Gevonden en verloren voorwerpen melden

Als u een voorwerp vindt of kwijt bent, kunt u daarvoor terecht bij de gemeente.

Gevonden voorwerp

Als vinder van een voorwerp heeft u een plicht uw best te doen het voorwerp weer bij de eigenaar terug te krijgen. Als u niet weet wie de eigenaar is, kunt u aangifte doen bij de gemeente. U kunt een gevonden voorwerp bij de gemeente in bewaring geven of zelf bewaren.

Zelf bewaren

U kunt ervoor kiezen om het gevonden voorwerp zelf te bewaren. Wilt u het voorwerp zelf bewaren? Dan moet u wel melding maken van een gevonden voorwerp. U moet dan voor het onderhoud van het voorwerp zorgen, zodat het niet in een slechtere staat raakt.

Bij de gemeente in bewaring geven

U kunt het voorwerp ook afgeven bij de gemeente. De gemeente wordt dan beheerder en houdt het voorwerp in goede staat. Als de rechtmatige eigenaar niet gevonden wordt, dan mag u het voorwerp houden zodra de bewaartermijn is verstreken.

Bewaartermijnen

Gevonden voorwerpen die een waarde vertegenwoordigen tot € 450,00 worden drie maanden bewaard. Als dan geen eigenaar van het voorwerp bekend is, wordt de beheerder de eigenaar. Voorwerpen die meer dan € 450,00 waard zijn, worden een jaar bewaard. Heeft de rechtmatige eigenaar zich dan niet gemeld, dan wordt de beheerder de eigenaar. De 'nieuwe' eigenaar mag het gevonden voorwerp verkopen, weggeven of vernietigen.

Verloren voorwerp

Hebt u iets verloren in de gemeente? U kunt hiervan melding maken bij de gemeente. De gemeente registreert alle gevonden voorwerpen. Aan de hand van een lijst wordt bekeken of uw verloren voorwerp erbij staat. Als dat zo is, dan kunt u het voorwerp ophalen. Is dat niet het geval, dan wordt uw aangifte genoteerd en krijgt u een oproep wanneer het vermoeden bestaat dat uw verloren voorwerp is terug gevonden.

Diefstal

Als u vermoedt dat uw eigendom gestolen is, dan doet u aangifte bij de politie. Diefstal blijft immers een politiezaak!

Identiteitsbewijs kwijt

Is uw Nederlandse paspoort, rijbewijs of identiteitskaart kwijt of vermist? U hoeft vanaf 30 mei 2016 niet meer eerst aangifte te doen bij de politie. Meld het verlies zo snel mogelijk bij uw gemeente. U kunt daar ook direct een nieuw document aanvragen.
Is er een vermoeden van misbruik? Dan wordt de politie ingeschakeld! Misbruik wordt streng aangepakt!

Fietsen

Is uw fiets gestolen? Dan moet u bij de politie aangifte doen. Daarna is het verstandig om het ons te laten weten omdat uw fiets wellicht als gevonden voorwerp is gemeld.

Melden gevonden of verloren voorwerp

Als u in de gemeente Winterswijk een voorwerp heeft gevonden of verloren dan kunt u dit melden via het online formulier 'Gevonden of verloren voorwerp melden', bij de receptie van het gemeentekantoor of telefonisch via telefoonnummer (0543) 543 543.

Verloren en gevonden voorwerpen juni 2017

Wat is er gevonden in de gemeente Winterswijk:

• Damesfietsen

• Herenfietsen

• Diverse sleutels

• Mobiele telefoon iPhone

Staat het voorwerp dat u bent verloren er niet bij, neem dan contact met ons op via telefoonnummer (0543) 543 543.

Let op: Als uw fiets gestolen is, moet u dit zowel bij de politie als bij de gemeente aangeven. Mochten wij voortijdig geen match kunnen maken, dan ontvangt u een uitnodiging voor onze fietskijkdag. Deze fietskijkdag is uitsluitend voor degenen die een verloren fiets bij ons gemeld hebben.