Gemeentenieuws 27 juli 2021

Met onder andere informatiepunt Digitale Overheid in bibliotheek, geleidelijnen bij gemeentekantoor, tijdelijke openbare toiletunit geplaatst achter het raadhuis, besparen op groene energie, verkeersmaatregelen.

Hieronder leest u de inhoud van het Gemeentenieuws. U kunt de onderwerpen met eenvoudig met één klik openen en lezen.

Actualiteiten

Informatiepunt Digitale Overheid

We moeten steeds meer dingen zelf regelen met de overheid. Veel zaken kunnen alleen digitaal geregeld worden. Veel mensen hebben daar moeite mee. Daarom is er bij de bibliotheek in Winterswijk, aan de Parallelweg 5, een Informatiepunt Digitale Overheid (IDO).

Wat is het IDO?

Het aanvragen van zorgtoeslag, kinderbijslag, het verlengen van het rijbewijs, het aanvragen van een DigiD. Allemaal zaken die alleen nog digitaal geregeld kunnen worden. Veel mensen vinden dat moeilijk. Daarom is er bij de Winterswijkse bibliotheek het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO). Hier staan medewerkers voor u klaar om u te helpen. Bij hen kunt u met al uw vragen over de digitale overheid terecht. Bijvoorbeeld over belastingen en toeslagen, DigiD, AOW, werk en uitkeringen, inburgering, rijbewijs, zorg, studiefinanciering, verkeersboetes.

Maak een afspraak

Vindt u het moeilijk om digitaal zaken te regelen met de overheid? En heeft u een vraag voor de medewerkers van het informatiepunt? Maak dan een afspraak voor het spreekuur. Dit kan door te bellen naar telefoonnummer 088 0062 929. Of door een e-mail te sturen naar info@oostachterhoek.nl. De medewerkers van de bibliotheek zijn speciaal opgeleid. Zij helpen u met het vinden van de juiste informatie. En als het nodig is verwijzen ze u door naar een lokale partner. De bibliotheekmedewerkers helpen graag, want het is belangrijk dat iedereen ook digitaal mee kan doen.

Geleidelijnen

Bij het gemeentekantoor aan de Stationsstraat zijn onlangs geleidelijnen aangelegd. Dankzij deze lijnen kunnen slechtzienden makkelijker de weg vinden. De geleidelijnen lopen van de stoeprand tot aan de ingang van het gemeentekantoor. Aan de straatkant is de stoep ook verlaagd zodat mensen makkelijker in en uit de auto kunnen stappen.

Openbaar toilet

Op dit moment wordt het raadhuis aan het Mevr. Kuipers-Rietbergplein verbouwd. Hierdoor was ook het openbare toilet niet meer toegankelijk. Daarom is nu een tijdelijke toiletunit achter het gebouw geplaatst. Deze unit heeft ook een invalidentoilet. Iedereen kan van deze toiletten gebruik maken. Deze toiletten staan dus bij het oude gemeentekantoor.

Geen Gemeentenieuws

Op dinsdag 3 augustus verschijnt er geen Gemeentenieuws. De eerstvolgende uitgave van het Gemeentenieuws is op dinsdag 10 augustus.

Besparen op groene energie

Heeft u een inkomen tot 130% van de bijstandsnorm en wilt u besparen op uw energierekening? Dan kunt u voordelig groene energie inkopen via de pilot ‘Goedkope groene energie’ van BS&F en de gemeente Winterswijk. Op de vergelijkingswebsite www.winterswijk.nl/energie kunt u uw energieleverancier vergelijken met andere groene energieaanbieders. U kunt dan zien of u kunt besparen op uw maandelijkse energiekosten door over te stappen naar een groene energieleverancier.

De organisatie BS&F verzorgt al vele jaren de Gemeentepolis. Dit is een collectieve zorgverzekering voor mensen met een inkomen tot 130% van de bijstandsnorm. Via Gezondverzekerd.nl worden inwoners begeleid naar de meest passende Gemeentepolis. Met de pilot ‘Goedkope groene energie’ wil BS&F deze doelgroep extra ondersteunen.

