Gemeentenieuws 8 september 2020

Met onder andere tegemoetkoming voor de sportsector, maand van de opvoeding, vervangingswerkzaamheden verlichting fietspad Whemerbeek, senioren en veiligheid, start bouw vogeltelpost.

Hieronder leest u de inhoud van het Gemeentenieuws. U kunt de onderwerpen met eenvoudig met één klik openen en lezen.

Redactionele artikelen

Start bouw vogeltelpost

Deze week start de bouw van de vogeltelpost op de voormalige WALD stort (tussen Eekelerweg en Driemarkweg). Deze nieuwe vogeltelpost komt in de plaats van de vorige.

Ontwerp

De nieuwe vogeltelpost bestaat uit betonnen wanden die haaks op elkaar staan. In de betonnen wanden zitten kijkgaten waardoor de vogels gespot kunnen worden. De vogeltelpost is in nauw overleg met de Winterswijkse afdeling van Vogelwerkgroep Zuid Oost Achterhoek tot stand gekomen. De vogeltelpost wordt naar verwachting zaterdag 3 oktober geopend.

Gratis online webinars en interessante presentaties in de Maand van de Opvoeding

Oktober is de Maand van de Opvoeding in de Achterhoek! Gemeente Winterswijk organiseert samen met het Preventie Platform Jeugd in oktober allerlei activiteiten rond opvoeden en opgroeien. Vanachter uw tablet of computer volgt u allerlei workshops ONLINE. We hebben inspirerende sprekers, u ontmoet digitaal andere ouders en er is alle ruimte voor het stellen van vragen. Deelname is gratis! Het uitgebreide programma vindt u op www.preventieplatformjeugd.nl.

Een kleine greep uit het aanbod:

Maandag 5 oktober: Hoe houd ik alle ballen in de lucht?

Heeft u het gevoel met 100 dingen tegelijk bezig te zijn? En wilt u tips en adviezen hoe dit anders te doen? Volg dan deze webinar.

Dinsdag 13 oktober: Communiceren met hart en ziel

Hoe kunt u meer betrokken zijn bij uw kind(eren)? Hoe geeft u meer aandacht? Wat zijn de do’s en don’ts? Volg deze webinar voor handvatten.

Dinsdag  27 oktober: NIX18

Roken en alcohol: hoe praat u daar nou over met uw puberende zoon/dochter? Welke afspraken zijn te maken? In een speciale video van de Moraalridder krijgt u als ouder adviezen.

Kies uit het uitgebreide programma en meld u aan

Op www.preventieplatformjeugd.nl is het volledige programma van de Maand van de Opvoeding te vinden. Via deze website kunt u zich aanmelden voor de verschillende online activiteiten. Volg het Preventie Platform Jeugd ook op Facebook om in oktober leuke, praktische opvoedtips te krijgen: preventieplatformjeugd

Preventie Platform Jeugd

Het Preventie Platform Jeugd is een samenwerking van verschillende (zorg) organisaties en de gemeenten Aalten, Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk.

Vervangingswerkzaamheden verlichting fietspad Whemerbeek

In de week van 21 september wordt begonnen met het vervangen van verlichting van een stukje fietspad dat langs de Whemerbeek loopt. Het fietspad is gelegen tussen de Burgermeester van Nispenstraat en de Schimmelpennincklaan.

De nieuwe verlichting wordt volgens de laatste richtlijnen aangebracht en is zuiniger in gebruik en onderhoud. De masten en armaturen worden vervangen.

Hinder

Gedurende de werkzaamheden kan er enige verkeershinder zijn voor gebruikers. De verwachting is dat de werkzaamheden enkele dagen duren.

Senioren en veiligheid campagne Maakhetzeniettemakkelijk

Samen zorgen we ervoor dat criminaliteit niet loont. Daarom is vorige week vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid de campagne Senioren en Veiligheid gestart, waarin senioren concrete tips krijgen om te voorkomen dat ze slachtoffer worden en wat ze moeten doen als het wel gebeurt.

In vier weken wordt aandacht besteed aan verschillende vormen van criminaliteit: meekijken bij pinnen, babbeltrucs, hulpvraagfraude (via bijvoorbeeld WhatsApp) en phishing (via bijvoorbeeld nepmailtjes).

