Gemeentenieuws 30 november 2021

Met onder andere woningverbeterplan, parkeren in het centrum, cliënten ZoZijn trots op werken bij de bioscoop, zorgverzekering voor inwoners met een laag inkomen, NL Alert.

Hieronder leest u de inhoud van het Gemeentenieuws. U kunt de onderwerpen met eenvoudig met één klik openen en lezen.

Actualiteiten

Energie besparen in uw woning? Er zijn nog Woningverbeterplannen beschikbaar!

Meer dan 70 woningeigenaren in Winterswijk hebben zich inmiddels aangemeld voor een Woningverbeterplan van het Agem Energieloket. Er zijn maximaal 200 Woningverbeterplannen beschikbaar, dus aanmelden kan nog steeds. Doet u al mee?

Veel woningen in de Achterhoek zijn gebouwd vóór 1976. Voor een groot deel van deze huizen geldt dat het wooncomfort verbeterd kan worden en dat de energierekening waarschijnlijk best een stukje lager kan. Bijvoorbeeld door het isoleren van spouwmuren, het plaatsen van zonnepanelen of het installeren van een warmtepomp of energiezuinige verwarming. In dat geval geeft het Woningverbeterplan van het Agem Energieloket u inzicht in de mogelijkheden.

Woningverbeterplan

De gemeente Winterswijk geeft woningeigenaren de mogelijkheid om tijdelijk voor slechts €25,- (normaal €75,-) een Woningverbeterplan te laten maken. Na aanmelding wordt er een afspraak gemaakt voor een adviesbezoek aan huis, waarin de mogelijkheden en uw wensen besproken worden en de woning wordt geïnspecteerd. Een paar weken na het adviesbezoek ontvangt u het Woningverbeterplan. Dit is een rapport waarin u leest welke maatregelen mogelijk zijn, wat verduurzamen u zou gaan kosten en wat het u zoal kan opleveren. Of u nou geld wilt besparen, comfortabeler wilt wonen, of uw huis wilt verduurzamen: het Woningverbeterplan helpt u verder!
Kijk voor meer informatie (+ aanmelden) op www.duurzaamwinterswijk.nl/woningverbeterplan.

Parkeren in het centrum van Winterswijk

Bezoekers van ons centrum kunnen hun auto op verschillende parkeerplaatsen parkeren. Al deze parkeerplaatsen zijn gratis en op loopafstand van de winkelstraten. Voor de Willinkstraat geldt een parkeerverbod. Parkeren in deze straat leidt namelijk tot onveilige situaties.
We zien dat er ondanks het verbod toch regelmatig aan de Willinkstraat geparkeerd wordt. Daarom vragen we aandacht voor het parkeerverbod en wijzen we automobilisten op de alternatieve parkeermogelijkheden.

Flyer

In de eerste twee weken van december ontvangen foutparkeerders aan de Willinkstraat een flyer onder hun ruitenwisser. Met deze flyer wijzen we automobilisten op het parkeerverbod en vragen we in het vervolg op een van de daarvoor bestemde parkeerplaatsen te parkeren.
Na deze twee weken wordt er actief gehandhaafd op het parkeren in de Willinkstraat.

Financieel steuntje voor jongeren

ZEGAchterhoek is onlangs gestart met een Opstartbonus voor jongeren die een financieel steuntje kunnen gebruiken richting werk of school. De ZEG Achterhoek Opstartbonus kan op veel verschillende gebieden (extra) hulp bieden voor jongeren tussen de 16 en 27 jaar, ook bij onze gemeente. De Opstartbonus kan worden ingezet op het gebied van werk, opleiding en persoonlijk perspectief.

Meer dan een opstartbonus

De ZEG Achterhoek opstartbonus is geschikt voor diverse situaties en middelen. Het gaat om een klein duwtje in de goede richting, dat voor een jongere een groot verschil kan maken. De aanvragen kunnen enorm van elkaar verschillen. Denk hier bijvoorbeeld aan werkkleding, studiemateriaal, reiskosten, kinderopvang, workshop en zelfs een proefplaatsing.

Alle aanvragen voor de Opstartbonus worden persoonlijk bekeken en beoordeeld door onze jongerenconsulenten. Mochten er nog vragen zijn of ken je een jongere die de opstartbonus wel kan gebruiken, neem dan gerust contact op met Askin Ozay 06 - 187 069 88 of Wendela Leenheer 06 - 195 634 06. Meer informatie kan je vinden op de website. ZEG Opstartbonus | ZEG (zegachterhoek.nl)

De Post biedt een luisterend oor

Het is een lastige tijd voor veel mensen. De corona-maatregelen belemmeren de sociale contacten, je voelt je beperkt, de dagen worden korter en als het dan ook nog zo’n grijze donkere dag is dan is het soms moeilijk om opgewekt en positief te blijven. Als sombere gevoelens steeds meer de overhand krijgen en je hebt niemand met wie je daarover kunt of wilt praten; maak dan een afspraak met een medewerker van het Sociaal Team. De afdeling maatschappelijk werk biedt psycho-sociale ondersteuning en ook praktische hulp, op allerlei gebied. Op werkdagen tussen 9.00 en 12.00 uur kun je bellen met (0543) 543 960 of binnenlopen tijdens de inloopspreekuren. Je kunt ook mailen naar depost@winterswijk.nl, en vragen naar maatschappelijk werk. Gewoon doen! Blijf er niet langer alleen mee rond lopen.

