Gemeentenieuws 15 januari 2019

Met onder andere geslaagde nieuwjaarsbijeenkomst, 500e match voor 'Aan de slag', data(buurt)bijeenkomsten over Armoedevrij Winterswijk, dialoogbijeenkomst Omgevingsvisie Buitengebied.

Hieronder vindt u diverse links naar de betreffende onderdelen van het gemeentenieuws.

Geslaagde nieuwjaarsbijeenkomst in Transit Oost

naar boven

Het was vorige week maandag druk op de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Winterswijk in museumwerkplaats Transit Oost.

Burgemeester Joris Bengevoord had voor deze avond vier speciale gasten uitgenodigd met wie hij in gesprek ging. Met Sien Vels van Explorius Vastgoedontwikkeling besprak hij de  ambitieuze plannen voor de ontwikkeling van een nieuw Cultuurkwartier aan het Weurden.
De tweede gast was kunstenares Louise te Poele. Zij exposeert regelmatig werk in Villa Mondriaan en maakte vorig jaar een fraaie serie stillevens die kenmerkend zijn voor de Achterhoekse gemeenten. De burgemeester riep jonge kunstenaars op om Winterswijk op een creatieve manier te verbeelden. Binnenkort volgt hierover meer informatie. De winnaar krijgt de opdracht om een relatiegeschenk voor de gemeente te ontwerpen.

Campagne

Burgemeester Christoph Holtwisch van Stadt Vreden was de derde gast van de avond. In vloeiend Nederlands benadrukte hij het belang van grensoverschrijdende samenwerking tussen Vreden en Winterswijk. Het dienstencentrum dat op de grens van bedrijventerrein Gaxel komt is belangrijk voor de economische ontwikkeling aan beide zijden van de grens. De burgemeesters hadden ook een nieuwtje te melden: de gemeenten Oeding, Südlohn, Vreden en Winterswijk gaan samen campagne voeren om hun inwoners te bewegen in mei naar de stembus te gaan voor de Europese Parlementsverkiezingen.
Laatste gast van de avond was koffiebrander Gerrit Hesselink. Hij vertelde over de uitbreidingsplannen van zijn bedrijf en zijn motivatie om duurzaam te ondernemen.
Tussen de gesprekken door werden ook twee prijzen uitgereikt: de Pui Promotie Prijs 2018 en de 100% Winterswijk Trofee.

Pui Promotie Prijs 2018

De Pui Promotie Prijs is bedoeld voor de ondernemer die zijn of haar pand op de meest aansprekende manier heeft vernieuwd en daarmee het aanzien van het centrum van Winterswijk heeft verbeterd. De prijs ging dit jaar naar de Wibra voor de verbouwing van de gevel van het winkelpand aan de Wooldstraat 14. Wethouder Wim Aalderink reikte de prijs -een fraai ingelijste foto van het winnende pand- uit aan Jacqueline Lievers, filiaalmanager  van de Wibra.

100% Winterswijk Trofee

De 100% Winterswijk Trofee ging dit jaar naar Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB). “De patiëntgerichtheid, de dienstverlening, wordt heel goed beoordeeld. En dat geldt ook voor de medische zorg. Ook in het vorige jaar hoorde het SKB bij de top in Nederland. En daarmee zetten zij Winterswijk ook landelijk op een goede manier op de kaart”, zei juryvoorzitter Marlies Joldersma bij de uitreiking van de trofee.

De interviews en prijsuitreikingen werden afgewisseld met diverse optredens van Fleur en Manou van Intermezzo Dans en muziek van het duo Beer en Eamon.

Albert Peters viert 50 jarig jubileum

naar boven

Winterswijker Albert Peters werkt al 50 jaar bij de sociale werkvoorziening. Hij begon bij De Marke in Aalten en kwam later bij achtereenvolgens Hameland en Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA). Sinds 2006 werkt Albert Peters bij Palletfabriek Derksen in Eibergen. Hij is daar verantwoordelijk voor het netjes houden van de werkruimte en het maken van pallets. Als mattenmaker, medewerker metaal, montagemedewerker heeft Albert de eerste jaren gewerkt voor De Marke.  “Albert Peters is altijd een harde werker en gemotiveerd en zo kennen we hem nog steeds, ook bij zijn huidige werk bij de Palletfabriek in Eibergen”, laat Rutmer Mensonides, klantmanager bij SDOA weten.  “Mede dankzij de inzet en flexibiliteit van Palletfabriek Derksen kan Albert hier ook de laatste periode van zijn werkleven goed doorkomen”.

