Veiligheidsrisicogebied en noodverordening van kracht in centrum Winterswijk

Burgemeester Joris Bengevoord heeft het centrum van Winterswijk aangewezen als veiligheidsrisicogebied en een noodverordening ingesteld. De maatregelen gaan per direct in.

De burgemeester neemt deze maatregelen vanwege aanhoudende signalen dat er in Winterswijk protesten tegen de coronamaatregelen en de avondklok worden voorbereid. Het instellen van een noodverordening biedt de burgemeester meer mogelijkheden om de openbare orde en veiligheid te handhaven.

"Uit politie-informatie blijkt dat we rekening moeten houden met de mogelijkheid dat personen de openbare orde willen verstoren. Daarom heb ik besloten per direct een noodverordening in te stellen om onze inwoners en ondernemers te beschermen. Ik roep iedereen op om thuis te blijven en zich aan coronamaatregelen en avondklok te houden”, laat burgemeester Joris Bengevoord weten.

Noodverordening

De noodverordening is van toepassing op het centrum van Winterswijk zoals aangegeven op de kaart. De noodverordening houdt in dat er binnen het aangewezen gebied een samenscholingsverbod geldt voor twee of meer personen. Het is verboden om vuurwerk of andere brandbare stoffen bij zich te hebben. Het is ook niet toegestaan om alcoholhoudende drank te nuttigen of bij zich te hebben.
De noodverordening gaat vanaf woensdagavond 18.00 uur in en geldt voor onbepaalde tijd.

Veiligheidsrisicogebied

Naast het instellen van de noodverordening heeft de burgemeester het centrum van Winterswijk ook aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dat betekent dat de politie personen die zich in het centrum bevinden preventief mag fouilleren.
De aanwijzing als veiligheidsrisicogebied gaat vanaf woensdagavond 18.00 uur in en geldt tot donderdagochtend 28 januari 05.00 uur.

Meld signalen bij de politie

Inwoners die signalen krijgen van eventuele protestacties worden verzocht dit te melden bij de politie via 0900-8844.

Hieronder kunt u de aanwijzing als veiligheidsrisicogebied en de noodverordening nalezen en/of downloaden:

> Aanwijzing veiligheidsrisicogebied (pdf, 420 kB)

> Noodverordening gemeente Winterswijk (pdf, 440 kB)

Kaartje Veiligheidsrisicogebied
Het gebied binnen de gele lijn is aangewezen als veiligheidsrisicogebied.