Winterswijk bloeit: gratis zakje bloemzaden

De gemeente Winterswijk heeft in diverse gazons in de openbare ruimte bloembollen staan. Deze bloembollen zoals krokussen en narcissen bloeien ook dit voorjaar weer uitbundig. De kleurrijke bloemen zorgen niet alleen voor een prachtig gezicht, maar zijn ook rijke voedselbronnen voor bijen. Bijen vervullen een belangrijke taak in de natuur. Zonder bijen zouden we geen noten, fruit, groenten en chocolade kunnen eten of koffie kunnen drinken. Bijen bestuiven namelijk de planten en zorgen ervoor dat ze evolueren en zich voortplanten.

Bloembollen in gazons

Tijdelijk niet gemaaid

Als de bloembollen zijn uitgebloeid, kunnen deze niet direct gemaaid worden.
Het loof van de bollen kan nog niet worden afgemaaid omdat de bloembollen via het blad (loof)  reservestoffen moeten aanmaken om volgend voorjaar weer in volle bloei te kunnen komen. Op deze manier kunnen wij ook volgend voorjaar weer genieten van de bloemenpracht. In enkele gazons komt het dus voor dat stroken gras of gehele gazons tijdelijk niet worden gemaaid om het loof van de bollen te sparen.
Wanneer het loof van de bloembollen voldoende is afgestorven zal het gras worden gemaaid. Het gazon zal daarna weer wekelijks geheel gemaaid worden. Het is dus tijdelijk even een minder fraai beeld, maar dan hebben we ook volgend voorjaar weer een rijke bloemenpracht in de gazons.

Gratis bloemzadenzakjes

Als compensatie voor het minder fraaie beeld van de gazons de komende periode en om samen te genieten van de zomer kunt u vanaf woensdag 9 mei bij het gemeentekantoor (Stationsstraat 25, Winterswijk) gratis een zakje met bloemzaden ophalen. Door deze zaden in uw tuin of in een pot te zaaien geniet u niet alleen in de zomer van kleurrijke bloemen, maar draagt u bij aan rijke en belangrijke voedingsbronnen voor bijen. De bloemzaden kunt u bij de receptie ophalen (maximaal 2 per persoon en op=op).