Gemeentenieuws 4 juni 2019

Met onder andere succesvolle proef 'Kies je Sport', het jaar 2018 in Vogelvlucht, gewijzigde openingstijden gemeentekantoor, scheiden van papier en karton, inzameling van landbouwfolie, wikkelfolie en wikkelnet.

Hieronder leest u de inhoud van het Gemeentenieuws. U kunt de onderwerpen met eenvoudig met één klik openen en lezen.

Redactionele artikelen

‘Kies je Sport’ succesvolle proef!

In de maanden maart en april konden kinderen uit Winterswijk voor het eerst deelnemen aan ‘Kies je sport’, een project met verschillende clinics bij sportverenigingen in Winterswijk. Er was een aanbod van 19 verschillende sporten bij 16 sportverenigingen. Leerlingen uit de groepen 3 tot en met 6 kregen de kans om drie tot vier keer bij een sport van hun voorkeur mee te trainen. Via de website www.actiefwinterswijk.nl meldden zich in totaal 60 kinderen aan voor ‘Kies je Sport’. Na afloop vulden zowel de deelnemers als de aanbieders een evaluatie in. Hieronder leest u kort de highlights van de gegeven reacties.

Gemiddeld rapportcijfer deelnemers: 8,4

Het gemiddelde rapportcijfer voor ‘Kies je Sport” is een 8,4, een waardering waar we heel trots op zijn. Dit is voor een groot deel te danken aan het goede niveau van de trainers bij de sportverenigingen! ‘Kies je sport’ is door gebruikers en aanbieders als positief ervaren. Kinderen kunnen op een eenvoudige manier kennismaken met verschillende sportverenigingen en voor verenigingen is het een effectieve manier om (nieuwe) leden te werven. Van de deelnemers is 29% lid geworden van een sportvereniging en 23% van hen geeft aan het nog niet te weten maar zich wellicht in de toekomst wel aanmeldt voor een lidmaatschap. Tot slot geven de deelnemers aan het een leuk initiatief te vinden. Zij ervaarden het als een goede manier om laagdrempelig kennis te maken met de sport.

Aanbieders ’Kies je Sport’ tevreden over verloop

Vanuit de (sport)aanbieders is het gemiddelde rapportcijfer een 7,5. Een cijfer waar we als organisatie zeer tevreden mee zijn. Sportaanbieders zijn tevreden (57%) en zeer tevreden (37%) over hoe ‘Kies je Sport’ is verlopen. Als één van de verbeterpunten wordt het vereenvoudigen van de administratie genoemd.

’Kies je sport’ krijgt in 2020 een vervolg

Kies je Sport is een gezamenlijk project vanuit Actief Winterswijk, georganiseerd door Beweeg Wijs en gemeente Winterswijk. In 2020 geven zij een vervolg aan dit project, De data en verdere informatie worden op een later moment bekend gemaakt. Beide partijen bedanken de (sport)verenigingen voor hun inzet en de kinderen voor hun deelname.

Gewijzigde openingstijden gemeentekantoor

Op maandag 10 juni is het gemeentekantoor gesloten in verband met Pinksteren. Kijk voor onze openingstijden op onze website

Het jaar 2018 in Vogelvlucht

In deze krant vindt u direct achter de gemeentepagina’s ‘Het jaar 2018 in Vogelvlucht’. In dit katern leest u in een verkorte weergave waar we ons het afgelopen jaar mee bezig hebben gehouden. In de uitgebreide stukken over 2018 geven we een completer beeld. Dan geven we ook weer waar ons geld vandaan is gekomen en waar het naar toe is gegaan.

Besluitvorming gemeenteraad

 • Op donderdag 13 juni 2019 worden de jaarstukken in de raadscommissie behandeld. Aanvang vergadering 19.30 uur.
 • Op donderdag 27 juni 2019 vergadert de gemeenteraad over de jaarstukken. Aanvang vergadering 17.00 uur

De bijeenkomsten zijn openbaar en vinden plaats in de raadzaal van het raadhuis, Mevr. Kuipers-Rietbergplein 1. U bent van harte welkom.

