Gemeentenieuws 12 mei 2020

Met onder andere bestrijden eikenprocessierups, huiselijk geweld melden, openingstijden gemeentekantoor, aanvragen van een Koninklijke onderscheiding.

Hieronder leest u de inhoud van het Gemeentenieuws. U kunt de onderwerpen met eenvoudig met één klik openen en lezen.

Redactionele artikelen

Bestrijding eikenprocessierups door Waterschap Rijn en IJssel samen met gemeenten

Verschillende gemeenten in de regio zijn gestart met de inmiddels jaarlijks terugkerende bestrijding van de eikenprocessierups. De miljoenen rond dwarrelende brandhaartjes afkomstig van deze rups zorgen voor een vervelende jeuk of huidirritatie bij veel mensen gedurende de zomermaanden.  

Gezamenlijke aanpak

Het waterschap heeft net als de gemeente Winterswijk  een aanzienlijke hoeveelheid eiken in beheer. Daarom heeft het waterschap contact gezocht met de gemeente en gevraagd of samen kan worden opgetrokken in de bestrijdingsaanpak. Het waterschap ziet daarin voordelen aangezien gemeenten al langer actief zijn in de bestrijding en daar ervaring in hebben.
Een gezamenlijke aanpak geeft daarbij meer duidelijkheid doordat de rupsen binnen een gemeente op een gelijke wijze worden bestreden. Bovendien kan in een samenwerking de bestrijding efficiënter worden uitgevoerd. Doordat het waterschap aansluit bij verschillende methoden kan het bovendien leren van de verschillende effecten.

De uitvoering van de samenwerking is inmiddels gestart in de Achterhoekse regiogemeenten; Berkelland, Bronkhorst, Oost Gelre, Winterswijk, Aalten, Oude IJsselstreek, Doetinchem en Montferland. Mogelijk volgen er nog andere gemeenten.

Huiselijk geweld melden via apotheek

Met het codewoord ‘masker 19’ kunnen slachtoffers van huiselijk geweld dat vanaf nu bij de apotheek melden. Deze nieuwe mogelijkheid maakt het melden van huiselijk geweld laagdrempeliger.

Masker 19

Als een slachtoffer de woorden ‘masker 19’ uitspreekt, weet de apotheker dat de klant een melding wil doen van huiselijk geweld. Daarop wordt Veilig Thuis gewaarschuwd. Het codewoord biedt zo uitkomst voor slachtoffers die in deze tijd niet naar een veilige plek kunnen om huiselijk geweld telefonisch te melden.

Actie

Alle apotheken in Winterswijk ondernemen actie als iemand het codewoord noemt. Als een slachtoffer het codewoord ‘masker 19’ gebruikt bij de apotheek, en alleen is, nodigt de apotheker diegene uit om in een aparte ruimte samen Veilig Thuis te bellen. Als het slachtoffer samen met een ander de apotheek bezoekt, neemt de apotheker zelf contact op met Veilig Thuis.

Veilig Thuis

Bent u slachtoffer van huiselijk geweld of heeft u vermoedens van huiselijk geweld in uw omgeving? U kunt iets doen door erover te praten of door advies te vragen. In alle gevallen kunt u via 0800-2000 terecht bij Veilig Thuis.

Gewijzigde openingstijden gemeentekantoor

Hemelvaartsdag

Op donderdag 21 mei (Hemelvaartsdag) en vrijdag 22 mei is het gemeentekantoor gesloten.

Pinksteren

En op maandag 1 juni tweede Pinksterdag is het gemeentekantoor gesloten.

Kijk voor onze openingstijden op onze website www.winterswijk.nl.

Overlast van buren?

Buurtbemiddeling Winterswijk van Humanitas helpt inwoners die overlast ervaren van hun buren. Deze hulp is gratis. Neem voor informatie contact op met de coördinator Jet van den Bos. Zij is bereikbaar op maandag, dinsdag en vrijdag op  06 - 220 711 22.

