GGD Noord- en Oost-Gelderland vaccineert 37.000 tieners tegen Meningokokken ACWY.

Tieners tussen de 14 en 18 jaar in Noord- en Oost-Gelderland krijgen een uitnodiging om een vaccinatie te halen tegen Meningokokken ACWY. Op donderdag 21 maart en maandag 20 mei wordt in Winterswijk gevaccineerd.

Wat is meningokokkenziekte?

Meningokokkenziekte is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. De bacterie is van mens op mens overdraagbaar. De bacterie zit meestal in de neusholte van gezonde mensen zonder dat zij er ziek van worden. Als deze bacterie in de bloedbaan of in het zenuwstelsel komt, kan men hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging krijgen. Er zijn verschillende typen meningokokken waarvan in Nederland vooral B, C, W en Y voorkomen.

Meer besmettingen

Het aantal besmettingen met Meningokokkentype W neemt toe. Sinds mei 2018 krijgen alle peuters van 14 maanden op het consultatiebureau al een prik tegen meningokokken ACWY. 

Wie krijgen de prik?

Jongeren geboren in 2001, 2002 en 2004 kunnen de prik halen in maart. Jongeren geboren in 2003 en 2005 in mei. De uitnodiging om de prik te halen wordt per post gestuurd.  Voor de prik hoeft niet betaald te worden.

Waarom deze groep tieners?

Tieners zijn vaker dan anderen drager van de bacterie, zonder dat ze er ziek van worden. Als ze ziek worden van de bacterie hebben ze een hoger risico op overlijden. Door deze groep te vaccineren, wordt het snelst resultaat geboekt in het terugdringen van de verspreiding.

HPV en BMR/DTP

Tegelijk met de vaccinaties tegen meningokokken worden de vaccinaties HPV en BMR/DTP gegeven aan de hiervoor opgeroepen meiden en kinderen. Ook kunnen ze ‘vergeten’ vaccinaties inhalen.

Locatie, datum en tijd vaccinatie in Winterswijk

Donderdag 21 maart en maandag 20 mei van 14.00 tot 17.00 uur en van 18.00 tot 20.00 uur in Sport- en Turnhal Winterswijk, Parallelweg 9.

Meer weten?

Kijk op:  ggdnog.nl/meningokokken, deelditnietmetjevrienden.nl vaccinatieprogramma.

 

Uitgelicht