Opening expositie 'Meester en gezel - ieder z'n vak' - Pinksterweekend - Jacobskerk Winterswijk

De Jacobskerk heeft de primeur van de expositie 'Meester en gezel - ieder z'n vak'. In Winterswijk is de eerste stop van deze ambachts-reis. De informatieve expositie reist door heel Gelderland en stopt bij historische gebouwen in restauratie.

Restaureren wordt gedaan met oude én nieuwe technieken. Met zware gereedschappen én slimme computers. Om een gebouw te restaureren zijn mensen nodig die verschillende soorten restauratiewerk doen. 'Meester en gezel' laat jong en oud met deze ambachten kennis maken.

Gelders Restauratie Centrum

De expositie is gemaakt in opdracht van het Gelders Restauratie Centrum (GRC) en mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland. Het GRC biedt opleidingen aan in de verschillende (ambachtelijke) restauratievakken en wil met deze expositie jonge mensen enthousiast maken voor het vak.

Educatieproject 'Steenhouw'n'

Een van de betrokken bedrijven bij de restauratie van de Jacobstoren is de Slotboom Steenhouwers uit Winterswijk. Dit bedrijf is ook onderdeel van het educatieproject 'Steenhouw'n' dat momenteel plaatsvindt rond de kerk en in hun werkplaats. Nieuwsgierig? Kijk op www.meesterlijkvak.nl

Expositieperiode

De gratis expositie ‘Meester en gezel – ieder z’n vak’ kunt u tot en met september 2019 bezoeken. In deze periode wordt de Jacobstoren gerestaureerd.

Openingstijden Jacobskerk tijdens KunstOer:

 • zaterdag 8 juni van 13.00 tot 17.00 uur
 • zondag 9 juni van 12.00 tot 17.00 uur
 • maandag 10 juni van 11.00 tot 17.00 uur

Openingstijden Jacobskerk zie www.jacobskerkwinterswijk.nl.

Expositie Achterhoekse Stillevens

Tot en met woensdag 5 juni is de serie Achterhoekse Stillevens nog te bekijken in het gemeentekantoor. Daarna verhuizen de werken van kunstenaar Louise te Poele naar het raadhuis, Mevr. Kuipers-Rietbergplein 1. De stillevens en ander werk van Louise te Poele zijn dan onderdeel van KunstOer dat van zaterdag 8 tot en met maandag 10 juni aanstaande in het raadhuis is. Het raadhuis is het centrale punt van KunstOer. Op www.kunstoer.nl is meer informatie te vinden.

Gewijzigde afvalinzameling feestdagen

Op  maandag 10 juni is het 2e Pinksterdag.  Op deze dag wordt er geen huishoudelijk afval ingezameld in de gemeente Winterswijk. De containers worden op een andere dag geleegd.

 • De afvalinzameling van maandag 10 juni vindt plaats op zaterdag 8 juni. Let op, dit is de zaterdag vóór tweede pinksterdag.

Het kan voorkomen dat op een ander tijdstip wordt ingezameld dan u gewend bent. Wij vragen u daarom de container op de dag van inzameling vóór 7.00 uur aan de straat neer te zetten.

Gewijzigde openingstijden

Het ROVA Klantcontactcentrum is op maandag 10 juni gesloten.

Meer informatie

Heeft u vragen? Neem dan contact op met het ROVA Klantcontactcentrum, telefoon (0543) 54 54 54 of www.rova.nl/contact. Meer informatie over de inzameldagen vindt u op www.rova.nl/inzamelkalender en de gratis ROVA-app.

Achterhoekse Unieke Spelen

Zaterdag 22 juni van 10.00 tot 16.00 uur. Locatie: Sportpark Zuid Aalten. Meer info en aanmelden: www.achterhoekseuniekespelen.nl

Inzameling van landbouwfolie, wikkelfolie en wikkelnet

Samen met LTO Noord, afdeling Oost Achterhoek en de Buurtschappen Vereniging (BSV) verzorgt de stichting WCL Winterswijk de inzameling van landbouwfolie, wikkelfolie en wikkelnet. Op zaterdag 8 juni 2019 is de jaarlijkse landbouwfolie-inzamelingsactie. Aanbieden kan uitsluitend tussen 09.00 en 12.00 uur.

