Gemeentenieuws 24 augustus 2021

Met onder andere kunst op silo's, tijdscapsule, nieuw sportseizoen, gewijzigde opening gemeentekantoor, regenbooggemeente, politiek forum, extra raadscommissie voor insprekers

Hieronder leest u de inhoud van het Gemeentenieuws. U kunt de onderwerpen met eenvoudig met één klik openen en lezen.

Actualiteiten

Kunst op silo’s krijgt steeds meer vorm

Het beschilderen van de twee silo’s op het Sibelco-terrein is in volle gang. Street art kunstenaar ‘Zenk One’ (Robin Nas) tovert de twee grijze betonsilo’s om tot prachtige kunstwerken met een knipoog naar de steengroeve. De kunst is een aanvulling op de Achterhoekse Silo Art Tour.

Het idee

Het idee van een Silo Art Tour komt voort uit een reis die Suzanne Ruesink maakte in Australië. Hier maakte Suzanne kennis met de Australische Silo Art Trail, waar vervallen of saaie gebouwen getransformeerd worden tot kunstwerken. “De aantrekkingskracht van deze regio is enorm toegenomen dankzij de kunstwerken en de lokale economie profiteert van de toegenomen bezoekersstroom”, aldus Ruesink. “Ik dacht: dat kunnen we in de Achterhoek ook”.

Sibelco Winterswijk

Vorig jaar werd de eerste locatie, varkensboerderij ’t Westendorp in Aalten, al geopend. De tweede locatie van de Silo Art Tour is nu de Steengroeve in Winterswijk. Met jaarlijks zo’n 2.000 tot 3.000 bezoekers de perfecte locatie voor één van de kunstwerken. Het proces van de beschildering is te volgen via het Instagram en Facebook kanaal van de Silo Art Tour (@siloarttourachterhoek). De silo’s zijn ook vanaf de Steengroeveweg en het uitkijkpunt (bij de oehoewand) goed te bewonderen.

Tijdscapsule: Hoe ziet Winterswijk er in 2070 uit?

Hoe ziet Winterswijk er over vijftig jaar uit? Rijden we dan allemaal in zelfrijdende elektrische auto’s? Wekt ieder huis z’n eigen energie op? En is Winterswijk nog groener? We weten het niet, maar het is wel heel leuk om erover te fantaseren! En als we de ideeën over 50 jaar teruglezen, wat hebben we dan goed voorspeld? Daarom gaan we de komende weken aan de slag met het vullen van een tijdscapsule. Kinderen in de basisschoolleeftijd nodigen we uit om de komende weken te tekenen, te knutselen of op te schrijven hoe zij de toekomst van Winterswijk voor zich zien. Ook rijdt de gemeente vanaf 13 september met een SRV-wagen langs verschillende scholen om daar de toekomstbeelden op te halen. Op zaterdag 18 september begraven we de tijdscapsule, tijdens de opening van ‘de uil’, het nieuwe speeltoestel in het Vrijheidspark.

Kinderen kunnen hun toekomstbeelden tot en met 15 september opsturen naar: Gemeente Winterswijk, Team Duurzaamheid, Postbus 101, 7100 AC Winterswijk. Of lever hem in bij de balie van het gemeentekantoor: Stationsstraat 25. Mailen kan naar duurzaam@winterswijk.nl

Nieuwe sportseizoen gaat weer van start

Wat fijn dat we na lange tijd het samen sporten weer kunnen en mogen oppakken. We zijn trots op ons verenigingsleven en gaan er weer tegenaan. Veel sportverenigingen zijn volop in voorbereiding voor de competitie en hebben alweer wat trainingen achter de rug. In Winterswijk hebben we een heel mooi sportklimaat en stimuleren we elkaar om weer lekker actief te zijn. Naast zelf sporten is het voor vrijwilligers en/of toeschouwers ook enorm fijn om terug te zijn. Samen geven we het verengingsleven vorm.

Conditie opbouwen

Wellicht ben je vanwege corona de afgelopen maanden minder in beweging geweest. Je conditie kan daarom achteruit gegaan zijn. Om blessures te voorkomen is het belangrijk dat je het sporten weer langzaam opbouwt. Laat je daarover goed adviseren door je trainer of fysiotherapeut. Er zijn oefeningen welke je eenvoudig thuis kan doen.