Armoedevrij Winterswijk; doet u mee?

naar boven

Armoedevrij Winterswijk 2040! Hier gaan we in Winterswijk mee aan de slag. Mogelijk heeft u er al over gelezen. De komende maanden gaan we  hierover gesprekken aan met Winterswijkers; van jong tot oud! We horen graag hoe iedereen denkt over armoede. Wat is het eigenlijk? En hoe ziet een armoedevrij Winterswijk er in 2040 uit? En… kun je armoede eigenlijk doorbreken? Zo ja, wat zouden we dan moeten doen? We horen graag uw mening, tips en adviezen.

De komende tijd kunt u ons op veel plekken ontmoeten. Bijvoorbeeld bij u in de buurt, bij organisaties en verenigingen. U bent van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn: we spreken u graag! Voor een buurtbijeenkomst krijgt iedere inwoner twee weken voor de bijeenkomst een uitnodiging thuisgestuurd.

Data (buurt)bijeenkomsten:

 • Maandag 21 januari: Wuh (Winterswijkers Uw Huis) – voor vrijwilligers, verenigingen en organisaties die met vrijwilligers werken. Geef u gauw op!
 • Woensdag 30 januari: Winterswijk Oost
 • Dinsdag 5 februari: Winterswijk Noord
 • Woensdag 13 februari: Buitengebied (Miste, Woold, Brinkheurne, Kotten, Ratum)
 • Woensdag 20 februari: Buitengebied (Meddo, Huppel, Henxel, Corle)
 • Woensdag 6 maart: Winterswijk Centrum en West
 • Donderdag 14 maart: Bijeenkomst voor ieder die bijeenkomst heeft gemist

Locatie en tijdstip staan in de brief die u ontvangt en worden bekendgemaakt via social media (Iedereen doet mee) en op de gemeentepagina www.winterswijk.nl.
Eind maart zal een grote bijeenkomst plaatsvinden. Hierin vertellen we de uitkomst van alle gesprekken en welke stappen daarna worden gemaakt om armoede te verminderen.

Blijf op de hoogte!

Wilt u op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom een armoedevrij Winterswijk? Schrijf u in voor de nieuwsbrief. Na half januari kunt u alle ontwikkelingen lezen op de website van de gemeente Winterswijk www.winterswijk.nl. U vindt ons op social media, @iedereen doet mee.

Bent u erbij?

We zien en spreken u graag op één van de buurtbijeenkomsten of één van de bijeenkomsten bij uw vereniging of organisatie. Mocht u niet kunnen, maar wel uw gedachten willen delen? Neem contact met ons op.

Doet u mee?

 We willen graag samen met Winterswijkers aan de slag. We kunnen dit grote onderwerp alleen samen  veranderen. Bent u niet aanwezig bij een bijeenkomst en wilt u graag met ons en anderen aan de slag om armoede te bestrijden? Laat het ons weten.

Aanmelden en contact

U kunt zich aanmelden voor de nieuwsbrief of buurtbijeenkomst via iedereendoetmee@winterswijk.nl of (0543) 543 543, Colette Wever. Deze gegevens kunt u ook gebruiken als u mee wilt doen om armoede te bestrijden of met ons in contact wilt komen.

Bekendmakingen

naar boven

Met bekendmakingen informeren wij u over onder andere verordeningen, bestemmingsplannen, omgevingsvergunningen en evenementenvergunningen.

Officiële Bekendmakingen

De gemeente Winterswijk publiceert de officiële bekendmakingen in het Gemeenteblad op www.officielebekendmakingen.nl. Ook de gemeentelijke bekendmakingen in de Staatscourant staan op die website.

