Gemeentenieuws 30 maart 2021

Met onder andere burgemeester vraagt om de vlag uit te hangen op 31 maart ter gelegenheid van 76 jaar vrijheid, gewijzigde openingstijden gemeentekantoor rond Pasen, inzameling afval op andere dag, inzameling van klein chemisch afval op afroep, digitaal kopje koffie drinken met de burgemeester.

Hieronder leest u de inhoud van het Gemeentenieuws. U kunt de onderwerpen met eenvoudig met één klik openen en lezen.

Actualiteiten

31 maart, vier de vrede!

Woensdag is het 76 jaar geleden dat Winterswijk werd bevrijd. Op zaterdagmorgen 31 maart 1945 trokken Britse troepen na een hevige tankslag vanuit het Woold naar het verlaten dorp en was de bevrijding een feit.

31 maart is voor ons een bijzondere dag waar ik graag samen met u bij stil had willen staan. Maar net als vorig jaar zijn we ook dit jaar aan handen en voeten gebonden door corona. De mooie evenementen die waren voorbereid om 75 jaar vrijheid met elkaar te beleven, kunnen ook dit jaar niet doorgaan.
Gelukkig lijkt er licht aan het einde van de tunnel te schijnen, maar ons geduld wordt wel flink op de proef gesteld. Gelukkig helpen wij elkaar door deze moeilijke tijd heen. Juist in deze tijd is iedereen vrijheid nog meer gaan waarderen.

Als ik terugkijk op de afgelopen maanden, dan ben ik er trots op om burgemeester te mogen zijn van onze mooie gemeente. Ik ben ook trots op jullie, beste Winterswijkers, omdat jullie je in overgrote meerderheid netjes aan de coronamaatregelen hebben gehouden. Ik wil jullie vragen om dit nog even vol te houden.
Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog kunnen wij niet in volledige vrijheid leven. Maar anders dan 76 jaar geleden, zijn we nu vrij in wie wij zijn en wat wij willen zeggen. Er is vrede, er is een overheid die voor je zorgt en nergens worden Winterswijkers omwille van hun afkomst, geloof, seksualiteit of politieke denkbeelden vervolgd. Alle reden dus om hier goed bij stil te staan. Daarom hang ik op woensdag 31 maart de vlag uit om onze vrijheid en vrede te vieren. Doet u mee?

Uw burgemeester,
Joris Bengevoord

Controle op huishoudelijk afval in de afvalbakken op straat

De afgelopen tijd hebben we de inhoud van de afvalbakken in de openbare ruimte gecontroleerd. Hierbij troffen we onder andere huishoudelijk afval, luiers en folders aan. Deze soorten afval horen niet thuis in de afvalbakken op straat. Onze handhavers hebben voor deze overtredingen meerdere spoedeisende bestuursdwang van minimaal € 92,50 opgelegd.

Meer zwerfafval door volle afvalbakken

Het onjuist deponeren van afval is voor veel inwoners een ergernis. Ook raken de afvalbakken hierdoor sneller vol. Dit zorgt ervoor dat de afvalbakken niet gebruikt kunnen worden waarvoor ze bedoeld zijn en er meer zwerfafval ontstaat. Om meer bewustzijn te creëren, voeren we de komende tijd vaker controles uit.

Welk afval hoort waar?

De afvalbakken en hondenpoepbakken op straat zijn bestemd voor het handafval en/of poep van honden van gebruikers van onze openbare ruimte. Huishoudelijk restafval hoort in de verzamelcontainer voor restafval. Luiers kunnen in speciale zakken gratis ingeleverd worden op het milieubrengstation van ROVA. Deze speciale zakken voor luiers en incontinentiemateriaal zijn te verkrijgen bij het gemeentekantoor, De Post en het milieustation van ROVA. In verband met de huidige coronamaatregelen zijn het gemeentekantoor en De Post alleen op afspraak geopend.

