Week van de toegankelijkheid 2020

Vandaag start de Week van de Toegankelijkheid. In deze week van 5 tot en met 9 oktober organiseert het team van Winterswijk Drempelvrij een aantal activiteiten rondom het thema ‘digitale toegankelijkheid’.

Logo Winterswijk Drempelvrij

Spraaksoftware/voorleesfunctie

We beginnen vandaag met een korte film (6 minuten) deze film maakten we samen met Ronald Willering uit Lichtenvoorde. Hij is blind en in deze film legt hij uit hoe hij gebruik maakt van digitale technologie zoals spraaksoftware op zijn smartphone. Deze technologie is niet meer weg te denken uit zijn dagelijks leven. Ben je benieuwd wat Ronald allemaal met zijn smartphone kan? Kijk dan naar het onderstaande filmpje. Ook geeft hij tips over de verbetering van de digitale toegankelijkheid van websites.

Verbeteren digitale toegankelijkheid websites

Dinsdagmorgen gaan we met medewerkers van de gemeente Winterswijk aan de slag. Deze medewerkers zijn verantwoordelijk voor het beheren van een gemeentelijke website. Zij volgen een workshop in de vorm van een online spel, Optimaal Digitaal.  Op deze manier gaan we met elkaar aan het werk om de digitale toegankelijkheid van websites die de gemeente Winterswijk beheert te verbeteren.

Test ‘Vind jij het online?’

Op donderdag en vrijdag gaan we met ervaringsdeskundigen van Estinea en De Lichtenvoorde een aantal Winterswijkse websites testen op de toegankelijkheid. Dit doen we digitaal via Teams. De ervaringsdeskundigen testen onder meer of zij makkelijk informatie kunnen vinden en of er voor hun begrijpelijke taal wordt gebruikt. Wordt er op websites wel rekening gehouden met hun beperking? Alleen dan kunnen zij volop meedoen in de samenleving.

Wethouder Elvira Schepers: “Ik vind de samenwerking met de ervaringsdeskundigen van Estinea en De Lichtenvoorde heel waardevol voor ons. Ik hoop dat ze ons tips geven om de digitale toegankelijkheid van onze sites te verbeteren.” 

Tips en Ideeën

Heb jij ook  tips of ideeën om de toegankelijkheid te verbeteren? Laat het ons weten via iedereendoetmee@winterswijk.nl.