Gemeentenieuws 17 november 2020

Met onder andere stembureauleden gezocht, terugblik op raadsvergadering, inzameling wikkel- en stretchfolie en wikkelnet, SDOA Werkt-app voor actuele vacatures.

Hieronder leest u de inhoud van het Gemeentenieuws. U kunt de onderwerpen met eenvoudig met één klik openen en lezen.

Redactionele artikelen

Stembureauleden gezocht

Op woensdag 17 maart 2021 is de Tweede Kamerverkiezing. De gemeente Winterswijk is op zoek naar stembureauleden. Als stembureaulid zit je letterlijk aan de andere kant van de tafel. Dat geeft een interessante blik op ons democratisch verkiezingsproces. Samen met andere stembureauleden zorg je dat de verkiezingsdag goed verloopt. En dat de handmatige telling van de stembiljetten ’s avonds na 21.00 uur zorgvuldig gebeurt. Om je goed voor te bereiden op je taak ben je verplicht een digitale instructie te volgen. Na de instructie volgt een digitale toets, zodat je precies weet wat jouw taak is.

Wat zijn de taken?

 • Informeren van de kiezers met vragen over het stemproces
 • Innemen en controleren van stempassen, volmachten en identiteitscontrole
 • Bewaken werkzaamheden en signaleren onvolkomenheden in stempassen, aantallen en dergelijke
 • Uitreiken stembiljetten
 • Controle op de inworp van de stembiljetten in de stembus
 • Zorgvuldig tellen van de stembiljetten en inpakken materialen na 21.00 uur
 • Administratieve verslaglegging

Wie zoeken wij?

De gemeente is op zoek naar mensen die:

 •  Op de dag van de stemming minimaal 18 jaar zijn
 •  Stressbestendig, representatief en behulpzaam zijn
 • De Nederlandse taal goed beheersen en duidelijk en helder kunnen communiceren
 • Dagdeel beschikbaar van 07.00 tot 14.00 uur of van 14.00 tot 21.00 uur
 • Na 21.00 uur in de gelegenheid om de stemmen te tellen

Wat bieden wij?

 •  Een financiële vergoeding
 •  De mogelijkheid om de volgende jaren weer op een verkiezingsdag mee te helpen
 •  Een interessante ervaring waarin je je maatschappelijke betrokkenheid kunt laten zien

Interesse?

Ben je beschikbaar en lijkt het werken op een stembureau je leuk? Laat ons dan zo snel mogelijk weten of jij stembureaulid wilt worden. Via onze site kun je je snel aanmelden via het online aanmeldformulier. Het kan ook per e-mail verkiezingen@winterswijk.nl of je belt ons op  telefoonnummer (0543) 543 543.

Corona

We organiseren de verkiezingen ‘corona-proof’, waarbij we de richtlijnen van het RIVM hanteren.

Inzameling wikkel- en stretchfolie en wikkelnet

Zaterdag 28 november 2020 is er voor particulieren de mogelijkheid om wikkelfolie, stretchfolie en wikkelnet in te leveren. Het aanbieden kan tussen 10.00 en 12.00 uur op zes locaties in de buurtschappen. Meer informatie, spelregels en de adressen van de locaties kunt u lezen onder ‘Nieuws’ op www.wclwinterswijk.nl

‘Iedereen met autisme is anders’

Winterswijk Drempelvrij wil dat iedereen in Winterswijk meetelt en mee kan doen. We geven tips en delen ervaringen. Dit keer vertelt Mirjam hoe het is om te leven met autisme.

Mirjam (niet haar echte naam) volgt een studie Biologie en is nu in het buitenland. Een grote uitdaging voor haar, want ze kampt al jaren met dwangmatigheid en depressies. Sinds kort weet ze dat die veroorzaakt worden door autisme. Dit verklaart ook haar behoefte aan structuur en moeite met contacten onderhouden. Echter, Mirjam vertelt weinig mensen dat ze autisme heeft, want ze merkt dat er veel vooroordelen zijn. ‘Mensen hebben vaak een ‘rainman’ idee bij autisme: contactgestoorde mensen met bijna bovennatuurlijke gaven. Dat is dus niet zo. Ik hoor regelmatig: ‘Je ziet er helemaal niet autistisch uit’. Mensen hebben hun oordeel al klaar voordat ze me leren kennen. Daarom kan ik niet altijd open zijn over mijn autisme en mezelf zijn.’

Heb je tips of ideeën hoe iedereen mee kan doen. Laat het ons weten via iedereeendoetmee@winterswijk.nl

Hoe kunnen mensen het beste omgaan met iemand met autisme vind jij?

