperking

Vindt u het leuk om samen met anderen te bewegen? En kennis te maken met verschillende sporten? Dan is de ‘Sportinstuif Winterswijk’ een prima moment om in beweging te komen. Doe mee en maak kennis met diverse sporten. Op woensdag 18 september kunt u kennis maken met volleybal en tennis. Woensdag 16 oktober staan gym en atletiek op de agenda.

Data

Iedere derde woensdag van de maand van 18.30 tot 20.30 uur.

Locatie

Dagcentrum De Helmhorst, Lange Brug 5 in Winterswijk.

Aanmelden

Meer informatie via www.perron8.nl Via de website onder ‘Activiteiten’ kunt u zich aanmelden. Deelname is gratis.

De sportinstuif wordt mede mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen diverse Winterswijkse sportverenigingen, gemeente Winterswijk, Brichbouw, Achterhoek in Beweging en Perron8.

Verloren en gevonden voorwerpen  juli  2019

U kunt hiervan aangifte doen via onze website www.winterswijk.nl, persoonlijk bij de receptie van het gemeentekantoor of telefonisch via telefoonnummer (0543) 543 543.
Wij publiceren gevonden voorwerpen maandelijks op onze website www.winterswijk.nl> actualiteiten.
Staat het voorwerp dat u bent verloren er niet bij, neem dan contact met ons op via bovenstaand telefoonnummer.

Alzheimer Café Lichtenvoorde

De afdeling Oost-Gelderland van Alzheimer Nederland organiseert maandelijks een Alzheimer Café in Lichtenvoorde op de vierde woensdag van de maand, voor iedereen die op welke manier dan ook te maken heeft met dementie. U ontmoet lotgenoten en kunt met elkaar in gesprek gaan over de dingen die u meemaakt of bezighoudt.

Muziek brengt levensgeluk voor mensen met dementie

Op 28 augustus vertelt Richard Jongetjes over het project Music & Memory en wat muziek voor mensen met dementie kan betekenen. In mei van dit jaar ging dit project van start in de Achterhoek. Verschillende zorgorganisaties, netwerk dementie Achterhoek, trajectbegeleiders, Figulus en Boogie Woogie doen hier aan mee. Persoonlijke muziek via de methodiek Music & Memory bij mensen met dementie, kan zorgen voor meer plezier en geluk, meer communicatie, alertheid, minder pijn, valincidenten en agressie, verminderen van passiviteit dan wel loopdrang. Het is een methodiek die een stukje levensgeluk kan brengen zowel voor de mensen met dementie als de mantelzorger.

Het Alzheimer Café wordt deze maand gehouden op woensdag 28 augustus van 20.00 tot 21.30 uur in het Grand Café van woonzorgcentrum Careaz Antoniushove, Rapenburgsestraat 33 in Lichtenvoorde. Zaal is open vanaf 19.30 uur. Aanmelden is niet nodig.

Meer informatie op: www.alzheimer-nederland.nl/regios/oost-gelderland of bel naar Alzheimer Nederland | Oost-Gelderland: (06) 135 144 11.

Tijdelijke verkeersmaatregelen

Markt

In verband met een evenement is de Markt op vrijdag 23 augustus 2019 de gehele dag afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.

Bekeringweg

In verband met een evenement is op vrijdag 9 augustus van 18.00 uur tot 22.00 uur een eenzijdig parkeerverbod ingesteld op de Bekeringweg. Dit betreft het gedeelte tussen de Kottenseweg en perceel Bekeringweg 12, aan de oneven kant van de weg.

De Kloksteeg

In verband met bouwwerkzaamheden is De Kloksteeg afgesloten. Ook is er een wegsleepregeling van kracht.

Leeghwaterweg

In verband met uitloop van verbouwingswerkzaamheden wordt de tijdelijke verkeersmaatregel voor het tijdelijk opheffen van het parkeerverbod verlengd tot met 31 oktober. Dit ter hoogte van de ROVA.

Jonenstraat

In verband met bouwwerkzaamheden is de Jonenstraat tot en met vrijdag 20 december afgesloten voor al het verkeer.

Tijdelijke verkeersmaatregelen Volksfeest 2019

Verkeersmaatregelen kermis en volksfeest

In verband met de kermis en het Volksfeest zijn de volgende straten afgesloten van maandag 26 augustus 16.00 uur tot en met dinsdag 3 september 17.00 uur:

 • Balinkesstraat
 • Jeugdkerkstraat
 • Burgemeester Bosmastraat tussen Beukenhorstweg en Torenstraat
 • Torenstraat
 • Markt
 • Mw. Kuipers-Rietbergplein
 • Schoolstraat tussen Jonendwarsstraat en Wierengastraat
 • Wierengastraat

In verband met de kermis wordt van maandag 26 augustus 16.00 uur tot en met dinsdag 3 september 17.00 uur éénrichtingsverkeer ingesteld op de Beukenhorstweg van Burgemeester Bosmastraat richting Balinkesstraat en wordt het éénrichtingsverkeer opgeheven op de Schoolstraat en Jonenstraat.

