Gemeentenieuws 28 april 2020

Met onder andere Koninklijke onderscheiding voor zestien Winterswijkers, bomen geplant op schoolpleinen, herinrichting Bataafseweg, Dodenherdenking in aangepaste vorm.

Hieronder leest u de inhoud van het Gemeentenieuws. U kunt de onderwerpen met eenvoudig met één klik openen en lezen.

Redactionele artikelen

Bomen geplant op Winterswijkse schoolpleinen

Vorige week dinsdag zijn er op verschillende Winterswijkse schoolpleinen bomen geplant. Deze bomen waren eigenlijk bedoeld voor de Nationale Boomplantdag op 18 maart die de gemeente samen met de scholen wilde vieren. Door de coronacrisis ging deze dag niet door. De bomen zijn vorige week geplant omdat het plantseizoen bijna voorbij is.

Meer groen op schoolpleinen

De bomen zijn geplant op de schoolpleinen van De Esch, ’t Kempken, De Korenburg, Woold, Kotten en Schaersvoorde. Ook veel andere scholen in Winterswijk zijn bezig met het vergroenen van hun schoolplein. Zo krijgen kinderen spelenderwijs meer inzicht, kennis en begrip voor bomen. Bomen dragen bij aan meer biodiversiteit, filteren de lucht, zorgen ervoor dat de bodem regenwater beter op kan nemen en het zijn natuurlijke airco’s. Wethouder Tineke Zomer: “Met de huidige zomers wordt het op de tegels van het schoolplein zeer heet. Het is goed als er dan ook bomen zijn waar de kinderen fijn onder kunnen zitten en spelen op de warme dagen”.

Meer biodiversiteit

De ROVA heeft namens de gemeente de bomen op de schoolpleinen geplant. Er is gekozen voor bomen die aantrekkelijk zijn voor bijen en insecten zoals de linde, het krentenboompje en een sierappel. Bomen en biodiversiteit zijn belangrijk voor de gemeente Winterswijk. In totaal heeft de gemeente meer dan 50.000 bomen en in de afgelopen vier maanden zijn er al weer 545 nieuwe bomen geplant waaronder dus een aantal op schoolpleinen.

Herinrichting Bataafseweg - update aanleg rotonde

De werkzaamheden voor de herinrichting van de Bataafseweg zijn in volle gang. In januari zijn we gestart met de werkzaamheden voor het aanleggen van de rotonde op de kruising Kloetenseweg-Bataafseweg-Steengroeveweg. Deze werkzaamheden vorderen gestaag en de rotonde is naar verwachting rond 1 juli gereed.  Een paar weken later is ook het gedeelte tussen de nieuwe rotonde en de Bataafsemolen gereed.

Omdat de weg een enorme gedaanteverandering ondergaat, moeten ook stroom-, gas-, en waterleidingen en riolering verlegd en/of vervangen worden. Deze noodzakelijke ondergrondse werkzaamheden zorgen ervoor dat er een behoorlijke tijd gewerkt wordt aan de weg. In dit artikel leest u meer over wat al is gedaan en wat er de komende tijd op de planning staat.

Aanleg rotonde

Maandag 6 januari zijn we gestart met de werkzaamheden voor het aanleggen van de rotonde. In de afgelopen maanden zijn de noodzakelijke bomen gerooid en alle nutsleidingen vernieuwd. Daarnaast is het oude asfalt verwijderd en is de riolering voor de sloten naast de weg aangelegd. In de afgelopen weken is de rotonde ontgraven en gevuld met zand. Hierdoor is duidelijk te zien hoe de rotonde er uit komt te zien. De komende weken gaan we verder met de aanleg en wordt onder andere beton gestort en nieuw asfalt aangebracht. Als laatste wordt nieuwe verlichting geplaatst en het geheel afgewerkt.

Aanleg fietspad

Tegelijk met de werkzaamheden voor de rotonde, start de aannemer met de aanleg van het nieuwe fietspad. Dit fietspad loopt vanaf de nieuwe rotonde richting de Bataafsemolen. Naar verwachting is dit gedeelte van het fietspad voor de bouwvak gereed.