‘Schuif je vooroordelen opzij. Leer iemand kennen zoals hij is, niet zoals je dénkt dat hij is. Iedereen met autisme is anders en heeft zijn eigen behoeftes. Zoek een middenweg met elkaar waar beide partijen zich goed bij voelen.’

Wil je nog iets zeggen tegen mensen die ook autisme hebben?

‘Leer je sterke en zwakke kanten kennen en durf om hulp te vragen. Zoek ontspanning. En lees boeken over autisme, want vaak staan daar goede tips in. Elke autist is uniek, dus zoek naar wat werkt voor jou.’

Ben jij op zoek naar een baan?

SDOA Werkt-app voor actuele vacatures

Met de SDOA Werkt-app krijg je inzicht in actuele vacatures in de regio Oost Achterhoek. De app is gratis en het aanbod van de vacatures wordt 3 keer per week ververst en is altijd actueel.

Werkzoekenden

SDOA Werkt is bedoeld voor werkzoekenden die een uitkering ontvangen van de Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA) en het UWV. Maar óók voor werknemers die een nieuwe uitdaging zoeken of voor mensen die nog wel werkzaam zijn maar die met werkloosheid worden bedreigd. Ook zij kunnen gebruik maken van de app. Juist in deze bijzondere tijd waarin ‘thuisblijven’ de norm is, is de app een handig middel om goed op de hoogte te blijven. Met letterlijk een druk op de knop kun je je interesse kenbaar maken voor een veelheid aan openstaande vacatures. De app is te downloaden in de Google Play Store of Apple Appstore.

Aankondiging ruimen gemeentegraven

In januari 2021 gaat de gemeente Winterswijk op de algemene begraafplaats aan de Kerkhoflaan een aantal gemeentegraven ruimen.

Het gaat om de volgende algemene graven:
D-11-10, D-12-10, D-12-11, D-12-12, D-12-13, D-12-15, D-12-16 en D-12-17.

Maandelijkse lasten houden geen rekening met COVID-Crisis

De komende tijd besteden we in het gemeentenieuws aandacht aan persoonlijke verhalen achter armoede.  Wat doet armoede met je, hoe kleurt het je leven, en hoe probeer je toch het beste uit het leven te halen terwijl de omstandigheden misschien niet optimaal zijn. Deze keer leest u een column van Berdienke Spikker-Paus, consulent Budgetzorg bij de Stadsbank

Hoewel de schade van de coronacrisis voor sommigen blijft bij uitgestelde vakanties, merken steeds meer mensen dat het ook daadwerkelijk ‘zeer’ begint te doen in de portemonnee. Steeds vaker krijgen wij alarmerende berichten over de gevolgen van de COVID crisis voor de financiële situatie waarin veel mensen zich bevinden. Steeds vaker blijkt dus ook dat mensen hun openstaande rekeningen niet langer kunnen betalen, het gevolg is dat de betalingsachterstanden en schulden zich opstapelen.

Een van onze klanten zegt het volgende:  ‘’Ik had eerder moeten melden dat ik het niet alleen kon redden. Ik was afgesloten van de aanvullende verzekering, en ik zat in de regeling wanbetalers. Ik heb mij laten leiden door angst en schaamte. Ik ben blij dat ik bij jullie terecht kon. Ik heb mij bij u nooit veroordeeld gevoeld. Daar ben ik u erg dankbaar voor.’’

Samen met mevrouw hebben wij gezocht naar inkomensondersteunende voorzieningen binnen haar gemeente. Het is gelukt om, in samenwerking met de verzekeraar,  ervoor te zorgen dat ook zij zich in deze crisistijd kan blijven verzekeren voor aanvullende zorg.

Deze mevrouw heeft haar angst opzij gezet en professionele ondersteuning gezocht. Ook financieel gezond worden en blijven? Dagelijks zetten wij ons in om ook in deze crisistijd onze dienstverlening voort te zetten. Wij helpen u graag bij het zoeken naar de best passende oplossing voor uw financiële problemen.

Voor advies of aanmelding  kunt ons op werkdagen bereiken op nummer 088-766 36 66 of via de website www.stadsbankoostnederland.nl

Uw verhaal delen?

Mocht u ook uw verhaal over armoede en het leven in armoede willen delen neem dan contact met ons op via iedereendoetmee@winterswijk.nl Onze ervaringsdeskundigen Linda Souisa en Ilse van der Zee nemen dan graag contact met u op.

Column door bestuurder

Burgemeester Joris Bengevoord schrijft ….