Adressen van de verzamelpunten

Landbouwfolie, wikkelfolie en wikkelnet:

 •  Loonbedrijf Miste B.V., Misterweg 205
 • Loon- en Grondverzetbedrijf Huiskamp B.V W., Waliënseweg 17

Wikkelfolie en wikkelnet:

 • BCS Loon- en mechanisatiebedrijf, Sieverdinkweg 16 (alleen tot 50 kg wikkelfolie / -net)

Voorwaarden en tarieven

De voorwaarden voor het aanleveren zijn aangepast. Informatie hierover kunt u vinden op www.winterswijk.nl of www.wclwinterswijk.nl. Inleveren van landbouwfolie, wikkelfolie en wikkelnet kan alleen tegen contante betaling en bij voorkeur gepast.

Wat mag in welke afvalcontainer?

De komende tijd besteden we extra aandacht aan het scheiden van afval en grondstoffen. Telkens staat een andere afvalsoort centraal. Dit keer is het papier en karton.

Papier en karton

Alles wat van papier en karton is, denk aan kranten en reclamefolders, maar ook aan verpakkingenzoals papierdozen, wordt ingezameld via de papiercontainer. Let op, drankenkartons en pizzadozen horen er niet bij,
daar zit een plastic of aluminium laagje in. Alleen schoon papier en karton kan gerecycled worden en hoort thuis in de papiercontainer.

Let op!

Papier dat u gescheiden inlevert moet schoon en droog zijn. Gebruikte tissues horen niet in de papiercontainer. Ook een schone luier hoort niet in de papiercontainer, omdat een luier vochtvasthoudende korrels bevat.
Dit hoort in de container voor restafval of kunt u gratis inleveren bij het MBS (Milieubrengstation) aan de Leeghwaterweg.

Hoe verminder ik mijn papierverbruik?

Met een paar simpele tips dringt u uw papiergebruik al behoorlijk terug:

 • Plak op uw brievenbus een nee-nee sticker of nee-ja sticker. U kunt de gewenste sticker gratis bij de gemeente afhalen of online aanvragen via de website van de gemeente.
 • Vraag vrienden of familie of zij tijdschriften willen delen, in plaats van er ieder zelf één te kopen.
 • Print alleen als dat noodzakelijk is.

Duurzaam papier

Er zijn natuurvriendelijke papiersoorten: dit papier heeft het FSC © of PEFC © keurmerk. Dit garandeert u dat dit papier uit bossen komt die duurzaam beheerd worden.

Wel of geen papier? Doe de test

Twijfelt u of iets wel of geen papier is? Een handige manier om erachter te komen: als u het makkelijk met uw handen kunt doorscheuren, is het papier!

Informatie en bewaarfolder

Alle huishoudens in onze gemeente hebben de handige bewaarfolder ‘Wat mag in welke afvalcontainer ontvangen?’ ontvangen. In deze folder staat per afvalsoort overzichtelijk wat in welke container mag en wat niet. De folder is ook beschikbaar in het Engels, Frans, Arabisch en Tigrinya. De folders zijn af te halen bij de balie van het gemeentekantoor, Stationsstraat 25, of te vinden op www.winterswijk.nl/afval.

“Goede voorlichting helpt bij het zorgvuldig scheiden van afval”

De dertigjarige Rawa Mohamed Abdulla woont samen met zijn vriendin Saskia in een flat aan de Europalaan. Voor hen is het scheiden van afval vanzelfsprekend. Dat geldt helaas niet voor iedereen, constateert Rawa regelmatig, maar hij gaat uit van het positieve: ,,Ik geloof niet dat het kwade wil is.” Rawa vindt het vooral erg hoe dieren lijden onder plasticafval in de natuur. ,,Als je ziet wat er soms met dieren en plastic gebeurt...,” vertelt hij. ,,Echt verschrikkelijk.”

