Gemeente biedt steun aan Winterswijkse ondernemers

Ondernemers die door de coronacrisis verplicht hun deuren hebben moeten sluiten, krijgen een extra steuntje in de rug van de gemeente Winterswijk. Wie in 2020 reclamebelasting heeft betaald, krijgt een compensatie van maximaal 540 euro. Daarnaast komen ondernemers in aanmerking voor een eenmalige stimuleringsbijdrage van 750 euro. Dit heeft het college van burgemeester en wethouders op dinsdag 9 februari besloten.

Lokale steun aan ondernemers

Het verplicht moeten sluiten van winkels, horeca, sportscholen en diverse contactberoepen is een zware klap voor de lokale middenstand in Winterswijk. Landelijk bestaan er verschillende steun- en herstelpakketten die ondernemers tegemoet komen, zoals de NOW en TOZO, maar ook lokaal wil de gemeente hen blijven steunen. Twee weken geleden besloot het college om de gemeenteraad voor te stellen een aantal belastingen voor ondernemers kwijt te schelden voor 2021. Nu komt de gemeente lokale ondernemers verder tegemoet met twee aanvullende compensaties over het afgelopen jaar.

Compensatie Reclamebelasting

Ondernemers die over 2020 Reclamebelasting hebben betaald (voor het mogen ophangen van aankondigingen die zichtbaar zijn vanaf de openbare weg), krijgen een compensatie van maximaal 540 euro. Bedrijven die een gedeelte van het belastingbedrag hebben betaald in 2020, ontvangen alleen het betaalde bedrag. Bedrijven die de Reclamebelasting 2020 (nog) niet hebben voldaan komen niet in aanmerking voor de compensatie.

Stimuleringsbijdrage

Naast de compensatie van reclamebelasting, komt er ook extra steun in de vorm van een eenmalige stimuleringsbijdrage ter waarde van 750 euro. Het gaat dan om horecabedrijven, niet-essentiële winkels, contactberoepen en sportscholen die ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel, een fysieke vestiging hebben in Winterswijk (dus niet gevestigd op een privéadres) en die op peildatum 2 januari verplicht dicht zaten als gevolg van de lockdown. Zij konden in de periode van 12 februari tot en met 31 maart 2021 een aanvraag indienen.

Lasten verlichten

Het college ziet de compensaties als een steuntje in de rug. Wethouder Klein Gunnewiek: “We kunnen de last op de schouders van ondernemers helaas niet volledig wegnemen, maar we kunnen de lasten wel enigszins verlichten. Met dit besluit ondersteunen we een groot aantal van de zwaarst getroffen ondernemers.” Wethouder Tannemaat vult aan: “We beseffen ons ook dat er meer bedrijven in Winterswijk zijn die gebukt gaan onder de gevolgen van de coronacrisis. We doen wat we kunnen. Toch hopen we dat de bijdragen gewaardeerd worden en dat we straks weer samen kunnen genieten van alles dat er wordt aangeboden in het gezellige Winterswijk.”