Hout stoken met minder rook- en geuroverlast

Nu het kouder wordt, gaan overal de open haarden en houtkachels weer aan. Wanneer u in huis uw houtkachel of open haard aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, zoals fijnstof. Dit fijnstof veroorzaakt luchtvervuiling en kan schade aan de gezondheid van uzelf en anderen in uw omgeving opleveren. Ook wanneer u de rook niet meer ziet.

Schadelijke stoffen

Hout stoken veroorzaakt naast geuroverlast, ook schadelijke stoffen zoals fijnstof en kankerverwekkende koolwaterstoffen (PAK’s), benzeen en koolmonoxide. Hoeveel schadelijke stoffen er vrijkomen, hangt af van de manier waarop u stookt.

Manier van hout stoken

U kunt de hoeveelheid schadelijke stoffen verminderen met de manier waarop u hout stookt. Stook bijvoorbeeld niet bij windstil of mistig weer en gebruik alleen kurkdroog hout. Meer tips voor het stoken van hout vindt u op de website Stookwijzer.nu.
Wilt u weten wanneer u uw open haard of houtkachel beter uit kunt laten? Stookwijzer.nu geeft ook advies, op basis van actuele gegevens over het weer en de luchtkwaliteit in uw buurt. Als het RIVM op basis van de verwachte weersomstandigheden en de luchtkwaliteit afraadt om hout te stoken, zal hier een stookalert voor worden afgegeven. Dit kunt u zien op rivm.nl/stookalert en in de stookwijzer.

Wist u dat:

• Ongeveer 1 op de 3 Nederlanders last heeft van houtstook?
Dit gaat vooral over geuroverlast, irritaties van ogen en luchtwegen en het dicht moeten laten van ramen en ventilatieroosters.
• Veel mensen schade aan hun gezondheid krijgen door fijnstof, dat ook afkomstig is van houtstook? Zoals klachten aan luchtwegen, hart en bloedvaten, en stress door langdurige geuroverlast.
• Rook via ramen en ventilatieroosters bij de buren kan binnendringen?
• Het verboden is om afval of geverfd of geïmpregneerd hout te verbranden? Bij verbranding ervan komen zware metalen vrij.
• De uitstoot van fijnstof door houtstook is gelijk gebleven terwijl die van het wegverkeer is afgenomen? Inmiddels is de fijnstofuitstoot van houtstook ongeveer even groot als de fijnstofuitstoot uit de uitlaten van auto’s en vrachtwagens.

Wat kunt u doen als u last hebt van het stookgedrag van uw buren?

Ga eerst met uw buren praten. Komt u er samen niet uit? Dan kan het helpen als er een onafhankelijk iemand bij het gesprek aanwezig. Dat heet buurtbemiddeling. Helpt het niet om er met uw buren over te praten? Meld het probleem bij de gemeente. De gemeente kan in de meeste gevallen niet optreden tegen de overlast veroorzaakt door houtrook. Maar het is goed dat de gemeente ervan weet. U kunt contact opnemen met handhaving@winterswijk.nl.