Belangrijk

Rawa en Saskia hoeven dan ook niet gestimuleerd te worden hun afval te scheiden. ,,Nee, dat vinden we sowieso belangrijk”, zegt Rawa. ,,Het is ook helemaal niet moeilijk. Hier boven houden we papier, plastic verpakkingen, groenafval en restafval apart. Elke keer als we naar beneden gaan, nemen we wat mee en gooien het in een van de ondergrondse containers voor de flat.” Ze proberen ook hun afvalproductie te beperken: ,,We gebruiken een eigen fles voor water en proberen in de supermarkt er op te letten dat we producten kiezen die niet in plastic verpakt zijn, maar eerlijk is eerlijk. Het kan altijd beter.”

Onwetendheid

,,Niet iedereen is er zo bewust mee bezig als wij”, vertelt hij. ,,Ik denk niet dat het kwade wil is, maar eerder onwetendheid. Goede voorlichting zou misschien een oplossing zijn. En ja, misschien kan ik er ook bij helpen door hierover met mensen in gesprek te gaan.”

Tijdelijke verkeersmaatregelen

De Kloksteeg

In verband met bouwwerkzaamheden is De Kloksteeg afgesloten. Tevens is er een wegsleepregeling van kracht.

Leeghwaterweg

In verband met een verbouwing wordt tot en met 31 juli tijdelijk het parkeerverbod op de Leeghwaterweg ter hoogte van de ROVA opgeheven.

Jonenstraat

In verband met bouwwerkzaamheden is de Jonenstraat tot en met vrijdag 20 december afgesloten voor al het verkeer.

Jaspersweg

In verband met de jaarlijkse avondvierdaagse wordt van 3 tot en met 7 juni 2019 langs beide zijden van de Jaspersweg een parkeerverbod ingesteld. Dit er voorkoming van bermschade en schade aan beplanting. Er worden verkeersregelaars ingezet voor de verwijzing naar parkeerplaatsen.

Groenloseweg

In verband met de intocht wordt op vrijdag 7 juni 2019 tussen 19.00 en 22.00 uur de Groenloseweg geheel afgesloten tussen de rotonde Peperbus en de rotonde Jaspersweg.
De bus lijn 73 van Arriva wordt omgeleid via Rondweg West, Europalaan, Stationssstraat, Dingstraat richting de halte aan de Vredenseweg. De bushaltes aan de Groenloseweg worden in die periode niet gebruikt.

Torenstraat, Misterstraat, Wooldstraat en Spoorstraat:

Op dinsdag 4 juni zijn in verband met het Gala van het Gerrit Komrij College de volgende straten afgesloten voor al het verkeer.

 • Torenstraat vanaf 12.00 uur tot 21.00 uur
 • Misterstraat tussen Roelvinkstraat - Wieringastraat en markt vanaf 14.00 uur tot 21.00 uur
 • Wooldstraat tussen Markt en Zonnebrink vanaf 14.00 uur tot 21.00 uur
 • Spoorstraat vanaf de Kloksteeg (parkeerterrein bereikbaar) vanaf 14.00 uur tot 21.00 uur

Daarnaast worden op enkele punten op de route verkeersregelaars ingezet om het verkeer te regelen.

Jaspersweg

In verband met een voetbaltoernooi van de Skinny Binny Club wordt op zaterdag 9 juni 2019 langs beide zijden van de Jaspersweg een parkeerverbod ingesteld. Dit om de doorgang voor hulpdiensten te waarborgen en ter voorkoming van bermschade en schade aan beplanting.

N318 thv Obelink Vrijetijdsmarkt

In verband met de te verwachten verkeershinder worden op 2e pinksterdag (maandag 10 juni) ter hoogte van Obelink Vrijetijdsmarkt verkeersregelaars ingezet om het verkeer in goede banen te leiden. Dit kan enige vertraging opleveren op de N318.

Pasbrink

In verband met de nationale buitenspeeldag (plaatsen pannakooi) worden de parkeerplaatsen ter hoogte van  huisnummers 68, 70, 72 en 58 op woensdag 12 juni van 10.00 uur tot 17.00 uur afgesloten.

