Activiteiten

In 2020 is het 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Een belangrijk moment waar in Nederland en de rest van Europa uitvoerig bij wordt stilgestaan.

Banner Achterhoek viert 75 jaar vrijheid/GrenslandGrenzland/Euregio.jpg

Door het coronavirus gaan de geplande activiteiten tot 1 juni 2020 niet door.

Staat uw activiteit niet in dit overzicht? Laat het ons weten. Dit kan via e-mail 75jaarvrijheid@winterswijk.nl.

1 maart 2020: Lezing door dr. Bart Wallet

Op zondag 1 maart houdt dr. Bart Wallet om 15.30 uur een lezing in de synagoge, Spoorstraat 32 in Winterswijk.

Op 5 mei 1945 was Nederland bevrijd en moest de wederopbouw beginnen. Een kleine groep joden kwam tevoorschijn uit de onderduik, nog minder keerden terug uit de kampen. Zij moesten het joodse leven opnieuw opbouwen. Was het voor hen wel echt bevrijding? Dr. Bart Wallet bestudeert de moderne joodse geschiedenis in Nederland. In zijn lezing in de synagoge gaat hij op zoek naar de verhalen van de overlevende joden. We komen de stroperige Nederlandse bureaucratie tegen, het lange en vaak vergeefse wachten op familieleden en het voortlevende antisemitisme. Bart Wallet analyseert hoe een gedecimeerde en uitgesloten groep de kracht vond om zich te herstellen. 

De entree is € 10,- . Voorverkoop kaarten: boekhandel Kramer, Wooldstraat 24 in Winterswijk.
Reserveren kan ook via info@synagogewinterswijk.nl

2 maart tot en met 21 april 2020: Basisschoolproject 'Leren van de oorlog'

Van 2 maart t/m 21 april doen 11 basisscholen mee aan het jaarlijkse project ‘Leren van de oorlog’. Een project met leskisten, gastlessen op school en in de synagoge en medewerking aan de herdenkingen op 4 mei op het NS-station (16.00 uur) en de Joodse Begraafplaats aan de Misterweg  (17.00 uur).

26 januari tot en met 9 februari 2020: Tijdelijk lichtmonument Levenslicht

Op zondag 26 januari is het tijdelijke lichtmonument Levenslicht onthuld op het Mevr. Kuipers-Rietbergplein ter nagedachtenis aan de Nederlandse slachtoffers van de Holocaust.
Het kunstwerk is nog tot en met zondag 9 februari te bekijken op de Joodse begraafplaats aan de Spoorstraat in Winterswijk. Het monument komt het beste tot zijn recht in het donker en is daarom dagelijks van 18.00 uur tot 22.00 uur te zien.

20 maart tot en met 24 mei 2020: Expositie van herinneringen aan oorlog en bevrijding

Expositie van herinneringen aan oorlog en bevrijding in de Wereld van Wenters aan de Meddosestraat 38 - 40. Kijk voor meer informatie op www.vereniginghetmuseum.nl

27 maart 2020: Lezing over Marc Chagall

Op vrijdag 27 maart van 11.00 uur tot 14.30 uur houdt kunsthistorica Josée Claassen in het Doopsgezind Kerkje een lezing met muziek over het leven en werk van Marc Chagall. Marc Chagall is een van de bekendste beeldend kunstenaars uit de twintigste eeuw. Hij werd eind negentiende eeuw geboren in een joods, chassidisch milieu in Wit-Rusland. Meer informatie over Marc Chagall vindt u in de poster over de lezing. De entree is € 17,50 (inclusief lunch). U kunt zich opgeven via e-mail Jetskeveenhuis@gmail.com.

29 maart 2020: Centrale start programma 75 jaar vrede en vrijheid Achterhoek

Vrijheidsbrunch: ‘Samen vieren wij vrede en vrijheid’. 29 maart 2020 (28 maart 1945 bevrijding Mechelen/Dinxperlo) multimediamanifestatie op de Duits-Nederlandse Heelweg met delegaties van Nederlandse en Duitse vertegenwoordigers burgers en bestuurders, scholieren en kunstenaars. Estafette: daarna bevrijdingsestafette, gesprekken en lokale activiteiten Achterhoekse gemeenten.

29 maart tot en met 1 juni 2020: Muziek voor ouderen

Peter Westera, Jan Nekkers en Gezelligheidskoor Gewoon Hollands verzorgen in de periode van eind maart tot 1 juni diverse optredens voor ouderen met liedjes uit de periode rond en kort na de Tweede Wereldoorlog.

