Bestrijding eikenprocessierups

Op dit moment hebben we in Nederland veel overlast van de eikenprocessierups. Dit komt door de hoge temperaturen in april en mei. Door de warmte verplaatsen de rupsen bovendien hun nest naar lager in de boom of zelfs in de grond. Dat kan voor meer overlast zorgen.
Ook in onze gemeente krijgen we dagelijks tientallen meldingen van overlast door de eikenprocessierups.

De rupsen nestelen zich in de inlandse eik. In het voorjaar zijn veel van deze eiken langs wegen in Winterswijk preventief bespoten om de overlast tegen te gaan. De rupsenplaag is dit jaar echter zo groot, dat ondanks de preventieve bestrijding de overlast groot is. Het is onmogelijk om alle nesten weg te halen. Daarvoor zijn het er simpelweg teveel. Om die reden moeten we keuzes maken. In dit artikel vertellen wij u hoe de bestrijding ingezet gaat worden, wat u kunt doen om te helpen en welke locaties reeds bij ons gemeld zijn.

Bestrijden duurt langer

De gemeente heeft samen met de Achterhoekse gemeenten de bestrijding uitbesteed aan het bedrijf Wolterinck uit Beltrum. Voor het eerst in jaren kan het bedrijf het grote aantal meldingen niet aan. Daarom vindt de bestrijding plaats op basis van prioritering. Locaties waar de contactmogelijkheden groter zijn krijgen voorrang bij de bestrijding.
We bestrijden eerst de bomen nabij scholen, speeltuinen sportcomplexen en bij drukke routes in de bebouwde kom waar veel overlast wordt ervaren. Aansluitend worden overige locaties bestreden. Om de overlast weg te nemen worden de nesten weggezogen. Bomen die bestreden worden kunt u herkennen aan een lint die aan de boom bevestigd is.
Begin volgende week start Wolterick met het bestrijden van een aantal urgentiemeldingen. In de loop van de week wordt de verdere planning besproken. We kunnen op dit moment niet inschatten hoe lang het duurt voor de meldingen zijn afgehandeld. Wij vragen hiervoor uw begrip.

Melding doen

Om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen, helpt het ons als u melding doet van gevonden nesten. Van vele wegen en locaties hebben we inmiddels meldingen ontvangen, waarvoor dank

Via deze link kunt u zien van welke locaties er al meldingen zijn gedaan. U hoeft hiervan geen meldingen meer te doen, deze locaties zijn bij ons bekend. Staat de locatie niet in de lijst? U kunt dan een melding plaatsen via de BuitenBeter app of bij ROVA via tel: 0543 545454. Het is belangrijk dat u hierbij de locatie zo duidelijk mogelijk omschrijft.

Overlast voorkomen

U kunt ongemak voorkomen door ieder contact met rupsen of nesten te vermijden. Ga zelf niet op zoek naar nesten. Zorg bij een bezoek aan bos of natuur dat u uw hals, armen en benen bedekt zijn en ga niet onder of in de buurt van eiken zitten. Uw huisdieren kunnen ook last hebben van de rupsen, hou daar rekening mee.

Afspoelen

Bent u toch in aanraking gekomen met rupsen, nesten of haren? Ga dan niet krabben of wrijven maar was of spoel de huid met water. Wij adviseren u contact te zoeken met uw huisarts als u gezondheidsklachten heeft.

Eikenprocessierups op eigen terrein?

Heeft u op eigen terrein een boom met een nest rupsen? Dit is eigen verantwoordelijkheid. Wij adviseren u het bestrijden en verwijderen van nesten niet zelf uit te voeren maar een professioneel bedrijf in te schakelen. Gemaakte kosten zijn voor eigen rekening.

Meldingen eikenprocessierups

Bekijk de locaties

Deze lijst wordt dagelijks bijgewerkt.