Agenda activiteiten

Datum, activiteit

6 juni, Focusgroep sessie toeristische sector van 10.00 tot 13.00 uur bij Recreatiepark Het Winkel, de Slingeweg 20.
6 juni, Politiek forum om 19.30 uur in het gemeentekantoor, Stationsstraat 25.
6 juni, EUREGIO spreekuur van 18.00 tot 19.00 uur in Kulturhus Dinxperlo, Maurits Prinsstraat.
6 juni, VIT-hulp bij mantelzorg bijeenkomst, inloop vanaf 19.15 uur bij het Zonnebrink Centrum, Zonnebrink 61.
8 juni, Inzameling van landbouwfolie, wikkelfolie en wikkelnet van 9.00 tot 12.00 uur.
11 juni, Instructieavond over verantwoord alcohol schenken van 19.30 tot 21.00 uur in het gemeentekantoor, Stationsstraat 25.
12 juni, Buitenspeeldag van 14.00 tot 17.00 uur, crossbaantje in wijk ‘De Pas’.
12 juni ,Extra commissievergadering over de Kadernota om 19.30 uur in het raadhuis, Mevr. Kuipers-Rietbergplein 1.
13 juni, Openbare vergadering algemene raadscommissie vanaf 19.30 uur in het raadhuis, Mevr. Kuipers-Rietbergplein 1.
18, 24 en 25 juni, Werkconferenties Armoedevrij Winterswijk 2040. Inloop vanaf 17.45 uur, gemeentekantoor, Stationsstraat 25.
19 juni, Eerste cursusavond ‘Ken jij jouw Nationaal Landschap?’
22 en 23 juni, Achterhoekse Unieke Spelen.

Vergaderingen

Inspreken over de kadernota in extra commissievergadering 12 juni 2019

Het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag de Kadernota 2019  vastgesteld en aangeboden aan de gemeenteraad. Hierin staan plannen voor de gemeentelijke begroting voor 2020.
Op woensdag 12 juni 2019 is er een extra commissievergadering waarin u uw mening kunt geven over de Kadernota. De commissievergadering begint om 19.30 uur in de raadzaal in het raadhuis aan het Mevrouw Kuipers-Rietbergplein 1 in Winterswijk. Deze commissievergadering is volledig gereserveerd voor insprekers, de politieke discussie vindt plaats tijdens de raadsvergadering op 25 en 27 juni 2019.

Wilt u van deze inspraakmogelijkheid gebruikmaken? Meldt u zich dan aan vóór dinsdagmiddag 11 juni 12.00 uur, via griffie@winterswijk.nl of (0543) 543 120. De maximale tijd per inspreker is afhankelijk van het aantal aanmeldingen. U krijgt hier vooraf bericht over.
In de raadsvergaderingen van 25 en 27 juni 2019 neemt de raad een besluit over de Kadernota. Tijdens deze raadsvergaderingen is er geen gelegenheid om in te spreken over de Kadernota.

Openbare vergadering algemene raadscommissie 13 juni 2019

De algemene raadscommissie van Winterswijk vergadert op donderdag 13 juni 2019 vanaf 19.30 uur in het raadhuis aan het Mevrouw Kuipers-Rietbergplein 1.
De agenda en de op de agenda betrekking hebbende stukken vindt u op de website www.winterswijk.nl/gemeenteraad, vervolgens klikt u op ‘Agenda’s en stukken’.

Meer informatie

Op onze website kunt u ook informatie over het spreekrecht tijdens commissievergaderingen  vinden. Voor meer informatie over de raadscommissie kunt u contact opnemen met de griffie via e-mail griffie@winterswijk.nl of telefonisch (0543) 543 120 of 543 121.

Verkeer

Aanvraag toewijzing gehandicaptenparkeerplaats

Ten behoeve van bewoner:

 •  Spirealaan 184

Opheffing gehandicaptenparkeerplaats

Ten behoeve van bewoner:

 •  Pijnboomstraat 27
Officiële bekendmakingen

Officiële bekendmakingen in het digitale gemeenteblad op de website www.officielebekendmakingen.nl

Wij publiceren de officiële bekendmakingen in het (digitale) Gemeenteblad op de website officielebekendmakingen.nl/

In dit Gemeentenieuws verschijnen alleen de titels van bekendmakingen. De volledige bekendmakingen worden uitsluitend digitaal gepubliceerd. Op grond van de wet zijn er wel bekendmakingen die niet digitaal maar nog steeds in een huis-aan-huisblad of krant moeten worden bekendgemaakt. Dat zijn echter uitzonderingen. Op officielebekendmakingen.nl kunt u zoeken naar publicaties in de gemeente Winterswijk. Publicaties van de gemeente Winterswijk kunt u op deze website vinden onder de publicaties in het Gemeenteblad en/of de Staatscourant.