Maak van bewegen een gewoonte

In Winterswijk hebben we tal van clubs die je een warm welkom heten. Zij helpen je om lekker in beweging te komen en te blijven. Een overzicht van sportaanbieders vind je op www.actiefwinterswijk.nl. En wil je een intensievere begeleiding? Dat kan. Neem dan contact op met  onze beweegmakelaars Ria Bussink en Mitchel Hammadi via beweegmakelaar@winterswijk.nl.

Deel je sportmoment

We hopen uiteraard op een volledig sportseizoen met mooie hoogtepunten. Heb je een sportmoment dat je graag wilt delen? Tag ons op onze facebookpagina @actiefwinterswijk en wij delen jouw bericht. Want jouw ervaring kan een stapje zijn om anderen aan te sporen te gaan bewegen. Samen maken we Winterswijk nog actiever!

Gewijzigde openingstijden gemeentekantoor

Op vrijdag 27 augustus is het gemeentekantoor gesloten. Kijk hier voor onze openingstijden.
Veel zaken kunt u bij ons online regelen via onze website. We werken op afspraak. U kunt via de website een afspraak maken. Luk dat niet, dan kunt u telefonisch contact met ons opnemen. telefoon (0543) 543 543.

Samen op weg naar Regenbooggemeente

De gemeenten Winterswijk en Oost Gelre willen samen zorgen voor meer zichtbaarheid en acceptatie van LHBTIQ+’ers in Oost-Achterhoek. We zijn daarom samen de uitdaging aangegaan om allebei Regenbooggemeente te worden. Het streven is om op 11 oktober 2021 (Coming Out Day) officieel Regenbooggemeente te zijn.

Maandelijkse rubriek: Samen op weg naar Regenbooggemeente

In beide gemeenten zijn er al veel initiatieven. Samen kunnen we nog meer bereiken. De komende tijd werken we aan nog meer zichtbaarheid en acceptatie. Dat doen we onder andere door elke maand in een speciale rubriek in deze uitgave van het Achterhoek Nieuws een relevant onderwerp uit te lichten. Het derde artikel gaat over bloemencorso. Michiel Wopereis sprak met Martin Marneth en Jesse Beerten over het ontwerpen van de wagens en welke boodschap in het ontwerp zit. Lees hier het verhaal in Achterhoek Nieuws.

Vragen of meer info?

Stuur een bericht naar iedereendoetmee@winterswijk.nl

Politiek forum

Op 2 september 2021 is er een politiek forum van de gemeenteraad van Winterswijk, vanaf 19.30 uur. Tijdens het politiek forum komen politieke onderwerpen aan de orde. Daarbij kan de raad worden geïnformeerd over actuele onderwerpen, of er wordt aan de raads- en commissieleden gevraagd om richting te geven in het maken van nieuwe plannen of beleid.

Tijdens het politiek forum van 2 september komen de volgende onderwerpen aan de orde:

 • Beleid en beheerplan onverharde wegen (informatief) van 19.30 tot 20.30 uur
 • Transitie Visie Warmte (informatief) van 20.45 tot 21.45 uur

In verband met de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus wordt deze vergadering langs digitale weg gehouden. U kunt het live via internet volgen door middel van een link op onze website www.winterswijk.nl/gemeenteraad, vervolgens klikt u op ‘Uitzending bekijken’. De op de agenda betrekking hebbende stukken vindt u op de website www.winterswijk.nl/gemeenteraad, vervolgens klikt u op het icoon ‘Agenda’s en stukken’.

Milieubrengstation ROVA geopend tijdens Volksfeest Winterswijk

Op vrijdag 27 en zaterdag 28 augustus is het ROVA-milieubrengstation aan de Leeghwaterweg 10 in Winterswijk geopend tijdens het jaarlijkse Volksfeest in Winterswijk.

Openingstijden

Op vrijdag van 12.00 tot 16.00 uur en op zaterdag van 09.00 tot 16.00 uur.

Verkeersmaatregelen

Hieronder leest u waar er gewerkt wordt aan de weg en waar tijdelijke maatregelen zijn.

