Koninklijke onderscheiding voor hoogleraar neurologie Raymund Roos

Prof. dr. Raymund Roos (64) uit Winterwijk is vrijdag benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg de hoge Koninklijke onderscheiding voor zijn bijzondere verdiensten als hoogleraar en hoofd van de afdeling Neurologie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Prof. dr. Roos ontving de onderscheiding vrijdagmiddag in het Academiegebouw van de Universiteit Leiden uit handen van de Winterswijkse burgemeester Joris Bengevoord. De hoogleraar nam daar afscheid van het LUMC vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.

Professor Roos begon in 1989 als neuroloog op de afdeling Neurologie van het LUMC. Vanaf 1992 was hij hoogleraar en afdelingshoofd, een functie die hij bijna 25 jaar vervulde. Vanaf 1993 combineerde hij zijn functie als afdelingshoofd met die van opleider, waarbij hij wel 100 neurologen begeleidde tijdens hun opleiding. Vier van hen werden zelf hoogleraar aan een van de andere universiteiten in Nederland.

Professor Roos wist deze taken te combineren met een succesvolle wetenschappelijke carrière met internationaal toonaangevend onderzoek op het gebied van de ziekte van Huntington met meer dan 450 internationale publicaties. Ook heeft hij zich jarenlang ingezet om de internationale samenwerkingsverbanden binnen het onderzoek naar de ziekte van Huntington te verstevigen, met als doel de neurologische zorg in Nederland en het buitenland steeds verder te verbeteren.

Ook buiten het LUMC nam professor Roos een actieve rol op zich in de zorg voor patiënten en families, met name voor patiënten met de ziekte van Huntington. Hij was jarenlang medisch adviseur van de Vereniging van Huntington, voorzitter van de wetenschappelijke adviesraad van de patiëntenvereniging van Huntington, voorzitter van de Vereniging "Chorea van Huntington" en lid van de stuurgroep Huntington Netwerk Nederland.

Burgemeester Bengevoord en prof. dr. Raymund Roos
Burgemeester Bengevoord en prof. dr. Raymund Roos.