Meest gestelde vragen tijdens de coronacrisis

De gemeente krijgt veel vragen van inwoners en ondernemers over de maatregelen om verspreiding van het Coronavirus in te dammen. Hieronder vindt u een overzicht met veel gestelde vragen.

Vragen over dienstverlening gemeente

Is de dienstverlening van de gemeente aangepast vanwege de coronacrisis?

Ja, er geldt tijdelijk een aangepaste dienstverlening. Op het gemeentekantoor kunt u uitsluitend op afspraak langskomen. De Post houdt geen inloopspreekuren. Centrum Duurzaam Winterswijk is gesloten. Op onze website leest u informatie over de beperkte dienstverlening.

Kan ik wel bij de Post aan de Balinkesstraat terecht?

De locatie aan de Balinkesstraat 4 is gesloten vanwege de coronacrisis. Een bezoek brengen aan een van de spreekuren is daarom niet mogelijk. Maar u kunt op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur telefonisch bij de Post terecht met al uw vragen. De medewerkers staan heel graag voor u klaar. U kunt de Post bereiken via telefoonnummer (0543) 543 960.

Chatten is ook mogelijk. Over al uw vragen over opvoeden of opgroeien, zorg of welzijn vindt u informatie op onze website www.depostwinterswijk.nl. U heeft daar ook de mogelijkheid om te chatten met een van onze medewerkers.

Is de dienstverlening van ROVA aangepast?

Het klantcontactcentrum is extra druk in verband met vragen over de dienstverlening door het coronavirus. Alle dienstverlening blijft doorgaan. Uw afval wordt volgens de normale dienstregeling opgehaald. Ook blijven onze milieubrengstations open. Voor actuele informatie verwijzen wij u naar de website van ROVA.

Heeft ZOOV maatregelen genomen?

Omdat de gezondheid en veiligheid van reizigers en chauffeurs de hoogste prioriteit heeft, zijn er bij ZOOV maatregelen getroffen. U leest ze op de website van ZOOV.

Vragen van ondernemers

Waar vind ik meer  informatie als ondernemer?

De verspreiding van het virus zorgt voor veel aandacht en vragen. Ook bij ondernemers. We hebben op onze website een pagina ingericht met informatie voor ondernemen en het coronavirus.

Mijn inkomen uit mijn eigen bedrijf is te laag om in levensonderhoud te kunnen voorzien. Heb ik recht op een bijstandsuitkering?

Er geldt een nieuwe maatregel tijdelijke inkomensondersteuning. Om hiervoor in aanmerking te komen moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Meer informatie leest op de website van ROZ. Adres ROZ in Winterswijk: Burgemeester Bosmastraat 7, 7101 DE Winterswijk, telefoonnummer (074) 2415100.

Kan ik uitstel krijgen van het betalen van de gemeentelijke belasting?

Ondernemers in Winterswijk krijgen vijf maanden uitstel om hun aanslag gemeentelijke belastingen te betalen. De gemeente verschuift de uiterste betaaldatum van 30 april naar 30 september 2020. De gemeente komt hiermee de ondernemers tegemoet die getroffen zijn door de huidige maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus.

Ik zit in de problemen door de coronamaatregelen en heb geld nodig. Welke regelingen kunnen daarbij helpen?

Wij verwijzen u voor meer informatie graag naar de website van de Kamer van Koophandel.

Is er ook nog ondersteuning van de gemeente zodra de maatregelen van het Rijk zijn opgeheven?

De gemeente heeft ook oog voor de langere termijn, wanneer de beperkende maatregelen weer worden opgeheven. Daarvoor wordt een ‘crisis- en herstelplan’ voorbereid: wat kan de gemeente doen om het economisch herstel te bevorderen? Dit aanvullend op de maatregelen en de gelden van de rijksoverheid. Meer informatie leest u in dit nieuwsbericht op onze website.

