Gemeentenieuws 16 februari 2021

Met onder andere digitaal koffie drinken met burgemeester Joris Bengevoord, samen bewegen in coronatijd, raadsvergadering op 25 februari en coronamaatregelen bij Tweede Kamerverkiezingen.

Hieronder leest u de inhoud van het Gemeentenieuws. U kunt de onderwerpen met eenvoudig met één klik openen en lezen.

Actualiteiten

Drinkt u 1 maart digitaal een kopje koffie met de burgemeester?

In deze coronatijd missen we het contact met anderen. Dat geldt voor ons allemaal. Burgemeester Joris Bengevoord: “Als burgemeester heb ik veel sociale momenten met u als inwoner door het jaar heen. Bij evenementen, zoals  het Volksfeest of Koningsdag, bij een opening of een werkbezoek, noem maar op. Die ontmoetingen zijn op dit moment allemaal niet mogelijk. Daarom wil ik u heel graag uitnodigen voor een digitale kop koffie. Zo kunnen we toch even bijpraten en elkaar ontmoeten. Om te horen hoe het met u gaat en wat u bezighoudt.”

Over de bijeenkomst

De eerste digitale bijeenkomst is maandag 1 maart van 09.00 tot 10.30 uur. U heeft hiervoor een computer, laptop, tablet of telefoon met internetverbinding, microfoon en camera nodig. En een lekker kopje koffie of thee bij de hand natuurlijk. Om goed met elkaar door te kunnen praten, kunnen   zes tot acht mensen meedoen.

Wilt u in gesprek met de burgemeester?

Meldt u zich dan aan via een mail naar evenementen@winterswijk.nl. U ontvangt na aanmelding een korte handleiding (meedoen is heel eenvoudig) en de uitnodiging om deel te nemen. Burgemeester Bengevoord: “Ik hoop dat u mee wilt doen. We zijn van plan elke maand een digitaal koffiemoment te organiseren. De tweede staat gepland op dinsdag 6 april in de avond. Mochten er meer aanmeldingen zijn, dan kijken we natuurlijk of u de volgende keer aan kunt sluiten.” Aanmelden kan tot en met donderdag 25 februari.

Samen in Beweging in coronatijd

Het project Samen in Beweging stimuleert ouderen om in beweging te blijven en sociaal actief te zijn. Sociale en sportieve activiteiten zijn door corona beperkt,  maar we geven graag tips om thuis in beweging te blijven.  Op de website www.rijksoverheid.nl vindt u adviezen over leefstijl in coronatijd, ook over beweging. Meer beweging hoeft helemaal niet intensief te zijn en er zijn voldoende mogelijkheden, dicht bij huis.

Het beweegadvies is om dagelijks een half uur te bewegen

Dit in een tempo dat je voelt dat je wat doet. Beweging draagt bij aan een betere weerstand. Kies een activiteit die bij u past en goed vol te houden is. Fietsen en wandelen zijn bijvoorbeeld goede mogelijkheden. Als je voldoende beweegt, voel je je fitter, slaap je beter en blijf je langer gezond. Wil je nieuwe ideeën, kijk dan op www.achterhoek.nl/routes en kies Winterswijk. Dit artikel verschijnt in het kader van Samen in Beweging. Een project van gemeenten Oost Gelre en Winterswijk, samen met de GGD Noord- en Oost-Gelderland, Hogeschool Viaa en Academische werkplaats AGORA.

Tips voor een actieve #thuiswedstrijd in coronatijd

Thuiswerken vraagt om aanpassingsvermogen. We doen het nu al geruime tijd. Hoe gaat dat mentaal en fysiek? De wethouders sport van Aalten en Winterswijk, Hans te Lindert en Elvira Schepers, hebben er dagelijks mee te maken en zijn daarom een nieuw initiatief begonnen: #thuiswedstrijd. Op social media geven zij tips om actief thuis te werken en nomineren anderen om hetzelfde te doen. Dit levert veel leuke inzendingen op!