Kabinet versoepelt maatregelen corona stap voor stap

Het kabinet heeft woensdagavond 6 mei een routekaart gepresenteerd om de maatregelen tegen het coronavirus stap voor stap te versoepelen. Vanaf maandag 11 mei geven we elkaar stap voor stap meer ruimte. Dit kan alleen als iedereen zich aan de maatregelen tegen het coronavirus blijft houden. Meer informatie over de versoepeling en de voorwaarden vindt u op www.rijksoverheid.nl

Koninklijke onderscheiding

Kent u iemand die zich al vele jaren inzet voor onze samenleving? Bijvoorbeeld als bestuurslid van een vereniging, als vrijwilliger bij een zorginstelling of als mantelzorger? En vindt u dat deze persoon het verdient om in het zonnetje te worden gezet? Dan kunt voor hem of haar een koninklijke onderscheiding aanvragen. En dat is makkelijker dan u denkt!

Vragen

Heeft u vragen over een koninklijke onderscheiding voor een inwoner van de gemeente Winterswijk? Neem contact op met Paulien van Vliet (0543) 543 106 of mail naar pvliet@winterswijk.nl. Of raadpleeg onze website

Informatieavond nieuw Postcoderoosproject

Er is een nieuw Winterswijks Postcoderoosproject in de maak. Kunt of wilt u geen zonnepanelen op eigen dak plaatsen? Dan is dit de kans voor u om alsnog uw eigen duurzame energie op te wekken. Energieke Buurtschappen organiseert samen met Agem hierover een digitale informatieavond op woensdag 13 mei. Geïnteresseerden voor de informatieavond over het Postcoderoosproject kunnen zich aanmelden via de link op de website www.energiekebuurtschappen.nl

Online vergadering Cliëntenraad Participatiewet op 14 mei

De Cliëntenraad Participatiewet voor de gemeenten Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk houdt op donderdag 14 mei een online vergadering. Door de corona maatregelen kan er geen publiek bij aanwezig zijn. Op de agenda staan onder anderen informatie uit de werkgroepen, verordening Sociaal Domein, meedoen-applicatie. De vergadering begint om 19.30 uur.

De agenda voor deze vergadering kunt u inzien via de website van de Sociale Dienst Oost Achterhoek en van de Cliëntenraad zelf.

Genomen besluiten vergadering 16 april

Op 16 april vergaderde de Cliëntenraad (CR) voor het eerst via videoconferentie. Hierbij was geen publiek aanwezig. Hieronder de genomen besluiten en besproken onderwerpen:

 • Het advies aan het dagelijks bestuur (DB) van de SDOA voor de nieuwe Verordening Sociaal Domein is vastgesteld.
 • Er is gekeken naar de ontwikkelingen m.b.t. het gebruik van de Meedoen-applicatie.
 • De CR wacht nog op antwoord op haar adviesbrief van 22 februari 2020.
 • Het jaarverslag 2019 is vastgesteld.
 • Actualisatie van de klachtenprocedure van SDOA: De CR heeft aangegeven dat over 1 jaar gevraagd zal worden naar de wijze van afhandeling van ingekomen klachten.

De naar het DB verzonden brieven en de ontvangen antwoorden vindt u op:
clientenraadparticipatiewet.sdoa.nl. Ook kunt u via deze site de vastgestelde notulen en de komende agenda lezen.

Column Armoedevrij Winterswijk Stay positive

De komende tijd besteden we in het gemeentenieuws aandacht aan persoonlijke verhalen achter armoede.  Wat doet armoede met je, hoe kleurt het je leven, en hoe probeer je toch het beste uit het leven te halen terwijl de omstandigheden misschien niet optimaal zijn.

Deze keer leest u over een ervaring van Thirza Dekker. Zij werkt in de beauty-branche, een goedlopende eenmanszaak, maar vanwege het coronavirus kan ze nu niet werken. Het is geschreven voordat de nieuwe maatregelen op 6 mei bekend zijn gemaakt.

