Wethouder Tineke Zomer loopt ochtend mee met medewerkers ROVA Winterswijk

Donderdag 16 mei 2019 - Verslag van wethouder Tineke Zomer.

Klokslag 07.00 uur meld ik me bij de ROVA vestiging aan de Leeghwaterweg in Winterswijk bij vestigingsmanager Sander de Vries. Na een kop koffie en stap ik bij chauffeur Clemens Meijer in de truck.

07.15 uur

Onze ronde voor de inzameling van gft-afval (groente-, fruit- en tuinafval) voert door het buitengebied. En wat is het nu mooi. Het is genieten van de mooie omgeving. De meeste containers staan keurig in een rij klaar, maar het komt voor dat de afstand tussen de containers niet goed is, waardoor deze eerst rechtgezet moeten worden. Dit zien de chauffeurs graag anders. De containers juist aanbieden is immers een kleine moeite en je doet de inzamelchauffeur er een groot plezier mee.  
Camera in de vrachtwagen 

Ik zie afval als grondstof die ingezameld wordt voor hergebruik. Dat geldt overigens voor alle soorten afval/grondstof. Gft wordt gerecycled tot nieuwe duurzame producten zoals groen gas en compost.  Dit lukt alleen als u thuis uw afval goed scheidt. Het komt voor dat er materiaal in de gft-container wordt gedaan dat er niet in thuis hoort. Plastic zakken bijvoorbeeld of de inhoud van de kattenbak. Dat is ontzettend jammer, want vervuilde vrachten worden afgekeurd bij de verwerker en  niet  gerecycled. Deze vrachten worden verbrand als restafval. Op deze manier worden niet alleen grondstoffen verbrand, de gemeente moet extra betalen voor de verbranding en loopt ook inkomsten voor goed gesorteerd afval mis. Er is dus veel belang bij dat alle soorten afval zorgvuldig worden gescheiden. Als afval kan dienen als nieuwe grondstof, hoeft er bovendien minder beroep gedaan te worden op de milieuvervuilende productie van nieuwe grondstoffen voor het maken van producten. Dit is beter voor het milieu en onze toekomst. In Winterswijk willen we iedereen laten merken wat de waarde is van gft-inzameling is. Daarom doen we jaarlijks in maart mee aan de compostactie. Inwoners kunnen dan gratis compost halen.

Chauffeur ROVA inzameling gft-afval

09.30 uur

Terug naar de werf voor koffiepauze met de collega’s. Tijdens kennismakingsgesprekken blijkt dat de collega’s het allemaal fijn en afwisselend werk vinden.  En wat mooi: er wordt waardering door inwoners van Winterswijk voor hun werk ervaren.

10.00 uur  

Onder leiding van Hans Dreeijers, bezoeken we vervolgens verschillende plekken in het centrum van Winterswijk waar groenonderhoud plaatsvindt. Het groen wordt zo aangelegd dat er veel sierwaarde en bloei aanwezig is. Door de vele soorten bomen en struiken en vaste planten is er naast de vele bloei ook onder andere veel nectar voor insecten en schuilgelegenheid voor fauna. Waar het kan worden de bermen op een natuurlijke manier beheerd, waardoor planten die hier van nature voorkomen meer kans krijgen zich verder te ontwikkelen. Op deze manier proberen we een diverse samenstelling te creëren wat goed is voor de biodiversiteit.

Uit buurtschouwen, onder meer op de Markt, blijkt een lichte toename van hondenpoep en zwerfafval. Ik wil van deze gelegenheid gebruik maken om hier extra aandacht voor te vragen, zodat we dit kunnen voorkomen.

Op de Algemene Begraafplaats Winterswijk, met onder meer oorlogsgraven van de geallieerden, bekijken we de uitbreiding met het Islamitische deel en de plek voor natuurbegraven. Beide zijn in aanleg. Er staan prachtige bomen, struiken en vaste planten die met veel zorg worden onderhouden door de medewerkers van ROVA. Vandaag worden de metershoge coniferen gesnoeid. Om ook de top zorgvuldig te kunnen snoeien wordt een hoogwerker gebruikt.

Wethouder Tineke Zomer mee in de hoogwerker

Metershoge coniferen op de begraafplaats worden gesnoeid

Tot slot hebben we bekeken hoe medewerkers een parkeerplek waar stenen omhoog kwamen opknappen en hoe medewerkers in het buitengebied een fietspad aanleggen met hoogwaardig duurzaam materiaal.

12.30 uur

Tijdens de lunch bedenk ik me wat een nuttige dag dit voor mij is. Fijn dat ik als wethouder welkom ben bij de medewerkers van de ROVA om met hen mee te lopen en te leren van hun ervaringen.
Er zijn nu eenmaal zaken die je niet vanachter een bureau kunt regelen of bedenken. Daarvoor heb ik echt de mensen uit de praktijk nodig.

Bedankt beste medewerkers van de ROVA, het was een leerzame en gezellige dag.