Hitte in Nederland

Het is de komende dagen uitzonderlijk warm. De temperatuur loopt de komende dagen op naar tropische waarden. Voor mensen met een kwetsbare gezondheid kan dit tot problemen leiden. Ook mensen in goede gezondheid kunnen met deze temperaturen klachten krijgen. Daarom activeert het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu vanaf vandaag, dinsdag 23 juli 2019, het Nationaal Hitteplan voor heel Nederland.

Het hitteplan is in feite een waarschuwing voor hitte en de risico’s die dit met zich mee kan brengen. En een oproep om extra op elkaar te letten. Vooral voor groepen kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement brengt hitte gezondheidsrisico’s met zich mee. Deze mensen en hun verzorgers moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby’s en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken.

Door de uitzonderlijke temperaturen kunnen ook mensen in goede gezondheid last krijgen van oververhitting of zonnesteek. Let goed op symptomen die daarop kunnen wijzen: vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Ook kunnen door uitdroging kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid ontstaan. Waarschuw een arts bij ernstige klachten of als de klachten niet snel afnemen. Op de website van het RIVM vindt u meer informatie over het nationaal hitteplan.

Maatregelen tegen de zon en de hitte

•    Drink voldoende;
•    Draag dunne kleding die bescherming biedt tegen verbranding door de zon;
•    Zoek de schaduw op;
•    Smeer de huid in met zonnebrand;
•    Beperk lichamelijke inspanning in de middag;
•    Houd de woning koel door zonwering, ventilator of airconditioning;
•    Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.

Tips, advies of vragen

Voor tips, advies of vragen over uw gezondheid kunt u terecht bij uw regionale GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst . Het Rode Kruis deelt ook adviezen via de website en sociale media zolang de hitte aanhoudt.

Thermometer