E-mailservice

Informatie over de e-mailservice vindt u op https://www.overheid.nl/help/officiele-bekendmakingen/mijn-abonnementen
U kunt zich aanmelden voor deze service via https://zoek.officielebekendmakingen.nl/mijnabonnementen/registreren

Na aanmelding ontvangt u automatisch besluiten en berichten die de gemeente, provincie, het waterschap en rijksoverheid publiceren.

‘Over uw buurt: Zó weet je ervan!’

Via de website ‘Over uw buurt' kunt u op de hoogte blijven van ontwikkelingen in uw buurt, zoals vergunningen, plannen en plaatselijke regelgeving. U vindt hier niet alleen de gemeentelijke bekendmakingen, maar ook die van provincie en  het waterschap die van toepassing zijn op uw buurt. Berichten van de rijksoverheid zijn niet op deze website te vinden.

De website ‘Over uw buurt’ bestaat uit drie onderdelen: e-mailservice, app en online. Voor de e-mailservice kunt u zich abonneren, zo ontvangt u automatisch besluiten en andere berichten. De app kunt u downloaden. En online zijn berichten te bekijken.

500e match voor ‘Aan de slag’

naar boven

Dankzij de geweldige samenwerking tussen alle partijen  is in november 2018 de 500e match behaald! Op dinsdagmiddag 8 januari was er een gezellige bijeenkomst bij FC Winterswijk.  Deze locatie is bewust gekozen omdat FC Winterswijk gebruik maakt van de inzet van de vrijwilligers van het  AZC.

Wethouder Wim Aalderink heeft certificaten uitgereikt aan de vrijwilligers van het AZC. Voor Abdelhakim was er een attentie, omdat hij de 500e vrijwilligersklus heeft uitgevoerd.
“Wat een geweldig resultaat!  In iets meer dan één jaar tijd zijn er 500 matches gemaakt”, vertelde wethouder Aalderink.  Deze certificaten kunnen later door de vrijwilligers gebruikt worden als een soort getuigschrift bij het vinden van werk.

Top 5

Aan de slag is een lokaal project van de gemeente Winterswijk met als doel de bewoners van het AZC te koppelen aan vrijwilligersklussen bij lokale organisaties en of verenigingen.
Het project draait in 27 andere gemeentes maar bijna nergens is het zo succesvol als in Winterswijk. Winterswijk hoort met haar project bij de top 5. Wethouder Aalderink zegt,  “Deze aanpak laat zien dat door de inzet van vrijwilligersorganisaties al in een heel vroeg stadium kan worden begonnen met integratie. En het ontwikkelen van taalvaardigheid. Dit helpt om sneller werk te vinden is inmiddels in de praktijk bewezen!”

Meer informatie

Meer informatie over ‘Aan de slag’ is te verkrijgen via Ria Bussink, coördinator vrijwilligerswerk, (06) 237 925 29. Of bij Monique Wieskamp, projectleider ‘Aan de slag’, (06)  362 927 18. E-mail aandeslag@vpwinterswijk.nl.

Dialoogbijeenkomst Omgevingsvisie Buitengebied

naar boven

Op maandagavond 21 januari en woensdagavond 23 januari van 20.00 tot 22.00 uur  verzorgt de gemeente Winterswijk een dialoogbijeenkomst over de Omgevingsvisie Buitengebied. U bent vanaf 19.30 uur van harte welkom in het gemeentekantoor, Stationsstraat 25 in Winterswijk.

De vraagstukken zijn onder andere:

 •     Hoe kijkt u aan tegen ontwikkelingen in het buitengebied wat betreft wonen en bedrijvigheid;
 •     Gebruik van recreatiewoningen door niet-recreanten.

Informatie

Op www.winterswijk.nl/omgevingsvisiebuitengebied kunt u meer informatie vinden.

