Winterswijk herdenkt de Holocaust

Op zondag 26 januari 2020 was de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking. Ook in Winterswijk werd uitgebreid stilgestaan bij de slachtoffers van de Holocaust.

Tijdens een indrukwekkende bijeenkomst bij het oorlogsmonument voor het raadhuis hield burgemeester Joris Bengevoord een toespraak, waarin hij inging op het grote onrecht dat de Joden, Roma en Sinti tijdens de Tweede Wereldoorlog is aangedaan.

Na de toespraak werd het tijdelijke lichtmonument Levenslicht onthuld. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden. Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente wordt gemist.

Burgemeester Bengevoord, de oud-burgemeesters Thijs van Beem, Christine Stigter, Paul van Erkelens en enkele vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap noemden vervolgens de namen van de 326 Joodse burgers uit Winterswijk die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gedeporteerd en vermoord. Ook vertelde burgemeester Bengevoord het tragische verhaal van de Winterswijkse Joodse familie Gans. Zangeres Shura Lipovsky zong enkele Jiddische liederen bij de herdenkingsbijeenkomst.

Het tijdelijke monument Levenslicht is nog tot en met zondag 9 februari 2020 te bekijken op de Joodse begraafplaats aan de Spoorstraat. Het monument komt het beste tot zijn recht in het donker en is daarom dagelijks van 18.00 uur tot 22.00 uur te zien.

Onthulling Levenslicht

Gelderland herdenkt

Banner Achterhoek viert 75 jaar vrijheid/GrenslandGrenzland/Euregio.jpg