Gemeentenieuws 28 september 2021

Met onder andere wethouder Bert Frings bezoekt Centrum Duurzaam Winterswijk, terugblik op een succesvolle tour van de SRV-wagen, hulp voor aanvragen coronatoegangsbewijs, inzameling Klein Chemische Afval, de Post is er voor alle vragen over mantelzorg, activiteiten in de Week tegen Eenzaamheid in 't Gasthuus.

Hieronder leest u de inhoud van het Gemeentenieuws. U kunt de onderwerpen met eenvoudig met één klik openen en lezen.

Actualiteiten

Wethouder Bert Frings bezoekt Centrum Duurzaam Winterswijk

Centrum Duurzaam Winterswijk is weer open. Na een lange periode gesloten te zijn geweest in verband met corona en de verbouwing van het raadhuis, kunnen inwoners uit Winterswijk weer persoonlijk terecht voor informatie en advies over duurzaamheid. Ook wethouder duurzaamheid Bert Frings heeft vorige week een bezoek gebracht aan het Centrum. Hij is blij dat Winterswijkers nu weer een plek hebben waar ze binnen kunnen lopen met al hun vragen over duurzaamheid.

Inspiratiecentrum

Het Centrum Duurzaam Winterswijk is een inspiratiecentrum op het gebied van duurzaamheid. Via de thema’s energietransitie, klimaatadaptatie, biodiversiteit, kringlopen en cultuurhistorie wordt duurzaamheid op een laagdrempelige manier zichtbaar en beleefbaar gemaakt. Inwoners kunnen bijvoorbeeld in het Centrum Duurzaam Winterswijk terecht voor informatie over energie besparen, het opwekken van duurzame energie en de mogelijkheden voor subsidies en leningen. Maar ook informatie over bijvoorbeeld de Groene Tuin Actie en initiatieven op het gebied van duurzaamheid zal in het Centrum Winterswijk te vinden zijn.

Samenwerking

Bij de invulling van Centrum Duurzaam Winterswijk wordt gezocht naar samenwerking met inwoners, ondernemers en andere (bij voorkeur lokale) stakeholders. Iedereen met ideeën op dit gebied kan contact opnemen met het Centrum Duurzaam Winterswijk.

Contact

Het Centrum Duurzaam Winterswijk is gevestigd in het raadhuis aan  het Mevr. Kuipers-Rietbergplein 1. Meer informatie over het Centrum Duurzaam Winterswijk is te vinden op www.duurzaamwinterswijk.nl/centrum. Inwoners met vragen of ideeën over duurzaamheid kunnen contact opnemen met het Centrum Duurzaam Winterswijk via (0543) 543 100 of via duurzaam@winterswijk.nl.

Vragen over mantelzorg?

Vanaf vrijdag 1 oktober kunt u met al uw vragen over mantelzorg op afspraak bij de Post terecht. Mantelzorgconsulent Hentje Metz staat graag voor u klaar om u van dienst te zijn. U kunt haar  telefonisch bereiken via nummer (0543) 543 960. U kunt ook een mail sturen naar depost@winterswijk.nl. Vanaf 5 november is zij iedere vrijdagochtend van 9.00 tot 12.00 uur bij de Post aan de Balinkesstraat 4. U kunt dan een afspraak met haar maken.

Bent u mantelzorger dan kan het zijn dat u tegen praktische zaken aanloopt of vragen heeft waar u zelf niet goed uitkomt. Onze mantelzorgconsulent kan u hierbij helpen. U kunt bij de Post onder meer terecht voor informatie, advies en begeleiding, emotionele steun en praktische hulp.

Kom der bi-j!

Enkele organisaties organiseren een programma rondom het thema ‘Ontmoeting’. De Week tegen Eenzaamheid van 30 september tot en met 7 oktober is hiervoor de directe aanleiding.

Wat is het programma?

 • Maatjestafel op maandag 4 oktober: zoek je een maatje of wil je een maatje zijn.
 • De Ontmoetingstafel vanaf woensdag 6 oktober. Dit is een wekelijkse activiteit voor mensen die graag een praatje maken met anderen onder het genot van een kopje koffie of thee.
 • Thematafels op vrijdag 8 oktober. Verschillende tafels om met elkaar over een bepaald onderwerp te spreken. Luister mee of breng een onderwerp ter sprake.

Wanneer en waar?

Alle activiteiten zijn van 10.00 tot 12.00 uur in ’t Gasthuus, Misterstraat 96-20. Kom der bi-j!

Meer weten?

Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met: Claudia Bosscher. Dit kan per mail: cbosscher@winterswijk.nl of telefoon 06 - 12 72 13 85.

Hulp nodig voor een coronatoegangsbewijs?

Vanaf 25 september verruimen de coronamaatregelen. De anderhalve-meter-verplichting vervalt. Op sommige plekken is het nu soms nodig dat je een coronatoegangsbewijs laat zien. Maar hoe kom je aan zo’n QR-code of een gedrukt toegangsbewijs? De Bibliotheek kan je hierbij helpen.

