Bouw zonnepark Arrisveld feestelijk gestart

Wethouder Henk Jan Tannemaat heeft maandag 12 juli de eerste paal geslagen voor zonnepark Arrisveld in Winterswijk. Naar verwachting zal het 7 hectare grote zonnepark in eind 2021 in productie komen en aan ruim 2.000 huishoudens duurzame elektriciteit gaan leveren.

Het plan voor het zonnepark is in overleg met omwonenden en de gemeente Winterswijk ontwikkeld. Het park krijgt een haag en van de 7 hectare zal ruim 2 hectare onbedekt blijven en natuurlijk ingericht worden; grotendeels als kruiden- en bloemrijk grasland. Met Natuurmonumenten is een natuurlijk beheer ontwikkeld met extensief maaien en afvoer van het maaisel omwille van kansen voor een divers, natuurlijk en bloemrijk grasland.

Bewoners krijgen de gelegenheid om financieel deel te nemen in het project en via obligaties een mooi rendement te krijgen.  Bovendien gaat er van iedere geproduceerde MegaWatthour (MWh), 75 cent in een lokaal energiefonds en krijgtde lokale scouting zonnepanelen geïnstalleerd.

Wethouder Tannemaat: “Met het zonnepark zetten we als gemeente een mooie stap naar de verduurzaming van onze energievoorziening. We zijn blij met dit initiatief en met de wijze waarop omwonenden hebben kunnen meedenken en binnenkort financieel kunnen meeprofiteren."

Het zonnepark komt op twee agrarische percelen op landgoed de Batenborgh die eigendom zijn van de eeuwenoude stichting Vicarie Sancti Nicolai. Deze stichting blijft eigenaar van de gronden. Bestuursvoorzitter Rutger van Basten Batenburg van de stichting: “Met de plaatsing van zonnepanelen kan ons landgoed een mooie bijdrage leveren aan de strijd tegen klimaatverandering. Ook zorgen we ervoor dat het zonnepark met een natuurlijke inrichting bijdraagt aan meer biodiversiteit. Daar zijn we trots op.”

Het park is ontwikkeld en zal worden gebouwd en beheerd door Statkraft. Het bedrijf blijft aanspreekpunt voor de omwonenden en andere belanghebbenden. Peter van Groenendaal, ontwikkelaar van Statkraft: “We zijn heel blij dat de bouw van het zonnepark nu is begonnen. We hebben een intensief proces achter de rug waarbij de omwonenden positief hebben meegedacht met een plan waar draagvlak voor is. Dat is een mooi resultaat.”

Eerste paal zonnepark Arrisveld
Met een ferme klap sloeg wethouder Henk Jan Tannemaat de eerste paal voor het zonnepark.