 1. Eet gezond
  Wethouder Elvira Schepers: “Kook zoveel mogelijk met onbewerkte producten. Het is gezond en goed te verkrijgen in de winkel. Je hebt nu net iets meer tijd om maaltijden te bereiden, dus maak er wat van.”
 2. Loop een rondje (met het hondje)
  Wethouder Hans te Lindert: “Loop eens wat vaker een rondje met het hondje. Hond blij, jij blij en daarna weer fris achter de computer. Overigens kan het ook prima zonder hondje.”
 3. Ga op zolder zitten
  Gera de Koning: “Als je boven op zolder werkt, loop je de hele dag heel wat trappen op en af om eten en drinken te halen.”
 4. Sport kort tussen vergaderingen door
  Evi Lubbers: “Probeer eens een ‘energizer’ in te brengen: even van die luie stoel af en lekker in beweging komen met oefeningen als jumping jacks of 60 seconden muurzitten.”
 5. Beweeg tijdens het bellen
  Jos Mekkes (coördinator Buurtsportcoach gemeente Winterswijk): “Bel terwijl je de trap op en neer loopt. Leg je werk op verschillende plekken in huis en plan wat huishoudelijke taken tussendoor.”

Meer tips om fit te blijven?

Zoek op #thuiswedstrijd op Facebook en je vindt nog veel meer inspirerende video’s. En heb je nou zelf nog een nuttige thuiswerktip die je graag wilt delen? Maak er dan een video van en deel deze met #thuiswedstrijd op jouw account. We zien ze graag tegemoet!

Coronamaatregelen bij Tweede Kamerverkiezingen

De Tweede Kamerverkiezingen vinden plaats op woensdag 17 maart. Het verkiezingsproces verloopt door corona anders dan we gewend zijn. Er zijn extra maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat het voor kiezers veilig is om te stemmen en het voor stembureauleden veilig is om hun werk te doen in de stemlokalen.

Twee extra verkiezingsdagen

Kiezers kunnen niet alleen op woensdag 17 maart stemmen, maar ook al op maandag 15 maart en dinsdag 16 maart. Die dagen zijn vooral bedoeld voor kiezers die behoren tot de risicogroepen en daardoor extra kwetsbaar zijn voor het coronavirus. In Winterswijk zijn op maandag 15 maart en dinsdag 16 maart de stembureaus in Theater De Storm en het gemeentekantoor van 7.30 tot 21.00 uur geopend.

Briefstemmen voor kiezers van 70 jaar of ouder

Kiezers die 70 jaar of ouder zijn krijgen de mogelijkheid om per brief te stemmen. Zij hoeven niet naar een stembureau te komen om te stemmen, maar kunnen:

 • Het stembiljet per post versturen naar de gemeente Winterswijk, of
 • tijdens openingstijden het stembiljet inleveren bij een speciaal ingericht afgiftepunt op het gemeentekantoor. Dit kan in de periode van 10 maart tot en met 17 maart.

Naast de mogelijkheid om per brief te stemmen, ontvangen kiezers van 70 jaar of ouder ook een stempas, de zogenaamde ‘stempluspas’. Hiermee kunnen zij ook gewoon hun stem uitbrengen in een stemlokaal. Ook kunnen ze een andere kiezer machtigen om voor hen te gaan stemmen (volmacht).

Coronamaatregelen in het stemlokaal

In de stemlokalen worden de volgende maatregelen getroffen om de veiligheid van de kiezers en stembureauleden te garanderen:

 • Alle stemlokalen hebben aangepaste looproutes, spatschermen en een aparte in- en uitgang.
 • In elk stemlokaal is een extra stembureaulid aanwezig dat kijkt of het niet te druk wordt en of iedereen zich aan de maatregelen houdt in het stemlokaal. Deze wijst kiezers zo nodig op de 1,5 meter afstandsregel en vraagt kiezers om de handen te reinigen.
 • Bij de in- en uitgang van het stemlokaal staan zuilen met ontsmettingsmiddel. Kiezers moeten bij binnenkomst de handen desinfecteren.
 • Iedere kiezer krijgt een eigen rood potlood om te stemmen.
 • Kiezers moeten in het stemlokaal een mondneuskapje dragen.

Meer informatie?

Kijk voor informatie op www.winterswijk.nl/verkiezingen

Hulp bij opvoeding

Merkt u dat opvoeden moelijker wordt? Dan is de eerste stap dat u eerst zelf een oplossing probeert te zoeken. Vaak kunnen familieleden, vrienden of kennissen u een luisterend oor of hulp bieden. Soms heeft u meer ondersteuning nodig. Wat zijn dan uw mogelijkheden en waar kunt u terecht met uw vragen? Bijvoorbeeld bij Sociaal Team de Post.

