Regeling Reductie Energiegebruik (RRE) succesvol verlopen in Winterswijk

Meer dan 3.500 woningeigenaren in Winterswijk hebben meegedaan met de inkoopactie en de waardebonactie in het kader van de Regeling Reductie Energiegebruik (RRE). Via deze acties is ruim € 335.000,- geïnvesteerd in energiebesparing, besparen woningeigenaren gemiddeld € 75,- per jaar op hun energierekening en wordt er jaarlijks meer dan 545.000 kg CO2 bespaard.

Vanaf juni 2020 tot en met maart 2021 zijn via de RRE regeling projecten in Winterswijk uitgevoerd om woningeigenaren te stimuleren tot kleine en grote energiebesparende maatregelen in huis. Via een inkoopactie is advies gegeven aan huiseigenaren over energiebesparende maatregelen, zoals dak-, raam- of gevelisolatie en het inregelen van de cv-installatie. Via een waardebonactie hebben woningeigenaren kleine energiebesparende producten zoals tochtstrips, ledlampen, radiatorfolie en isolatiematerialen kunnen aanschaffen.

De corona richtlijnen waren bij de uitvoering van de projecten een uitdaging, maar leverden ook nieuwe kansen en inzichten op. Zo zijn de online videopresentaties van de inkoopactie, die in plaats kwamen van de informatieavond, door meer dan 1.000 inwoners bekeken. En hoewel de beperking in de openstelling van lokale winkels een daling in het aantal ingeleverde waardebonnen liet zien, zorgde creativiteit bij lokale bedrijven zoals Fixxar en Huls Duurzame Energie er juist voor dat een groot deel van de waardebonnen alsnog bij lokale ondernemers werd ingewisseld. “Ik ben erg blij met de deelname van lokale bedrijven en het feit dat veel woningeigenaren aan de slag zijn gegaan met het verduurzamen van hun woning”, aldus wethouder Tineke Zomer.
 
De gemeente Winterswijk heeft inmiddels van het Rijk bericht gekregen dat het vervolg op de RRE regeling, namelijk de RREW regeling, ook is toegewezen. Dat betekent dat er voor de periode april 2021 tot en met juli 2022 een bedrag van € 363.972,- beschikbaar is om huishoudens opnieuw te ondersteunen bij het reduceren van hun energiegebruik. De nieuwe RREW regeling richt zich voor een groot deel op projecten voor huurders, wat bij de RRE regeling niet mogelijk was. “Het is mooi dat we met deze nieuwe regeling ook huurders kunnen helpen met maatregelen om hun energieverbruik omlaag te krijgen”, aldus wethouder Tineke Zomer. De komende maanden zal de invulling van de RREW projecten verder bepaald worden.

Kijk voor meer informatie over de RRE regeling op de site Duurzaam Winterwswijk.  Voor vragen over duurzaamheid kunt u contact opnemen met het Centrum Duurzaam Winterswijk via (0543) 543 100 of via duurzaam@winterswijk.nl.