Aanmelden

Voor het bijwonen van Dialoogbijeenkomst Omgevingsvisie Buitengebied op maandag 21 januari of woensdag 23 januari kunt u zich aanmelden uiterlijk donderdag 17 januari voor 12.00 uur door een mail te sturen naar omgevingsvisiebuitengebied@winterswijk.nl

Workshop grensoverschrijdend dienstencentrum Gaxel

naar boven

Op 18 december werd in het gemeentekantoor een workshop gehouden over het grensoverschrijdend dienstencentrum Gaxel voor ondernemers en geïnteresseerden. De bijeenkomst werd georganiseerd door de gemeenten Vreden en Winterswijk en vertegenwoordigers van het Europese project AZEB.
Burgemeester Joris Bengevoord deed de aftrap voor de workshop, gevolgd door een presentatie over de actuele stand van zaken door Joachim Hartmann (gemeente Vreden) en René Nijland (gemeente Winterswijk). Aansluitend verzorgde AZEB (Affordable Zero Energy Buildings) de workshop. Circa 20 ondernemers gingen enthousiast aan de slag om te bepalen aan welke eisen het dienstencentrum straks moet voldoen voor de toekomstige gebruikers.
Na een korte terugblik op de workshop sloot wethouder Wim Elferdink de avond af. De organisatoren kijken terug op een geslaagde bijeenkomst. De uitkomsten van de workshops zijn zeer bruikbaar voor de verdere uitwerking van de plannen.
Het ontwerpbestemmingsplan voor het dienstencentrum lag van 5 december 2018 tot en met 9 januari 2019 ter inzage. Vreden en Winterswijk verwachten dat de bouw van het dienstencentrum eind 2019 kan starten.
Uniek in het plan voor het dienstencentrum is dat de bedrijven, gebruikers vanuit één gebouw op de grens zowel een Nederlandse en een Duitse voordeur hebben. Zo kunnen zij doelgericht gebruik maken van de voordelen van een zowel Duits als Nederlands adres en de bestaande verschillen tussen beide landen op bijvoorbeeld het vlak van arbeidsrecht, belastingrecht en sociale wetgeving.

Gratis cursus voor aanstaande ouders

naar boven

Het OuderTeam Nu biedt aanstaande ouderparen uit de gemeenten Aalten, Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk een gratis cursus aan.

Waarom de cursus OuderTeam Nu?

Naast het geluk van de geboorte van een kind kan het even wennen zijn aan de rol als ouders. Hoe gaat u daarmee om? Hoe zorgt u dat u straks, naast ouders, ook nog partners blijft? Hoe verdeelt u de taken en hoe bepaalt u samen de opvoeding? De cursus OuderTeam Nu bereidt aanstaande ouders voor op het ouderschap en helpt die vragen te beantwoorden. Daarnaast is het natuurlijk leuk andere aanstaande ouders te ontmoeten en met hen ervaringen uit te wisselen.

Start curcus

De cursus OuderTeam Nu start bij voldoende belangstelling; minimaal drie aanstaande ouderparen die ongeveer gelijktijdig ouders worden. De cursus begint tussen de 28 en 34 weken zwangerschap. De aanstaande ouderparen volgen twee bijeenkomsten vóór de geboorte en twee bijeenkomsten na de geboorte.

Locatie cursus

Plaats, datum en tijdstip worden in overleg bepaald. Ook onderdeel van de cursus en gewoon vanuit huis te volgen, is een digitaal programma.

Informatie en aanmelden

Meer info en aanmelden via info@preventieplatformjeugd.nl.

De cursus OuderTeam Nu wordt aangeboden door het Preventie Platform Jeugd, een gezamenlijk initiatief van de gemeenten Aalten, Berkelland, Oost Gelre, Winterswijk en samenwerkende organisaties.

Uitnodiging bewonersavond

naar boven

Speeltuinvereniging de Hakkelerkamp nodigt buurtbewoners uit om mee te denken over de toekomst van de speeltuin. Op maandag 28 januari kunt u uw ideeën en wensen delen. En u kunt meedenken over de toekomst van onze speeltuinvereniging. Aanvang 20.00 uur, Beuzenes 48.  

