Winterswijk twee monumenten rijker

Het college van burgemeester en wethouders heeft twee panden toegevoegd aan de gemeentelijke monumentenlijst. Het gaat om villa ‘Parnassia’ aan de Wilhelminastraat 33 en villa ‘Hestia’ aan de Wilhelminastraat 37. Extra bijzonder is dat Villa ‘Hestia’ het eerste monument van Winterswijk is met een naoorlogse architectuur.

“Het behoud van deze villa’s aan de Wilhelminastraat is van groot belang voor Winterswijk. Ze houden de historie van ons dorp, voor én na de Tweede Wereldoorlog, zichtbaar”, concludeert wethouder Tannemaat.

Villa ‘Parnassia’: welvaart van de middenklasse

Villa ‘Parnassia’ is een typische villa uit de beginjaren van de 20e eeuw. Het pand kent kenmerken van de neorenaissance en de chaletstijl en heeft rijk gedetailleerde bakstenen gevels. De villa is van belang voor de geschiedenis van Winterswijk. Vanaf de late 19e eeuw bracht de (textiel)industrie grote welvaart met zich mee. Villa ‘Parnassia’ is een typisch voorbeeld van huisvesting voor de nieuwe middenklasse die toen in Winterswijk ontstond. Samen met de andere villa’s aan dit gedeelte van de Wilhelminastraat geeft het gebouw een fraai beeld van de oorspronkelijke villabebouwing.

Villa Parnassia - Wilhelminastraat 33
Villa Parnassia – Wilhelminastraat 33
 

Villa ‘Hestia’: Winterswijks eerste monument uit de wederopbouw

Ook de villa aan de Wilhelminastraat 37 maakt onderdeel uit van deze villabebouwing. Net als het pand op nummer 33, werd ook Villa ‘Hestia’ rond 1900 gebouwd in een neorenaissance stijl. Na de Tweede Wereldoorlog, in 1951, kreeg de villa echter een grote metamorfose naar ontwerp van architect Arnold Hendrik Esseveld. De negentiende-eeuwse villa is toen omgetoverd tot een naoorlogse moderne villa in de stijl van de Delftse School: sober en met streekeigen producten zoals handvorm bakstenen. Omdat het pand in die tijd dienst deed als tandartspraktijk, werd ook de indeling van het huis veranderd. Zo is de voordeur naar de zijkant verplaatst en is er een halfronde erker aan de voorkant van het huis gebouwd voor de behandelkamer. Door deze geschiedenis is de villa van belangrijke waarde voor Winterswijk.

Villa Hestia - Wilhelminastraat 37_a  Villa Hestia - Wilhelminastraat 37_b
Villa Hestia – Wilhelminastraat 37