Vragen van inwoners

Kan ik nog op bezoek bij mijn ouders?

Mensen die ouder zijn dan 70 en mensen met onderliggend lijden zijn extra kwetsbaar wanneer zij COVID-19 krijgen. Probeer daarom contact met deze groepen te vermijden. En ga zeker niet op bezoek als u of een van uw huisgenoten klachten als koorts, hoest- verkoudheidsklachten hebt. Kijk voor de laatste informatie op de website van het RIVM.

Kan ik nog boodschappen doen?

Heeft u geen klachten als koorts, hoesten of verkoudheidsklachten? Dan kunt u gewoon boodschappen doen. Houd 1,5 meter afstand. Dan is de kans het kleinst dat u anderen besmet of anderen u besmetten. Heeft een van uw huisgenoten of gezinsleden koorts? Dan mag u geen boodschappen doen. Kijk voor de laatste informatie op de website van het RIVM.

Kan ik nog naar buiten? Bijvoorbeeld om de hond uit te laten?

Heeft u geen klachten als koorts, hoesten of verkoudheidsklachten? Dan kunt u gewoon een ommetje maken. Houd 1,5 meter. Dan is de kans het kleinst dat u anderen besmet of dat anderen u besmetten. Heeft een van uw huisgenoten of gezinsleden koorts? Blijf dan binnen.

Mag ik nog eten afhalen of laten bezorgen?

Bezorgen en afhalen is mogelijk. Vermijd drukte, zorg dat u niet met andere mensen dicht op elkaar staat (1,5 meter afstand) en neem uw consumptie mee naar huis. Heeft u of een van uw huisgenoten koorts? Blijf dan binnen.

Wat betekent gezinsquarantaine?

Voor iedereen geldt: blijf bij hoesten en-of verkoudheidsklachten thuis. Heeft een gezinslid koorts? Dan moet het hele gezin binnen blijven.

Als je corona hebt gehad, kun je het dan opnieuw krijgen?

Volgens het RIVM is het nog te vroeg in de uitbraak om met zekerheid te kunnen zeggen dat iemand niet nog een keer de infectie kan oplopen. Het gaat namelijk om een nieuw virus. Het overgrote merendeel van de mensen die het nieuwe coronavirus heeft gehad, zal het niet nog een keer krijgen.

Blijft een wijkcentrum of buurthuis open?

Buurthuizen en wijkcentra zijn dicht, dit in verband met de bestrijding van het coronavirus.

Wat kan ik als mantelzorger wel of niet?

Het ministerie van VWS heeft de Richtlijn mantelzorgondersteuning vastgesteld. Daarin staat beschreven hoe passende ondersteuning geboden kan worden aan mantelzorgers zodat zij kunnen blijven zorgen voor hun thuiswonende familielid of andere naaste. Klik hier voor de richtlijn mantelzorgondersteuning (PDFbestand 153kB).

Onderwijs en opvang

Het onderwijs kan weer stap voor stap open

Het gaat namelijk goed met de bestrijding van het coronavirus. Leerlingen in het voortgezet onderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs (vso) gaan vanaf 2 juni weer naar school. Het primair onderwijs is sinds 8 juni volledig open.

Hieraan zitten een aantal voorwaarden:

  • De buitenschoolse opvang volgt het onderwijs en is sinds 8 juni weer open. Kinderen worden opgevangen op hun vaste dagen die zijn afgesproken in het contract.
  • We vragen ouders hun kinderen zoveel mogelijk lopend of op de fiets naar school of de opvang te brengen om zo openbaar vervoer te ontlasten.
  • Bij klachten zoals koorts, hoesten of verkoudheid geldt ook voor leraren en kinderen nog steeds: blijf thuis.