Voorlichtingsfilmpjes en thema's

Door middel van voorlichtingsfilmpjes met acteur Kees Hulst, bekend van ‘Het geheime dagboek van Hendrik Groen’, krijgt u op alle thema’s concrete tips en adviezen.

Elke week staat één thema centraal:

 • Meekijken bij pinnen
 • Babbeltrucs
 • Hulpvraagfraude (via WhatsApp)
 • Phishing (via bijvoorbeeld nepmailtjes)

Info of hulp nodig?

Meer informatie kunt u vinden op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl Claudia Bosscher van het Sociaal Team de Post wil u ook verder helpen. Zij is te bereiken op 06 12 72 13 85 of e-mail cbosscher@winterswijk.nl

Nationale sirenetest Duitsland 2020

Op donderdag 10 september om 11.00 uur worden in heel Duitsland de sirenes getest. Mogelijk kunnen inwoners die in het grensgebied wonen dit ook horen. Mocht u dit horen, dan hoeft u niets te doen. Het betreft een test bij onze Oosterburen.
Kijk voor meer informatie over deze ‘Warntag’ op de (Duitstalige) website van Nordrhein-Westfalen: https://www.im.nrw/themen/gefahrenabwehr/warnung/warntag-nrw-was-ist-das

Coronavirus: tegemoetkomingen sportsector

Om de verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te beperken, heeft het kabinet in het voorjaar van 2020 diverse maatregelen ingevoerd. Deze hebben in veel sectoren impact gehad, waaronder de verhuurders van sportaccommodaties en de amateursport. Hieronder vindt u de regelingen die zijn ingesteld als tegemoetkoming voor de sportsector.

1. Tegemoetkoming verhuurders sportaccommodaties

Deze regeling is bedoeld voor de verhuurders van sportaccommodaties die (een deel van) de huursom tussen 1 maart en 1 juni 2020 hebben kwijtgescholden aan amateursportorganisaties. Voor meer informatie over deze regeling verwijzen wij u naar de website www.dus-i.nl/subsidies/tegemoetkoming-verhuurders-sportaccommodaties-covid-19.

2. Tegemoetkoming amateursportorganisaties (TASO)

Deze regeling is bedoeld voor amateursportorganisaties die ten minste 20% van hun omzet zijn verloren, als gevolg van de maatregelen tegen COVID-19. Voor meer informatie over deze regeling verwijzen wij u naar de website www.dus-i.nl/subsidies/tegemoetkoming-amateursport-covid-19.

Heeft u vragen over de maatregelen? Dan kunt u ons bellen of mailen. U bereikt ons via telefoonnummer (0543) 543 543 of via e-mailadres gemeente@winterswijk.nl.

Column door bestuurder

Burgemeester Bengevoord schrijft

Trots!

Terwijl ik dit schrijf staat mijn vakantie voor de deur. Ik kijk uit op een opgeruimde werkplek en blik terug op een bewogen halfjaar. Maar wel een halfjaar waar we als Winterswijkers trots op kunnen zijn.
We startten 2020 met een rustige jaarwisseling en toasten met elkaar tijdens een geslaagde nieuwjaarsbijeenkomst in de Jacobskerk. Hesselink Koffie won de 100% Winterswijk Trofee en ik mocht mijn wens “Geniet nooit met mate” op de eerste lei van onze mooie kerk schrijven. Eensgezind spraken we uit dat de Oost-Achterhoek achter het SKB stond!
En toen kwam op 27 februari het nieuws over de eerste coronapatiënt in Nederland. Ik denk dat niemand op dat moment doorhad hoe snel de maatregelen zich zouden opstapelen. Het werd voor iedereen een zware tijd, waarbij voor de burgemeester geldt dat je soms moeilijke besluiten moet nemen. Zo zal het besluit over het verbieden van de markt me altijd bijblijven.
Maar al snel bleek dat Winterswijk zich er niet onder liet krijgen: de horeca ging bezorgen, ons fantastische SKB bewees haar plek in het zorglandschap en de ABH-City legde looprichtingen aan in het centrum. Samen en met elkaar gingen we corona te lijf en probeerden we elkaar te helpen. Soms was dat moeilijk, want natuurlijk wilde iedereen graag zijn of haar dierbaren in het bejaarden- of verpleegtehuis bezoeken. Maar soms ging dat juist ook soepel en snel, bijvoorbeeld toen horeca, winkeliers, marktvereniging en gemeente in een week tijd zorgden dat de markt weer kon plaatsvinden op een mooie alternatieve locatie in ons centrum.
We mogen met elkaar trots zijn op de eensgezindheid in Winterswijk! Die eensgezindheid zullen we ook de komende tijd nog hard nodig hebben. Het maakt corona namelijk niet uit of je voetbalt bij TRIAS of FC Winterswijk of klarinet speelt bij Excelsior of de KWOV. Het virus is nog niet weg uit Winterswijk en alleen door samen op te trekken worden we corona de baas. Als we zo doorgaan, gaat ons dat lukken. Want we zijn toch allemaal trots om Winterswijker te zijn? Ik in ieder geval wel. Ik vind het na drie jaar nog steeds geweldig om uw burgemeester te zijn. Ik ga nu genieten van een paar weken rust. Let u ondertussen een beetje op elkaar?

