Trouwen of partnerschap registreren

Als u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt aangaan, moet u dit eerst melden (voorheen: ondertrouw). Dit kunt u doen in de gemeente waar u gaat trouwen, tenminste 2 weken en maximaal 1 jaar voor uw trouwdatum.

Nieuwe regels huwelijk en partnerschap vanaf 1 januari 2018

Vanaf 1 januari 2018 zijn er nieuwe regels als u gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat. De gemeenschap van goederen verandert naar een beperkte gemeenschap van goederen.

Meer informatie

Ondertrouw/melding voorgenomen huwelijk of partnerschap

De melding doet u minstens 2 weken en maximaal 1 jaar vóór de trouwdatum. Wacht u na de melding langer dan 1 jaar met trouwen of het aangaan van geregistreerd partnerschap, dan moet u opnieuw een melding doen.

Nadat u de melding heeft gedaan, controleert de ambtenaar van de burgerlijke stand uw gegevens en stelt vast of u aan de wettelijke voorwaarden voldoet. Neem daarom ruim voor uw voorgenomen trouw- of partnerschapsdag contact op met uw trouwgemeente.

U kunt de melding schriftelijk doen of aan de balie van het gemeentekantoor:

Let op! Voor het inleveren van de hierboven vermelde formulieren, hoeft u geen afspraak te maken. Aan de balie van het gemeentekantoor kunt u deze formulieren ophalen en invullen, als het niet mogelijk is om deze te downloaden.

Meenemen

 • Beiden een geldig legitimatiebewijs. Als u niet samen komt, moet u ook het legitimatiebewijs van uw partner meenemen.
 • Kopie legitimatiebewijs (paspoort, ID-kaart of rijbewijs) van uw getuigen (minimaal 2, maximaal 4 getuigen).
 • Aanvullende persoonsgegevens van uw getuigen: straatnaam, huisnummer en woonplaats.
 • Als een van u beiden of allebei in het buitenland geboren is of in het buitenland gewoond heeft, zijn meer documenten nodig. U kunt ons hierover bellen op (0543) 543 543.
 • Minderjarig of onder curatele gesteld? Vergeet niet om eerst toestemming te regelen.

Kosten

Dag en tijd Kosten
werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur € 350,00
werkdagen voor 9.00 uur of na 17.00 uur € 550,00
zaterdag tussen 10.00 en 17.00 uur € 450,00
zaterdag voor 10.00 uur of na 17.00 uur € 900,00
zondag tussen 10.00 en 17.00 uur € 550,00
zondag voor 10.00 uur of na 17.00 uur € 1.100,00

De kosten zijn mede afhankelijk van de benodigde afschriften en uittreksels.

Trouwambtenaren en trouwlocatie

Als u gaat trouwen, mag u een voorkeur voor een buitengewoon ambtenaar (trouwambtenaar) aangeven. Wanneer u geen voorkeur aangeeft, krijgt u een trouwambtenaar van de burgerlijke stand toegewezen.

U kunt trouwen op een vaste of op een eenmalige locatie binnen de gemeente Winterswijk.

Flitshuwelijk/flitspartnerschap

U kunt een flitshuwelijk of flitspartnerschap sluiten in de gemeente Winterswijk. De kosten hiervoor zijn € 150,00. Dit bedrag betaalt u tijdens de voltrekking.

Kosteloos trouwen/partnerschap

Kosteloos trouwen/partnerschap kan alleen op dinsdagochtend om 9.00 uur en om 9.15 uur. Deze huwelijksvoltrekking/partnerschapsregistratie vindt plaats in een kleine ruimte waar alleen het echtpaar/partners en de getuigen naar binnen kunnen. Het bestaat alleen uit de wettelijk voorgeschreven formaliteiten zoals:

 • het geven van het ja-woord (als u trouwt);
 • het ondertekenen van de huwelijksakte of partnerschapsakte door u beiden en de getuigen;
 • eventueel ringen wisselen;
 • het uitreiken van het trouwboekje/partnerschapsboekje

Let op: De omslag van het boekje kost € 32,50 of € 42,50, afhankelijk van de soort omslag. De akte die in het boekje wordt opgenomen kost € 13,40.

Verschillen tussen huwelijk en geregistreerd partnerschap:

 • Een geregistreerd partnerschap kan buiten de rechter om eindigen. Voor de ontbinding van een huwelijk moet u altijd naar de rechter.
 • Het geregistreerd partnerschap kent niet de scheiding van tafel en bed, het huwelijk wel.
 • Als twee mensen trouwen, moeten zij elkaar het ‘ja-woord’ geven. Bij een geregistreerd partnerschap is dit niet verplicht.

Geregistreerd partnerschap omzetten in huwelijk

Als u uw geregistreerd partnerschap wilt omzetten in een huwelijk dan maakt de ambtenaar van de burgerlijke stand een nieuwe akte. Maakt u hiervoor een afspraak bij de gemeente.

Gevolgen voor betalen of terugkrijgen belasting

Als u gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, heeft dit gevolgen voor de belasting die u moet betalen of terugkrijgt. Meer informatie hierover vindt u op de website www.belastingdienst.nl.

Kleuren trouwboekjes

Afbeelding: Kleuren trouwboekjes

Uitgelicht