Actuele info

Verkeersmaatregelen kermis

In verband met de kermis zijn de volgende straten afgesloten tot en met dinsdag 31 augustus 17.00 uur:

 • Balinkesstraat
 • Jeugdkerkstraat
 • Burgemeester Bosmastraat tussen Beukenhorstweg en Torenstraat
 • Torenstraat
 • Mw. Kuipers-Rietbergplein
 • Schoolstraat tussen Jonendwarsstraat en Wierengastraat
 • Schoolstraat tussen Jonenstraat en Jonendwarsstraat
 • Wierengastraat

In verband met de kermis wordt tot en met dinsdag 31 augustus 17.00 uur éénrichtingverkeer ingesteld op de Beukenhorstweg van Burgemeester Bosmastraat richting Balinkesstraat. Het éénrichtingverkeer wordt opgeheven op de Schoolstraat en Jonenstraat.

Scholtenbrug

Door de corso-tentoonstelling is de Scholtenbrug afgesloten van vrijdag 27 augustus tot en met maandag 30 augustus voor al het verkeer.

Lopende maatregelen

 • Waliënseweg
 • Vrijheidspark
 • Olden Goorweg
 • Wooldstraat

Meer info leest u op www.winterswijk.nl/verkeersmaatregelen

Agenda activiteiten

Datum, activiteit

Vergaderingen

Openbare vergadering Adviescommissie Cultuurhistorie

U bent van harte welkom om deze vergadering bij te wonen.

 • Datum: 2 september 2021
 • Tijd:16.00 uur
 • Locatie:  Gemeentekantoor, Stationsstraat 25
 • Agenda en stukken: Eén van de punten op de agenda is het parapluplan karakteristieke panden buitengebied. De volledige agenda vindt u hier.
 • Bijwonen:  Wenst u aanwezig te zijn als toehoorder tijdens deze vergadering graag aanmelden via Marieke Navis, e-mail mnavis@winterswijk.nl

Inspreken voor de gemeenteraad of commissie in september? Dat kan op 8 september!

Wilt u uw mening geven over onderwerpen die aan de orde komen in de commissievergadering van 9 september of de raadsvergadering op 23 september? Let dan op: dit kan alleen tijdens een extra commissievergadering voor insprekers op woensdag 8 september.

We verwachten veel insprekers voor de commissievergadering van 9 september en de raadsvergadering van 23 september. Daarom is er op woensdag 8 september een extra algemene raadcommissie waarin u uw mening kunt geven over alle onderwerpen die tijdens de algemene raadscommissie op donderdag 9 september en de raadsvergadering van donderdag 23 september aan de orde komen. U kunt zich uiterlijk dinsdag 7 september aanmelden als inspreker via griffie@winterswijk.nl of (0543) 543 543.

Deze vergadering is volledig gereserveerd voor insprekers. De politieke discussie vindt plaats tijdens de vergadering van de algemene raadscommissie op 9 september en de raadsvergadering op 23 september. Tijdens deze vergaderingen is er geen gelegenheid om in te spreken.

Vergadering insprekers 8 september

In verband met de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus wordt deze commissievergadering digitaal gehouden.

Vergadering algemene raadscommissie 9 september

In verband met de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus wordt deze raadsvergadering digitaal gehouden.

Officiële bekendmakingen

De gemeente Winterswijk publiceert haar bekendmakingen en kennisgevingen digitaal. Via www.officielebekendmakingen.nl blijft u op de hoogte van alle bekendmakingen en kennisgevingen. U kunt de bekendmakingen in uw buurt zelf op deze website opzoeken, maar u kunt ook wekelijks een e-mail ontvangen met bekendmakingen die voor u relevant zijn. U meldt zich aan voor deze e-mailservice op www.overheid.nl. U krijgt dan elke week automatisch een overzicht van de voor u relevante publicaties en kunt direct doorklikken naar de bekendmakingen.

Besluiten van het college van B en W

Het college van burgemeester en wethouders vergadert iedere dinsdag over beleid, samenwerking en financiën. De besluiten die het college neemt, leest u op onze website 
https://www.winterswijk.nl/collegebesluiten