Net als ieder ander in mijn branche mag ik op dit moment mijn werk niet uitvoeren. Iets wat ik enorm jammer vind, omdat ik inkomsten mis, maar ook omdat ik mijn werk enorm mis en daarin het contact met mensen.

Ik heb een aanvraag gedaan bij Tozo voor een maandelijkse aanvulling. De € 4.000,- waar ondernemers recht op hebben durf ik door de kleine lettertjes niet aan te vragen omdat ik bang ben dat ik dit later terug moet betalen.

Via social media deel ik leuke acties en verkoop verschillende vouchers, die in te wisselen zijn als ik weer open mag, zo heb ik een extraatje en blijf  in beeld bij mijn klanten.

Ik merk dat ik soms wat gestrest ben, omdat ik op dit moment de controle een beetje kwijt ben over de financiën. Dat merkt mijn gezin. Maar aan de andere kant hebben we het erg gezellig, omdat er nu veel meer tijd is om met elkaar te zijn.

Een tip voor andere ondernemers, stay positive! Heb je een kantoor, salon, pak het grondig aan zodat je straks weer fris kan starten en houdt dan een leuke ‘Corona-openingsactie’. Thirza Dekker laat na de persconferentie van 6 mei het volgende weten: “Gelukkig hebben we tijdens de laatste persconferentie groen licht gekregen en kan ik mij weer volop op mijn werk storten! Hier ben ik super blij mee!”

Uw verhaal delen?

Mocht u ook uw verhaal over armoede en het leven in armoede willen delen neem dan contact met ons op via iedereendoetmee@winterswijk.nl Onze ervaringsdeskundigen Linda Souisa en Ilse van der Zee nemen dan graag contact met u op.

Column door bestuurder

Wethouder Elvira Schepers schrijft ……..

Samen leven op 1,5 meter afstand

Op het moment dat ik dit schrijf,  werk ik alweer zo’n acht weken thuis. Fijn dat het de goede kant op gaat. En dat het aantal ziekenhuis- en IC-opnames daalt. Iedereen ervaart door de coronacrisis op eigen wijze wat het is om met beperkingen om te gaan. Gelukkig zitten wij niet helemaal opgesloten en kunnen we er op uit om te fietsen, een wandeling te maken of een boodschap te doen.

Extra aandacht voor mensen met een beperking

Mensen met fysieke beperkingen, een chronische ziekte, verstandelijke beperkingen en psychische kwetsbaarheid kunnen dit niet. Zij hebben het nu extra zwaar. Uit eigen ervaring, als wijkverpleegkundige, weet ik dat veel van deze mensen niet zonder de nabijheid van hulpverleners kunnen. De huidige beperkingen zorgen er wel voor dat deze inwoners veel minder zorg ontvangen. Begrijpelijk, maar niet zonder risico.

Daarom vind ik het belangrijk dat bij het inrichten van de 1,5 meter maatschappij rekening wordt gehouden met deze groepen. Heeft u  ideeën of wilt u hierbij ondersteuning van de gemeente, neem dan contact op via bestuurssecretariaat@winterswijk.nl

Verder zou ik een oproep willen doen extra om te kijken naar de kwetsbare groep mensen bij u in de buurt. Wellicht helpt u hen al door een boodschap te doen of gewoon aan te bellen en een praatje op afstand te maken. Blijf dit vooral doen. Misschien zijn er mensen in uw omgeving die nog wel extra ondersteuning kunnen gebruiken of waar u zich zorgen over maakt. Laat het mij weten:  bestuurssecretariaat@winterswijk.nl #samensterk!