31 maart 2020: In het spoor van de bevrijders

Omroep Gelderland volgt vanaf 30 maart drie weken het spoort van de bevrijders in Gelderland. Op dinsdag 31 maart wordt Winterswijk bezocht. Op de markt bij de Jacobskerk maakt de omroep twee live tv-uitzendingen. Van 08.00 tot 08.30 uur en van 18.20 tot 19.00 uur. De uitzendingen staan in het teken van muziek uit die tijd, historici die terugblikken naar de dag van de bevrijding, mensen die er zelf bij waren. En portretten van soldaten die het leven lieten voor onze vrijheid. Vanaf 16.00 uur zijn er rond de plek van de avonduitzending activiteiten.

https://gelderland.75jaarvrijheid.nl/

31 maart 2020: Bevrijdingsconcert KWOV

Op dinsdag 31 maart geeft de Koninklijke Winterswijksche Orkest-Vereeniging (KWOV) een bevrijdingsconcert in Theater De Storm in Winterswijk. Op 31 maart 2020 is het 75 jaar geleden dat Winterswijk werd bevrijd. De KWOV neemt u mee naar de dagen van toen, maar samen vieren we ook de vrijheid van nu. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Theater De Storm in Winterswijk: www.theaterdestorm.nl

31 maart 2020: Bevrijdingsconcert KWOV

Op dinsdag 31 maart geeft de Koninklijke Winterswijksche Orkest-Vereeniging (KWOV) een bevrijdingsconcert in Theater De Storm in Winterswijk. Op 31 maart 2020 is het 75 jaar geleden dat Winterswijk werd bevrijd. De KWOV neemt u mee naar de dagen van toen, maar samen vieren we ook de vrijheid van nu. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Theater De Storm in Winterswijk: www.theaterdestorm.nl

31 maart 2020: Onthulling monument voor Winterswijkse oorlogsslachtoffers

Op het Mevr. Kuipers-Rietbergplein wordt het monument voor 95 Winterswijkse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog onthuld. Het monument is een initiatief van de Stichting Monument 2020. De onthulling begint om 16.55 uur. Verzamelen vanaf 16.45 uur. Meer info: stichtingmonument2020.nl

31 maart tot en met 10 april 2020: Exposities Kind van de Vrijheid en Sporen van de Vrijheid in hal van gemeentekantoor

Het Nationaal Onderduikmuseum heeft twee exposities samengesteld voor het grensoverschrijdend regioprogramma Gelderland Herdenkt. Dit ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid. De compacte mobiele expositie is te bekijken in de hal van het gemeentekantoor, Stationsstraat 25. Dit kan tijdens de openingstijden van het kantoor.

De centrale en uitgebreide expositie ‘Kind van de Vrijheid’ is vanaf 3 april in het Nationaal Onderduikmuseum, Markt 12-16 in Aalten. De tentoonstelling ‘Sporen van de Vrijheid’ is vanaf 29 maart te bekijken in het Grenslandmuseum, Markt 3 in Dinxperlo.

Lesprogramma

Bij de exposities is een lesprogramma en docentenhandleiding voor zowel basisonderwijs als voortgezet onderwijs, MBO. Het is mogelijk dat de mobiele expositie te bekijken is op schoollocaties. Voor meer info over het lesprogramma en het reserveren van de mobiele expositie kunt u contact opnemen met Paulien van Vliet, telefoon (0543) 543 106 of via e-mail evenementen@winterswijk.nl

5 april 2020: Lezing over vrijheid, democratie en rechtsstaat door rabbijn Awraham Soetendorp

Rabbijn Awraham Soetendorp, geboren in 1943, heeft zijn leven te danken aan de katholieke pleegouders bij wie hij werd ondergebracht. Op zondag 5 april houdt hij een lezing over vrijheid, democratie en rechtsstaat in de synagoge aan de Spoorstraat in Winterswijk.

18 april tot en met 8 mei 2020: Exposities Kinderen van de vrijheid en Sporen van de vrijheid in Julianagebouw in het Woold
  • Reizende expositie Kinderen van de vrijheid: Reizende expositie ‘Kinderen van de vrijheid’ persoonlijke verhalen van toen worden verbonden met verhalen van nu. Waaronder kinderen die bombardementen hebben meegemaakt Emmerich Bocholt en Doetinchem. Koppeling aan verhalen oorlogskinderen in de Achterhoek nu. Start Onderduikmuseum Aalten en De Scheper Eibergen, Het Museum Winterswijk, Kult Vreden.
  • Reizende expositie Sporen en littekens van de vrijheid – burgerperspectief: Reizende expositie met verhalen en sporen van de bevrijding aan de hand van zes personen (een soldaat van de bevrijders, een verzetsstrijder, burgers na bombardement, gedeserteerde soldaat, Rijksduitser). Aandacht voor littekens, black tulip. Het reizende deel wordt aangevuld met lokale verhalen en activiteiten.
19 april 2020: Theatergroep RAAM speelt 'DAM'

Theatergroep RAAM speelt ‘DAM’. Wat gaat er in onze hoofden om tijdens herdenkingsbijeenkomsten? RAAM staat op haar eigen wijze stil bij de gebeurtenissen van 75 jaar geleden. Om 15.00 uur in het Openluchttheater Winterswijk, De Huininkmaat 6. De entree is € 7,50, Voorverkoop bij Boekhandel Kramer (Wooldstraat) of de kassa bij het Openluchttheater één uur voor aanvang. Meer info vindt u op www.openluchttheaterwinterswijk.nl

19 april 2020: Presentatie 75 Jaar Bevrijding oder Befreiung?