Omleiding

In verband met de werkzaamheden is de Bataafseweg sinds maandag 6 januari afgesloten voor al het verkeer. Het gaat hier om het kruispunt Bataafseweg - Kloetenseweg – Steengroeveweg. De verwachting is dat de Bataafseweg voor de bouwvak weer opengesteld wordt voor al het verkeer. Op een later moment wordt de weg nog tijdelijk afgesloten om het gedeelte tussen de nieuwe rotonde en de Laan van Hilbelink te voorzien van nieuw asfalt en ook daar een fietspad aan te leggen.

Gemeentenieuws op 6 mei

In verband met Bevrijdingsdag verschijnt het volgende gemeentenieuws op woensdag 6 mei.

Koninklijke onderscheiding voor zestien Winterswijkers

De jaarlijkse Lintjesregen heeft in Winterswijk een recordaantal Koninklijke onderscheidingen opgeleverd. Maar liefst zestien inwoners krijgen een lintje voor hun bijzondere verdiensten. Veertien personen zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau en twee tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Lees hier (PDF 256kB) wie een lintje heeft ontvangen.

Dodenherdenking in aangepaste vorm

De jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst op 4 mei bij het raadhuis gaat dit jaar niet door vanwege het coronavirus. Als gevolg van het coronavirus zijn alle evenementen tot 1 september afgelast.

De burgemeester en de wethouders zullen op 4 mei wel kransen leggen op de Joodse begraafplaats en de algemene begraafplaats en bij het herdenkingsmonument, bij het monument van tante Riek en bij het nieuwe monument voor de Winterswijkse burgerslachtoffers.
De gemeente Winterswijk volgt hiermee de richtlijn van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het publiek wordt opgeroepen de Nationale Herdenking thuis via de televisie of online te volgen.

Vlag halfstok hangen

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei in de avond hangt de Nederlandse vlag halfstok. Dit jaar roept het comité Nederlanders op om niet alleen na 18.00 uur, maar gedurende de gehele dag de vlag halfstok te hangen.

Gewijzigde afvalinzameling  op Bevrijdingsdag, Hemelvaartsdag en tweede pinksterdag

Op Bevrijdingsdag (dinsdag 5 mei), Hemelvaartsdag (donderdag 21 mei) en tweede pinksterdag (maandag 1 juni) worden geen afval en grondstoffen ingezameld in de gemeente Winterswijk. De containers worden op een andere dag geleegd.

 • De afvalinzameling van dinsdag 5 mei vindt plaats op zaterdag 9 mei.
 • De afvalinzameling van donderdag 21 mei vindt plaats op zaterdag 23 mei.
 • De afvalinzameling van maandag 1 juni vindt plaats op zaterdag 30 mei. Let op, dit is de zaterdag vóór tweede pinksterdag.

Het kan voorkomen dat op een ander tijdstip wordt ingezameld dan u gewend bent. Wij vragen u daarom de container op de dag van inzameling vóór 7.00 uur aan de straat neer te zetten.

Gewijzigde openingstijden

Het ROVA-klantcontactcentrum is gesloten op dinsdag 5 mei, donderdag 21 mei en maandag 1 juni.

Meer informatie

Heeft u vragen? Neem dan contact op met het ROVA-Klantcontactcentrum, telefoon (0543) 54 54 54  of www.rova.nl/contact. Meer informatie over de inzameldagen vindt u op www.rova.nl/inzamelkalender en de gratis ROVA-app.

Gewijzigde openingstijden gemeentekantoor 4 en 5 mei

Op maandag 4 mei en Bevrijdingsdag 5 mei, is het gemeentekantoor gesloten. Kijk voor onze openingstijden op onze website.

Coronamaatregelen verleng tot en met 19 mei 2020

Corona maatregelen

Agressieve buizerd

Langs de Gribbroekweg ter hoogte van natuurgebied Dottinkrade is een wandelaar een agressieve buizerd tegengekomen. De kans is groot dat een buizerdpaar in de omgeving een nest met jongen heeft. De oudervogels zien snel bewegende mensen als hardlopers en fietsers, maar ook wandelaars als een bedreiging voor hun kroost. Daarom kunnen ze agressief reageren en  tot aanvallen overgaan die op het hoofd gericht zijn.

