Winterswijk in de race voor European Green Leaf Award 2022

Winterswijk is samen met dertien andere Europese gemeenten in de race voor de European Green Leaf Award 2022. De Europese prijs wordt jaarlijks toegekend aan kleine steden en gemeenten die zich onderscheiden op het gebied van duurzame stedelijke ontwikkeling.

Wethouder Tineke Zomer is trots dat Winterswijk meedoet aan de wedstrijd: “We timmeren in Winterswijk al jaren flink aan de weg om onze prestaties op het gebied van duurzaamheid en milieu te verbeteren. We vinden het belangrijk om ons enthousiasme over duurzaamheid uit te dragen. Dit willen we aan iedereen vertellen die het horen wil. We zijn benieuwd wat de jury vindt van onze aanpak waarbij we een energieneutraal Winterswijk combineren met cultuurhistorie en biodiversiteit. Maar ook zijn we benieuwd of de manier waarop we samenwerken met onze inwoners ons tot de finale brengt.”

Veertien steden uit acht landen

In totaal dingen veertien Europese steden of gemeenten uit acht landen mee naar de European Green Leaf Award 2022. In april wordt bekendgemaakt welke steden/gemeenten doorgaan naar de finale. In september mogen de finalisten zich presenteren aan een jury. De winnaar(s) van de European Green Leaf Award 2022 wordt/worden op de dag na de presentatie aan de jury bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking in Lahti (Zweden).

EGLA2022_map
De 14 deelnemers aan de European Green Leaf Award 2022.
 

European Green Leaf Award

In 2008 heeft de Europese Commissie de European Green Leaf Award in het leven geroepen. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan steden of gemeenten tussen de 20.000 en 100.000 inwoners die zich actief inzetten om de milieuprestaties en de levenskwaliteit van hun inwoners te verbeteren. De winnende stad of gemeente ontvangt een geldbedrag ter ondersteuning van activiteiten in het jaar waarin de stad de Europese Green Leaf Award is toegekend. De winnaars van de European Green Leaf Award 2021 waren Gabrovo in Bulgarije en Lappeenranta in Finland.

Logo Green Leaf Applicant 2022