Pleegouders gezocht!

Ieder kind verdient een veilige, kansrijke toekomst. Dat is helaas niet vanzelfsprekend. Gelukkig zijn er pleegouders, die een kind op willen vangen dat het nodig heeft. In de Week van de Pleegzorg vragen we hier aandacht voor. Misschien kunt u ook helpen. Want kinderen horen thuis, maar als dat niet kan: “zo thuis mogelijk”.

Week van de Pleegzorg - 30 oktober tot en met 6 november

Voor de Week van de Pleegzorg ging wethouder Elvira Schepers op de koffie bij de familie Damkot. Wibo en Marieke Damkot vangen al sinds 2010 kinderen in hun gezin op. Eerst eens per maand in het weekend, later voltijds. Er wonen nu twee pleegkinderen in het gezin. Daarnaast hebben ze zelf ook twee kinderen. Het eerste pleegkind is al vanaf het begin in hun gezin. Toen hun eigen kinderen wat ouder werden vonden Marieke en Wibo dat ze zowel in huis als in hun hart ruimte genoeg hadden voor nog een pleegkind. Nu is het dus een gezellige drukte met vier kinderen.

Platform Pleeggezinnen Achterhoek

Marieke en Wibo krijgen ondersteuning van een pleegzorgorganisatie. Die organisatie ondersteunt hen bij alle vragen rondom het opvoeden van het pleegkind en bij de omgang met de biologische ouders. In de Achterhoek is ook het platform pleeggezinnen Achterhoek actief. Het platform is van en voor pleegouders: het brengt pleegouders met elkaar in contact en organiseert thema avonden.
Wethouder Schepers ziet ook hoe belangrijk pleegouders zijn: “We willen natuurlijk het liefst dat alle kinderen in hun eigen gezin op kunnen groeien. Maar als dat niet kan, gun je het kind een plek zoals bij de familie Damkot. Zodat ook deze kinderen de mogelijkheid krijgen kansrijk op te groeien”.

Pleegouder worden?

Jammer genoeg daalt het aantal pleegouders de laatste jaren, ook in Winterswijk. Helaas is het zo dat er kinderen zijn die met smart wachten op een passend pleeggezin in de buurt.
Lijkt het u iets om pleegouder te worden? Kijk eens op de website www.ikwilpleegouderworden.nl, vraag een informatiepakket aan en bezoek een van de informatieavonden, waar u met pleegouders kunt praten en nog meer uitleg krijgt.

Bent u pleegouder en zoekt u contact met andere pleegouders om van elkaar te leren en ervaringen te delen? Samen met het Platform Pleeggezinnen Achterhoek organiseert de gemeente Winterswijk een avond voor pleegouders op 27 november in het gemeentekantoor in Winterswijk. Aanmelden kan bij Antonie Mauritz via amauritz@winterswijk.nl of (0543) 543 033.