Alzheimer Café Lichtenvoorde

naar boven

De afdeling Oost-Gelderland van Alzheimer Nederland organiseert maandelijks een Alzheimer Café in Lichtenvoorde op de vierde woensdag van de maand, voor iedereen die op welke manier dan ook te maken heeft met dementie. U ontmoet lotgenoten en kunt met elkaar in gesprek gaan over de dingen die u meemaakt of bezighoudt.

Het Alzheimer Café wordt deze maand gehouden op woensdag 23 januari  van 20.00 tot 21.30 uur in het Grand Café van woonzorgcentrum Careaz Antoniushove, Rapenburgsestraat 33 in Lichtenvoorde. Zaal is open vanaf 19.30 uur. Aanmelden is niet nodig.

Het thema van deze maand is ‘Ik heb dementie (ervaringsverhalen)’. In het Alzheimer Café kijken we enkele korte filmpjes met ervaringsverhalen van mensen met dementie en hun mantelzorgers. Onze gespreksleider leest ook enkele verhalen voor uit het boek ‘Ik heb dementie’, een boek met veel ervaringsverhalen.

Meer informatie op: www.alzheimer-nederland.nl/regios/oost-gelderland of bel naar Alzheimer Nederland | Oost-Gelderland: (06) 135 144 11.

Tijdelijke verkeersmaatregelen

naar boven

De Kloksteeg

In verband met bouwwerkzaamheden is De Kloksteeg afgesloten. Tevens is er een wegsleepregeling van kracht.

Haverkampstegge - Steverdinkweg

In verband met het vervangen van de waterleiding is het kruispunt Haverkampstegge - Sieverdinkweg tot en met 8 maart afgesloten voor al het verkeer. Er wordt geen omleiding ingesteld.

Agenda activiteiten  

naar boven

Datum, activiteit

17 januari; Openbare vergadering algemene raadscommissie om 19.30 uur in het raadhuis aan het Mevr. Kuipers-Rietbergplein 1.
21 januari; Dialoogbijeenkomst Omgevingsvisie Buitengebied van 20.00 tot 22.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur in gemeentekantoor, Stationsstraat 25 in Winterswijk.
23 januari; Dialoogbijeenkomst Omgevingsvisie Buitengebied van 20.00 tot 22.00 uur.
23 januari; Alzheimer Café Lichtenvoorde van 20.00 tot 22.00 uur in het Grand Café van woonzorgcentrum Careaz Antoniushove, Rapenburgsestraat 33 in Lichtenvoorde. Zaal is open vanaf 19.30 uur.
28 januari; Bewonersavond speeltuinvereniging de Hakkelerkamp om 20.00 uur, Beuzenes 48.

Officiële bekendmakingen

Officiële bekendmakingen in het digitale gemeenteblad op de website www.officielebekendmakingen.nl

naar boven

Wij publiceren de officiële bekendmakingen in het (digitale) Gemeenteblad op de website officielebekendmakingen.nl/

In dit Gemeentenieuws verschijnen alleen de titels van bekendmakingen. De volledige bekendmakingen worden uitsluitend digitaal gepubliceerd. Op grond van de wet zijn er wel bekendmakingen die niet digitaal maar nog steeds in een huis-aan-huisblad of krant moeten worden bekendgemaakt. Dat zijn echter uitzonderingen. Op officielebekendmakingen.nl kunt u zoeken naar publicaties in de gemeente Winterswijk. Publicaties van de gemeente Winterswijk kunt u op deze website vinden onder de publicaties in het Gemeenteblad en/of de Staatscourant.

E-mailservice

Wilt u de bekendmakingen automatisch per e-mail ontvangen, dan kunt u zich aanmelden voor de e-mailservice via de website overheid.nl. U ontvangt dan alle bekendmakingen in uw mailbox.

Meer informatie

Op de pagina 'Bekendmakingen' op deze website vindt u meer informatie over de officiële bekendmakingen.

Aangevraagde en verleende omgevingsvergunningen

Binnengekomen aanvragen omgevingsvergunning

De aanvragen en meldingen voor omgevingsvergunningen bouwen, kappen, milieu en bestemmingsplannen en sloop- en kapmeldingen vindt u op www.officielebekendmakingen.nl.