Wat kunt u doen?

Als u wordt aangevallen door een buizerd  kunt u het beste  zwaaien met uw handen. Dat schrikt een buizerd af. Ook het maken van oogcontact met de buizerd kan werken. Dan voelt een buizerd zich  geïntimideerd en vliegt hij weg.

Vanaf eind juni, als de jonge buizerds uitvliegen, is het agressieve gedrag van de buizerdouders over.

Vrijwilligerswerk In beeld

In korte tijd is de samenleving veranderd. Alles wat anders zo normaal is, ligt stil. Of er moet gekeken en nagedacht worden op welke wijze het op een andere manier uitgevoerd kan worden. Dit geldt ook voor het vrijwilligerswerk. Dat geven we in deze tijd ook anders vorm. Er ontstaan veel burger-initiatieven en prachtige ideeën vanuit organisaties om elkaar te steunen en te helpen. Als Vrijwilligerspunt vinden we het fijn daarin iets te kunnen betekenen.

Steentje bijdragen

Het Vrijwilligerspunt draagt nu op een andere manier zijn steentje bij.  Een meldpunt en een boodschappendienst zijn opgericht. Inwoners van Winterswijk kunnen zich via website www.wijwinterswijk.nl/vrijwilligerspunt melden als ze hulp nodig hebben met de dagelijkse dingen. Inmiddels hebben zich ook ruim 70 personen gemeld die als vrijwilliger graag iets willen betekenen voor een ander in deze periode. Zo  is er bijvoorbeeld een vrijwilliger gevonden om de hond uit te laten voor iemand die dat nu even niet meer kan. Vrijwilligers bemensen de telefonische boodschappendienst. Hier kunnen inwoners hun bestelling doorgeven. De vrijwilligers verwerken de bestellingen in een digitaal systeem. Vervolgens brengen weer andere vrijwilligers de boodschappen bij hen thuis.

Contact blijft belangrijk

Een vrijwilliger van de boodschappenlijn gaf aan dat het fantastisch is om te doen: “Het gaat niet alleen om het bezorgen van de boodschappen. Tijdens het telefoontje is er contact en je merkt dat mensen het gezellig vinden om even een praatje te maken.” Deze manieren van contact geven de innovatiekracht en de bereidheid van de inwoners van Winterswijk aan. Zo staan we op een andere manier klaar voor elkaar. Creativiteit en kijken naar mogelijkheden en kansen, dat is in deze periode de kracht in het vrijwilligerswerk.

Meer informatie en bereikbaarheid tijdens de corona periode

Wilt u zich inzetten als vrijwilliger of wilt u meer informatie over het meldpunt, neem eens een kijkje op de website;  https://wijwinterswijk.nl/vrijwilligerspunt/  of stuur een email naar: info@vpwinterswijk.nl.
De boodschappenlijn kunt u telefonisch benaderen via nummer  (0543) - 200 027.
Tijdens de  coronaperiode  zijn er helaas geen inloop spreekuren en is  het Vrijwilligerspunt  in de WUh aan de Torenstraat 9 gesloten. Wel kunnen we u telefonisch te woord staan via (0543) - 200 026. E-mailberichten beantwoorden we zo spoedig mogelijk.

Voor nu: blijf gezond en hou vol! We hopen dat we elkaar binnenkort weer persoonlijk kunnen ontmoeten. Dat de creativiteit, denken in mogelijkheden  en de bereidheid om elkaar te helpen na deze periode ook hoog in het vaandel blijven staan!

Sandra Nijland
Medewerker Sociaal Team

Zorgen voor je naaste in coronatijd

Als je thuis voor iemand zorgt, een partner, een kind, een ouder of broer of zus, heb je het niet makkelijk in deze tijd. Veel zorg die normaal door professionals gedaan wordt valt weg, dagopvang, logeeropvang is er niet, al die zaken moet je nu zelf opvangen.
 