Ik geef de pen door aan wethouder Inge klein Gunnewiek

Tijdelijke verkeersmaatregelen

Willinkbosweg

Vanaf vrijdag 17 april 2020 is een gedeelte van de Willinkbosweg gedurende een periode van vier maanden afgesloten voor al het verkeer tussen de Dollemansweg en de Korenburgerveenweg.
De akkerbouwpercelen van Natuurmonumenten blijven bereikbaar vanaf de Korenburgerveenweg.
De wandelroutes zoals die hier in de omgeving staan aangegeven blijven opengesteld.

Narcisstraat, deel Hyacintstraat tot Parallelweg

Rioleringswerkzaamheden aan Narcisstraat zijn begonnen op 23 maart. Dit betreft het deel Hyacintstraat tot aan de Parallelweg. De verwachting is dat deze werkzaamheden zes weken duren.

Jonenstraat

In verband met werkzaamheden is de Jonenstraat op dinsdag 12 mei en woensdag 13 mei afgesloten voor al het verkeer.

Meddosestraat en Nieuwstraat

In verband met werkzaamheden in de Meddosestraat wordt het eenrichtingsverkeer in de Nieuwstraat tijdelijk opgeheven op dinsdag 12 en woensdag 13 mei.

Bataafseweg

In verband met de aanleg van een rotonde op het kruispunt Bataafseweg – Kloetenseweg – Steengroeveweg is de Bataafseweg tot en met vrijdag 30 oktober afgesloten voor al het verkeer. Het gaat hier om het deel tussen de Laan van Hilbelink en de Vredenseweg. Aanliggende percelen zijn wel bereikbaar. Er is een omleiding ingesteld.
In verband met het storten en uitharden van beton in de Bataafseweg, is deze tot en met maandag 18 mei gesloten verklaard voor vrachtverkeer. Het betreft hier het gedeelte tussen de Laan van Hilbelink en de Kottenseweg.

Bürgerbus

Ter bescherming van de buschauffeurs voor het coronavirus rijdt de Bürgerbus tot en met 1 juni 2020 niet.

Agenda activiteiten

Datum, activiteit

 • 12 mei    EUREGIO spreekuur Oeding gaat niet door. www.grensinfopunt.eu
 • 14 mei    Openbare vergadering algemene raadscommissie om 19.30 uur.
 • 14 mei    Extra openbare raadsvergadering aansluitend op de openbare vergadering algemene raadscommissie.
 • 14 mei    Online vergadering Cliëntenraad Participatiewet op 14 mei. clientenraadparticipatiewet.sdoa.nl
Verkeer

Aanvraag gehandicaptenparkeerplaats

Ten behoeve van bewoner:

 • Hakkelerkampstraat 11-II

Intrekking gehandicaptenparkeerplaats

Ten behoeve van bewoner:

 • Spirealaan 134
Officiële bekendmakingen

Officiële bekendmakingen in het digitale gemeenteblad op de website www.officielebekendmakingen.nl

Wij publiceren de officiële bekendmakingen in het (digitale) Gemeenteblad op de website officielebekendmakingen.nl/

In dit Gemeentenieuws verschijnen alleen de titels van bekendmakingen. De volledige bekendmakingen worden uitsluitend digitaal gepubliceerd. Op grond van de wet zijn er wel bekendmakingen die niet digitaal maar nog steeds in een huis-aan-huisblad of krant moeten worden bekendgemaakt. Dat zijn echter uitzonderingen. Op officielebekendmakingen.nl kunt u zoeken naar publicaties in de gemeente Winterswijk. Publicaties van de gemeente Winterswijk kunt u op deze website vinden onder de publicaties in het Gemeenteblad en/of de Staatscourant.

E-mailservice

Wilt u de bekendmakingen automatisch per e-mail ontvangen, dan kunt u zich aanmelden voor de e-mailservice via de website overheid.nl. U ontvangt dan alle bekendmakingen in uw mailbox.

Meer informatie

Op de pagina 'Bekendmakingen' op deze website vindt u meer informatie over de officiële bekendmakingen.