Europa in het klein

Terwijl de media de afgelopen weken bijna dagelijks bericht hebben over de verkiezingen in de VS en de gevolgen voor Europa en Nederland, is er nog meer veranderd op het speelveld van de internationale betrekkingen. Een stuk geruislozer, gelukkig, en met uitslagen die gewoon aan het eind van de dag en zonder rechtszaken bekend werden gemaakt.
Het gaat hierbij om onze Duitse buurgemeenten Südlohn, Vreden, Stadtlohn en Bocholt. In al deze gemeenten besloten mijn (gekozen) collega-burgemeesters geen nieuwe termijn te ambiëren en werd er tijdens de verkiezingen in september een nieuwe burgemeester gekozen. Afgelopen week zijn zij begonnen aan hun nieuwe baan en ik wens ze daarbij veel succes.
Natuurlijk is het lastiger in deze digitale tijd om kennis te maken. Het liefst stap ik in de auto of ontvang ik ze op ons gemeentekantoor. Maar dat zal, door het coronavirus, nog even op zich laten wachten. Maar het moet gebeuren; we moeten verder op de weg die we ingeslagen zijn, namelijk samenwerken aan ons grensgebied. In deze tijden van corona klonk de oproep “sluit de grenzen” meermaals. Burgemeesters sluiten geen grenzen, maar ik ben blij dat men in Den Haag de grenzen open heeft gelaten. Zodat ‘grenswerkers’ nog gewoon naar hun werk kunnen aan beide kanten van de grens. Maar ook dat we, als we het virus straks de baas zijn, onze Duitse buren weer gewoon kunnen ontvangen in het centrum.
Ik lees op sociale media soms stevige uitspraken over de Duitsers die toch naar Nederland komen. Ik neem daar afstand van. We moeten juist investeren in elkaar en in verdraagzaamheid. Want daar ligt voor mij de echte uitdaging voor Europa, niet op de Europese toppen in Brussel, maar gewoon hier in de EUREGIO, in ons Europa in het klein!

Ik geef de pen door aan wethouder Tineke Zomer

Tijdelijke verkeersmaatregelen

Hieronder leest u waar er gewerkt wordt aan de weg en waar tijdelijke maatregelen zijn.

Actuele info

Dennendijk

In verband met onderhoudswerkzaamheden is de Dennendijk ter hoogte van  huisnummer 73 op dinsdag 17 en woensdag 18 november afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.

Lopende maatregelen

 • Oude Bocholtsebaan
 • Haartweg
 • Torenstraat
 • Jonendwarsstraat
 • Beukenhorstweg
 • Wierengastraat
 • Balinkesstraat
 • Mevr. Kuipers-Rietbergplein
 • Gasthuisstraat
 • Kuipersweg
 • Tangelder Gorusstraat
 • Boterstraat
 • Schoolstraat
 • Bataafseweg

Meer info leest u op www.winterswijk.nl/verkeersmaatregelen

Agenda activiteiten

Datum, activiteit

 • 26 november, Openbare raadsvergadering om 19.30 uur *
 • 28 november, Inzameling wikkel- en stretchfolie en wikkelnet tussen 10.00 en 12.00 uur, www.wclwinterswijk.nl

Over het agenda-onderwerp met een * wordt meer info gegeven elders in dit gemeentenieuws.

Vergaderingen

Openbare raadsvergadering 26 november 2020

In verband met de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus wordt deze raadsvergadering digitaal gehouden.

Terugblik op de raad

Terugblik op de raadsvergadering

De gemeenteraad van Winterswijk heeft in de digitale openbare raadsvergadering van 3 en 5 november de volgende besluiten genomen.

Raad neemt kennis van Regionaal Risicoprofiel en Beleidsplan VNOG 2021-2024

De raad heeft kennisgenomen van het regionaal risicoprofiel en beleidsplan 2021-2024 van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) en besloten hierover geen zienswijzen naar voren te brengen.

Raad stelt bestemmingsplan ‘Grote Veldweg 4-6-8’ vast

Met het vaststellen van dit bestemmingsplan verleent de raad medewerking aan het vergroten van de woonbestemming, het leveren van maatwerk om een hoger bijgebouw toe te staan en het mogelijk maken van een bedrijfsbestemming op het perceel Grote Veldweg 4-6-8 in Winterswijk Corle.

Raad stemt in met deelname in coöperatie De Marke

De raad heeft ingestemd met het voorstel om als gemeente deel te nemen aan het coöperatief Agro-Innovatiecentrum De Marke in het Gelderse Hengelo.

