Tijdelijk nieuwe indeling voor de Markt in Winterswijk

Langzaam maar zeker komen versoepelingen van de coronamaatregelen in zicht. Dat betekent ook dat het weer drukker wordt in het centrum van Winterswijk. Om ervoor te zorgen dat mensen de komende maanden veilig op 1,5 meter afstand van elkaar het centrum kunnen bezoeken, heeft het college van burgemeester en wethouders op dinsdag 20 april een plan vastgesteld voor de verdeling van de openbare ruimte op en rond de Markt.

Zodra het kabinet versoepelingen toelaat, zal er weer meer bedrijvigheid komen op de markt en de omliggende terrassen. Om de 1,5 meter maatregel te kunnen blijven handhaven, krijgt de zaterdagmarkt een aangepaste indeling. Op dagen dat er geen warenmarkt is, krijgt de horeca meer ruimte voor terrassen.

Zorgvuldig overleg

“Waar aan de ene kant meer ruimte nodig is, betekent dat op de Markt automatisch dat er aan de andere kant ruimte ingeleverd moet worden. We hebben daarom in goed overleg met de Marktvereniging, horeca en ABH-City gekeken naar de beschikbare ruimte en een goede verdeling”, licht wethouder Henk Jan Tannemaat toe. “Ons uitgangspunt was daarbij dat alle ondernemers het momenteel moeilijk hebben en dat ieder evenveel kans op een fatsoenlijk inkomen heeft. Uiteindelijk hebben we een plan weten op te stellen waarin iedereen zich kan vinden.”

Nieuwe indeling

Verschillende alternatieven zijn besproken. Het verplaatsen van de zaterdagmarkt zou erg nadelig uitpakken voor marktondernemers. Daarom is er voor gekozen om de zaterdagmarkt op de Markt en in de Torenstraat te laten staan. Wel wordt de opstelling van de zaterdagmarkt gewijzigd. De ‘eetzone’ met statafels verdwijnt tijdelijk, waardoor marktkramen op kunnen schuiven richting de Jacobskerk. Tussen de zaterdagmarkt en de reguliere horecaterrassen ontstaat ruimte om publiek veilig door te laten. Op dagen dat de warenmarkt niet plaatsvindt, krijgen de horecaondernemers aan de Markt tijdelijk extra grote terrasruimtes volgens de verdeling die vorig jaar al is toegepast.