Ik geef de pen door aan wethouder Tineke Zomer

Tijdelijke verkeersmaatregelen

Actuele informatie

Hieronder leest u waar er gewerkt wordt aan de weg:

Verlengde Morssesttraat

In verband met werkzaamheden ter hoogte van huisnummer 25, is de Verlengde Morssestraat tussen Beuzenes en Laan van Hilbelink op vrijdag 4 september afgesloten voor al het verkeer.

Lopende werkzaamheden

 • Roelvinkstraat en Spoorstraat
 • Markt en Torenstraat
 • Woolds
 • Gasthuisstraat
 • Willinkbosweg
 • Kuipersweg
 • Bataafseweg
 • Tangelder Gorusstraat
 • Boterstraat
 • Schoolstraat
 • Nieuwstraat
 • Kruising Gasthuisstraat, Jonenstraat, Tuunterstraat.

Meer info over de tijdelijke verkeersmaatregelen leest u hier

Agenda activiteiten

Datum, activiteit

 • 10 september, Openbare vergadering algemene raadscommissie om 19.30 uur
 • 10 september, Vergadering Cliëntenraad Participatiewet om 19.30 uur
 • 10 september, Openbare vergadering Adviescommissie Cultuurhistorie om 16.00 uur *
 • Oktober,  Maand van de Opvoeding: Preventie Platform Jeugd organiseert allerlei activiteiten rond opvoeden en opgroeien *  www.preventieplatformjeugd.nl

*) Over de agenda-onderwerpen met een * wordt meer info gegeven elders in dit gemeentenieuws.

Vergaderingen

Openbare vergadering Adviescommissie Cultuurhistorie

U bent van harte welkom om deze vergadering te volgen. In verband met de corona crisis zijn er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Verkeer

Toewijzing gehandicaptenparkeerplaats

Ten behoeve van bewoner:

 •  Sint Elisabethgaarde 14
Officiële bekendmakingen

Officiële bekendmakingen in het digitale gemeenteblad op de website www.officielebekendmakingen.nl

Wij publiceren de officiële bekendmakingen in het (digitale) Gemeenteblad op de website officielebekendmakingen.nl/

In dit Gemeentenieuws verschijnen alleen de titels van bekendmakingen. De volledige bekendmakingen worden uitsluitend digitaal gepubliceerd. Op grond van de wet zijn er wel bekendmakingen die niet digitaal maar nog steeds in een huis-aan-huisblad of krant moeten worden bekendgemaakt. Dat zijn echter uitzonderingen. Op officielebekendmakingen.nl kunt u zoeken naar publicaties in de gemeente Winterswijk. Publicaties van de gemeente Winterswijk kunt u op deze website vinden onder de publicaties in het Gemeenteblad en/of de Staatscourant.

E-mailservice

Wilt u de bekendmakingen automatisch per e-mail ontvangen, dan kunt u zich aanmelden voor de e-mailservice via de website overheid.nl. U ontvangt dan alle bekendmakingen in uw mailbox.

Meer informatie

Op de pagina 'Bekendmakingen' op deze website vindt u meer informatie over de officiële bekendmakingen.

Aangevraagde en verleende omgevingsvergunningen

Binnengekomen aanvragen omgevingsvergunning


De aanvragen en meldingen voor omgevingsvergunningen bouwen, kappen, milieu, bestemmingsplannen en sloop- en kapmeldingen vindt u op www.officielebekendmakingen.nl.

