Gemeentenieuws 12 oktober 2021

Met onder andere week tegen ondermijning, feestelijke opening stationsgebouw, extra vaccinatiemogelijkheden tegen corona, mantelwaardering aanvragen, groene tuin actie.

Hieronder leest u de inhoud van het Gemeentenieuws. U kunt de onderwerpen met eenvoudig met één klik openen en lezen.

Actualiteiten

11 t/m 17 oktober: Week tegen Ondermijning

Hoe houden wij de Achterhoek samen veilig? Hoe kun je criminaliteit herkennen en wat kun jij er tegen doen? Deze week besteden gemeenten, politie en andere overheidsdiensten in de Achterhoek samen met inwoners en ondernemers aandacht aan het voorkomen en signaleren van criminaliteit.

Ondermijnende criminaliteit is overal, dus ook in de Achterhoek. In de Week tegen Ondermijning laten we ondernemers en inwoners zien wat de risico’s zijn en wat je kunt doen om te voorkomen dat je erbij betrokken raakt.

Drugslabs

In het buitengebied zien we steeds vaker drugslabs in leegstaande boerderijen, loodsen en stallen. Weet jij hoe je herkent of in een gebouw misschien wel een drugslab zit?

Vreemd?!

De gemeente en politie staan twee keer op de Markt in Winterswijk waar je verschillende geuren kunt ruiken waaraan je de productie van drugs kunt herkennen. Deze pop-up standplaats herken je aan posters van de Vreemd?!-campagne. Politieagenten en boa’s van de gemeente zijn aanwezig om vragen te beantwoorden.

Waar vind je deze geuren?

woensdag 13 oktober, Markt in Winterswijk, 8.00 tot 12.00 uur
woensdag 20 oktober, Markt in Winterswijk, 8.00 tot 12.00 uur

Ondermijningscontainer

Op woensdag 20 oktober plaatst de gemeente in samenwerking met Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland een ‘ondermijningscontainer’ op de Markt in Winterswijk. Hierin kun je zien wat er komt kijken bij de productie van hennep of synthetische drugs. Hier zijn ook de geurkorrels weer aanwezig. Je leert over de gevaren van productie en gebruik van drugs en van de georganiseerde misdaad. Na een bezoekje aan de container kun je sneller materialen, geuren en signalen herkennen.

Melding doen

Een verdachte situatie kan bij de politie gemeld worden via 0900-8844. Het is ook mogelijk om anoniem een melding te doen. Dat kan telefonisch via 0800-7000 of door het online invullen van een formulier op www.meldmisdaadanoniem.nl.

Feestelijke opening stationsgebouw

Het stationsgebouw in Winterswijk is vernieuwd en wordt zaterdag 16 oktober om 12.00 uur feestelijk geopend door wethouder Bert Frings. Tussen 12.00 en 15.30 uur kan iedereen een kijkje komen nemen in het gebouw.

Het monumentale stationsgebouw stond jarenlang leeg, maar is volledig gerenoveerd. Het gebouw is opgedeeld in drie aparte ruimten. Daarbij zijn oude elementen zoveel mogelijk bewaard en is er zo duurzaam mogelijk gebouwd. Winterswijkse ondernemers brengen het gebouw nu verder tot leven.

Kom een kijkje nemen!

Zaterdag 16 oktober vindt om 12.00 uur de officiële opening plaats. Daarna kan iedereen het gebouw van binnen komen bekijken.

GGD biedt extra vaccinatiemogelijkheid

GGD Noord- en Oost-Gelderland komt maandag 18 oktober en zaterdag 30 oktober naar Winterswijk om inwoners te vaccineren tegen corona.

Winterswijkers die zich willen laten vaccineren kunnen op maandag 18 oktober van 11.00 tot 19.30 uur terecht in de Sport- en Turnhal Winterswijk aan de Parallelweg 9. En op zaterdag 30 oktober van 9.00 tot 17.00 uur in de gymzaal bij OBS De Stegeman, Morgenzonweg 7b.

Geen afspraak nodig

U hoeft geen afspraak te maken voor de vaccinatie. Wel moet u een geldig ID-bewijs meenemen. U krijgt een vaccinatie met het Pfizer-vaccin. Binnen de vaccinatielocaties is het dragen van een mondneusmasker verplicht.