De mantelzorgconsulenten van VIT-hulp bij mantelzorg proberen zoveel mogelijk mensen die thuis zorgen voor een ander te ondersteunen, ook al kan dat alleen telefonisch. Maar die telefoontjes worden enorm gewaardeerd. Even een luisterend oor hebben of iemand mee laten denken met problemen waar je tegenaan loopt; dat helpt!

Mantelzorgconsulent Marjan laat weten dat ze veel lange gesprekken voert. “Ik merk dat mensen het op prijs stellen dat je belt. En het valt me op dat er naast de verdrietige zaken ook mooie dingen gebeuren.” Zo blijkt dat mantelzorgers ineens meer gezien worden door buren en vrienden. “Ik heb nog nooit zoveel hulp aangeboden gekregen als nu”, vertelt een mantelzorger. “Iedereen heeft meer tijd, werkt veel thuis en ziet daardoor hoe het is om met mijn dementerende partner hele dagen binnen te zitten. Ik durf namelijk niet naar buiten met hem, ben veel te bang dat of hij of ik ziek wordt. Normaal gaat hij twee dagen in de week naar de dagopvang, maar dat kan nu niet. Daarom ben ik blij met alle hulp die buren en vrienden nu aanbieden!’

Luisterend oor

Wil jij ook praten over de dingen waar je tegenaan loopt met de zorg die je hebt voor je naaste? Bijvoorbeeld over de zorg om en voor je zoon met autisme of je partner met dementie die ineens de hele dag thuis is? Bel ons: telefoon (0544) 82 00 00, elke werkdag tussen 9.00 en 15.00 uur en op dinsdag- en donderdagavond tussen 19.00 en 21.00 uur.

Column door bestuurder

Wethouder Tineke Zomer schrijft ……..

We zijn op de goede weg

Terwijl ik dit schrijf zijn net weer de cijfers van het RIVM bekend geworden. Er zijn minder mensen overleden aan corona,  minder mensen in het ziekenhuis opgenomen en het aantal patiënten op de IC’s is weer gedaald. Deze cijfers geven hoop. Hoop op een versoepeling van alle maatregelen die door de regering zijn ingesteld.  

Maar wat heeft dit alles een impact op ons leven. Gelukkig kan ik veel van mijn werk vanuit huis doen. Zoals collegevergaderingen voorbereiden en bijwonen, overleg hebben met ambtenaren, vergaderen en scholingen volgen. Alleen gaat dat alles via een scherm. Geen persoonlijk contact, geen praatje bij de koffieautomaat of op kantoor even bij iemand naar binnen lopen. Wat mis ik deze contacten. Het lijkt wel of je sociale leven aan het verschralen is. Dat geldt ook voor contacten met familie en vrienden. Ook dat is tot een minimum beperkt en ook die contacten begin ik te missen.

Dit geldt zeer waarschijnlijk ook voor u en voor uw naasten. Maar ik denk ook aan al die mensen in de verpleeg-en verzorgingshuizen. En aan de ouderen die nog zelfstandig wonen, zoals mijn moeder. Ook hun wereld is een stuk kleiner en onzekerder geworden. Welk effect heeft dat op de mentale gezondheid  van deze groep ouderen? Ik vind dat best zorgelijk.
Ieder een wil graag terug naar het normale leven, wat dat ook is.

Laten we er daarom  met ons allen voor zorgen dat we ons houden aan de 1,5 meter afstand en aan de andere maatregelen. De dalende ziekenhuiscijfers laten zien dat we op de goede weg zijn. Maar we zijn er nog lang niet. Hou vol, let op elkaar en blijf gezond.

Ik geef de pen door aan wethouder Henk Jan Tannemaat

Tijdelijke verkeersmaatregelen

Prins Hendrikstraat

In verband met isoleringswerkzaamheden ter hoogte van huisnummer 18 is op woensdag 6 mei de Prins Hendrikstraat afgesloten.