Sociaal Team de Post luistert en adviseert

De hulpverleners en welzijnswerkers van het Sociaal Team zijn in dienst van de gemeente Winterswijk. U kunt dit team al uw vragen stellen over zorg, welzijn, opvoeden en opgroeien. Bij Sociaal Team de Post weten ze wie u of uw naaste verder kan helpen. Ze kunnen u bijvoorbeeld in contact brengen met een deskundige, zoals een consulent van de gemeente, een ouderenadviseur of een cliëntondersteuner.

Problemen met opvoeden en opgroeien? Stel een familiegroepsplan op

Wilt u een probleem in de opvoed- en opgroeisituatie van uw kind aanpakken? Dan kunt u hiervoor samen met uw familie en uw sociale netwerk een familiegroepsplan opstellen. Daarin legt u vast hoe u de situatie wilt verbeteren en wat u hiervoor nodig heeft. Zo houdt u de regie over de benodigde ondersteuning in eigen hand. Heeft u hulp nodig vanuit de Jeugdwet? Dan kunt u een familiegroepsplan ook gebruiken als hulpverleningsplan. Dit plan levert u dan in bij de consulent van de gemeente. De consulent kan u ook helpen bij het opstellen van het plan. Opstellen van een familiegroepsplan is niet verplicht.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor ondersteuning, zorg of hulp?

Vanwege het coronavirus is een bezoek brengen aan een van de spreekuren is nog altijd niet mogelijk. Stapsgewijs passen wij onze dienstverlening waar mogelijk weer aan. Wij vragen u telefonisch contact te leggen met ons als u een vraag hebt en informatie wilt. Belt u ons op werkdagen tussen 9.00 en 12.00 uur op telefoonnummer (0543) 543 960. Onze medewerkers van het Sociaal Team staan u dan graag te woord. U kunt ook een mail sturen naar  depost@winterswijk.nl. Een gesprek gebeurt voorlopig nog telefonisch of via beeldbellen. Mocht het in een uitzonderlijk geval nodig zijn om een afspraak bij de Post te maken, dan laat onze medewerker u dat weten in het telefoongesprek. Chatten is ook mogelijk.
Heeft u vragen over opvoeden en opgroeien dan kunt u ook rechtstreeks contact opnemen met Het Ondersteuningsteam. Dit kan via de website https://ondersteuningsteamoa.nl/.
Meer info? Via deze link leest u meer over de ondersteuning die de gemeente kan bieden.

Verkiezingskrant in gewone taal

Voor veel mensen is het lastig kiezen met de Tweede Kamerverkiezingen: op welke partij ga je stemmen en op wie? Als je moeite hebt met lezen en schrijven is er een Verkiezingskrant in gewone taal. Ook is er een Verkiezingskrant met extra plaatjes.

Wat kun je lezen in de Verkiezingskrant?

Deze krant gaat over de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart 2021. Hierin lees je onder andere:

 • Wat doet de Tweede Kamer?
 • Wie bestuurt Nederland?
 • Op wie ga ik stemmen?
 • Stemmen: hoe doe je dat?
 • Stemmen: wat mag wel en wat mag niet?

Waar kan je deze krant vinden?

De krant in gewone taal en alle overige informatie kun je vinden via de website www.werkaanwinterswijk.nl/drempelvrij.

Papieren versie aanvragen

Wil je de papieren versie ontvangen? Dat kan. Stuur een mail met jouw naam en adres naar iedereendoetmee@winterswijk.nl Geef aan of je de Verkiezingskrant in gewone taal wenst of de uitgave met de extra plaatjes wilt ontvangen.  Dan sturen wij de krant per post naar je toe.

Persoonlijk energieadvies

Vraag eenvoudig en gratis een telefonisch consult aan met een deskundige energieadviseur bij het Agem Energieloket. Deze adviseur beantwoordt al jouw technisch-inhoudelijke vragen over het verduurzamen van je huis en denkt met je mee over energiebesparende maatregelen.