Cliënten Zozijn trots op werken bij de bioscoop

Mensen met een beperking die meedoen in de maatschappij. In Winterswijk zijn daar prachtige voorbeelden van. Van een aantal heeft Winterswijk Drempelvrij korte video’s gemaakt. In het kader van Wereldgehandicaptendag, op 3 december, is er een tweeluik gemaakt. Deel één kunt u nu bekijken. Deze eerste video gaat over cliënten van Zozijn die werken bij The Gallery. Ze zijn er trots op dat zij werken bij de bioscoop. Nieuwsgierig naar de video? Kijk dan op https://www.werkaanwinterswijk.nl/drempelvrij onder Nieuws.

Waardebon energiebesparende producten

Oproep voor alle huurders: Lever op tijd je waardebon in voor energiebesparende producten! Heb je vragen hierover? Mail dan naar duurzaam@winterswijk.nl of kom langs bij Centrum Duurzaam Winterswijk: www.duurzaamwinterswijk.nl/centrum
En heb je een inkomen tot 130% van de bijstandsnorm en vragen over je energierekening? Twijfel je bijvoorbeeld of het handig is om over te stappen naar een andere energieleverancier of juist niet? Neem dan contact op met een van de adviseurs van Gezondverzekerd.nl: (085) 303 53 89 of kijk op www.winterswijk.nl/energie.

NL-Alert testbericht

NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat je waarschuwt en informeert over acute noodsituaties. Op maandag 6 december verzendt de overheid rond 12.00 uur een NL-Alert testbericht in heel Nederland. Meer weten? Kijk op nl-alert.nl.

Zorgverzekering voor inwoners met een laag inkomen

Gemeente Winterswijk vindt dat iedereen een goede zorgverzekering verdient. Samen met Menzis bieden wij daarom de zorgverzekering GarantVerzorgd aan, speciaal voor inwoners met een laag inkomen. GarantVerzorgd is een complete zorgverzekering waar de gemeente aan meebetaalt.

Komt u in aanmerking?

Of u in aanmerking komt voor de zorgverzekering GarantVerzorgd is afhankelijk van uw financiële situatie en de samenstelling van uw huishouden. Er geldt een inkomstengrens van maximaal 130% van de bijstandsnorm en een vermogensgrens (per 1 juli 2021) van € 6.295,00 voor een alleenstaande en € 12.590,00 voor een echtpaar/samenwonenden.

Informatie over de gemeentepolis

Voor informatie over de inhoud van de pakketten verwijzen wij u naar www.gezondverzekerd.nl/winterswijk.

Digitale spreekuren op werkdagen tot en met 31 december

De digitale spreekuren zijn beschikbaar op werkdagen tot en met vrijdag 31 december. Hiervoor kunt u online een afspraak maken via www.menzis.nl/gemeentepolis. De afspraak duurt maximaal 30 minuten.

Wat legt u klaar voor het digitale spreekuur?

Om u goed en snel van dienst te zijn is het handig dat u de volgende gegevens beschikbaar hebt:

 • Uw identiteitsbewijs;
 • Uw huidige polis;
 • Uw loonstrookje of overzicht van uw uitkering;
 • Uw bankrekeningnummer (IBAN);
 • Uw e-mailadres.

Vragen

U kunt uw vragen over de collectieve zorgverzekering online stellen op www.menzis.nl/contact of aan de Klantenservice via telefoonnummer (088) 222 40 80.

Orange the World

Onze gemeente doet mee aan Orange the World. Dit is een internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen. Om dit te onderstrepen zijn de torens van het raadhuis en de Jacobskerk tot en met 10 december in oranje uitgelicht. Meer info lees je hier https://www.orangetheworld.nl/
#OrangetheWorldNL

Milieubrengstation

ROVA zorgt voor de inzameling van huishoudelijk afval. Heeft u afval dat niet aan huis wordt ingezameld? Dan kunt u dit afval aanbieden bij het milieubrengstation aan de Leeghwaterweg 10. Openingstijden zijn woensdag en vrijdag van 12.00 tot 16.00 uur. Op zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur. Komt u afval brengen, dan moet u zich kunnen legitimeren als inwoner van onze gemeente. De ROVA berekent kosten voor bepaalde soorten afval. Kijk voor info op www.rova.nl Op het inzamelpunt kunt u alleen met pin betalen.

Verkeersmaatregelen

Hieronder leest u waar er gewerkt wordt aan de weg en waar tijdelijke maatregelen zijn.

Lopende maatregelen

 • Vrijheidspark
 • Adamskampweg
 • Binnenboomweg
 • Greversweg
 • Greuneweg
 • Grote Heldersweg
 • Garversbultenpad
 • Meenkmolenweg
 • Bessinkpasweg
 • Jachthuisweg

Meer info leest u op www.winterswijk.nl/verkeersmaatregelen

Agenda activiteiten

Datum, onderwerp

Officiële bekendmakingen

De gemeente Winterswijk publiceert haar bekendmakingen en kennisgevingen digitaal. Via www.officielebekendmakingen.nl blijft u op de hoogte van alle bekendmakingen en kennisgevingen. U kunt de bekendmakingen in uw buurt zelf op deze website opzoeken, maar u kunt ook wekelijks een e-mail ontvangen met bekendmakingen die voor u relevant zijn. U meldt zich aan voor deze e-mailservice op www.overheid.nl. U krijgt dan elke week automatisch een overzicht van de voor u relevante publicaties en kunt direct doorklikken naar de bekendmakingen.

Besluiten van het college van B en W

Het college van burgemeester en wethouders vergadert iedere dinsdag over beleid, samenwerking en financiën. De besluiten die het college neemt, leest u op onze website 
https://www.winterswijk.nl/collegebesluiten