Gladheidbestrijding

ROVA verzorgt de gladheidbestrijding in opdracht van de gemeente Winterswijk. De gladheid wordt zoveel mogelijk preventief bestreden. Enkele uren voordat er gladheid verwacht wordt, kunnen de strooiers al de weg op.

Niet alle wegen worden gestrooid!

Het wegennet is onderverdeeld in hoofdroutes en secundaire routes (vanwege de kosten en het sparen van het milieu). Niet alle wegen worden gestrooid, maar de routes zijn zo ingedeeld dat iedereen vrij snel op een gestrooide weg kan komen.

We begrijpen dat het lastig is als de weg voor uw deur glad is. Wij doen echter ons uiterste best de belangrijkste routes begaanbaar te houden. Waar niet gestrooid is, vragen wij u voorzichtig te zijn en zoveel mogelijk de voetpaden voor uw deur schoon te maken. Met elkaar kunnen we ervoor zorgen de overlast door gladheid te beperken.

Hoofdroute

De hoofdroutes worden altijd gestrooid als gladheid optreedt of als gladheid voorspeld wordt. Dit zijn:

  • druk bereden wegen
  • de ontsluitingswegen van de hulpdiensten, het ziekenhuis, scholen, winkelgebied en het industrieterrein
  • de belangrijkste fietspaden

In het buitengebied worden als eerste de doorgaande wegen gestrooid en van daar uit de wegen naar de woonkernen en de scholen in de buurtschappen.

Secundaire route

Blijft de gladheid aanhouden (sneeuw en ijzel), dan wordt ook de secundaire route gestrooid. Dat is een uitbreiding van de routes in woonwijken of in het buitengebied met wegen die minder druk zijn.

Kaartje strooiroutes

Wanneer wordt er gestrooid?

Er wordt zoveel mogelijk preventief gestrooid. Enkele uren voordat er gladheid verwacht wordt, kan ROVA beginnen met strooien. Daarom wordt meestal aan het begin van de avond of in de vroege ochtend gestrooid. ROVA kan hiervan afwijken als het sneeuwt of ijzelt. De strooiacties zijn afgestemd op de buurtgemeenten en de provincie. Als er weinig verkeer op de weg is, doet het zout veel minder zijn werk. Bij erg lage temperaturen is de werking van het zout nihil en is strooien van zout niet zinvol.

Meldingen

Als u een gevaarlijke situatie binnen de strooiroutes ziet, ondanks de inspanningen van ROVA en gemeente, dan kunt u dit melden bij ROVA.

 

Uitgelicht