Gebruik andere achternaam

Als u getrouwd bent (geweest) of geregistreerd partner bent (geweest) kunt u kiezen welke achternaam u gebruikt. Het gaat hierbij niet om een wijziging van de achternaam, maar om het 'voeren' van de achternaam.

Verzoek indienen

Online indienen Verzoek 'Gebruik andere achternaam'

U kunt een verzoek ook aan de balie van het gemeentekantoor indienen.

Keuze achterna(a)m(en)

U kunt kiezen uit:

  • alleen uw eigen naam
  • alleen de naam van uw partner
  • de naam van uw partner gevolgd door uw eigen naam
  • uw eigen naam gevolgd door de naam van uw partner

Meenemen

  • Geldig legitimatiebewijs
Bijzonderheden

Het gekozen naamgebruik geldt alleen voor correspondentie van de gemeente Winterswijk en andere overheidsinstanties. Andere instanties moet u zelf informeren. Op officiële documenten zoals een paspoort, Nederlandse identiteitskaart of rijbewijs staat altijd de eigen achternaam vermeld. Wel kan de naam worden aangevuld met die van uw (overleden) partner.

Verzoek indienen bij trouwen/partnerschap

Als u op korte termijn gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, dan kunt u het verzoek ook van tevoren doen. Het verzoek wordt dan verwerkt op de datum van het huwelijk of geregistreerd partnerschap.

Gescheiden of weduw(e)(naar)

Bent u gescheiden of weduw(e)(naar)? Dan kunt u de achternaam van uw ex- of overleden partner blijven gebruiken. U mag dan niet met een ander zijn getrouwd of een partnerschap hebben geregistreerd. Deze keuze kunt altijd weer wijzigen.

Niet-Nederlandse nationaliteit

Naamgebruik is specifieke Nederlandse wetgeving. Voor andere nationaliteiten is naamgebruik afhankelijk van de eigen wetgeving.