Wethouder steekt handen uit de mouwen in Albert Schweitzerlaan

Wethouder Bert Frings verrichte woensdagmiddag zijn eerste officiële handeling. In de Albert Schweitzerlaan mocht hij een betonband stellen in cementloos beton, een product dat is ontwikkeld door aannemersbedrijf Dusseldorp.

“Cementloos beton is een fantastisch product. Het wordt gemaakt van afvalproducten. Het is ook nog eens goed voor het klimaat, want cement zorgt voor de grootste uitstoot van CO2 in de wereld”, zei de wethouder voordat hij aan echt de bak moest. Rene Plaggenburg, directeur van Dusseldorp, vulde daarbij aan dat we toe moeten naar een circulaire economie, waarin zoveel mogelijk materialen worden hergebruikt. “Schaarste aan grondstoffen wordt hèt probleem van de toekomst”, voorspelde hij.

Klimaatbestendig en duurzaam

In de Albert Schweitzerlaan werkt Dusseldorp in opdracht van de gemeente aan de aanleg van een gescheiden rioolstelsel. De straat krijgt een nieuwe inrichting, waardoor het regenwater niet meer naar de huizen afloopt. In het midden van de weg komt een goot, die uitkomt op het nieuwe hemelwaterriool dat Dusseldorp aanlegt. Dit nieuwe riool is een infiltratieriool, waarin het regenwater op locatie gebufferd kan worden. Bij hevige regenval stort dit riool over naar de omliggende sloten en de wadi verderop. Ook de regenpijpen worden in overleg met de bewoners afgekoppeld. Door de aanleg van het gescheiden rioolstelsel gaat er in de nieuwe situatie amper nog regenwater naar de zuivering. De vernieuwde Albert Schweitzerlaan is straks klimaatbestendig en duurzaam.

Duurzaam beton

Bij de nieuwe inrichting van de straat past Dusseldorp gebruikte materialen toe. Het stelbeton, waarmee de straatstenen langs de rand worden vastgelegd, is gemaakt van 100 procent gerecyclede materialen. Beton dat is vrijgekomen bij sloopprojecten, is door Dusseldorp gebroken en gezeefd en daar is cementloos beton van gemaakt. Cement is namelijk één van de grootste veroorzakers van CO2-uitstoot in de wereld. Ook de opsluitbanden zijn grotendeels gemaakt van cementloos beton. Door de toepassing van deze duurzame materialen realiseren we een CO2-besparing van zo’n 17.000 kg, wat staat voor ruim 100.000 gereden kilometers met een dieselauto.

Officiƫle handeling wethouder Frings bij duurzame inrichting Albert Schweitzerlaan (3)