Week van de groene tuin

Van 30 maart tot en met 5 april wordt landelijk de week van de groene tuin gehouden. Mensen nemen soms stenen in de tuin, omdat ze denken dat dit voor weinig onderhoud zorgt. Toch is uit onderzoek gebleken dat tuinen met veel verharding net zoveel onderhoud met zich meebrengen als groene en natuurlijke tuinen. Dit komt omdat er relatief veel te wieden is en je ieder sprietje ziet. Vaste planten zorgen al snel voor een dekkend bladerdek waardoor er bijna geen onkruid tussen de planten groeit. Een groene tuin met planten en bomen geeft koelte tijdens de hete zomers, vangt regenwater op en is aantrekkelijk voor vlinders, vogels en bijen. Een groene tuin is goed voor iedereen en vergroenen is niet moeilijk. Dus trek die stenen eruit en ga lekker met planten aan de slag. Kijk op www.duurzaamwinterswijk.nl/ voor tips.

Webinar: Uw monument duurzaam

Op donderdag 8 april van 19.30 tot 21.00 uur organiseren de gemeente Aalten, Oost Gelre en Winterswijk in samenwerking met Dijkoraad en Gelders Genootschap een webinar met als onderwerp: Uw monument duurzaam. Bij deze webinar krijgt u onder meer informatie over verduurzaming van uw monument, vertelt het Restauratiefonds u over financiering en kunt u kennis maken met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. De avond is digitaal te volgen en wordt uitgezonden vanuit de Koppelkerk in Bredevoort. Meer info en aanmelden: www.koppelkerk.nl

Gemeentekantoor niet open

Op vrijdag 2 april (Goede Vrijdag) en maandag 5 april (tweede paasdag), is het gemeentekantoor gesloten. Informatie over onze openingstijden leest u hier. U kunt ook contact met ons opnemen via telefoonnummer (0543) 543 543. U kunt veel zaken online regelen of aanvragen via onze website.

Lintje aanvragen

Kent u iemand die zich al vele jaren inzet voor onze samenleving? Bijvoorbeeld als bestuurslid van een vereniging, als vrijwilliger bij een zorginstelling of als mantelzorger? En vindt u dat deze persoon het verdient om in het zonnetje te worden gezet? Dan kunt u voor hem of haar een koninklijke onderscheiding aanvragen. En dat is makkelijker dan u denkt!

Vragen

Heeft u vragen over een koninklijke onderscheiding voor een inwoner van de gemeente Winterswijk? Neem contact op met Paulien van Vliet (0543) 543 106 of mail naar pvliet@winterswijk.nl. Of raadpleeg onze website

Drinkt u 6 april digitaal een kopje koffie met de burgemeester?

Burgemeester Joris Bengevoord: “Ik nodig u van harte uit wil voor een digitale kop koffie. Zo kunnen we even bijpraten en elkaar ontmoeten. Graag hoor ik van u hoe het met u gaat en wat u bezighoudt.”

Over de bijeenkomst

De digitale bijeenkomst is dinsdag 6 april van 19.00 tot 20.30 uur. U heeft hiervoor een computer, laptop, tablet of telefoon met internetverbinding, microfoon en camera nodig.

Aanmelden

Aanmelden kan tot en met donderdag 1 april door te mailen naar evenementen@winterswijk.nl. U ontvangt na aanmelding een link om deel te nemen. De volgende bijeenkomst staat gepland op maandag 3 mei om 9.00 uur.

Gewijzigde afvalinzameling rond Pasen

Op tweede paasdag, maandag 5 april worden geen afval en grondstoffen ingezameld in de gemeente Winterswijk. De containers worden op een andere dag geleegd.

 • De afvalinzameling van maandag 5 april vindt plaats op zaterdag 3 april. Let op, dit is de zaterdag vóór tweede paasdag.

Het kan voorkomen dat op een ander tijdstip wordt ingezameld dan u gewend bent. Wij vragen u daarom de container op de dag van inzameling vóór 7.00 uur aan de straat neer te zetten.

Gewijzigde openingstijden

Het ROVA-Klantcontactcentrum is op maandag 5 april gesloten.

