Vreemdelingenpaspoort

Als u in Nederland woont, maar niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kunt u een vreemdelingenpaspoort aanvragen. U betaalt het paspoort bij de aanvraag.

Een vreemdelingenpaspoort is maximaal 5 jaar geldig. De precieze geldigheidsduur hangt af van uw verblijfsstatus. Het vreemdelingenpaspoort is een reisdocument en een identiteitsbewijs. U kunt het vreemdelingenpaspoort niet gebruiken om naar het land van herkomst te reizen.

Voor een aanvraag vreemdelingenpaspoort maakt u een afspraak bij de gemeente. Neemt u telefonisch contact op met team Burgerzaken om deze afspraak te maken. Team Burgerzaken is via telefoonnummer (0543) 543 543 bereikbaar. Online een afspraak maken voor de afspraak van een vreemdelingenpaspoort is niet mogelijk.

Please make an appointment to apply for a passport by calling (0543) 543 543.

U moet persoonlijk aanwezig zijn bij het aanvragen en het ophalen van het vluchtelingenpaspoort. Kinderen moeten mee bij het aanvragen en ophalen van hun paspoort.

Meenemen
  • Alle paspoorten en ID-kaarten die u heeft, ook als ze verlopen zijn.
  • Uw geldige verblijfsvergunning.
  • Een recente pasfoto (goedgelijkend en maximaal zes maanden oud op het moment van de aanvraag). De pasfoto moet voldoen aan een aantal eisen.
  • U betaalt het paspoort direct bij de aanvraag. In verband met het coronavirus vragen wij u dringend met pin te betalen.

Kinderen jonger dan 18 jaar moeten daarnaast meenemen:

  • Een ingevulde en ondertekende Verklaring toestemming reisdocument minderjarige (pdf, 612 KB). Dit is een schriftelijke toestemming van beide ouders of van degene die het gezag heeft.
  • Een origineel  of kopie van een geldig identiteitsbewijs van beide ouders of van degene die het gezag heeft.
Voorwaarden
  • U kunt aantonen dat u van uw eigen land geen paspoort kunt krijgen of dat u geen reisdocument in een ander land aan kunt vragen.
  • U heeft een geldige verblijfsvergunning heeft.
  • U bent ingeschreven bij de gemeente.
  • Uw identiteit en nationaliteit staan vast.
Kosten

Een vreemdelingenpaspoort kost € 56,00.

Hoe lang duurt de aanvraag?

Het duurt 2 maanden voordat u het vreemdelingenpaspoort kunt ophalen op het gemeentekantoor. Als het paspoort klaar is, krijgt u daarvan bericht.

Vermelden naam partner op paspoort

U kunt de naam van uw partner vermelden op uw paspoort als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt.

Verschil vreemdelingenpaspoort en vluchtelingenpaspoort

Er bestaat een vreemdelingenpaspoort en een vluchtelingenpaspoort. Voor het verkrijgen van een vluchtelingenpaspoort moet u een vluchtelingenstatus hebben. Deze status krijgt u als u erkend bent als vluchteling. Als u geen vluchtelingenstatus heeft, komt u mogelijk in aanmerking voor een vreemdelingenpaspoort.