Willinkbosweg

Vanaf vrijdag 17 april 2020 wordt een gedeelte van de Willinkbosweg gedurende een periode van vier maanden afgesloten voor al het verkeer tussen de Dollemansweg en de Korenburgerveenweg.
De akkerbouwpercelen van Natuurmonumenten blijven bereikbaar vanaf de Korenburgerveenweg.
De wandelroutes zoals die hier in de omgeving staan aangegeven blijven opengesteld.

Scheringstraat

Door werkzaamheden geldt vanaf 22 april een eenrichtingsverkeer. De verplichte rijrichting is Weverstraat richting Kleine Parallelweg. Tevens wordt er tijdens de werkzaamheden een parkeerverbod met een tijdsvenster ingesteld.

Narcisstraat, deel Hyacintstraat tot Parallelweg

Rioleringswerkzaamheden aan Narcisstraat zijn begonnen op 23 maart. Dit betreft het deel Hyacintstraat tot aan de Parallelweg. De verwachting is dat deze werkzaamheden zes weken duren.

Bataafseweg

In verband met de aanleg van een rotonde op het kruispunt Bataafseweg – Kloetenseweg – Steengroeveweg is de Bataafseweg tot en met vrijdag 30 oktober afgesloten voor al het verkeer. Het gaat hier om het deel tussen de Laan van Hilbelink en de Vredenseweg. Aanliggende percelen zijn wel bereikbaar. Er is een omleiding ingesteld.
In verband met het storten en uitharden van beton in de Bataafseweg, is deze vanaf maandag 4 mei tot en met maandag 18 mei gesloten verklaard voor vrachtverkeer. Het betreft hier het gedeelte tussen de Laan van Hilbelink en de Kottenseweg.

Bürgerbus

Ter bescherming van de buschauffeurs voor het coronavirus rijdt de Bürgerbus tot en met donderdag 30 april niet.

Verkeer

Aanvraag gehandicaptenparkeerplaats

Ten behoeve van bewoner:

 •  Populierenstraat 8
Officiële bekendmakingen

Officiële bekendmakingen in het digitale gemeenteblad op de website www.officielebekendmakingen.nl

Wij publiceren de officiële bekendmakingen in het (digitale) Gemeenteblad op de website officielebekendmakingen.nl/

In dit Gemeentenieuws verschijnen alleen de titels van bekendmakingen. De volledige bekendmakingen worden uitsluitend digitaal gepubliceerd. Op grond van de wet zijn er wel bekendmakingen die niet digitaal maar nog steeds in een huis-aan-huisblad of krant moeten worden bekendgemaakt. Dat zijn echter uitzonderingen. Op officielebekendmakingen.nl kunt u zoeken naar publicaties in de gemeente Winterswijk. Publicaties van de gemeente Winterswijk kunt u op deze website vinden onder de publicaties in het Gemeenteblad en/of de Staatscourant.

E-mailservice

Wilt u de bekendmakingen automatisch per e-mail ontvangen, dan kunt u zich aanmelden voor de e-mailservice via de website overheid.nl. U ontvangt dan alle bekendmakingen in uw mailbox.

Meer informatie

Op de pagina 'Bekendmakingen' op deze website vindt u meer informatie over de officiële bekendmakingen.

Aangevraagde en verleende omgevingsvergunningen

Binnengekomen aanvragen omgevingsvergunning

De aanvragen en meldingen voor omgevingsvergunningen bouwen, kappen, milieu, bestemmingsplannen en sloop- en kapmeldingen vindt u op www.officielebekendmakingen.nl.

Ter inzage liggende omgevingsvergunningen

De onderstaande ter inzage liggende omgevingsvergunningen kunt u inzien bij de receptie van het gemeentekantoor, Stationsstraat 25.

