Vreemdelingenpaspoort

Als u in Nederland woont, maar niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kunt u een vreemdelingenpaspoort aanvragen. U betaalt het paspoort bij de aanvraag.

Een vreemdelingenpaspoort is maximaal 5 jaar geldig. De precieze geldigheidsduur hangt af van uw verblijfsstatus. Het vreemdelingenpaspoort is een reisdocument en een identiteitsbewijs. U kunt het vreemdelingenpaspoort niet gebruiken om naar het land van herkomst te reizen.

Voor een aanvraag vreemdelingenpaspoort maakt u een afspraak bij de gemeente. Neemt u telefonisch contact op met team Burgerzaken om deze afspraak te maken. Team Burgerzaken is via telefoonnummer (0543) 543 543 bereikbaar.

U moet persoonlijk aanwezig zijn bij het aanvragen en het ophalen van het vluchtelingenpaspoort. Kinderen moeten mee bij het aanvragen en ophalen van hun paspoort.

Meenemen
  • Alle paspoorten en ID-kaarten die u heeft, ook als ze verlopen zijn.
  • Uw geldige verblijfsvergunning.
  • Een recente pasfoto die voldoet aan de eisen.
  • U betaalt het paspoort direct bij de aanvraag. In verband met het coronavirus vragen wij u dringend met pin te betalen.

Kinderen jonger dan 18 jaar moeten daarnaast meenemen:

  • Een ingevulde en ondertekende Verklaring toestemming reisdocument minderjarige (pdf, 612 KB). Dit is een schriftelijke toestemming van beide ouders of van degene die het gezag heeft.
  • Een origineel geldig identiteitsbewijs van beide ouders of van degene die het gezag heeft.
Voorwaarden
  • U kunt aantonen dat u van uw eigen land geen paspoort kunt krijgen of dat u geen reisdocument in een ander land aan kunt vragen.
  • U heeft een geldige verblijfsvergunning heeft.
  • U bent ingeschreven bij de gemeente.
  • Uw identiteit en nationaliteit staan vast.
Kosten

Een vreemdelingenpaspoort kost € 55,00.

Hoe lang duurt de aanvraag?

Het duurt 2 maanden voordat u het vreemdelingenpaspoort kunt ophalen op het gemeentekantoor. Als het paspoort klaar is, krijgt u daarvan bericht.

Vermelden naam partner op paspoort

U kunt de naam van uw partner vermelden op uw paspoort als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt.

Verschil vreemdelingenpaspoort en vluchtelingenpaspoort

Er bestaat een vreemdelingenpaspoort en een vluchtelingenpaspoort. Voor het verkrijgen van een vluchtelingenpaspoort moet u een vluchtelingenstatus hebben. Deze status krijgt u als u erkend bent als vluchteling. Als u geen vluchtelingenstatus heeft, komt u mogelijk in aanmerking voor een vreemdelingenpaspoort.