Raad trekt referendumverordening in

De gemeente Winterswijk kent sinds 31 januari 2008 een referendumverordening, maar het referendum wordt als instrument in de praktijk niet gebruikt. De raad heeft daarom besloten de referendumverordening gemeente Winterswijk 2008 in te trekken en de referendumcommissie op te heffen.

Raad benoemt Mark ten Pas tot lid werkgroep rekenkamercommissie

De raad heeft raadslid Mark ten Pas (PvdA) benoemd tot lid van de raadswerkgroep van de rekenkamercommissie Aalten, Oost Gelre en Winterswijk.

Raad stemt in met bestuursvoordracht nieuwe leden Raad van Toezicht SOPOW

De raad heeft ingestemd met de bestuursvoordracht van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Winterswijk (SOPOW) en de heer J. Hoogland en de heer M.J. van Beem benoemd tot leden van de Raad van Toezicht.

Raad stelt Woonvisie Winterswijk 2020-2025 vast

De ‘Woonvisie Winterswijk 2020-2025 Passend en duurzaam wonen in Winterswijk’ geeft weer waar de gemeente Winterswijk zich de komende jaren op wil richten op het gebied van wonen. Bij de behandeling van dit raadsvoorstel werden een amendement (wijzigingsvoorstel) en motie (verzoek aan het college) in stemming gebracht:

 • D66, GL, VVD en VW dienden een amendement in om de starterslening nog niet af te schaffen en het budget van de starterslening beschikbaar te stellen voor de Toekomstbestendig Wonen Lening. Dit amendement werd met 16 stemmen voor en 5 stemmen tegen aangenomen.
 • VVD, WB, PvdA, D66, GL en CDA dienden een motie in waarin het college werd verzocht te onderzoeken hoe snel er voldoende en kwalitatief goede woningen in Winterswijk gebouwd kunnen worden om te groeien naar 31.000 inwoners en hierover periodiek te rapporteren aan de raad. Deze motie werd unaniem aangenomen.

Na de stemming over het amendement en de motie werd het raadsvoorstel over de woonvisie unaniem door de raad aangenomen.

Raad stelt Programmabegroting 2021-2024 vast

In de raadsvergadering van 3 en 5 november stond de Programmabegroting 2021-2024 centraal. In de programmabegroting staan de financiële en inhoudelijke kaders voor het te voeren beleid in de komende jaren. Alle raadsfracties gaven in deze vergadering hun visie op de begroting. Daarbij werden de volgende moties (verzoeken aan het college) en amendementen (wijzigingsvoorstellen) in stemming gebracht:

 • VW en CDA dienden een amendement in om de verlegging van de Steengroeveweg uit te stellen. Dit amendement werd met 8 stemmen voor en 13 stemmen tegen verworpen.
 • Alle raadsfracties dienden gezamenlijk een amendement in om de inkomensgrens van de collectieve zorgverzekering niet te verlagen, maar een verkennend onderzoek te doen naar alternatieve mogelijkheden. Dit amendement werd raadsbreed gesteund.
 • D66, VVD, GL en PvdA dienden een motie in om voor het jaar 2021 een stagebon in te voeren als bijdrage aan de stagevergoeding voor Winterswijkse bedrijven die stageplekken aanbieden en te kijken hoe bedrijven kunnen worden ondersteund bij het creëren van stageplaatsen. Deze motie werd met 8 stemmen voor en 13 stemmen tegen verworpen.
 • CDA en VW dienden een motie in om bij ingrijpende bezuinigingen vooraf en zoveel mogelijk in samenspraak met betrokkenen een gedegen inschatting te maken van de haalbaarheid en de gevolgen. Ook deze motie werd met 8 stemmen voor en 13 stemmen tegen verworpen.
 • De motie van PvdA, GL en CDA om in 2021 een eenmalige, aanvullende waardering toe te kennen aan mantelzorgers werd met 17 stemmen voor en 4 stemmen tegen aangenomen.

Na de stemming over de moties en amendementen stelde de raad de Programmabegroting 2021-2024 vast met 20 stemmen voor en 1 stem tegen.

Meer informatie?

 

Het videoverslag van deze raadsvergadering kunt u terugzien op http://winterswijk.raadsinformatie.nl.

Fracties blikken terug op de raadsvergadering

Iedere maand vergadert de gemeenteraad over uiteenlopende onderwerpen die spelen binnen onze gemeente. Hieronder blikken de fracties terug op de raadsvergadering van 3 en 5 november.