Elke vaccinatie telt

Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren. Zo gaan we verspreiding van het coronavirus tegen en beschermen we elkaar. Daarom telt elke vaccinatie.

Meer weten?

Uitgebreide informatie over vaccinaties kunt u vinden op www.ggdnog.nl.

Groene Tuin Actie!

Wil je ook je tuin, oprit of gevel groener maken? Dit is je kans! Doe mee met de 'Groene Tuin Actie'. We dagen elke inwoner in de kern van Winterswijk uit om zijn of haar tuin te ontstenen. We helpen je daar graag bij met:

 • gratis tuinadvies
 • gratis afvoer van stenen
 • gratis plantmateriaal
 • gratis compost

Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op www.klimaatwijswinterswijk.nl Of loop binnen bij Centrum Duurzaam Winterswijk in het raadhuis aan het Mevr. Kuipers-Rietbergplein. Openingstijden zijn dinsdag van 13.00 tot 21.00 uur en woensdag, donderdag en vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur.

Mantelzorgwaardering

De gemeente Winterswijk heeft veel waardering voor het werk dat mantelzorgers verrichten. Dit spreken wij graag uit in de vorm van een mantelzorgwaardering. Om hiervoor in aanmerking te komen dient de mantelzorger bekend te zijn bij ons. Heeft u zich nog niet eerder aangemeld als mantelzorger, doet u dat dan uiterlijk 24 oktober alsnog. Aanmelden kan bij de Post via telefoonnummer (0543) 543 960. Of stuur een e-mail met uw naam, adres en telefoonnummer naar mantelzorgconsulente Hentje Metz, via hmetz@winterswijk.nl onder vermelding van mantelzorgwaardering 2021.

Drukte bij inplannen afspraken

Ook aan de balies merken we dat de coronamaatregelen zijn versoepeld. Veel mensen vragen nu een identiteitsbewijs aan. Daardoor kan uw afspraak wat later ingepland worden dan u wilt. Wij vragen hiervoor uw begrip en gaan ervan uit dat over een paar weken de grootste drukte voorbij is.

Verkeersmaatregelen

Hieronder leest u waar er gewerkt wordt aan de weg en waar tijdelijke maatregelen zijn.

Actuele info

Greversweg

Vanaf vrijdag 8 oktober is de overgang Greversweg definitief afgesloten voor alle verkeer.

Lopende maatregelen

 • Vrijheidspark
 • Wooldstraat
 • Adamskampweg
 • Roelvinkstraat

Meer info leest u op www.winterswijk.nl/verkeersmaatregelen

Agenda activiteiten

Datum, activiteit

 • 14 oktober, Vergadering algemene raadscommissie om 19.30 uur. Meer info: www.winterswijk.nl/gemeenteraad
 • 14 oktober, Cliëntenraad PW SDOA van 19.30 tot 21.30 uur in Marktzaal van stadhuis Groenlo. Meer info: https://clientenraadparticipatiewet.sdoa.nl/
 • 14 oktober, Openbare vergadering Adviescommissie Cultuurhistorie om 19.30 uur.
 • 16 oktober, NS station van 12.00 tot 15.30 uur te bekijken.
 • 18 oktober, Vaccinatieprik corona zonder afspraak van 11.00 tot 19.30 uur, Sport- en Turnhal Winterswijk, Parallelweg 9.
Vergaderingen

Openbare vergadering Adviescommissie Cultuurhistorie

U bent van harte welkom om deze vergadering bij te wonen.

Officiële bekendmakingen

De gemeente Winterswijk publiceert haar bekendmakingen en kennisgevingen digitaal. Via www.officielebekendmakingen.nl blijft u op de hoogte van alle bekendmakingen en kennisgevingen. U kunt de bekendmakingen in uw buurt zelf op deze website opzoeken, maar u kunt ook wekelijks een e-mail ontvangen met bekendmakingen die voor u relevant zijn. U meldt zich aan voor deze e-mailservice op www.overheid.nl. U krijgt dan elke week automatisch een overzicht van de voor u relevante publicaties en kunt direct doorklikken naar de bekendmakingen.

Besluiten van het college van B en W

Het college van burgemeester en wethouders vergadert iedere dinsdag over beleid, samenwerking en financiën. De besluiten die het college neemt, leest u op onze website 
https://www.winterswijk.nl/collegebesluiten