Verleende omgevingsvergunning kappen

 • Albert Schweitzerlaan 42
 • Kattenbergweg 1-78
 • Moezebrinkweg 3

Verleende omgevingsvergunning bouwen

 • Burloseweg 23
 • Pasbree 82

Verleende omgevingsvergunning brandveilig gebruik

 • Schoolstraat 5

Verleende omgevingsvergunning handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening

 • Kremerweg 6

Wet Milieubeheer activiteitenbesluit

Het college van burgemeester en wethouders heeft een melding Activiteitenbesluit geaccepteerd voor de locatie Greuneweg 4 te Winterswijk- Meddo voor het veranderen van een bedrijf.

De melding en de bijbehorende bijlagen ligt vanaf 15 januari 2019 gedurende twee weken op verzoek ter inzage bij de receptie, Stationsstraat 25. Bij binnenkomst graag even melden bij de receptie. Hier zullen zij u verder informeren. Deze bekendmaking is uitsluitend informatief. Het is niet mogelijk bezwaren tegen deze melding in te dienen

Ruimtelijke ordening

 • Vastgesteld wijzigingsplan Korenburgerveenweg 12-14

Verkeer

Opheffen gehandicaptenparkeerplaats

Ten behoeve van bewoner:

 •   Eikenstraat 37

Algemene Plaatselijke Verordening

Ontheffingsaanvraag muziek tijdens besloten feest op 29 juni 2019 Bekeringweg 5 te Winterswijk Kotten

Exploitatie

Vergunningsaanvraag exploitatie Gelateria Talamini op perceel Markt 15
Vergunningsaanvraag exploitatie camping ‘t Hilgelomeer op perceel Waliënsestraat 137

Raadsbesluit vaststelling grenzen bebouwde kom als bedoeld in artikel 4.1 sub a. van de Wet natuurbescherming

De gemeenteraad van Winterswijk heeft bij besluit van 29 november 2018, nr. XIa-2 de grenzen van de bebouwde kom als bedoeld in artikel 4.1 sub a, van de Wet natuurbescherming vastgesteld.
Gelijktijdig hiermee heeft de gemeenteraad het besluit d.d. 30 juni 1983 tot vaststelling van de grenzen van de bebouwde kom op grond van artikel 1, lid 5 van de Boswet ingetrokken.
Dit besluit treedt met ingang van heden in werking.

Mediation

Indien bezwaar wordt gemaakt tegen een besluit kan mediation soms uitkomst bieden. Er wordt dan geprobeerd om onder begeleiding van een neutrale persoon, de mediator, tot een oplossing te komen. Er zal dan worden bekeken of mediation in uw geval geschikt is. Indien gekozen wordt voor mediation wordt de bezwaarprocedure zolang stilgelegd. Meer informatie over mediation kunt u vinden op www.winterswijk.nl.

Ter inzage

U kunt de plannen, vergunningsaanvragen en verordeningen inzien bij de receptie van het gemeentekantoor, Stationsstraat 25. De openingstijden zijn op maandag van 9.00 tot 19.00 uur en op dinsdag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur. U kunt ook een afspraak maken via ons algemene telefoonnummer (0543) 543 543.

Besluiten van het college van B en W

naar boven

Op 18 december 2018 heeft het college besloten over de volgende onderwerpen:

 1. Verzoek om nadeelcompensatie van een supermarkt te Winterswijk
 2. Subsidieverzoek Doopsgezind kerkje
 3. Integrale aanpak 5 onbeveiligde overwegen
 4. Projectleider ondermijning Achterhoek
 5. Verhuur winkelpanden Weurden

Op 8 januari 2019 heeft het college besloten over de volgende onderwerpen:

 1.  Handhavingsuitvoeringsprogramma 2019
 2.  Beleidskader Voorkomen van Misbruik & Oneigenlijk gebruik 2019 – 2022

Voor de inhoud van de besluiten verwijzen wij u naar de pagina https://www.winterswijk.nl/Bestuur_Organisatie/College_van_BenW/Besluitenlijsten_college