Blijft u ook op de hoogte via de ROVA-app?

Via onze ROVA-app kunt u altijd de juiste inzameldagen terugvinden. Zelfs de gewijzigde inzameldagen rond de feestdagen. Het mooie van de ROVA-app is dat u een melding kunt instellen, zodat u vooraf een herinnering krijgt wanneer wij langskomen om uw afval op te halen. De actuele inzameldagen vindt u daarnaast ook nog op www.rova.nl/afvalkalender. De ROVA-app is te downloaden in de Apple Appstore of de Google Play Store.

Heeft u vragen?

Neem dan contact op met het ROVA-Klantcontactcentrum, telefoon (0543) 54 54 54 of www.rova.nl/contact. Het ROVA-Klantcontactcentrum is bereikbaar op werkdagen bereikbaar van 08.00 tot 20.00 uur en op zaterdagen van 10.00 tot 15.00 uur.

Inzameling van klein chemisch afval op afroep

Binnenkort wordt in de gemeente Winterswijk weer klein chemisch afval (kca) op afroep aan huis ingezameld.

Afspraak maken

Wilt u kca aanbieden? Dan kunt u kunt tot zaterdag 10 april 15.00 uur online een afspraak maken via www.rova.nl/inzamelkalender, de ROVA-app of bel met het ROVA-klantcontactcentrum via telefoonnummer (0543) 54 54 54. Klein chemisch afval van adressen die geen afspraak hebben gemaakt, wordt niet meegenomen.

U wordt verzocht op de afgesproken inzameldag uw kca vóór 07.00 uur in een gesloten chemobox bij uw brievenbus aan te bieden.  U kunt maximaal één gesloten chemobox aanbieden. Let op: injectienaalden moeten worden aangeboden in afsluitbare verpakkingen (naaldenbekers of jampotjes en dergelijke) om prikgevaar te voorkomen.

Wilt u KCA zelf wegbrengen?

Dat kan! Naast de tweejaarlijkse inzameling aan huis (op afroep) kunt u uw kca ook naar het milieubrengstation van ROVA aan de Leeghwaterweg 10 brengen.

Openingstijden:

 • Woensdag, 12.00 uur tot 16.00 uur
 • Vrijdag, 12.00 uur tot 16.00 uur
 • Zaterdag, 09.00 uur tot 16.00 uur

Recyclebaar materiaal uit de grijze container

De gemeente en ROVA blijven samen met u voortdurend inzetten op betere afvalscheiding. Het doel is om alle materialen die herbruikbaar of recyclebaar zijn uit de grijze container te krijgen. Op deze wijze wordt alleen het échte afval verbrand. Al het andere is een nuttige grondstof voor nieuwe producten.

Meer informatie

Heeft u vragen? Neem dan contact op met het ROVA Klantcontactcentrum, telefoonnummer (0543) 54 54 54 of via www.rova.nl/contact.

Extra politiek forum

Op 8 april 2021 is er een extra politiek forum van de gemeenteraad van Winterswijk, vanaf 19.30 uur. Tijdens het politiek forum komen politieke onderwerpen aan de orde. Daarbij kan de raad worden geïnformeerd over actuele onderwerpen, of er wordt aan de raads- en commissieleden gevraagd om richting te geven in het maken van nieuwe plannen of beleid.

Tijdens het politiek forum van 8 april komt het volgende onderwerp aan de orde:

Integraal Huisvestings Plan Onderwijs 2021-2037 (Informatief) van 19.30 tot 20.30 uur

In verband met de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus is het voor publiek niet mogelijk het politiek forum bij te wonen. U kunt het live via internet volgen door middel van een link op onze website www.winterswijk.nl/gemeenteraad, vervolgens klikt  u op ‘Uitzending bekijken’. De op de agenda betrekking hebbende stukken vindt u op de website onder het tabblad ‘Bestuur & Organisatie’, vervolgens klikt u op het blauwe vakje ‘Gemeenteraad’, daarna op het icoon ‘Agenda’s en stukken’.

