Rondje historie - rond de (Jacobs)kerk

Dit jaar wordt de toren van de Jacobskerk grondig gerestaureerd. Deze week kreeg de voet van de toren - die vol in de steigers staat - een nieuwe look. De onderste delen van de steigers zijn opgeluisterd met een reeks infopanelen, deze panelen beschrijven en illustreren de geschiedenis van Winterswijk en van de Jacobskerk.

De Jacobstoren is al eeuwenlang een vertrouwd gezicht in het centrum van Winterswijk. In de roerige bestaansgeschiedenis van de Jacobskerk is Winterswijk en haar omgeving ingrijpend veranderd.
 “Als wethouder cultuur en als historicus word ik ontzettend blij van de manier waarop hier de geschiedenis van Winterswijk, de Jacobstoren als cultureel erfgoed en het eeuwenoude ambacht van steenhouwer voor iedereen zichtbaar zijn gemaakt”, vertelt wethouder Wim Aalderink
De panelen zijn tot aan de Open Monumentendag te bekijken (tweede weekend van september).

Wat weet u over Winterswijk en de Jacobskerk?

Wist u bijvoorbeeld dat er een gracht dwars door het huidige centrum van Winterswijk liep? Dat deze zes meter breed en op sommige plekken wel drie meter diep was?

Leer de eigen woonomgeving kennen

De restauratie van de Jacobskerk inspireert tot het vertellen van oude en nieuwe verhalen. Het gaat over ontstaansgeschiedenis, ambachten en goed bewaarde unieke wetenswaardigheden.
Deze informatiepanelen nemen u mee op een reis in de tijd vanaf het jaar 800 tot aan de 21e eeuw.
De panelen, het educatieproject Steenhouw’n en de expositie 'Meester en Gezel' zijn drie thema’s die de Jacobstoren dichter bij de inwoners en bezoekers brengt; van jong tot oud.

Ophangen informatiepanelen Jacobstoren