Energiezuiniger

Waar moet ik op letten als ik mijn huis ga isoleren? Welke typen zonnepanelen zijn er? En wat is precies het verschil tussen dubbel glas en HR++ glas? Allemaal vragen die kunnen spelen als je je huis energiezuiniger of comfortabeler wilt maken. Om zeker te weten dat je de juiste keuzes maakt, wil je hier een betrouwbaar en onafhankelijk antwoord op

Gratis consult

Omdat dit consult op afstand plaatsvindt, kan je dit ook in coronatijd gewoon aanvragen. Hierdoor hoef je niet te wachten met het nemen van energiebesparende maatregelen. Door een bijdrage van de gemeente Winterswijk kost het consult je niets. Voor meer informatie en het aanvragen van een telefonisch consult ga je naar www.agem.nl/telefonisch-consult

Boekpresentatie Jaarboek Achterhoek en Liemers

Nieuwsgierig naar de vele bijzondere interieurs die gedurende een onderzoeksproject in Aalten, Oost Gelre en Winterswijk zijn aangetroffen? Op vrijdag 19 februari om 15.30 uur vindt de digitale boekpresentatie plaats van het Jaarboek Achterhoek en Liemers (44) in de Koppelkerk. Het thema van het jaarboek is het historisch interieur. Het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers biedt het project zo een platform om de eerste onderzoeksresultaten met een breed publiek te delen. En daar zijn wij erg trots op! Wethouder Ted Kok van de gemeente Aalten treedt op als gastheer. Marlieke Damstra neemt ons vervolgens mee langs de verschillende artikelen in het jaarboek. Naomi Bisping vertelt ons over haar onderzoek naar de ontwikkeling van het boerderij-interieur. De boekpresentatie kan gratis worden bijgewoond. Aanmelden graag via www.koppelkerk.nl.

Jaarboek voor deelnemers project

Deelnemers aan het interieurproject krijgen als bedankje een Jaarboek thuisgestuurd. Heeft u meegewerkt en wilt u er één ontvangen? Laat dit dan weten aan Marlieke Damstra, e-mail m.damstra@geldersgenootschap.nl Zij zorgt dat u het Jaarboek ontvangt.

Verkeersmaatregelen

Hieronder leest u waar er gewerkt wordt aan de weg en waar tijdelijke maatregelen zijn.

Actuele informatie

Wooldseweg

In verband met kappen van bomen is de Wooldsweg van maandag 22 tot en met vrijdag 26 februari afgesloten voor al het verkeer. Het gaat hier om het gedeelte tussen de Brinkeweg en Gosselinkweg. Tijdens de werkzaamheden is er een omleiding ingesteld.

Wheme

Tijdens marktdagen is het eenrichtingsgedeelte op de Wheme naar de Markt afgesloten voor al het verkeer.

Lopende maatregelen

 • Zuilenesstraat
 • Torenstraat
 • Beukenhorstweg
 • Burgemeester Bosmastraat
 • Wierengastraat
 • Balinkesstraat
 • Mevr. Kuipers-Rietbergplein
 • Tangelder Gorusstraat

Meer info leest u op ww.winterswijk.nl/verkeersmaatregelen

Agenda activiteiten

Datum, activiteit

 • 18 februari, Openbare vergadering Adviescommissie Cultuurhistorie om 19.30 uur*
 • 25 februari, Openbare raadsvergadering om 19.30 uur*
 • 1 maart, Koffie drinken met burgemeester Joris Bengevoord*

Over de onderwerpen met een * leest u meer in dit Gemeentenieuws

Vergaderingen

Openbare vergadering Adviescommissie Cultuurhistorie

In verband met de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus wordt deze vergadering digitaal gehouden.

Openbare raadsvergadering

In verband met de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus wordt deze raadsvergadering digitaal gehouden.

 • Datum en tijd, donderdag 25 februari om 19.30 uur
 • Vergadering bijwonen: u kunt de vergadering live volgen (of later terugkijken) op www.winterswijk.nl/gemeenteraad, klik op ‘Uitzending bekijken’
 • Agenda en stukken, deze vindt u op www.winterswijk.nl/gemeenteraad.
 • Inspreken, meld u uiterlijk 25 februari voor 11.30 uur met uw naam en telefoonnummer aan bij de griffie
 • Meer informatie, griffie@winterswijk.nl of (0543) 543 543
Officiële bekendmakingen

De gemeente Winterswijk publiceert haar bekendmakingen en kennisgevingen digitaal. Via www.officielebekendmakingen.nl blijft u op de hoogte van alle bekendmakingen en kennisgevingen. U kunt de bekendmakingen in uw buurt zelf op deze website opzoeken, maar u kunt ook wekelijks een e-mail ontvangen met bekendmakingen die voor u relevant zijn. U meldt zich aan voor deze e-mailservice op www.overheid.nl. U krijgt dan elke week automatisch een overzicht van de voor u relevante publicaties en kunt direct doorklikken naar de bekendmakingen.