E-mailservice

Wilt u de bekendmakingen automatisch per e-mail ontvangen, dan kunt u zich aanmelden voor de e-mailservice via de website overheid.nl. U ontvangt dan alle bekendmakingen in uw mailbox.

Meer informatie

Op de pagina 'Bekendmakingen' op deze website vindt u meer informatie over de officiële bekendmakingen.

Aangevraagde en verleende omgevingsvergunningen

Binnengekomen aanvragen omgevingsvergunning

De aanvragen en meldingen voor omgevingsvergunningen bouwen, kappen, milieu en bestemmingsplannen en sloop- en kapmeldingen vindt u op www.officielebekendmakingen.nl.

Verlenging beslistermijn omgevingsvergunning bouwen/aanleg

 •  Esselinkhoekweg 5
 •  Moezebrinkweg 5
 •  Winterswijk Oost

Verleende omgevingsvergunning kappen

 •   Vredenseweg 148-17

Weigering omgevingsvergunning bouwen

 •  Vosseveldseweg 35

Wet Milieubeheer activiteitenbesluit

Bekendmaking ingekomen melding als bedoeld in artikel 8.41 van de Wet milieubeheer - Binnenboomweg 16 zaaknr. 176345

Het college van burgemeester en wethouders heeft een melding Activiteitenbesluit geaccepteerd voor de locatie Binnenboomweg 16 te Winterswijk voor het veranderen van een bedrijf.

Bekendmaking ingekomen melding als bedoeld in artikel 8.41 van de Wet milieubeheer - Vosseveldseweg 4 zaaknr. 174924

Het college van burgemeester en wethouders heeft een melding Activiteitenbesluit geaccepteerd voor de locatie Vosseveldseweg 4 te Winterswijk voor het veranderen van een bedrijf.

De meldingen en de bijbehorende bijlagen liggen vanaf 5 juni 2019 gedurende twee weken op verzoek ter inzage bij de receptie, Stationsstraat 25. Bij binnenkomst graag even melden bij de receptie. Hier zullen zij u verder informeren. Deze bekendmaking is uitsluitend informatief. Het is niet mogelijk bezwaren tegen deze melding in te dienen.

Verkeer

Aanvraag toewijzing gehandicaptenparkeerplaats

Ten behoeve van bewoner:

 •  Spirealaan 184

Opheffing gehandicaptenparkeerplaats

Ten behoeve van bewoner:

 •  Pijnboomstraat 27

Algemene Plaatselijke Verordening

Vergunnings- en ontheffingsaanvraag We Love The 90’s bij Sportcentrum de Tuunte op 9 november 2019

Mediation

Indien bezwaar wordt gemaakt tegen een besluit kan mediation soms uitkomst bieden. Er wordt dan geprobeerd om onder begeleiding van een neutrale persoon, de mediator, tot een oplossing te komen. Er zal dan worden bekeken of mediation in uw geval geschikt is. Indien gekozen wordt voor mediation wordt de bezwaarprocedure zolang stilgelegd. Meer informatie over mediation kunt u vinden op www.winterswijk.nl.

Ter inzage

U kunt de plannen, vergunningsaanvragen en verordeningen inzien bij de receptie van het gemeentekantoor, Stationsstraat 25. De openingstijden zijn op maandag van 9.00 tot 19.00 uur en op dinsdag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur. U kunt ook een afspraak maken via ons algemene telefoonnummer (0543) 543 543.

Besluiten van het college van B en W

Op 21 mei 2019 heeft het college besloten over de volgende onderwerpen:

 1. Bezwaarschrift activiteitensubsidie KunstOer 2019
 2. Bestemmingsplan fietspad Bataafseweg
 3. Aanvraag omgevingsvergunning Vosseveldseweg 35

Voor de inhoud van de besluiten verwijzen wij u naar de pagina https://www.winterswijk.nl/Bestuur_Organisatie/College_van_BenW/Besluitenlijsten_college