Gft-afval staat voor groente-, fruit- en tuinafval. Afval dat tijdens het koken ontstaat, of tijdens het werken in de tuin. Bijvoorbeeld schillen en resten van groenten, fruit en aardappelen of onkruid, bladeren en takken.
Gft-afval wordt gerecycled tot nieuwe duurzame producten, zoals groen gas en compost. Maar wàt ook wordt gemaakt van uw afval, het kan alleen worden gerecycled als u thuis uw afval scheidt; 100% gescheiden = 100% gerecycled!
Vooral in de zomer bestaat een flink deel van ons afval uit groente-, fruit- en tuinafval (gft). Het warme weer kan er voor zorgen dat het afval in de gft-container gaat stinken.
Om overlast in de gft-container te beperken kunt u het volgende doen:
Grof tuinafval is afval uit uw tuin dat te groot of te zwaar is voor de GFT-container, bijvoorbeeld:
U kunt uw grof tuinafval naar het milieubrengstation brengen. Dit geldt niet voor tuinafval afkomstig uit renovatiewerkzaamheden, kluiten, wortels en stobben. Dit kan naar een particuliere inzamelaar.
Gft wordt omgezet in compost en biogas. Op biogas rijden auto’s en compost is goed voor uw tuin. Om het nut van afvalscheiding onder de aandacht te brengen kunt u al een aantal jaren tijdens de landelijke compostdag in maart, gratis compost afhalen.
Bekijk de film van ROVA over de kringloop van GFT en hoe de vergister werkt:
Het scheiden van huishoudelijk afval is nodig voor de verwerking naar schone grondstoffen. Weet u altijd precies wat in welke container hoort? De folder ‘Wat mag in welke afvalcontainer?’ helpt u bij het scheiden van uw afval.