Wim Wassink, fractievoorzitter CDA Winterswijk

Tijdens de begrotingsbehandeling hebben we als CDA aangegeven dat we de komende jaren alles op alles moeten zetten om onze bedrijven, voorzieningen en verenigingen zo goed mogelijk door de crisis te slepen. Geen tijd dus voor investeringen in dure plannen, maar wel in gerichte investeringen die de samenleving sterker maken. Om die reden hadden wij grote moeite met bezuinigingen op de collectieve ziektekostenverzekering voor inwoners die bijna op het minimum zitten en moeite met de bezuiniging op Het Museum. Bij deze bezuinigingen was niet goed nagedacht over de gevolgen en ook onvoldoende gekeken naar mogelijke alternatieven. Gelukkig hebben we die bezuinigingen met steun van andere partijen voorlopig weten terug te draaien.
Vrijwilligers zijn wat het CDA betreft de smeerolie van onze Winterswijkse samenleving. Daarom hadden wij ook grote moeite met de bezuiniging op de mantelzorgers. Nu de druk op de gezondheidszorg zo hoog is, komen er steeds meer taken terecht bij de mantelzorgers. Het is daarom belangrijk om de waardering hiervoor te laten blijken. Ook deze bezuiniging hebben we gelukkig van tafel gekregen.
Ten slotte zegde de wethouder ook nog toe dat er bij het onderhoud aan de Groenloseweg ook een veilige oversteek komt ter hoogte van het hertenkamp.
Voor het CDA waren deze resultaten voldoende om in te kunnen stemmen met de begroting, met uitzondering van de verlegging van de Steengroeveweg. Deze verlegging rond te toekomstige groeve moet de gemeente € 1,2 miljoen gaan kosten, terwijl deze verlegging pas over 10 tot 25 jaar nodig is.
Naast de begroting werd ook de Woonvisie uitgebreid behandeld. Het is echter een visie, strategie en uitvoeringsagenda door elkaar. Dit leverde meerdere amendementen en moties op. Via een amendement wisten we te bewerkstelligen dat er periodiek een beknopt overzicht komt met de activiteiten van de Woonvisie. Uiteindelijk konden we instemmen met de Woonvisie.
Voor meer informatie zie ook: www.cdawinterswijk.nl

Erwin te Selle, raadslid Winterswijks Belang

De begroting 2021-2024 hebben we als volgt ingestoken. Winterswijks Belang is trots dat we sinds 2006, nu al weer 14 jaar, mede aan het roer staan van Winterswijk. We hebben vertrouwen in dit college en zijn positief over de begroting. Onze anticyclische investeringsagenda daarin is een agenda vol durf en lef. We investeren, volgens de toekomstvisie, in wonen, werken, recreëren en in onze voorzieningen. Dit zijn geen loze woorden. We hebben met wisselende partijen in het verleden laten zien dat dit goed was voor Winterswijk. Zo worden de conjuncturele grilligheden gedempt. Zo kunnen bedrijven blijven investeren. Zo behouden meer mensen hun baan. Ook de vorige crisis zijn we met deze aanpak succesvol te lijf gegaan! Het voorgenomen (Marshall)plan van het college om met een ambitieuze investeringsagenda te komen juichen wij toe. Zeker omdat we deze eerst met de hele raad gaan bespreken. Zo komen er hopelijk investeringen uit die op brede steun van deze raad kunnen rekenen.
Wij kiezen voor een scenario waarin Winterswijk haar rol als centrum van de Oost Achterhoek pakt met de daarbij horende groei van het aantal inwoners, maar ook met een prachtig en biodivers buitengebied. Een positieve grondhouding, schouders eronder en een gezonde creatieve invalshoek maakt ons mooie dorp nog sterker.
Voor meer informatie zie ook www.winterswijksbelang.nl

