Eikenprocessierupsbestrijding 2018

Binnen onze gemeente zijn vanaf 2005 de eikenprocessierupsen waargenomen en bestreden. Dit jaar gaan we vanaf dinsdag 1 mei opnieuw starten om diverse gebieden preventief te bestrijden. Dat doen we met een biologisch middel dat in de kruin van de eikenbomen wordt gespoten.

Waar worden de rupsen bestreden?

Komende tijd afhankelijk van het weer worden de eiken bespoten met een biologisch middel. We spuiten op basis van een inventarisatie.  Eiken langs wegen waar de populatie groot is worden bestreden met het biologische middel. Particuliere bomen worden niet bestreden. In gebieden waar beschermde vlindersoorten voorkomen wordt ook niet gespoten.

Wie voert de bestrijding uit?

Ook dit jaar bestrijdt de firma Wolterinck uit Beltrum de rupsen. Zij starten dinsdag 1 mei a.s. De werkzaamheden duren ongeveer 2 weken.

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

•    De provincie Gelderland, www.gelderland.nl;
•    GGD Noord- en Oost Gelderland, www.ggdgelre-ijssel.nl of via telefoonnummer (088) 443 30 00.
•    De gemeente Winterswijk, team Openbare ruimte.

Wat is de processierups?

Processierupsen zijn behaarde rupsen die groepsgewijs (in processie) op zoek gaan naar voedsel (eikenblad), vandaar de naam eikenprocessierups. De eikenprocessierups is de larve van de nachtvlinder, die haar eitjes legt in de toppen van eikenbomen. Daar overwinteren ze. Eind april, begin mei komen de rupsjes tevoorschijn. Na een aantal vervellingstadia zijn ze in juli volgroeid. Na de derde vervelling krijgen de rupsen brandharen. Dit is tussen half mei en eind juni. De periodes van de verschillende stadia kunnen enigszins fluctueren onder invloed van weersomstandigheden.

Hoe kun je zien dat er rupsen in een eikenboom zitten?

De rupsen leven in groepen bijeen en maken op de stammen of dikkere takken grote nesten: een dicht spinsel van vervellinghuidjes, met brandharen en uitwerpselen. Vanuit hun nesten gaan de rupsen 's nachts in processie op zoek naar voedsel.

In welke periode zijn er rupsen?

Rupsen kunnen er zijn in de periode van half april tot eind juni. Door weersomstandigheden kan dit van jaar tot jaar wat verschillen. De volgroeide rupsen hebben de zogenaamde brandharen. Er zijn volgroeide rupsen in de periode half mei tot eind juni.

De klachten

De haren van de processierups zijn de veroorzakers van de overlast. Na contact met de haren van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen en algemene klachten zoals braken, duizeligheid, koorts, algehele malaise. Dit kan na enkele uren na het contact. Iemand die vaker met de brandharen in contact komt krijgt dikwijls steeds sterkere reacties.

Wat moet u doen als u klachten heeft?

In het algemeen verdwijnen de klachten vanzelf binnen enige dagen tot weken. Probeer niet te krabben of te wrijven. Was de huid goed met water. Aangedane ogen kunt u met water uitspoelen. Eventueel kunt u de aangedane huid (kort na de aanraking) strippen met plakband om overtollige brandharen te verwijderen.
Bij lichte symptomen zijn verder geen medicijnen nodig. Bij hevige jeuk kunnen anti-jeukmiddelen zeker verlichting geven, zoals zalf of crème op basis van kamfer of menthol. Deze middelen zijn verkrijgbaar bij apotheek of drogist. Bij aanhoudend ernstige klachten kunt u beter contact opnemen met de huisarts.

We adviseren iedereen afstand te bewaren van rupsen en nesten vanwege de schadelijke brandharen die de rupsen kunnen verspreiden!

 

Uitgelicht