 •  Masterveldweg 25 (weigering milieu)

Verlenging beslistermijn omgevingsvergunning

 •    Bocholtsestraat 12 (bouwen)

Verleende omgevingsvergunning kappen

 •    Bocholtsestraat 12

Verleende omgevingsvergunning bouwen

 • Goorweg 6
 • Greverkamp 30
 • Kottenseweg 93
 • Laan van Napoleon 10
 • Misterweg 105
 • Pashegge 54
 • Van Hengelstraat 7
 • Venemansweg 7
 • Vosseveldseweg 8
 • Wilterdinkweg 1

Wet Milieubeheer activiteitenbesluit

Milieu-informatie - Bekendmaking ingekomen melding als bedoeld in artikel 8.41 van de Wet milieubeheer Parallelweg 2, zaaknr. 203602

Het college van burgemeester en wethouders heeft een melding Activiteitenbesluit geaccepteerd voor de locatie Parallelweg 2 te Winterswijk voor het starten van een houthandel.
De melding en de bijbehorende bijlagen ligt vanaf 29 april 2020 gedurende twee weken op verzoek ter inzage bij de receptie, Stationsstraat 25. Bij binnenkomst graag even melden bij de receptie. Hier zullen zij u verder informeren. Deze bekendmaking is uitsluitend informatief. Het is niet mogelijk bezwaren tegen deze melding in te dienen.

Verkeer

Aanvraag gehandicaptenparkeerplaats

Ten behoeve van bewoner:

 •  Populierenstraat 8

Algemene Plaatselijke Verordening

Exploitatie

Europark 22-24 te Winterswijk, exploitatie openbare inrichting Ubcro Sport & Health Center B.V.

Ravenhorsterweg 6 te Winterswijk, exploitatie openbare inrichting Curves Winterswijk

Coronavirus

Gezien de maatregelen die momenteel van kracht zijn voor het bestrijden van het coronavirus (COVID-19), raden wij u sterk aan om  de stukken digitaal te raadplegen. Bent u daartoe niet in staat, dan kunt u de fysieke stukken op afspraak komen inzien bij de receptie van het gemeentekantoor. U kunt daartoe een afspraak maken via ons algemene telefoonnummer (0543) 543 543 of door een e-mail te sturen naar gemeente@winterswijk.nl. Is ook het plannen van een afspraak niet mogelijk of wenselijk, neemt u dan ook contact met ons op zodat wij met u tot een oplossing kunnen komen.

Ter inzage

Gezien de maatregelen die momenteel van kracht zijn voor het bestrijden van het coronavirus (COVID-19), raden wij u sterk aan om  de stukken digitaal te raadplegen. U wordt op onze website doorverwezen naar de juiste sites. Bent u daartoe niet in staat, neem dan contact op via ons algemene telefoonnummer (0543) 543 543. Wij zoeken met u naar een passende oplossing.  

Mediation

Indien bezwaar wordt gemaakt tegen een besluit kan mediation soms uitkomst bieden. Er wordt dan geprobeerd om onder begeleiding van een neutrale persoon, de mediator, tot een oplossing te komen. Er zal dan worden bekeken of mediation in uw geval geschikt is. Indien gekozen wordt voor mediation wordt de bezwaarprocedure zolang stilgelegd. Meer informatie over mediation kunt u vinden op www.winterswijk.nl.

Besluiten van het college van B en W

Op 14 april 2020 heeft het college besloten over de volgende onderwerpen:

 1. Principeverzoek zonnepark Masterveld
 2. Ontwerp-omgevingsvergunning zonnepark Tuunterveld

Op 21 april 2020 heeft het college besloten over de volgende onderwerpen:

 1. Algemeen Bestuur Regio Achterhoek d.d. 22 april 2020
 2. Verkeersbesluiten voor laadpalen
 3. Kaderbrief begroting 2021 Regio Achterhoek
 4. Voorlopige jaarstukken 2019 en concept programmabegroting 2021-2024 VNOG
 5. Uniformering social return Oost-Nederland
 6. 1e Prognose 2020
 7. Jaarstukken 2019 en primitieve begroting 2021 van Stadsbank Oost Nederland
 8. Beantwoording raadsvragen over crisis- en herstelplan
 9. Samenwerkingsovereenkomst Basismobiliteit met de provincie Gelderland
 10. Afvaardiging gemeente Winterswijk in bestuur Stadsbank Oost Nederland

Voor de inhoud van de besluiten verwijzen wij u naar de pagina https://www.winterswijk.nl/Bestuur_Organisatie/College_van_BenW/Besluitenlijsten_college