Gert-Jan te Gronde, fractievoorzitter VVD Winterswijk

De begroting 2021-2024 stond op de agenda. Dat is voor veel raadsleden het hoogtepunt van het jaar. Dit omdat bij de begroting het budget wordt vastgelegd voor de komende jaren. De VVD-fractie heeft bij de behandeling geconstateerd dat ondanks de onzekere tijd waar we in zitten door corona er een afgewogen begroting ligt. Een mix van blijven investeren in Winterswijk, maar ook het maken van heldere keuzes als het gaat om bijvoorbeeld de kosten van de zorg in de hand te houden. En dat alles zonder meteen de rekening door een lastenverzwaring bij de inwoners en bedrijven van Winterswijk te leggen. De VVD is dan ook zeer tevreden met deze begroting.
Voor de VVD-fractie zijn er vier punten waar wij extra aandacht voor hebben gevraagd. Als eerste willen wij graag dat iedereen zo veel mogelijk aan het werk kan komen. Ten tweede dat Winterswijk zo snel mogelijk moet groeien naar 31.000 inwoners, omdat meer inwoners het mogelijk maakt dat we voldoende arbeidskrachten houden, het goed is voor het voorzieningenniveau en dat het ook goed is voor de inkomsten van de gemeente. Wij noemden dat groeien om te bloeien. De ruimte voor de extra woningen kunnen gevonden worden in het dorp, maar ook bij de buurtschapskernen. De woonvisie die we dezelfde avond vaststelden gaat ons overigens ook helpen die groei te halen.
Het derde punt betrof de zorg. Voor veel gemeenten lopen de zorgkosten flink op. Ook in Winterswijk moeten we opletten dat we niet over het budget dat beschikbaar is heen gaan. Het laatste punt dat wij inbrachten is dat wij graag kijken naar de financiële toekomst van de gemeente. Het gaat nu nog erg goed, maar wat doen we als de coronacrisis nog lang duurt? Een vraag die we hopelijk snel kunnen beantwoorden.
Voor meer informatie zie ook: www.vvdwinterswijk.nl

Peter Voogt, fractievoorzitter GroenLinks

De begroting van onze gemeente is op orde. Wat niet wegneemt dat voor 2021 e.v. bezuinigingen moesten worden ingeboekt om tekorten komende jaren te voorkomen. Drie door het college voorgestelde bezuinigingen gingen ons echter te ver. Het beperken van deelname aan de collectieve zorgverzekering voor lage inkomens is uiteindelijk door de hele raad weggestemd. Ook het halveren van de waardebon voor mantelzorgers geeft een verkeerd signaal ten tijde van de coronastress, vond een raadsmeerderheid. De derde bezuiniging, op Vereniging Het Museum, bleek vooral bedoeld om druk uit te oefenen om het museumconcept te vernieuwen. Het museum werd erdoor overvallen en voelde zich bedreigd in z’n voortbestaan. Dat ging de GroenLinks (steun)fractie te ver. Maar het samen met de oppositie opgestelde amendement hoefde niet in stemming te komen door een toezegging van de wethouder over het voortbestaan.
Na enig gesteggel over bezuinigingen leek het vreemd dat het college een ‘investeringsplan corona 2.0’ gaat opstellen. Maar als je geld leent tegen 1% rente is dat verantwoord, als het rendement (‘t liefst duurzaam) maar hoger is.
Over de nieuwe Woonvisie is GroenLinks enthousiast. De belangrijkste correctie van de raad is het in stand houden van de starterslening. Overige moties konden worden ingetrokken omdat het college er al invulling aan zou geven. Maar wel jammer dat het college meerdere zelfstandige personen in één woning wil ontmoedigen. Woonruimte en huisraad (en auto?) delen is duurzamer!
Voor meer informatie zie ook: https://winterswijk.groenlinks.nl

Ubel Zuiderveld, fractievoorzitter PvdA Winterswijk

De PvdA kijkt voldaan terug op de lange vergaderavonden over de begroting 2021-2024. Zoals ik vaker zeg: ik ben niet de politiek ingegaan om boekhouder te spelen. Maar een financieel gezonde balans is wél belangrijk om voorzieningen in stand te houden voor inwoners. In veel gemeenten is sprake van grote tekorten en dus pijnlijke bezuinigingen. In Winterswijk is dit niet het geval. De PvdA stemt in met 99,9 procent van de begroting. Drie bezuinigingen zaten ons niet lekker. Gelukkig verdwenen ze alle drie goeddeels van tafel tijdens de raadsvergadering. Zo blijven mantelzorgers in deze coronatijd een volwaardige blijk van waardering ontvangen. Ten tweede zegde de wethouder toe eenmalig geld te reserveren voor Vereniging Het Museum. Het is bedoeld als overbrugging tijdens het maken van een gemeentelijke museumvisie. Daarnaast gaat een voorgestelde verlaging van de inkomensgrens voor mensen met lage inkomens niet door. Dit zorgt ervoor dat 300 Winterswijkers collectief verzekerd blijven. Het betekent dat ze rond de kerst niet in spanning hoeven te zitten, omdat ze ineens op zoek moeten naar een ziektekostenverzekering. Ja, natuurlijk moet je als politieke partij kritisch zijn en blijven. Maar de PvdA vindt dat er ook veel is in Winterswijk om tevreden over te zijn.
Twitter: @UBELzuiderveld, https://winterswijk.pvda.nl

