Achterhoek maakt start met zorg en ondersteuning in 2019

Hoewel het nieuwe jaar nog ver weg klinkt, bereiden de Achterhoekse gemeenten zich al voor op de levering van zorg en ondersteuning in 2019. Zodat inwoners ook in het nieuwe jaar hun benodigde Jeugd- en/of Wmo-hulp krijgen.

Per 31 december 2018 lopen de contracten af van de acht Achterhoekse gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk met aanbieders van zorg en ondersteuning. Om op tijd de nieuwe contracten te laten ingaan, is begin oktober de zogenaamde ‘inkoopronde 2019’ gestart. Dit betekent dat aanbieders nog tot en met vrijdag 26 oktober de gelegenheid hebben om zich in te schrijven voor het leveren van zorg en ondersteuning in 2019. Aanbieders zijn hiervan bij aanvang van de inkoopronde via de officiële kanalen op de hoogte gebracht.

Inwoners houden hun zorg
Het gaat specifiek om Jeugdhulp, Wmo-zorg en ondersteuning voor de acht Achterhoekse gemeenten en in vijf gemeenten (Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Oost Gelre en Winterswijk) ook om de Hulp bij het Huishouden. Inwoners die op dit moment deze zorg of ondersteuning geleverd krijgen, blijven die hulp houden. De inkoopronde verandert daar niets aan. De afspraak met de huidige aanbieders is namelijk dat zij in 2019 de zorg en ondersteuning blijven leveren aan cliënten die zij per 31 december 2018 ook al deze hulp leveren.

Belangrijk voor nieuwe zorgbehoefte
De inkoopronde is wel belangrijk voor nieuwe cliënten in 2019 of als inwoners nieuwe of andere behoeften aan zorg en ondersteuning krijgen. Zij kunnen dan de hulp geleverd krijgen van de zorgaanbieders met wie de Achterhoekse gemeenten per 1 januari 2019 een contract hebben afgesloten. Dit kunnen uiteraard dezelfde aanbieders zijn als die op dit moment al zorg en ondersteuning leveren. Op dit moment hebben de gemeenten met 271 zorgaanbieders een contract in de Achterhoek.