Verkeersmaatregelen

Actuele informatie

Klandermansweg

Vanaf 1 mei 2021 is er een parkeerverbod ingesteld voor de Klandermansweg tussen Wooldseweg en Veldhorstweg om de bermen te beschermen.

Tuinstraat

In verband met het Streetwise project is de Tuinstraat op vrijdag 9 april van 8.00 uur tot 14.00 uur afgesloten voor al het verkeer.

Lopende maatregelen

 • Wheme
 • Torenstraat
 • Beukenhorstweg
 • Burgemeester Bosmastraat
 • Wierengastraat
 • Balinkesstraat
 • Mevr. Kuipers-Rietbergplein
 • Tangelder Gorusstraat

Meer info leest u op www.winterswijk.nl/verkeersmaatregelen

Agenda activiteiten

Datum, activiteit

 • 1 april, Politiek forum van 19.30 tot 20.45 uur: Op weg naar energieneutraliteit in 2030 (informatief) en van 21.00 tot 22.00 uur: Plan van aanpak herstart cultuurkwartier (richtinggevend)
 • 6 april, Digitaal koffie drinken met burgemeester om 19.00 uur. Aanmelden via e-mail evenementen@winterswijk.nl
 • 8 april, Politiek forum van 19.30 tot 20.30 uur: Integraal Huisvestings Plan Onderwijs 2021-2037 (informatief)
 • 8 april Openbare vergadering algemene raadscommissie om 20.45 uur
 • 8 april, Webinar: Uw monument duurzaam van 19.30 tot 21.00 uur. Meer info en aanmelden: www.koppelkerk.nl
 • 8 april, Vergadering Cliëntenraad PW SDOA van 19.30 tot 20.30 uur. Online volgen? Aanmelden via clientenraad@socialedienstoostachterhoek.nl Meer info en de agenda: op de site van de SDOA
Vergaderingen

Openbare vergadering algemene raadscommissie

U bent van harte welkom om deze vergadering digitaal te volgen.

Officiële bekendmakingen

De gemeente Winterswijk publiceert haar bekendmakingen en kennisgevingen digitaal. Via www.officielebekendmakingen.nl blijft u op de hoogte van alle bekendmakingen en kennisgevingen. U kunt de bekendmakingen in uw buurt zelf op deze website opzoeken, maar u kunt ook wekelijks een e-mail ontvangen met bekendmakingen die voor u relevant zijn. U meldt zich aan voor deze e-mailservice op www.overheid.nl. U krijgt dan elke week automatisch een overzicht van de voor u relevante publicaties en kunt direct doorklikken naar de bekendmakingen.

Wet Milieubeheer activiteitenbesluit

Milieu-informatie - Bekendmaking ingekomen melding als bedoeld in artikel 8.41 van de Wet milieubeheer Tinbergenstraat 44 (zaaknr. 210965)

Ruimtelijke ordening

 • Gewijzigd vastgesteld bestemmingsplan Geldereschweg 33-35-39
 • Ontwerpbestemmingsplan Boldermansweg 15
 • Ontwerpbestemmingsplan Schoolweg 20
 • Vastgesteld wijzigingsplan Grensweg 5-5a
 • Vastgesteld wijzigingsplan Klandermansweg 8

Marktverordening

Extra markt op 2 april 2021

Op verzoek van de Marktvereniging heeft het college van burgemeester en wethouders, op grond van artikel 1 derde lid van de Uitvoeringsregeling Marktverordening 2017, besloten tot het instellen van een extra warenmarkt op vrijdag 2 april 2021. Deze warenmarkt zal beperkt van omvang zijn en opgesteld worden op de zuidzijde van de Markt

Officiële bekendmakingen leest u hier www.winterswijk.nl/bekendmakingen

Besluiten van het college van B en W

Het college van burgemeester en wethouders vergadert iedere dinsdag over beleid, samenwerking en financiën. De besluiten die het college neemt, leest u op
https://www.winterswijk.nl/collegebesluiten