Bladeren Winterswijk en Oost Gelre verwerkt tot Bokashi

Jaarlijks haalt ROVA in Winterswijk en Oost Gelre bijna 500.000 kilo blad op. Dit gebeurt tijdens de veegrondes en uit de bladkorven.

Bokashi, van bladafval naar duurzame circulaire oplossing

Met dat blad doen we dit jaar een circulaire proef: we verwerken het tot Bokashi. Bokashi is een biologische bodemverbeteraar. Vorige week is het laatste blad opgehaald en naar de verwerkers in de gemeenten gebracht.

Blad luchtdicht ingekuild

Het ingezamelde blad is vermalen. Daarna is er een speciaal mengsel van micro-organismen toegevoegd. Vervolgens is het blad ingekuild en luchtdicht afgedekt. Door het mengsel een aantal weken van zuurstof af te sluiten ontstaat de circulaire bodemverbeteraar Bokashi.

Terug de wijken in

Het opgehaalde blad wordt, in de vorm van Bokashi, in het voorjaar weer teruggebracht in de wijken. We verwerken dit bij de aanleg  van plantvakken. Daarmee wordt de bladstroom circulair en zorgt het tegelijk voor het verbeteren van de bodemstructuur. 

Meer voordelen van Bokashi

Bokashi is niet alleen een circulair product, het zorgt er ook voor dat gesnoeide en nieuwe beplanting sneller kan dichtgroeien. Daardoor krijgt onkruid minder kans. Daarnaast zorgt Bokashi ervoor dat vocht beter wordt vastgehouden in de grond. Hierdoor hoeven we bij nieuwe aanleg minder vaak water te geven. De inzet van Bokashi kan daarmee helpen bij klimaatadaptatie.

Bladeren Winterswijk en Oost Gelre verwerkt tot Bokashi

Fotobijschrift:Bladeren worden verwerkt tot Bokashi.