Informatiepunt Digital Overheid

Bij de Bibliotheek is het Informatiepunt Digitale Overheid. De medewerkers die hier werken, helpen je graag op weg. Een afspraak maken is gratis. En heb je geen printer? Alle vestigingen van de Bibliotheek Oost-Achterhoek hebben een printer die je kan gebruiken.

Meer info

Op deze website vind je meer informatie. Daar vind je ook wanneer het spreekuur precies is. Ook aanmelden voor een afspraak kan via deze website. Liever telefonisch een afspraak maken, bel dan naar telefoonnummer (088) 0062929.

SRV-wagen on tour, wat was het mooi!

Van 14 tot en met 19 september reed de SRV-wagen van het project ‘Een nieuwe tijd! Wederopbouw in de Achterhoek’ door onze gemeente. De wagen bezocht scholen en ging de wijk in. ‘Van kop tot kont chef’ Nel Schellekens stond bij de SRV-wagen op de Markt om te laten zien hoe je slim en duurzaam met voeding om kunt gaan. Leerlingen van obs De Schakel hebben samen met wethouder Henk Jan Tannemaat appels aangeboden bij de Achterhoekse SapPers tijdens de warenmarkt. Er was een Ecotour met elektrische buggy’s langs een aantal duurzame locaties in onze gemeente. De Klimaatcampagne ‘Klimaatwijs Winterswijk’ is van start gegaan met de Steenbreekactie. Inwoners leverden een steen in voor een plantje. De afsluiter was de super gezellige en geslaagde Vintage Markt bij het strandbad. Het was een prachtige week met een vol programma en veel afwisseling. Bij de SRV-wagen waren er boeiende gesprekken met enthousiaste inwoners. Wij kijken er met een voldaan gevoel op terug. De winnaar om een foto van jezelf met de SRV- wagen in te sturen is Inge Wassink-Droppers. Zij ontvangt binnenkort de kekke retro radio. Iedereen bedankt die een bijdrage heeft geleverd aan het afwisselende programma rond de SRV-wagen. Samen bouwen we verder aan een mooi Winterswijk.

Hoe kunnen we in de toekomst nóg duurzamer worden?

Hierover blijven we graag met u in gesprek. Heeft u vragen of ideeën? Deel ze met ons. Dit kan bij het Centrum Duurzaam Winterswijk in het raadhuis aan het Mevr. Kuipers-Rietbergplein of via www.duurzaamwinterswijk.nl

Inzameling van klein chemisch afval op afroep

In de gemeente Winterswijk wordt twee keer per jaar klein chemisch afval (kca) op afroep ingezameld. U kunt dan, na het maken van een afspraak, gratis uw kca in de blauwe kca-box bij uw brievenbus aanbieden. Dit wordt bij u aan huis opgehaald.

Afspraak maken

U kunt tot zaterdag 9 oktober 15.00 uur online een afspraak maken via de ROVA-app (onder het kopje Aanvragen), via www.rova.nl/inzamelkalender of bel met het ROVA-Klantcontactcentrum via telefoonnummer (0543) 54 54 54. Klein chemisch afval van adressen die geen afspraak hebben gemaakt, wordt niet meegenomen!

Aanbiedvoorschriften

Bied het kca aan volgens de volgende aanbiedvoorschriften:

 • Bied uw kca in een gesloten kca-box vóór 07.00 uur bij uw brievenbus aan
 • U kunt maximaal één gesloten kca-box aanbieden
 • Injectienaalden moeten aangeboden worden in afsluitbare verpakkingen (naaldenbekers of jampotjes) om prikgevaar te voorkomen

Wilt u KCA zelf wegbrengen?

Dat kan! Naast de tweejaarlijkse inzameling aan huis (op afroep) kunt u kca ook naar het ROVA-Milieubrengstation in Winterswijk brengen aan de Leeghwaterweg 10.
Openingstijden:

 • Woensdag: 12.00 uur tot 16.00 uur
 • Vrijdag: 12.00 uur tot 16.00 uur
 • Zaterdag:09.00 uur tot 16.00 uur

Recyclebaar materiaal uit de grijze container

De gemeente en ROVA blijven samen met u voortdurend inzetten op betere afvalscheiding. Het doel is om alle materialen die herbruikbaar of recyclebaar zijn uit de grijze container te krijgen. Op deze wijze wordt alleen het echte afval verbrand. Al het andere is geen afval, maar is een nuttige grondstof voor nieuwe producten. De gescheiden inzameling van KCA is hiervan een goed voorbeeld.

Meer informatie

Heb je vragen? Neem dan contact op met het ROVA-Klantcontactcentrum, telefoonnummer (0543) 54 54 54. Het ROVA-Klantcontactcentrum is op werkdagen bereikbaar van 08.00 tot 20.00 uur en op zaterdagen van 10.00 tot 15.00 uur.