Verleende omgevingsvergunning bouwen

 • De Bank
 • Nabij Bekeringweg 14
 • Kattenbergweg 1-11
 • Misterweg nabij Wissinkweg 2b
 • Roenhorststraat 34
 • Waliënseweg 5

Wet Milieubeheer activiteitenbesluit

Milieu-informatie - Bekendmaking ingekomen melding als bedoeld in artikel 8.41 van de Wet milieubeheer Parallelweg 74-c (zaaknr. 207443)

Het college van burgemeester en wethouders heeft een melding Activiteitenbesluit geaccepteerd voor de locatie Parallelweg 74-c te Winterswijk voor het starten van een bedrijf voor het produceren van kleine voedseldieren.

Milieu-informatie - Bekendmaking ingekomen melding als bedoeld in artikel 8.41 van de Wet milieubeheer Harkelsweg 2 (zaaknr. 208513)

Het college van burgemeester en wethouders heeft een melding Activiteitenbesluit geaccepteerd voor de locatie Harkelsweg 2 te Winterswijk voor het bouwen van een werktuigenberging.
De meldingen en de bijbehorende bijlagen liggen vanaf 8 september 2020 gedurende twee weken op verzoek ter inzage bij de receptie, Stationsstraat 25. Bij binnenkomst graag even melden bij de receptie. Hier zullen zij u verder informeren. Deze bekendmaking is uitsluitend informatief. Het is niet mogelijk bezwaren tegen deze melding in te dienen.

Ruimtelijke ordening

 •    Ontwerpbestemmingsplan Hoek Kottenseweg-Bataafseweg

Verkeer

Toewijzing gehandicaptenparkeerplaats

Ten behoeve van bewoner:

 •    Sint Elisabethgaarde 14

Mediation

Indien bezwaar wordt gemaakt tegen een besluit kan mediation soms uitkomst bieden. Er wordt dan geprobeerd om onder begeleiding van een neutrale persoon, de mediator, tot een oplossing te komen. Er zal dan worden bekeken of mediation in uw geval geschikt is. Indien gekozen wordt voor mediation wordt de bezwaarprocedure zolang stilgelegd. Meer informatie over mediation kunt u vinden op www.winterswijk.nl.

Coronavirus

Gezien de maatregelen die momenteel van kracht zijn voor het bestrijden van het coronavirus (COVID-19), raden wij u sterk aan om  de stukken digitaal te raadplegen. Bent u daartoe niet in staat, dan kunt u de fysieke stukken op afspraak komen inzien bij de receptie van het gemeentekantoor. U kunt daartoe een afspraak maken via ons algemene telefoonnummer (0543) 543 543 of door een e-mail te sturen naar gemeente@winterswijk.nl. Is ook het plannen van een afspraak niet mogelijk of wenselijk, neemt u dan ook contact met ons op zodat wij met u tot een oplossing kunnen komen.

Ter inzage

Gezien de maatregelen die momenteel van kracht zijn voor het bestrijden van het coronavirus (COVID-19), raden wij u sterk aan om  de stukken digitaal te raadplegen. U wordt op onze website doorverwezen naar de juiste sites. Bent u daartoe niet in staat, neem dan contact op via ons algemene telefoonnummer (0543) 543 543. Wij zoeken met u naar een passende oplossing. 

Besluiten van het college van B en W

Op 25 augustus 2020 heeft het college besloten over de volgende onderwerpen:

 1. Vaststelling bestemmingsplan Jachthuisweg 18
 2. Principeverzoek functiewijziging Misterweg 25c naar wonen
 3. Principeverzoek inzake de bouw van een bedrijfshal, Bataafseweg ongenummerd nabij 4b te Winterswijk
 4. Koop-gebruiksovereenkomst ‘Vrijheidspark Winterswijk’
 5. Vaststelling bestemmingsplan Bumerweg 6c

Op 1 september 2020 heeft het college besloten over de volgende onderwerp:

 1. Jaarverslag Handhaving 2019

Voor de inhoud van de besluiten verwijzen wij u naar de pagina https://www.winterswijk.nl/Bestuur_Organisatie/College_van_BenW/Besluitenlijsten_college