Het voortgezet onderwijs is sinds 2 juni open. Scholen nemen maatregelen zodat 1,5 meter afstand kan worden gehouden. Dat betekent in de praktijk dat niet alle leerlingen tegelijk op school kunnen zijn. Tot die tijd wordt onderwijs op afstand gegeven. Ook het voorgezet speciaal onderwijs is sinds 2 juni open voor alle leerlingen. Ook hier nemen scholen maatregelen zodat 1,5 meter afstand kan worden gehouden. Dit vergt maatwerk en zal in dit type onderwijs niet altijd mogelijk zijn.

Vanaf 15 juni starten het mbo, hbo en universiteiten weer beperkt met toetsing, tentamens, praktijklessen en begeleiding van kwetsbare studenten op de instelling. Tot die tijd blijft het onderwijs vanaf afstand. 

Lees hier meer over op de website van Rijksoverheid.

Mijn kind vertoont ziekteverschijnselen, mag hij of zij toch naar de opvang?

Nee, kinderen met ziekteverschijnselen mogen niet naar de opvanglocatie of school worden gebracht. Zij moeten thuisblijven. Kijk voor de laatste informatie op de website van het RIVM.

Evenementen

Welke evenementen mogen nu niet meer doorgaan?

Alle evenementen en bijeenkomsten, ook met minder dan 100 personen, zijn tot 1 september 2020 verboden. Kijk voor meer informatie op de website van het RIVM.

Vragen over corona

Wat bedoelen we met afstand houden?

Zowel het RIVM als het kabinet spreekt over afstand houden. In de praktijk betekent dit dat u minimaal 1,5 meter afstand van elkaar moet houden. Dit zijn ongeveer twee armlengtes. Hierdoor beschermt u uzelf en anderen tegen infectie met het coronavirus. Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met het coronavirus in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. Als u niest komen deze druppels bijna nooit verder dan 1 tot 2 meter. U kunt dus gewoon wandelen, boodschappen doen of een balletje trappen. Maar houd afstand en was bij thuiskomst goed uw handen. U leest meer op de website van het RIVM.

Wat kan ik zelf doen om besmetting te voorkomen?

- Blijft huis bij klachten van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts.
- Beperk contact met andere mensen. Houd minimaal 1,5 meter afstand.
- Werk thuis als dat mogelijk is. Ook wanneer u geen klachten heeft. Probeer anders werktijden zoveel mogelijk te verspreidden
- Zorg voor goede hygiëne:

  • Was uw handen regelmatig met water en zeep.
  • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog.
  • Gebruik papieren zakdoekjes.
  • Schud geen handen

Kun je besmet raken met het nieuwe coronavirus door het aanraken van een oppervlak?

Een virus heeft altijd een mens of dier nodig om ‘in leven te blijven’ en zich te kunnen delen. Buiten het lichaam kan het virus maar kort overleven. Dat is afhankelijk van bijvoorbeeld het soort oppervlak, de temperatuur en de luchtvochtigheid. Zo overleeft het virus in het algemeen beter op harde/gladde materialen zoals plastic, metaal en glas, en minder goed op poreuze oppervlakken zoals papier en karton.

De kans dat u besmet raakt door het aanraken van een product of oppervlakte is heel klein, maar niet helemaal uitgesloten. Wel neemt het aantal virusdeeltjes heel snel (exponentieel) af buiten het lichaam. In het algemeen raden we aan om regelmatig je handen te wassen. Een oppervlak dat mogelijk besmet is, kunt u eenvoudig reinigen met een gewoon schoonmaakmiddel. Kijk voor de laatste informatie op de website van het RIVM.

Tot wanneer gelden de ingestelde maatregelen?

Alle maatregelen (zoals sluiting scholen, sportverenigingen, eet- en drinkgelegenheden en zoveel mogelijk thuis blijven) gelden vooralsnog tot en met dinsdag 19 mei. Alleen het verbod op bijeenkomsten geldt tot 1 september.

Wilt u meer weten?

Hieronder ziet u waar u terecht kunt met vragen of wanneer u meer wilt weten?