Loes ten Dolle, fractievoorzitter D66 Winterswijk

De algemene beschouwingen zijn altijd een belangrijk politiek moment in de gemeenteraad. Een jaar geleden hadden wij als raad niet kunnen bedenken waar wij nu staan, corona kenden wij niet. D66 wilde daarom perspectief en inzet op cultuur en onderwijs, maar belangrijker nog opstaan voor de kwetsbaren in de samenleving. Ik deed daarbij een oproep tot naoberschap, om zo Winterswijk weer in beweging te krijgen. Om in gezamenlijkheid en met oog voor de ander weer door te gaan.
D66 diende twee belangrijke moties en een amendement in bij deze begrotingsvergadering. Allereerst een amendement om de bezuiniging voor het museum Wenters nu nog niet door te voeren en de keuze voor bezuinigingen in de culturele sector pas te doen op het moment dat er een integrale museumvisie ligt. Uiteindelijk kwam er een toezegging van de wethouder en is het amendement die in gezamenlijk met GroenLinks, CDA en VW was ingediend ingetrokken.
Naast cultuur is onderwijs en arbeidsmarkt voor D66 een belangrijk punt. De afgelopen weken zijn stages en leerwerkplekken weer met 10% gedaald door corona. D66 diende daarom met mede-indieners VVD, PvdA, GroenLinks een motie in die het college van B&W opriep om een stagebon in te voeren en deze te betalen uit de coronamiddelen. Die stagebon is een bijdrage in een vergoeding van een stagiair voor lokale ondernemers. Helaas stemden WB, CDA en VW tegen waardoor de motie werd verworpen.
En als laatste wilde ik met mijn betoog over het naoberschap Winterswijk weer in beweging krijgen, waar we in gezamenlijkheid bouwen aan Winterswijk waar we bouwen aan een sterk Winterswijk. Waar het fijn wonen, werken en recreëren is met kansen voor iedereen en waar iedereen mee kan doen, waar we niemand laten vallen. De handschoen werd opgepakt en de raad diende gezamenlijk een amendement in om de bezuiniging op de collectieve zorgverzekering in de minima terug te draaien.
Voor meer informatie zie ook: https://winterswijk.d66.nl

Tom van Beek, fractievoorzitter Voor Winterswijk

Voor Winterswijk is kritisch over de begroting die is goedgekeurd. Wij konden in de begroting lezen dat er op een aantal voor Winterswijk belangrijke voorzieningen bezuinigingen zijn ingeboekt. Deze bezuinigingen hadden wij liever niet gezien. Zeker nu wij 5 november in De Gelderlander hebben kunnen lezen dat Winterswijk er financieel juist erg goed voor staat. In de raadsvergadering waren wij daarom kritisch.
Ook hebben wij kunnen lezen dat een verlegging van een deel van de Steengroeveweg naar voren zal worden geschoven. Deze wegverlegging is echter pas over 10 tot 20 jaar nodig en in onze ogen vooral een handige strategische opzet voor de realisatie van Terra Temporalis, waarvoor deze wegverlegging erg gunstig is. Wij zijn niet tegen een passend museum en/of bezoekerscentrum, maar hebben wel grote twijfels bij de huidige ontwikkelingen en de manier waarop dit project wordt aangevlogen. Voor ons is het moeilijk uit te leggen naar onze inwoners dat er op deze manier bijna € 3 miljoen naar (het gebied rondom) Terra Temporalis gaat en er tegelijkertijd op kleine, maar waardevolle bedragen bezuinigd moet worden. De bijzondere reactie van de wethouder op onze vragen heeft ons niet gerust kunnen stellen.
Voor Winterswijk heeft daarom tegen de begroting gestemd.
Voor meer informatie zie ook: www.facebook.com/Voor-Winterswijk-302777507073259/

Officiële bekendmakingen

Officiële bekendmakingen in het digitale gemeenteblad op de website www.officielebekendmakingen.nl

Wij publiceren de officiële bekendmakingen in het (digitale) Gemeenteblad op de website officielebekendmakingen.nl/

In dit Gemeentenieuws verschijnen alleen de titels van bekendmakingen. De volledige bekendmakingen worden uitsluitend digitaal gepubliceerd. Op grond van de wet zijn er wel bekendmakingen die niet digitaal maar nog steeds in een huis-aan-huisblad of krant moeten worden bekendgemaakt. Dat zijn echter uitzonderingen. Op officielebekendmakingen.nl kunt u zoeken naar publicaties in de gemeente Winterswijk. Publicaties van de gemeente Winterswijk kunt u op deze website vinden onder de publicaties in het Gemeenteblad en/of de Staatscourant.