Aangevraagde en verleende omgevingsvergunningen

Binnengekomen aanvragen omgevingsvergunning

De aanvragen en meldingen voor omgevingsvergunningen bouwen, kappen, milieu, bestemmingsplannen en sloop- en kapmeldingen vindt u op www.officielebekendmakingen.nl.

Verlenging beslistermijn omgevingsvergunning

 • Kleinhoonte 2 (bouwen)
 • Wooldseweg 53 (bouwen)

Verleende omgevingsvergunning kappen

 • Guldenweg
 • Ribeslaan 9
 • de Savornin Lohmanstraat 97

Verleende omgevingsvergunning bouwen

 • Corleseweg 21
 • Laan van Napoleon 9
 • Ligusterlaan 29
 • Rauwershofweg 10
 • Stationsstraat 32-34-36
 • Van Eerdenweg 9

Wet Milieubeheer activiteitenbesluit

Milieu-informatie - Bekendmaking ingekomen melding als bedoeld in artikel 8.41 van de Wet milieubeheer Bruggersweg 1, zaaknr. 203693

Het college van burgemeester en wethouders heeft een melding Activiteitenbesluit geaccepteerd voor de locatie Bruggersweg 1 te Winterswijk voor het omschakelen van een vleesvarkenshouderij naar een vleeskalveren-houderij.

Milieu-informatie - Bekendmaking ingekomen melding als bedoeld in artikel 8.41 van de Wet milieubeheer Masterveldweg 25, zaaknr. 180029

Het college van burgemeester en wethouders heeft een melding Activiteitenbesluit geaccepteerd voor de locatie Masterveldweg 25 te Winterswijk voor het voornemen om het bedrijf intern aan te passen en een luchtwasser te installeren.

De meldingen en de bijbehorende bijlagen liggen vanaf 13 mei 2020 gedurende twee weken op verzoek ter inzage bij de receptie, Stationsstraat 25. Bij binnenkomst graag even melden bij de receptie. Hier zullen zij u verder informeren. Deze bekendmaking is uitsluitend informatief. Het is niet mogelijk bezwaren tegen deze melding in te dienen.

Ruimtelijke ordening

 • Vastgesteld bestemmingsplan Kremerweg  6
 • Vastgesteld bestemmingsplan Scholtemaatweg 6
 • Vastgesteld bestemmingsplan Wamelinkweg 18-20

Verkeer

Aanvraag gehandicaptenparkeerplaats

Ten behoeve van bewoner:

 • Hakkelerkampstraat 11-II

Intrekking gehandicaptenparkeerplaats

Ten behoeve van bewoner:

 • Spirealaan 134

Coronavirus

Gezien de maatregelen die momenteel van kracht zijn voor het bestrijden van het coronavirus (COVID-19), raden wij u sterk aan om  de stukken digitaal te raadplegen. Bent u daartoe niet in staat, dan kunt u de fysieke stukken op afspraak komen inzien bij de receptie van het gemeentekantoor. U kunt daartoe een afspraak maken via ons algemene telefoonnummer (0543) 543 543 of door een e-mail te sturen naar gemeente@winterswijk.nl. Is ook het plannen van een afspraak niet mogelijk of wenselijk, neemt u dan ook contact met ons op zodat wij met u tot een oplossing kunnen komen.

Ter inzage

Gezien de maatregelen die momenteel van kracht zijn voor het bestrijden van het coronavirus (COVID-19), raden wij u sterk aan om  de stukken digitaal te raadplegen. U wordt op onze website doorverwezen naar de juiste sites. Bent u daartoe niet in staat, neem dan contact op via ons algemene telefoonnummer (0543) 543 543. Wij zoeken met u naar een passende oplossing. 

Besluiten van het college van B en W

Er zijn geen besluiten door het college van B  en W genomen.

Voor de inhoud van de besluiten verwijzen wij u naar de pagina https://www.winterswijk.nl/Bestuur_Organisatie/College_van_BenW/Besluitenlijsten_college