Overstappen naar een groene energieleverancier is altijd mogelijk en kan voordelen hebben:

 • U bespaart mogelijk tot wel €300 per jaar
 • U betaalt nooit borg en wordt altijd direct geaccepteerd
 • U ontvangt het goedkoopste tarief per aanbieder
 • Eventuele overstapboete wordt binnen een week vergoed
 • U ontvangt altijd groene energie

Ontdek welke energieleverancier bij u past en regel eenvoudig uw overstap via www.winterswijk.nl/energie. Voor meer informatie over hoe u kunt besparen kunt u contact opnemen met de klantenservice van Gezondverzekerd.nl: 085-3035389. Na de zomervakantie worden er over deze pilot ook informatiebijeenkomsten georganiseerd.

Verloren en gevonden voorwerpen

Heeft  u iets gevonden of verloren? U kunt hiervan aangifte doen via onze website of persoonlijk bij de receptie van het gemeentekantoor of telefonisch via telefoonnummer (0543) 543 543.
Wij publiceren gevonden voorwerpen maandelijks op www.winterswijk.nl/voorwerpen. Staat het voorwerp dat u bent verloren er niet bij, neem dan contact met ons op via eerder genoemd telefoonnummer.

660 kilometers berm: het raamwerk van de Winterswijkse natuur

Wist je dat we in Winterswijk 660 kilometer aan bermen hebben? Ze vormen een belangrijke verbinding tussen alle landschappen en natuur in Winterswijk. Helaas staat de kwaliteit van de bermen steeds meer onder druk. Karakteristieke bloemen en planten verdwijnen, waardoor ook het aantal insecten afneemt. Daarom wil de gemeente Winterswijk de bermen op een nieuwe manier beheren, met aandacht voor biodiversiteit.

Lees hier meer over het bermbeheer (pdf, 4.394kB)

Verkeersmaatregelen

Hieronder leest u waar er gewerkt wordt aan de weg en waar tijdelijke maatregelen zijn.

Actuele maatregelen

Waliënseweg

In verband met onderhoudswerkzaamheden en aanpassingen aan de schoolzone ter hoogte van basisschool 't Waliën en het kruisingsvlak met de Schaapsweg is de weg tussen de Waliënsestraat en de Schaapsweg afgesloten voor alle verkeer van donderdag 12 tot en met vrijdag 27 augustus. Er geldt een omleiding.  

Vrijheidspark

In verband met het verkeersluw maken van het Vrijheidspark zijn de volgende maatregelen vanaf donderdag 29 juli van kracht:

 • Geslotenverklaring voor alle motorvoertuigen tussen de Torenstraat en Wierengastraat;
 • Eenrichtingsverkeer met uitzondering van (brom-) fietsers op het gedeelte Jeugdkerkstraat tussen de  Schoolstraat en inrit oude ING;
 • Eenrichtingsverkeer met uitzondering van (brom-) fietsers op het gedeelte Schoolstraat tussen de Wierengastraat en Jeugdkerkstraat;
 • Tijdens afsluiting van de Torenstraat, de Burgemeester Bosmastraat aanmerken als doodlopende weg met uitzondering van (brom-) fietsers ter hoogte van de Wilhelminastraat. Parkeerplaatsen Raadhuis, Rabobank en stad Munster zijn bereikbaar.

Lopende maatregelen

 • Albert Schweitzerlaan
 • Olden Goorweg
 • Wooldstraat

Meer info leest u op www.winterswijk.nl/verkeersmaatregelen

Agenda activiteiten

Datum, activiteit

6 augustus, Inloopspreekuur voor reizen met het OV van 10.00 tot 15.30 uur in de bibliotheek Oost-Achterhoek, Parallelweg 5

Officiële bekendmakingen

De gemeente Winterswijk publiceert haar bekendmakingen en kennisgevingen digitaal. Via www.officielebekendmakingen.nl blijft u op de hoogte van alle bekendmakingen en kennisgevingen. U kunt de bekendmakingen in uw buurt zelf op deze website opzoeken, maar u kunt ook wekelijks een e-mail ontvangen met bekendmakingen die voor u relevant zijn. U meldt zich aan voor deze e-mailservice op www.overheid.nl. U krijgt dan elke week automatisch een overzicht van de voor u relevante publicaties en kunt direct doorklikken naar de bekendmakingen.

Besluiten van het college van B en W

Het college van burgemeester en wethouders vergadert iedere dinsdag over beleid, samenwerking en financiën. De besluiten die het college neemt, leest u op onze website 
https://www.winterswijk.nl/collegebesluiten