Hulp bij opvoeding

Merkt u dat opvoeden moelijker wordt? Dan is de eerste stap dat u eerst zelf een oplossing probeert te zoeken. Vaak kunnen familieleden, vrienden of kennissen u een luisterend oor of hulp bieden. Soms heeft u meer ondersteuning nodig. Wat zijn dan uw mogelijkheden en waar kunt u terecht met uw vragen? Bijvoorbeeld bij Sociaal Team de Post.

Sociaal Team de Post luistert en adviseert

De hulpverleners en welzijnswerkers van het Sociaal Team zijn in dienst van de gemeente Winterswijk. U kunt dit team al uw vragen stellen over zorg, welzijn, opvoeden en opgroeien. Bij Sociaal Team de Post weten ze wie u of uw naaste verder kan helpen. Ze kunnen u bijvoorbeeld in contact brengen met een deskundige, zoals een consulent van de gemeente, een ouderenadviseur of een cliëntondersteuner.

Problemen met opvoeden en opgroeien? Stel een familiegroepsplan op

Wilt u een probleem in de opvoed- en opgroeisituatie van uw kind aanpakken? Dan kunt u hiervoor samen met uw familie en uw sociale netwerk een familiegroepsplan opstellen. Daarin legt u vast hoe u de situatie wilt verbeteren en wat u hiervoor nodig heeft. Zo houdt u de regie over de benodigde ondersteuning in eigen hand. Heeft u hulp nodig vanuit de Jeugdwet? Dan kunt u een familiegroepsplan ook gebruiken als hulpverleningsplan. Dit plan levert u dan in bij de consulent van de gemeente. De consulent kan u ook helpen bij het opstellen van het plan.  Opstellen van een familiegroepsplan is niet verplicht.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor ondersteuning, zorg of hulp?

Belt u ons op werkdagen tussen 9.00 en 12.00 uur op telefoonnummer (0543) 543 960.  Ook chatten is mogelijk. Onze medewerkers van het Sociaal Team staan u dan graag te woord. Als dat gewenst is, wordt er een afspraak gemaakt bij De Post. U kunt ook een mail sturen naar depost@winterswijk.nl.
Op de website van de gemeente vindt u meer informatie over de ondersteuning die de gemeente kan bieden of https://wijwinterswijk.nl.

Verkeersmaatregelen


Hieronder leest u waar er gewerkt wordt aan de weg en waar tijdelijke maatregelen zijn.

Actuele info

Pronsweg

In verband met een verkeerseducatieprogramma is de Pronsweg tussen de Morgenzonweg en de wegversmalling op vrijdag 1 oktober afgesloten voor al het verkeer.

Brinkeweg en Heenkamppieperweg

In verband met een evenement gelden er voor de Brinkeweg en Heenkamppieperweg op zaterdag 9 oktober 18.00 uur tot zondag 10 oktober 02.00 uur de volgende tijdelijke verkeersmaatregelen:

 • Brinkeweg: parkeerverbod en snelheidsreductie naar 30 km/h
 • Heenkamppieperweg: parkeerverbod

Lopende maatregelen

 • Vrijheidspark
 • Wooldstraat
 • Waliënseweg
 • Adamskampweg
 • Spoorwegovergang Huttenweg – Kotmansweg
 • Burg. Bosmastraat, Torenstraat en Beukenhorstweg

Meer info leest u op www.winterswijk.nl/verkeersmaatregelen

Agenda activiteiten

Datum, activiteit

 • 30 september, Stoptober live event van 19.00 tot 20.00 uur in Doetinchem. Wil je er bij zijn? Meld je dan aan op stoptober@ggdnog.nl Meer info: www.stoptober.nl
 • 30 september, Politiek forum van 19.30 tot 21.00 uur in gemeentekantoor, Stationsstraat 25. Onderwerp: Groenstructuurvisie bebouwde kom Winterswijk (richtinggevend). Meer info: www.winterswijk.nl/gemeenteraad
Officiële bekendmakingen

De gemeente Winterswijk publiceert haar bekendmakingen en kennisgevingen digitaal. Via www.officielebekendmakingen.nl blijft u op de hoogte van alle bekendmakingen en kennisgevingen. U kunt de bekendmakingen in uw buurt zelf op deze website opzoeken, maar u kunt ook wekelijks een e-mail ontvangen met bekendmakingen die voor u relevant zijn. U meldt zich aan voor deze e-mailservice op www.overheid.nl. U krijgt dan elke week automatisch een overzicht van de voor u relevante publicaties en kunt direct doorklikken naar de bekendmakingen.

Besluiten van het college van B en W

Het college van burgemeester en wethouders vergadert iedere dinsdag over beleid, samenwerking en financiën. De besluiten die het college neemt, leest u op onze website 
https://www.winterswijk.nl/collegebesluiten