Verkeersmaatregelen m.b.t. ‘roeien’

In verband met het ‘roeien’ zijn de volgende straten op zaterdag 31 augustus en zondag 1 september tussen 00.30 uur en 02.30 uur afgesloten voor al het verkeer.

 • Groenloseweg (gedeelte tussen Prins-Hendrikstraat en rotonde Peperbus)
 • Singelweg (gedeelte tussen Waliensestraat en rotonde Peperbus)
 • Rotonde Peperbus

Geslotenverklaring voor fietsers

Om het centrum goed bereikbaar te houden voor hulpdiensten zijn op grond van art. 2 van de Wegenverkeerswet resp. 2.31 van de APV de volgende straten gesloten voor (brom-)fietsen en is in deze straten het plaatsen van (brom-)fietsen verboden op vrijdag 30 en zaterdag 31 augustus:

 • Misterstraat tussen Roelvinkstraat en Markt
 • Bossesteeg en Satinksplas
 • Spoorstraat tussen Kloksteeg en Wooldstraat
 • Wooldstraat
 • Weurden tussen Dingstraat en Wooldstraat
 • Willinkstraat
 • Ratumsestraat tussen Weeninkpad en Markt
 • Nieuwstraat
 • Meddosestraat tussen Sellekamp en Markt
 • Balinkesstraat
 • Burgemeester Bosmastraat tussen Beukenhorstweg en Torenstraat
 • Markt
 • Jeugdkerkstraat
 • Mw. Kuipers-Rietbergplein
 • Torenstraat
 • Wierengastraat

Dit fietsverbod houdt in dat het verboden is om in deze straten te fietsen, een fiets mee te nemen en een fiets te stallen. Het fietsverbod is ingesteld om in de genoemde straten hinder van fietsen te voorkomen en te voorkomen dat de doorgang voor het publiek en de hulpdiensten door gestalde fietsen gehinderd wordt. Waar nodig zullen fietsen verwijderd worden.

Extra fietsstallingsplaatsen

In samenwerking met de Vereeniging Volksfeest zorgt de gemeente voor extra fietsstallingsplaatsen op de volgende locaties:

 • parkeerterrein Sellekamp
 • trottoir Weeninkpad en grasveld Scholtenbrug
 • parkeerterrein Spoorstraat
 • trottoir Roelvinkstraat (zijgevel HEMA)
 • parkeerterrein Jeugdkerkstraat
 • gereserveerde gedeelte van parkeerterrein Beukenhorstweg (achter oude gemeentehuis)

Naast deze extra fietsstallingsplaatsen is er een bewaakte fietsenstalling in de ‘Blikbak’ op de Wheme. Tegen een vergoeding van € 2,- per fiets kunt u hier uw fiets bewaakt stallen tussen 11.00 en uiterlijk 01.30 uur ’s nachts.

Agenda activiteiten

Datum, activiteit

28 augustus, Alzheimer Café Lichtenvoorde van 20.00 tot 21.30 uur, in het Grand Café van woonzorgcentrum Careaz Antoniushove, Rapenburgsestraat 33 in Lichtenvoorde. Inloop vanaf 19.30 uur.
18 september, Sportinstuif Winterswijk van 18.30 tot 20.30 uur.

Verkeer

Toewijzing gehandicaptenparkeerplaats

Ten behoeve van bewoner:

 • Schaepmanstraat 25
Officiële bekendmakingen

Officiële bekendmakingen in het digitale gemeenteblad op de website www.officielebekendmakingen.nl

Wij publiceren de officiële bekendmakingen in het (digitale) Gemeenteblad op de website officielebekendmakingen.nl/

In dit Gemeentenieuws verschijnen alleen de titels van bekendmakingen. De volledige bekendmakingen worden uitsluitend digitaal gepubliceerd. Op grond van de wet zijn er wel bekendmakingen die niet digitaal maar nog steeds in een huis-aan-huisblad of krant moeten worden bekendgemaakt. Dat zijn echter uitzonderingen. Op officielebekendmakingen.nl kunt u zoeken naar publicaties in de gemeente Winterswijk. Publicaties van de gemeente Winterswijk kunt u op deze website vinden onder de publicaties in het Gemeenteblad en/of de Staatscourant.

E-mailservice

Wilt u de bekendmakingen automatisch per e-mail ontvangen, dan kunt u zich aanmelden voor de e-mailservice via de website overheid.nl. U ontvangt dan alle bekendmakingen in uw mailbox.

