Nieuwe herdenkingsfakkel voor Winterswijk

Vorig jaar november zocht de gemeente Winterswijk kunstenaars en smeden voor het ontwerp en de realisatie van een herdenkingsfakkel die tijdens de jaarlijkse herdenking in het Vrijheidspark kan worden aangestoken. Elf inzendingen zijn binnengekomen en het winnende ontwerp is nu door het college van burgemeester en wethouders gekozen. De nieuwe fakkel wordt een toorts in de vorm van een bloem die een vlam draagt, ontworpen door beeldend kunstenaar Mark Oonk.

Kenmerkend voor Winterswijk

Drie kunstadviseurs en het college waren unaniem in hun beoordeling: dit moet het ontwerp worden. Wethouder Henk Jan Tannemaat: “De symboliek in het ontwerp gaf de doorslag. De bloem is onderdeel van onze Winterswijkse cultuur in tijden van herdenking, maar ook in tijden van vreugde zoals tijdens ons jaarlijkse volksfeest. Dit ontwerp vormt straks een mooie aanvulling op het vernieuwde en groene vrijheidspark.”

Alleen in vrijheid licht geven

Kunstenaar Mark Oonk, geboren en getogen Winterswijker, zegt over zijn ontwerp: “Ik heb gezocht naar een vorm die bij Winterswijk hoort en die eer doet aan de herdenking van de slachtoffers uit de oorlog én aan de viering van de bevrijding. Ik heb gekozen voor een bosanemoon, omdat je deze bloem veel tegenkomt in de bossen langs de talloze Winterswijkse beken. Het is een bloem die bloeit in het voorjaar, tijdens de Dodenherdenking en ook heeft gebloeid tijdens de bevrijding van Winterswijk eind maart 1945. Ik wil heel graag geloven dat de bosanemoon onze geschiedenis heeft gezien. Bovendien is de bosanemoon een bloem die alleen bloeit in het licht. In het voorjaar, wanneer er nog geen blad aan de bomen zit. Een plant die alleen bloeit in het licht, is een plant die alleen in vrijheid licht kan geven.”

Herdenkingsfakkel1 Herdenkingsfakkel2