Aangevraagde en verleende omgevingsvergunningen

Binnengekomen aanvragen omgevingsvergunning

De aanvragen en meldingen voor omgevingsvergunningen bouwen, kappen, milieu en bestemmingsplannen en sloop- en kapmeldingen vindt u op www.officielebekendmakingen.nl

Verlenging beslistermijn omgevingsvergunning

 •  Misterstraat 162 (bouwen)

Verleende omgevingsvergunning kappen

 • Binnenboomweg 6
 • Blekkinkhofweg naast nr. 2
 • Groenloseweg nabij nr. 110
 • Illebergdiek nabij nr. 7
 • Jaspersweg nabij nr. 3
 • Lageweg 11
 • Tuinstraat
 • Singelweg, Laan van Hilbelink, Berberislaan en De Huininkmaat

Verleende omgevingsvergunning bouwen

 • Buys Ballotstraat 14
 • Houtladingstraat 6-11 t/m 6-38
 • Meddosestraat 60,62, 64 (Singelweg 2, 2a, 2b, 2c, 4, 4a, 4b, 4c, 6, 6a, 6b, 6c, 8, 8a)
 • Parallelweg 48
 • Piersonstraat 31
 • Ratumseweg 51
 • Stoffelsweg 4

Besluit hogere grenswaarden

Meddosestraat 60, 62, 64 (Singelweg 2, 2a, 2b, 2c, 4, 4a, 4b, 4c, 6, 6a, 6b, 6c, 8, 8a)

Verkeer

Aanvraag gehandicaptenparkeerplaats

Ten behoeve van bewoner:

 • Wethouder Bentstraat 23

Winkeltijdenverordening

Aanwijzing Koopzondagen 2021

Op grond van artikel 4 van de Winkeltijdenverordening Winterswijk hebben burgemeester en wethouders bij besluit van 9 februari jl. voor 2021 de volgende koopzondagen aangewezen:

Gehele bebouwde kom:

elke laatste zondag van de maand d.w.z. de zondagen:
31 januari, 28 februari, 28 maart, 25 april, 30 mei, 27 juni, 25 juli, 29 augustus, 26 september, 
31 oktober en 28 november, en daarnaast de zondagen 3 oktober en 12 en 19 december.

Gebiedsdeel Meddo:

de zondagen:
21 en 28 maart, 11, 18 en 25 april, 2, 9, en 16 mei en 5, 12 en 19 december.

De aangewezen vrijstellingsdata  gelden voor alle winkelbedrijven in het gebiedsdeel waarvoor de vrijstellingsdata zijn aangewezen.

Extra koopzondagen in juli en augustus

Naast bovenvermelde koopzondagen hebben burgemeester en wethouders op grond van artikel 4, lid 2 van de Winkeltijdenverordening voor de maanden juli en augustus 6 extra koopzondagen voor de gehele gemeente aangewezen, te weten de zondagen 11 en 18 juli en 1, 8, 15 en 22 augustus.

Algemene vrijstelling op feestdagen

Op grond van artikel 2 van de Winkeltijdenverordening geldt voor alle winkels in de gemeente een algemene vrijstelling voor winkelopenstelling op de volgende feestdagen, van 10.00 tot 20.00 uur:
tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, tweede Pinksterdag en tweede Kerstdag.

Ter inzage

Gezien de maatregelen die momenteel van kracht zijn voor het bestrijden van het coronavirus (COVID-19), raden wij u sterk aan om  de stukken digitaal te raadplegen. U wordt op onze website doorverwezen naar de juiste sites. Bent u daartoe niet in staat, neem dan contact op via ons algemene telefoonnummer (0543) 543 543. Wij zoeken met u naar een passende oplossing.

Besluiten van het college van B en W

Het college van burgemeester en wethouders vergadert iedere dinsdag over beleid, samenwerking en financiën. De besluiten die het college neemt, leest u op https://www.winterswijk.nl/collegebesluiten