E-mailservice

Wilt u de bekendmakingen automatisch per e-mail ontvangen, dan kunt u zich aanmelden voor de e-mailservice via de website overheid.nl. U ontvangt dan alle bekendmakingen in uw mailbox.

Meer informatie

Op de pagina 'Bekendmakingen' op deze website vindt u meer informatie over de officiële bekendmakingen.

Aangevraagde en verleende omgevingsvergunningen

Binnengekomen aanvragen omgevingsvergunning
De aanvragen en meldingen voor omgevingsvergunningen bouwen, kappen, milieu, bestemmingsplannen en sloop- en kapmeldingen vindt u op www.officielebekendmakingen.nl.

Verlenging beslistermijn omgevingsvergunning

 • Bessinkgoorweg 4 (bouwen)
 • Korenburgerveenweg 7 (handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening)

Verleende omgevingsvergunning bouwen

 • Johannes Vermeerstraat 9
 • Weverstraat 22
 • Zuilenesstraat 25

Verleende omgevingsvergunning handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening

 • Buys Ballotstraat 4
 • Corleseweg 45

Verleende omgevingsvergunning handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening

 • Waliënseweg 17

Besluit hogere grenswaarden

 • Corleseweg 45

Wet Milieubeheer activiteitenbesluit

Milieu-informatie - Bekendmaking ingekomen melding als bedoeld in artikel 8.41 van de Wet milieubeheer Lorentzstraat 13 (zaaknr. 215970)
Het college van burgemeester en wethouders heeft een melding Activiteitenbesluit geaccepteerd voor de locatie Lorentzstraat 13 te Winterswijk voor het starten van een bedrijf voor de productie van straatmeubilair.
Milieu-informatie - Bekendmaking ingekomen melding als bedoeld in artikel 8.41 van de Wet milieubeheer (zaaknr. 216272)
Het college van burgemeester en wethouders heeft een melding Activiteitenbesluit geaccepteerd voor de locatie Blankersweg 1 te Winterswijk voor het beeindigen van een aannemersbedrijf.

De meldingen en de bijbehorende bijlagen liggen vanaf 18 november 2020 gedurende twee weken op verzoek ter inzage bij de receptie, Stationsstraat 25. Bij binnenkomst graag even melden bij de receptie. Hier zullen zij u verder informeren. Deze bekendmaking is uitsluitend informatief. Het is niet mogelijk bezwaren tegen deze melding in te dienen.

Ruimtelijke ordening

 • Ontwerpwijzigingsplan Klandermansweg 8
 • Ontwerpbestemmingsplan Landgoed Nieuwe Weuste II
 • Ontwerpwijzigingsplan Wormskampweg 25

Algemene Plaatselijke Verordening

Aanvraag standplaatsvergunning oliebollenverkoop Weurden Winterswijk
Aanvraag standplaatsvergunning verkoop friet en snacks Europark en Landbouwstraat Winterswijk

Exploitatie

 • Vergunningsaanvraag exploitatievergunning fitnessruimte Buys Ballotstraat 4

Mediation

Indien bezwaar wordt gemaakt tegen een besluit kan mediation soms uitkomst bieden. Er wordt dan geprobeerd om onder begeleiding van een neutrale persoon, de mediator, tot een oplossing te komen. Er zal dan worden bekeken of mediation in uw geval geschikt is. Indien gekozen wordt voor mediation wordt de bezwaarprocedure zolang stilgelegd. Meer informatie over mediation kunt u vinden op www.winterswijk.nl.

Ter inzage

Gezien de maatregelen die momenteel van kracht zijn voor het bestrijden van het coronavirus (COVID-19), raden wij u sterk aan om  de stukken digitaal te raadplegen. U wordt op onze website doorverwezen naar de juiste sites. Bent u daartoe niet in staat, neem dan contact op via ons algemene telefoonnummer (0543) 543 543. Wij zoeken met u naar een passende oplossing.

Besluiten van het college van B en W

Op 10 november 2020 heeft het college besloten over de volgende onderwerpen:

 1. Algemeen bestuur Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland d.d. 29 oktober 2020
 2. 2e Raadsupdate Taskforce Economie
 3. Algemeen Bestuur Regio Achterhoek d.d. 11 november 2020
 4. Jaarverslag 2019-2020 en begroting 2020-2021 Theater De Storm
 5. Intentieverklaring “Delen van data voor de Achterhoekmonitor”

Voor de inhoud van de besluiten verwijzen wij u naar onze website https://www.winterswijk.nl/Bestuur_Organisatie/College_van_BenW/Besluitenlijsten_college