Meer informatie

Op de pagina 'Bekendmakingen' op deze website vindt u meer informatie over de officiële bekendmakingen.

Voor de inhoud van de besluiten verwijzen wij u naar de pagina https://www.winterswijk.nl/Bestuur_Organisatie/College_van_BenW/Besluitenlijsten_college

Aangevraagde en verleende omgevingsvergunningen

Binnengekomen aanvragen omgevingsvergunning

De aanvragen en meldingen voor omgevingsvergunningen bouwen, kappen, milieu, bestemmingsplannen en sloop- en kapmeldingen vindt u op www.officielebekendmakingen.nl.

Ter inzage liggende omgevingsvergunningen

De onderstaande ter inzage liggende omgevingsvergunningen kunt u inzien bij de receptie van het gemeentekantoor, Stationsstraat 25.

 • Brandenweg 6

Verleende omgevingsvergunning kappen

 •  Weurden 52

Verleende omgevingsvergunning bouwen

 • Hakkelerkampstraat 24
 • Lemmenesweg 5
 • Morskers Driehuisweg 11
 • Wethouder Bentstraat 3 t/m 41

Verleende omgevingsvergunning tijdelijke afwijking bestemmingsplan

 •  Nieuw Beusinkweg 20-05

Ruimtelijke ordening

 • Ontwerpwijzigingsplan Hietkampweg 3

Bekendmaking beoordeling noodzaak uitvoeren milieueffectrapportage voor de locatie Parallelweg 4

Voor een locatie aan de Parallelweg 4 in Winterswijk is een aanmeldingsnotitie m.e.r.-beoordeling ingediend voor het wijzigen van een bestaand bedrijf.
Op grond van hoofdstuk 7 van de Wet milieubeheer moet worden beoordeeld of een milieueffectrapport moet worden gemaakt. Na beoordeling van de diverse milieuaspecten is ons gebleken dat er geen belangrijke nadelige effecten voor het milieu of bijzondere omstandigheden zijn die een milieueffectrapport noodzakelijk maken.

De aanmeldingsnotitie en het besluit liggen vanaf 14 augustus 2019 na afspraak ter inzage in het gemeentekantoor te Winterswijk. Inzage is mogelijk van maandag 12.00 tot 19.00 uur en van dinsdag tot en met vrijdag van 09.00 tot 13.00 uur.
De aanmeldingsnotitie en het besluit hierop maken onderdeel uit van een procedure ter voorbereiding op een procedure voor een omgevingsvergunning.
Op basis artikel 6:3 van de Algemene wet bestuursrecht staan de aanmeldingsnotitie en het besluit hierop niet open voor bezwaar of beroep tenzij belanghebbenden los van het voor te bereiden besluit rechtstreeks in hun belang getroffen worden. Indien u het niet eens bent met de aanmeldingsnotitie of het besluit hierop, dan heeft u tijdens de procedure voor een omgevingsvergunning de mogelijkheid om zienswijze hiertegen in te dienen.

Verkeer

Toewijzing gehandicaptenparkeerplaats

Ten behoeve van bewoner:

 • Schaepmanstraat 25

Mediation

Indien bezwaar wordt gemaakt tegen een besluit kan mediation soms uitkomst bieden. Er wordt dan geprobeerd om onder begeleiding van een neutrale persoon, de mediator, tot een oplossing te komen. Er zal dan worden bekeken of mediation in uw geval geschikt is. Indien gekozen wordt voor mediation wordt de bezwaarprocedure zolang stilgelegd. Meer informatie over mediation kunt u vinden op www.winterswijk.nl.

Ter inzage

U kunt de plannen, vergunningsaanvragen en verordeningen inzien bij de receptie van het gemeentekantoor, Stationsstraat 25. De openingstijden zijn op maandag van 9.00 tot 19.00 uur en op dinsdag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur. U kunt ook een afspraak maken via ons algemene telefoonnummer (0543) 543 543.

Besluiten van het college van B en W

Zomerreces gemeenteraad en college van B&W

De maanden juli en augustus 2019 heeft de gemeenteraad zomerreces. De eerste raadsvergadering na de vakantieperiode is op donderdag 26 september 2019. In deze twee maanden vinden er geen collegevergaderingen plaats op dinsdag 23 juli, 30 juli, 6, 13 en 20 augustus 2019. Adviezen die besproken moeten worden, worden behandeld in de eerste collegevergadering op dinsdag 27 augustus. Tijdens de vakantieperiode neemt het college uitsluitend besluiten waarover niet vergaderd hoeft te worden,
zogenaamde parafenbesluiten.

Voor de inhoud van de besluiten verwijzen wij u naar onze website https://www.winterswijk.nl/Bestuur_Organisatie/College_van_BenW/Besluitenlijsten_college