Op zondagmiddag 19 april om 14.30 uur organiseert de Stichting Historische Kring Kotten bij café Schreurs een presentatie over de jaren van 1933 tot 1948 vanuit Duits en Nederlands perspectief. De presentatie wordt gegeven door Siegfried Osterholt uit Oeding en Hans Tenbergen van Oud-Winterswijk. Samen zullen deze heren u meenemen naar de jaren 1933 tot en met 1948. Elk vanuit een eigen perspectief, elkaar aanvullend, prikkelend, maar vooral ook het publiek uitdagend door het dilemma’s voor te leggen. Hierbij komt de link met de huidige actualiteit zeer nabij.

In verband met de te verwachten drukte is de zaal om 14.00 uur open. Entree: vrije gift.

Logo Historische Kring Kotten

23 april 2020: Muzikale voorstelling Reikhalzen naar het leven door Yentl Flavour

Op 23 april 2020 van 20.00 uur tot 31.30 uur presenteert Stichting Cultureel Beheer in het Doopsgezind Kerkje  'Reikhalzen naar het leven'. Yentl Flavour brengt op indrukwekkende wijze een muzikale voorstelling rond teksten van Etty Hillesum. De entree is € 17,50 (inclusief consumptie). Meer informatie vindt u in de poster over de voorstelling. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Theater De Storm in Winterswijk www.theaterdestorm.nl.

1, 2 en 3 mei 2020: Toneelvoorstelling Boer’nleu in oorlogstied

Op vrijdag 1, zaterdag 2 en zondag 3 mei voert toneelvereniging Ons Genoegen Woold in samenwerking met Bühnenspielverein Rhede EV en de openbare basisschool in het Woold de toneelvoorstelling Boer’nleu in oorlogstied op. Deze voorstelling in de openlucht is gebaseerd op een waargebeurd verhaal rondom de bevrijding van het Winterswijkse buurtschap het Woold. Meer informatie over deze toneelvoorstelling is te vinden op www.boerenleuinoorlogstied.nl. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Theater De Storm in Winterswijk www.theaterdestorm.nl.

3 mei 2020: Open Joodse Huizen in Winterswijk

Op zondag 3 mei zijn er van 10.30 uur tot 16.00 uur Open Joodse Huizen in Winterswijk. In voormalig Joods bewoonde huizen wordt het verhaal verteld van het daar indertijd wonende gezin. De nadruk ligt dit jaar op hen die terugkeerden uit onderduik of uit het concentratiekamp. Programma en folders worden half april gepubliceerd.

3 mei 2020: Theatervoorstelling Toen, Nu en Dan

Op 3 mei houdt de stichting Toen, Nu en Dan een voorstelling in Theater De Storm. De voorstelling is het resultaat van een educatieprogramma voor scholieren uit het basis- en voortgezet onderwijs. Centraal in dit project staat Mevrouw Heleen Kuipers – Rietberg, alias ‘Tante Riek’. Kijk voor meer informatie op https://toennudan.nl/

Voorjaar 2020: Publicatie boek 'Mijn jeugd in oorlogstijd'

In het voorjaar (exacte datum volgt) publiceert de Oral History groep van Vereniging Het Museum het boek 'Mijn jeugd in oorlogstijd'. Het boek betreft een verzameling interviews van Winterswijkse ouderen die gedurende de Tweede Wereldoorlog kind of jongeren waren. Deze boekjes komen ook ter beschikking voor de groepen 7 en 8 van de basisscholen.Vijf van deze verhalen zullen van januari tot en met mei op de laatste donderdag van de maand rond 19.10 uur te horen zijn op de radio bij RTV Slingeland in het programma Senioren Café van Gerrit Klanderman.

4 mei 2020: Herdenking Hendrik Vriezenbank in Corle

Op 4 mei is vanaf 19.45 uur de jaarlijkse bijeenkomst bij de Hendrik Vriezenbank in het centrum van Corle, voor restaurant De Woord. Het 4 mei comité nodigt belangstellenden uit om gezamenlijk de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken, waaronder buurtgenoot Hendrik Vriezen. Na afloop zijn belangstellenden uitgenodigd voor een kop koffie of thee bij De Woord.

4 mei 2020: Dodenherdenking

Programma wordt nog bekend gemaakt.

5 mei 2020: Bevrijdingsdag

Nog geen activiteiten bekend.

23 april 2021: De wereld draait al 75 jaar door in Meddo

Op vrijdagavond 23 april 2021 in Verenigingsgebouw De Eendracht, Geldereschweg in Meddo worden in het format van 'De Wereld draait door' afwisselende onderwerpen aangesneden. Het centrale thema is 'Vrijheid door verbinding'. Hierbij zal het accent liggen op  gebeurtenissen en activiteiten die in de naoorlogse periode hebben plaatsgevonden. Beeldmateriaal en getuigenissen van mensen en instanties die medebepalend zijn of waren voor vrede en veiligheid tot op heden. Een afwisselend programma met muzikale intermezzo’s voor en door inwoners uit Meddo en omgeving. Aanvang is om 20.00 uur.
Meer info: g.j.kortschot@gmail.com of ramon.huiskamp@breehegge.nl

Logo Geldeland herdenkt