Voornaam wijzigen

 

Als u uw voornaam wilt wijzigen, dient u hiervoor een verzoek in bij de rechtbank. Voor het indienen van het verzoek heeft u een advocaat nodig.

Redenen om uw voornaam te wijzigen, kunnen zijn:

  • Bij uw geboorteaangifte is een onjuiste naam opgegeven
  • Uw voornaam is niet meer passend omdat u een geslachtsverandering heeft ondergaan
  • U vindt uw naam lelijk

Regelen via advocaat

Een voornaam wijzigen, erbij krijgen of schrappen regelt u via een advocaat bij de rechtbank. Staat de rechter de voornaamswijziging toe, dan stuurt de griffier van de rechtbank een afschrift van de uitspraak naar de burgerlijke stand van de geboortegemeente. De gemeente past de geboorteakte aan en voert uw nieuwe voornaam in de Basisregistratie Personen (BRP) door.

Bent u in het buitenland geboren? Dan moet uw geboorteakte worden ingeschreven in de registers van de Burgerlijke Stand van Den Haag.

Beslist de rechtbank negatief, dan kunt u in beroep gaan bij het hof. Als dat niet positief uitpakt, kunt u nog in cassatie gaan bij de Hoge Raad. In alle gevallen heeft u een advocaat nodig.

Kosten

Voor het indienen van een verzoek om uw voornaam te wijzigen moet u zelf de kosten van een advocaat betalen. Ook moet u griffierecht betalen. Dat is een bijdrage in de kosten voor de rechtspraak. Als u de kosten van uw advocaat niet helemaal kunt betalen, kunt u in een aantal gevallen rechtsbijstand krijgen.

Meer informatie

Website Justis

Uitgelicht